|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2011-11-13 23:04:29, vasárnap
|
|
|
Friss fügés-szilvás rétes
Hozzávalók:
3 rúdhoz:
1 csomag réteslap (6 lapos)
olaj a lapok megkenéséhez
kb. 15 dkg darált mandulával/dióval kevert pirított zsemlemorzsa a lapok megszórásához
kb. 15 dkg barna porcukor
fahéj ízlés szerinti mennyiségben
10 szem érett friss füge
10 szem szilva
vaníliás cukor a kész rétes meghintéséhez
Elkészítés:
A megtisztított gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra darabolom. A darált mandulát/diót a zsemlemorzsával együtt kevés olajon világosra pirítom, majd hozzáadom a cukrot és a fahéjat, alaposan összekeverem. A réteslapokat kettesével használom, konyharuhára terítem az első lapot, olajjal alaposan megkenem (nem csupán a széleket!), ráfektetem a 2. réteslapot, az elsőhöz hasonlóan megkenem, majd a hosszabb oldalától indulva kb. 1/3 részig meghintem a zsemlemorzsás keverékkel úgy, hogy a széleken kb. 2,5 cm-t szabadon hagyok. A füge és szilvakockák harmadát a morzsás csíkra terítem, a konyharuha segítségével szorosan feltekerem, a kész rudat még egyszer átkenem olajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A másik két rúd esetében ugyanígy járok el. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogós-arany színűre sütöm. Még melegen meghintem vaníliás cukorral, langyosan szeletelem.
Megjegyzés:
A számos hazai kertben mostanában beérő füge remek alapanyag, a rafinált ízélményhez a szilva és a kissé karamelles ízhatású pirított diós/mandulás morzsa-barna cukor elegye járul hozzá. Nagyon hamar elkészül, remek, könnyű desszert!
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2011-11-13 23:02:23, vasárnap
|
|
|
Fügebor
Hozzávalók:
1 kg füge
1 dkg élesztő
1 kg kockacukor
1 dkg tört borkősav
3 liter víz
Elkészítés:
Kettévágjuk a fügéket és egy nagy uborkásüvegbe szórjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot a vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, tüllel lekötjük. A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a három öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelődni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk.
Megjegyzés:
Megtévesztésig hasonlít a Tokajihoz. |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-ital,szörp,gyümölcs |
|
|
|
|
|
2011-11-13 22:59:39, vasárnap
|
|
|
Gyors fügés-őszibarackos cobbler
Hozzávalók:
egy 1 literes kis sütőformához:
10 dkg finomliszt
3 dkg darált dió
5 dkg hideg vaj
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál fahéj
2 evőkanál barnacukor
1 kis méretű, enyhén felvert tojás
kb. 2 evőkanál hideg tej
20 dkg friss füge
30 dkg őszibarack
A tetejére:
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítés:
Az őszibarackot forró vízbe dobom 1 percre, majd leszűröm, meghámozom, nagyjából 1,5 cm-es kockákra darabolom. A fügét hámozás után hasonló nagyságúra vágom.
A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a diót, a sütőport, a cukrot és a fahéjat. Alaposan összekeverem. A vajat apró kockákra vágva hozzáadom a szárazanyagokhoz, majd elmorzsolom. A kissé felvert tojást és a 2 evőkanál tejet is a tésztához adom. Összeállítom a tésztát, majd kisebb diónyi gömböket formálok belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítem.
A hőálló tál aljára halmozom az őszibarack és füge keverékét - mivel mindkettő nagyon puha gyümölcs, nincs szükség előpárolásra, amivel időt lehet megtakarítani.
A gyümölcsöket befedem a tésztagombócokkal, megszórom 1 evőkanál barnacukorral, meghintem a szeletelt mandulával. 30-35 perc alatt készre sütöm.
Megjegyzés:
A tészta a tetején enyhén megpirul, a gyümölcsök kellemesen puhára sülnek - a legjobb azonnal a sütőtálból kanalazni kisebb tálakba.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-11-13 22:52:28, vasárnap
|
|
|
Fügés-barackos sertéskaraj
Hozzávalók:
személyenként 2-2 szelet karaj
hámozott friss füge
sárgabarack
só
színes bors frissen törve
2-3 evőkanál olaj
5 dkg vaj
3-4 evőkanál fügelikőr vagy barackpálinka
barnacukor
szerecsendió
Elkészítés:
A karajokat kiverjük, sózzuk, borsozzuk, 1-2 órát pihenni hagyjuk. A serpenyőt vagy rostsütőt vékonyan beolajozzuk, majd a liszben megforgatott karajokat kérgesre sütjük.
Egy cseréptálat kivajazunk, 1-2 evőkanál olajat és az italt beletesszük, majd a karajszeleteket a cseréptálba rakjuk, alufoliával letakarjuk, és a 180 fokos sütőben puhára pároljuk.
A megpuhult húsra rárakjuk a félbevágott fügét és a sárgaparackot. A gyümölcsökre kevés szerecsendiót reszelünk, ízlés szerint megszórjuk barnacukorral. Karamellizálás végett kb. 10 percre visszarakjuk a sütőbe.
Hasábburgonyával tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2011-11-13 22:47:57, vasárnap
|
|
|
Fügetorta
Hozzávalók:
10 dkg
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 evőkanál darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
aszalt füge
fehérbor
Elkészítés:
Az aszalt fügét langyos, édes fehérborba áztatjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a dióval és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ezután apránként hozzákeverni a margarinos masszához.
Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd beleönteni a jól kikevert tésztát. A beáztatott fügét lecsepegtetjük, majd a tészta tetejére rakosgatjuk (ízlés szerint). Előmelegített sütőben, közepes lángon 50 percig sütjük (ha a teteje kezdene túlságosan pirulni, alufóliával letakarjuk, és így sütjük tovább). A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk, és tejszínhabbal tálaljuk.
Megjegyzés:
Friss fügéből is készíthető, de akkor a borban való áztatás elmarad!!!
Sütéskor finom mézeskalács illattal telik meg a lakás, szinte karácsonyi hangulatunk lesz tőle. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2011-11-13 22:41:09, vasárnap
|
|
|
Mutass fügét!
Fantasztikus látni a mediterrán országok kertjeit, ahol szinte minden háztartásban van egy-egy óriási, koros fügefa, ami júliustól rengeteg gyümölccsel örvendezteti meg a lakókat.
Füge
Édes, mézes, puha, titokzatos - nem véletlenül komoly a szimbolikus jelentése
A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk, a Földközi-tenger környékének minden országában fontos gyümölcs, de Kis-Ázsiában is termesztik, és mára Amerikában is elterjedt. A fügefa (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozik (Moraceae), rokona tehát a lakásokban gyakori ficus, a gumifa és az eperfa is. A füge 3-10 méteres cserjéjén júliustól októberig teremnek a 3-5 cm nagyságú körte vagy csepp alakú termések. Húsa pirosas, lédús, apró magvakat találunk benne. Itthon a buda-vidéki domboldalakon, Budafok, Nagytétény, Érd, Diósd és Törökbálint környékén vannak régi hagyományai a fügének. Kisebb ültetvényeket a balatoni szőlőhegyek lejtőin is felfedezhetünk. Szépen díszlő példányai mediterrán hangulatot árasztanak.
Fügetörténelem:
A fügefa ősi kultúrnövény voltát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ásatásokon 7000 éves fügemaradványokat is találtak már régészek. A fáraók kedvelt gyógynövénye volt, az egyiptomi középbirodalomból egy leleményes kertészt és idomított fügeszedő majmait ábrázoló alkotás maradt fenn. A Bibliában a fügefát a jó és a rossz tudás fájának tartották, fügefalevél volt Ádámon, amikor belekóstolt a tiltott gyümölcsbe, mely az ígéret földjének is jelképe. Az Énekek énekében mint a termékenység és érzékiség szimbóluma szerepel. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot. A rómaiak már 29 féle fügefajt ismertek. Hazánkban a 16.századtól terjedt el.
Fügeszimbolika:
A fügefa régóta a termékenység, a házasság, a szerelem szimbóluma. Indiában a füge szent fa, aki egy fügét kivág, olyan bűnt követ el, mintha egy papot ölt volna meg. Vallási rituáléik során a fügefa a nő, a banán a férfi, gyakran még össze is házasítják őket. A muszlimoknál is szent gyümölcs.
Önmagában, salátákban, befőttnek, bornak, bundában sütve is különleges
Gyógyító füge:
Az ókorban a termés gyógyító erejét kimerültség ellen, gyors roborálószerként alkalmazták. A fügének nagy a cukortartalma, a belőle készített pép pedig kitűnő gyógyír volt fekélyre, torok- és fülfájás esetén is használták. Nyers állapotban emésztési zavarok, székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és tüdőbaj esetén régről ismert háziszer. A füge segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti az esetleges túlzott savképződést, mely reumát és fejfájást okozhat. Káliumtartalma adja tápértékét, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. A benne található B-vitaminok segítik a táplálékok felszívódását. Cinktartalma miatt prosztataproblémákra lehet gyógyír.
Aszalva is felhasználhatjuk rengeteg módon
Hogyan fogyasszuk?
Édes ételekhez, nyers sonka és szalámi mellé, sajtokhoz. Az olaszok mozzarellával és pármai sonkával fogyasztják héjastul. Salátákba kitűnő, párolva isteni köretet készíthetünk belőle. Az érett gyümölcs csupán néhány napot bír ki a hűtőszekrényben. Aszalni a magyar fajtákat nem lehet. Dzsemet, lekvárt és bort, pálinkát is készíthetünk belőle, hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács.
Salátákhoz, húsokhoz is illik a füge
Néhány fügés ételt mi is elkészíthetünk:
Töltött füge :
Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr
Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.
Csirkemell fügés camembert-szósszal:
Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemellfilé
10 dkg aszalt füge
10-15 dkg camembert
2 citrom
5 kanál méz
só
bors
olaj a sütéshez
Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Kevés olajon átsütjük mindkét oldalát. Közben a fügéket 10 percig áztatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljanak, majd kis cikkekre vágjuk. A sajtot felkockázzuk.
Kivesszük a megsült húst az olajból. A zsiradékból egy keveset leöntünk, hogy a mártás ne legyen túl olajos. Hozzáadjuk a kifacsart citrom levét és a mézet, beledobjuk a fügét és a sajtot. Egyet rottyan, és már kész is az étel. Köretként párolt rizs ajánlott.
A fügefa óriásira megnőhet, nagyon impozáns és mediterrán hangulatú
Fügebefőtt:
Hozzávalók:
éretlen füge
cukor
szalicil
Elkészítés: A fügéket megmossuk, villával több helyen megszurkáljuk, lemérjük, és egy edénybe tesszük. Hozzáadunk ugyanennyi cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 1 órát főzzük lefedve. Kiszedjük és üvegbe tesszük a fügéket. A levet újraforraljuk, majd leszűrjük. A fügék tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, rászedjük a forró levet, lezárjuk az üvegeket, szárazdunsztba tesszük.
No de hol a fügefalevél?
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2011-11-13 22:27:02, vasárnap
|
|
|
Heti menü ajánlat - 2011. november 14 - 20.
Hétfő:
Előétel: Almaleves
Főétel: Gombás-lecsós sertésszelet
Desszert: Isler
Vegetáriánus ajánlat: Gombás-lecsós töltött tök
Kedd - Erdélyi ízek napja van ma:
Előétel: Erdélyi csorbaleves
Főétel: Erdélyi almás csülök
Desszert: Erdélyi főve sült túrós tekercs
Vegetáriánus ajánlat: Erdélyi kapros zöldbab
Szerda:
Előétel: Mézes gesztenyekrémleves
Főétel: Tejföl alatt sült gombás-sonkás csirkemell rizibizivel
Desszert: Sütőtökös keksz
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyás töltött cukkini
Csütörtök:
Előétel: Savanyú tojásleves
Főétel: Sárgaborsó főzelék füstölt hússal és hagymakarikával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Sárgaborsó főzelék sült hagymakarikákkal
Péntek:
Előétel: Árpagyöngyleves gombával
Főétel: Spagetti gombás-baconos szószban
Desszert: Sült gesztenye
Vegetáriánus ajánlat: Bakonyi spagetti vegetáriánusoknak
Szombat - ne feledjétek, fiúk, ma Erzsébet napja van:
Reggeli: Almás-diós sajtkrém friss kenyérrel és citromos teával
Előétel: Szilvás korhelyleves
Főétel: Szűz-sült Erzsébet módon
Desszert: Erzsébet királynő kedvenc sütije
Vacsora: Grillen sült fokhagymás kenyér - Erzsébet kenyérből
Vegetáriánus ajánlat: Vega töltött palacsinta gombamártással
Vasárnap:
Reggeli: Kakaós csiga tejeskávéval vagy tejjel
Előétel: Almás-gránátalmás saláta
Főétel: Babgulyás
Desszert: Sajtos vagy tepertős pogácsa
Vacsora: Gombakrémes melegszendvics
Vegetáriánus ajánlat: Zsályás pizza padlizsán- és paprikaszeletekkel
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 13
|
|
|
|
2011. November
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
155 db bejegyzés |
e év: |
2798 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2659
- e Hét: 12162
- e Hónap: 26067
- e Év: 155774
|
|
|