|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011-02-08 19:41:03, kedd
|
|
|
A meditáció alapjai
A meditáció olyan állapot, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, és tudatunkat egy másik valóságba áthelyezni.
A meditáció jelenlét. Megszűnik minden az Itt és Most van. Merüljünk el benne!
Meditációs előkészületek:
- A megfelelő hely kiválasztása:
Kezdő meditálóként hasznos, ha nyugodt, csendes és tiszta helyet választunk, ahol zavartalanul mélyedhetünk belső világunkba. Gondoskodjunk róla, hogy ne zavarjanak meg meditáció közben.
Meditációra legalkalmasabbak a kora hajnali órák, de a gyakorlott meditáló bármikor és bármilyen körülmények közt képes elérni a legmélyebb meditatív tudatállapotot - a hagyományok szerint akár három mély légzés alatt is.
- Test felkészítése:
A fő cél a testtartás kiválasztásában, hogy a lehető legstabilabb és legkevesebb izommunkát igénylő pozíciót vegyük fel, amelyben a hát függőleges és egyenes. Ezt te döntöd el, nincs mindenkire egységesen vonatkozó technika. Feküdj, vagy ülj, de a hátad lehetőleg legyen egyenesen megtámasztva, és legyen olyan kényelmes a helyed, hogy minden testrészedet tudd kellően ellazítani.
- Tudat felkészítése, a légzés:
A légzésnek közvetlen hatása van a test és az elme minden működésére, ezért alapvető feladat a helyes légzés elsajátítása mind az egészség eléréséhez, mind a meditáció gyakorlásához.
A meditációhoz a legkisebb energiát használó, de a legnagyobb légcserét biztosító rekeszizom légzés a legmegfelelőbb, amelynek előnyei közé tartozik, hogy a legkisebb mellkasi mozgással jár, ugyanakkor oldja a feszültségeket.
A légzés mindig legyen mély, egyenletes és nyugodt. Próbáld úgy, hogy a kilégzés és belégzés időtartama egyforma hosszúságú legyen.
- Rávezető gyakorlatok, ellazítás
Számtalan kifejezetten a meditációra felkészítő gyakorlat létezik, amely segít az elme elcsendesítésében és összpontosításában
Légzésfigyelés: Figyeled mellkasod, ahogyan emelkedik és sűllyed, miközben lélegzel.
Mantrázás: Egy szó, vagy mondat folyamatos ismétlése.
Zümmögő légzés: Be ill. kilégzéskor a homlokközpontunkra koncentrálva az M hangot zengetjük.
Koncentrációs gyakorlatok: Az elme egy pontra fókuszálása. Azaz, mikor egy dologra koncentrálunk, ill. nézünk. Lehet ez egy kép, vagy gyertyaláng, de akár saját kezünk is.
Egyéb: segíthet az ellezulásban halk tene, félhomály, kellemes illat is.
Egyéb lépések a meditáció megkezdése előtt:
- Tér megtisztítása
1. Fénnyel, Imával
2. Gyertyával
3. Füstölővel
4. Kristállyal
- Védelem
Minden meditáció vagy spirituális gyakorlat előtt kérj védelmet, vagy ha ezt már reggel megtetted erősítsd azt meg.
Védelemért szólíthatók:
- Mihály arkangyal és az angyali seregek
- Őrangyalod
- Színgömb védelmek
Mikor minden előkészületet megtettünk, és kellően ellazultnak érezzük mind testünket, mind pedig tudatunkat, egyszerűen hagyjuk, hogy megkezdődjön egy csodálatos utazás, maga a meditáció
- Ébredés
Lassan tudatosítsuk testünket és környezetünket. Fókuszáljuk figyelmünket magunkra és magunk köré. Halljuk meg a körülöttünk felbukkanó zajokat, és érezzük meg az illatokat, fényjelenségeket, még csukott szemhéjunkon keresztül.
Mélyítsük el légzésünket és állítsuk azt vissza mindennapi ritmusára.
Mozgassuk meg finoman testünket, lábainkat és karjainkat, fejünket, ezzel is tudatosítva magunkban a fizikai szintre való visszatérést. Sose siettessük ezt, tegyük úgy, ahogy nekünk a legjobb.
Forrás:Pusztai Orsolya http://www.kristalycsakra.eoldal.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Meditációk |
|
|
|
|
|
2011-02-08 11:56:44, kedd
|
|
|
Mandarin
Ez a finom citrusféle keresztezés és nemesítés eredményeként született. A XX. század elején Clément (Kelemen) atya, az algériai Oran régió egy gazdája tovább nemesítette tovább, és ,,találta föl".a mandarin egyik legkedveltebb változatát, a róla elnevezett klementint, amely magmentessége révén napjainkban gyakorlatilag helyettesíti a mandarint.
Hogyan válasszunk?
Figyeljünk arra, hogy a mandarin héja jól tapadjon a húsához (azaz ne tűnjön úgy, mintha a gyümölcsöt ,,felfújták" volna). Az se befolyásoljon bennünket a választásban, hogy milyen vastag a gyümölcs héja (ez fajtafüggő), illetve milyen a héj színe. Egyes napsütötte országokban ugyanis a citrusféléket nem éri eléggé alacsony hőmérséklet ahhoz, hogy a zöld klorofill sárga vagy piros pigmentekké alakulhasson át.
Hogyan tároljuk?
Noha a többi citrusféléhez hasonlóan a mandarin viszonylag jól tűri a szobahőmérsékletet, jobban tesszük, ha a hűtőszekrény zöldséges rekeszében tároljuk. Ezáltal elkerülhetjük, hogy kiszáradjon.
Hogyan készítsük elő?
A mandarin levének kinyeréséhez használjunk citrusprést. Ha több gyümölcslét szeretnénk kapni, facsarás előtt mártsuk a gyümölcsöket néhány percig forró vízbe, vagy tegyük be néhány percre mikrohullámú sütőbe.
Hogyan főzzük?
A mandarinféléket leginkább nyersen fogyasztjuk. Tehetjük desszertbe, salátába, rákkal előételnek is kiváló.
Néhány praktika:
Ha a mandarin héjat erős szagú étel sütése után a még forró sütőbe tesszük, elkerülhetjük a kellemetlen szagokat.
Felhasználási javaslat:
Fűszervaj: Dolgozzunk össze 5 dkg lágy vajat egy jól összemixelt mandarin levével és kevés reszelt héjával. Tegyük hideg helyre, várjunk, míg megdermed, majd vágjuk kockára. Az így kapott fűszervajjal ízesíthetünk grillezett borjút, szárnyast vagy halat.
Desszert: A cukorszirupban 45 percig nagyon enyhe tűzön főzött, kandírozott mandarincikkeket kihűlés után szervírozhatjuk vajas tésztából készült süteményekkel, sőt akár a csokoládés fatörzstortát is díszíthetjük vele.
Miért ne?
Előételek: A serpenyőben tengeri sóval, borssal és Cayenne borssal megsütött garnélarákot tálalhatjuk mandarinszeletekkel és konzerv bébikukorica-csövekkel. Ez a két utóbbi köretféle jól illik egymáshoz, valamint kellemesen enyhíti a paprika erejét és kiemeli a rák zamatát. A mandarin és az olajbogyó a Földközi tenger illataira emlékeztet. A karikára szelt citrusfélét tálaljuk 2 percig ecetes vízben blansírozott hagymával, fekete olajbogyóval, s ízesítsük olívaolajjal, sóval, borssal.
Mártások: Kacsamell sütése után a visszamaradt levet higítsuk mandarinlével és portóival, majd forraljuk össze mogyorónyi vajjal és csipetnyi jamaikai fűszerpaprikával. .Ismerjük meg jobban!
A citrusféle oly jellegzetes illatát a héjban található parányi ,,zsebek" által kiválasztott esszenciáknak és illóolajoknak köszönheti. Ha a gyümölcs héját gyengéden megnyomjuk, máris a levegőbe préselünk néhány cseppet ebből a nagyszerű, illatos anyagból.
A mandarinban található számos aromás összetevő kémiailag jelentősen eltérő vegyületekből álló, összetett keveréket tartalmaz: bőségesen találhatóak benne terpének (mint például a limonén: C 10 H 16), aldehidek (pl. citrál: C 10 H 160), észterek, béterozidok (naringozidok, citroflavonoidok, besperozidok). Ezen anyagok hozzájárulnak a gyümölcs jellegzetes illatához és zamatához.
Élelmezési ismeretek:
A mandarin, ez az apró, szimpatikus téli citrusféle segít bennünket abban, hogy szervezetünket újra feltöltsük C-vitaminnal (10 dkg gyümölcs 41 mg-ot tartalmaz), valamint ásványi anyagokkal és nyomelemekkel. Különösen lágy zamatának és gyenge rostjainak köszönhetően mindenki kedvence. Így kitűnő, ugyanakkor alacsony kalóriatartalmú desszert vagy uzsonna készíthető belőle: két mandarin alig 50 kcal energiát tartalmaz! A mandarin, mint általában a citrusfélék, kitűnő pektinforrásnak tekinthető. Ezek az oldható rostok azonban a héjban koncentrálódnak (és az esetlegesen a gyümölcsben található magokban), így tehát a gyümölcs fogyasztásakor nincs semmiféle tápértékük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-02-08 11:47:56, kedd
|
|
|
Szerda - menü ajánlat
Előétel: Karalábéleves
Főétel: Pulykafasírt rozmaringos sült burgonyával
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Cukkinis lecsó
Sajtos karalábéleves:
Hozzávalók:
1 csomag leves zöldség
2 zsenge karalábé
1 hagyma
1 csokor petrezselyem
olívaolaj
erőleveskocka
1 kemping sajt
A nokedlihez:
5 evőkanál liszt
1 tojás
fél dl víz
1 csipet só
Elkészítés:
1.) A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a fehér répát kettévágjuk, a karalábékat kockákra vágjuk, a hagymát egészen apróra vágjuk, a kelkáposztát (mert nálunk a leveszöldségben minding van), csíkokra vágjuk, a zellergumót egyben hagyjuk.
2.) Egy mély lábasban kevés olívaolajon a zöldségeket néhány percig folytonos kevergetés mellett pirítjuk, majd felöntjük kb. 2 liter vízzel, és hozzáadunk 4 erőleveskockát. Kb. 20 perc alatt puhára főzzük a zöldségeket.
3.) Elkészítjük a nokedli tésztát, és a levesbe szaggatjuk, majd 5 perc alatt gyöngyöző forrás mellett készre főzzük.
4.) Egy bögrébe néhány merőkanálnyi forró levest merünk, hozzáadjuk a kemping sajtot és habverővel simára keverjük. Az egészet a leveshez öntjük, rottyantunk egyet rajta, majd tálalás előtt megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Pulykafasírt rozmaringos sült burgonyával:
Hozzávalók:
1 kg darált pulykahús
15 dkg zabpehely
2 tojás
1 közepes sárgarépa lereszelve
1 közepes krumpli lereszelve
2 nagyobb vöröshagyma
5-6 gerezd fokhagyma
1 dl fehérbor
mustár
só
bors
majoranna
szerecsendió
pirospaprika
piros arany
A körethez:
kb. 1 kg krumpli
olívaolaj
rozmaring
Elkészítés:
A vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon rózsaszínűre pirítjuk, majd a reszelt fokhagymákat is megfuttatjuk rajta.
A pulykahúsmasszába adagoljuk a fenti hozzávalókat, a kihűlt hagymát, és saját izlésünkre fűszerezzük.
Kiolajozott tepsiben hosszúkás alakra formázzuk, zsemlemorzsával a tetejét megszórjuk, és kb. 1 dl forró olajjal (sisteregjen) meglocsoljuk. Előremelegített 200 fokos sütőben sütjük kb. 40-45 percig, szép pirosra, közben a szaftjával néha locsolgatjuk.
A körethez a krumplit meghámozzuk, hasábokra vágva sós vízben félig megfőzzük, majd tűzálló tálban összekeverjük kb. fél dl olívaolajjal, és megszórjuk szárított rozmaringgal. Forró sütőben pirosra sütjük.
Megjegyzés:
Melegen és hidegen is nagyon finom és kíméletes!
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!
Mandarin:
Cukkinis lecsó:
Hozzávalók:
4 kisebb cukkini
5 db tv paprika
4 db paradicsom
6 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál ketchup
1 kiskanál pirospaprika
kevés olaj
Elkészítés:
Minden zölséget felkockázunk, és kevés olajon elkezdjük fonnyasztani. 10 perc elteltével hozzáadjuk a pirospaprikát, ketchupot, kis vizet, és addig főzzük, míg besűrűsödik. Fogyasztható hidegen és melegen is. Tojással lehet gazdagítani.
Megjegyzés:
Csak zöldségekből áll. Kimondottam fogyókúrás étel.
A receptet Melus küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 7
|
|
|
|
2011. Február
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
139 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 237
- e Hét: 15109
- e Hónap: 29014
- e Év: 158721
|
|
|