Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Engedelmeskedj a királynak!
  2023-02-01 19:08:35, szerda
 
  Engedelmeskedj a királynak!

,,Szerintem a király parancsát meg kell tartani, már csak az Istenre tett eskü miatt is. Ne hagyd el őt elhamarkodottan, ne állj rá semmi rosszra, mert mindent meg tud tenni, amit akar! Mert a király szava hatalmas, és ki mondhatná neki: Mit művelsz? Aki a parancsot megtartja, nem ismeri meg a veszedelmet, mert a bölcs ember tudja, hogy eljön az ítélet ideje." (Prédikátor 8:2-5)

A 2-5. versek gyakorlatias, józan tanácsokat adnak a hűségről és a lojalitásról. Konkrétan a 2. versben szereplő eskü a királynak való engedelmességre tett hűségesküre utal. De számos modern alkalmazással bír azok számára, akiknek nincs királyuk, akinek engedelmeskedniük kellene. Bizonyára érvényes azokra az alkalmazottakra, akik kéthetente felveszik a fizetésüket. Kinek az aláírása van az alján? Ki adja a fizetésedet? Annak a személynek - vagy annak a vállalatnak - tartozol hűséggel.
Mi van akkor, ha úgy érzed, hogy nem tudod teljesíteni a parancsait? Akkor mondjál fel, és keressél egy olyan munkahelyet, amely összeegyeztethető az értékeiddel. Ha kritizálni akarsz, hagyd ott a céget, és utána kritizálj kedvedre. De ne állj a partvonal mellett, és ne tegyél olcsó megjegyzéseket a felettesedről. Ez egyszerűen helytelen. Emellett ostobaság is, és valószínűleg az állásodba fog kerülni.
Ez azt jelenti, hogy soha nem szabad panaszkodnunk? Nem, egyáltalán nem. De azt jelenti, hogy el kell ismernünk, hogy "a létező hatalmakat Isten hozta létre" (Róma 13:1). A hatóság az, akinek joga van valamit tenni. Ha a munkád feljogosít bizonyos döntések meghozatalára, akkor amikor a munkádban dolgozol, akkor "hatóság" vagy. Más szemszögből nézve, tekintély az, akinek joga van olyan döntéseket hozni, amelyek közvetlenül érintik az életedet. A legtágabb értelemben mindannyian egyszerre két kapcsolatban élünk. Bizonyos területeken mindkettőnknek van tekintélye, más területeken pedig tekintély alatt állunk. Lehet, hogy férj vagy, és így az otthonod feje, de a munkahelyeden a főnököd tekintélye alatt állsz. Lehet, hogy tanár vagy, és így az osztályodban te vagy a tekintély, de az igazgatód tekintélye alatt állsz, aki szintén a tanfelügyelőség tekintélye alatt áll. Lehet, hogy egy irodában dolgozol, ahol bizonyos emberek neked jelentenek, ugyanakkor te is jelentesz valakinek, aki feletted áll. Tehát egyszerre "hatósági jogkörben" és "hatósági jogkör alatt" állsz.
Nem lehetsz vezető, amíg nem tudsz engedelmeskedni, és nem tudsz engedelmeskedni, amíg nem rendeled alá magad a feletted álló hatalomnak. Ez nem lesz mindig könnyű vagy kényelmes, és néha valóban nagyon sokba kerülhet. Salamon tanácsa elég világos. Engedelmeskedj a királynak! Tanulj meg engedelmeskedni, mert egy nap talán te leszel az, aki a parancsokat adja.

Mindenek Ura, imádkozom a kegyelemért, hogy engedelmeskedjek. Csendesítsd el a lázadó lelket a szívemben. Ámen.

Ray Pritchard
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Elég most már!
  2023-02-01 18:46:41, szerda
 
  Elég most már!

,,Ő pedig elment a pusztába egynapi járóföldre. Odaért egy rekettyebokorhoz, és leült alá. Azt kívánta, bárcsak meghalna, és így szólt: Elég most már, URam! Vedd el az életemet, mert nem vagyok jobb elődeimnél!" (1Kir 19,4)

Egy fiatalember számára nehéz megérteni, hogy Illés miért volt olyan rettenetesen lehangolt, hogy így imádkozott: ,,Elég! Most, Uram, vedd el az életemet" (1Kir 19:4). Ahogy idősebbek és tapasztaltabbak leszünk, a megpróbáltatásaink megszaporodnak, és belső életünk nehéz konfliktusokba kerül. Mivel hasonló helyzetekben találjuk magunkat, jobban megértjük, miért engedte meg Isten, hogy régi szolgái ilyen helyzetekbe kerüljenek. Megkönnyebbülést jelent, amikor felfedezzük, hogy mi is azokat az utakat járjuk, amelyeket mások is jártak.
Megértjük Illés hozzáállását a Kármel hegyén, amikor azt mondta: "Egyedül én maradtam" (1Kir 18:22), és megértjük, miért végezte ki a Baál prófétáit (1Kir 18:40). Ha értetlenkedünk, hogy miért bújt be egy borókabokor alá (1Kir 19:4) vagy miért bújt el egy barlangban (1Kir 19:13), akkor megértjük az okokat, amikor mi magunk is bebújunk a borókabokor alá, és eszünkbe jut, hogy Illés egykor ott ült. Amikor egy barlangban rejtőzünk el, vigasztaló, ha eszünkbe jut, hogy ez a nagy próféta is így tett.
Talán imádkoztátok már Illés imádságát. Egy szent tapasztalata tanulságos mások számára. Sok zsoltár - az úgynevezett Maschil, azaz tanító zsoltárok - az író tapasztalatait rögzíti, és a mi tankönyveinkké válnak.
Ha a Szentlélek vezet engem, talán tudok mondani valamit, ami segíthet. Nem is tudjátok, mennyi minden van, amiért érdemes élni. Mindazonáltal Isten olyan áldásokat tartogat számotokra, hogy a szátok tele lesz nevetéssel, a nyelvetek pedig énekléssel. Az Úr nagy dolgokat tett veled, és te örülni fogsz (Zsoltárok 126:2-3). Legyetek bátrak! Erősítsd meg a szívedet, és várd az Urat, amíg eljön. Áldása legyen veletek örökké!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2023.01 2023. Február 2023.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 98 db bejegyzés
e év: 2155 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 501
  • e Hét: 34277
  • e Hónap: 63589
  • e Év: 251391
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.