Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Füge
  2011-11-13 23:45:55, vasárnap
 
  Megkínálhatlak a kertemben termett fügével?





Az utolsó szemeket ma szedtem le a fagy elől
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Friss fügés-szilvás rétes
  2011-11-13 23:04:29, vasárnap
 
  Friss fügés-szilvás rétes


Hozzávalók:
3 rúdhoz:
1 csomag réteslap (6 lapos)
olaj a lapok megkenéséhez
kb. 15 dkg darált mandulával/dióval kevert pirított zsemlemorzsa a lapok megszórásához
kb. 15 dkg barna porcukor
fahéj ízlés szerinti mennyiségben
10 szem érett friss füge
10 szem szilva
vaníliás cukor a kész rétes meghintéséhez

Elkészítés:
A megtisztított gyümölcsöket kb. 1 cm-es kockákra darabolom. A darált mandulát/diót a zsemlemorzsával együtt kevés olajon világosra pirítom, majd hozzáadom a cukrot és a fahéjat, alaposan összekeverem. A réteslapokat kettesével használom, konyharuhára terítem az első lapot, olajjal alaposan megkenem (nem csupán a széleket!), ráfektetem a 2. réteslapot, az elsőhöz hasonlóan megkenem, majd a hosszabb oldalától indulva kb. 1/3 részig meghintem a zsemlemorzsás keverékkel úgy, hogy a széleken kb. 2,5 cm-t szabadon hagyok. A füge és szilvakockák harmadát a morzsás csíkra terítem, a konyharuha segítségével szorosan feltekerem, a kész rudat még egyszer átkenem olajjal, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A másik két rúd esetében ugyanígy járok el. 190 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt ropogós-arany színűre sütöm. Még melegen meghintem vaníliás cukorral, langyosan szeletelem.





Megjegyzés:
A számos hazai kertben mostanában beérő füge remek alapanyag, a rafinált ízélményhez a szilva és a kissé karamelles ízhatású pirított diós/mandulás morzsa-barna cukor elegye járul hozzá. Nagyon hamar elkészül, remek, könnyű desszert!

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fügebor
  2011-11-13 23:02:23, vasárnap
 
  Fügebor

Hozzávalók:
1 kg füge
1 dkg élesztő
1 kg kockacukor
1 dkg tört borkősav
3 liter víz

Elkészítés:
Kettévágjuk a fügéket és egy nagy uborkásüvegbe szórjuk. Elmorzsoljuk az élesztőt, és a borkősavval együtt rászórjuk. A cukrot a vízzel felfőzzük, és ha kihűlt, a fügére öntjük, tüllel lekötjük. A fügét visszaöntjük az üvegbe, és újabb adag cukrot vízzel felfőzve öntünk rá élesztővel, borkősavval meghintve. Két hét érlelés után harmadszor is megismételjük az eljárást. Amikor a három öntet, összesen 9 liter, elkészült, az egészet összeöntve hagyjuk 2-3 hétig összeérlelődni. Szűrve töltjük üvegekbe és gondosan bedugaszolva sötét helyen tároljuk.

Megjegyzés:
Megtévesztésig hasonlít a Tokajihoz.
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Fügés-őszibarackos cobbler
  2011-11-13 22:59:39, vasárnap
 
  Gyors fügés-őszibarackos cobbler



Hozzávalók:
egy 1 literes kis sütőformához:
10 dkg finomliszt
3 dkg darált dió
5 dkg hideg vaj
1/2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál fahéj
2 evőkanál barnacukor
1 kis méretű, enyhén felvert tojás
kb. 2 evőkanál hideg tej
20 dkg friss füge
30 dkg őszibarack
A tetejére:
1 evőkanál barnacukor
1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítés:
Az őszibarackot forró vízbe dobom 1 percre, majd leszűröm, meghámozom, nagyjából 1,5 cm-es kockákra darabolom. A fügét hámozás után hasonló nagyságúra vágom.

A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a diót, a sütőport, a cukrot és a fahéjat. Alaposan összekeverem. A vajat apró kockákra vágva hozzáadom a szárazanyagokhoz, majd elmorzsolom. A kissé felvert tojást és a 2 evőkanál tejet is a tésztához adom. Összeállítom a tésztát, majd kisebb diónyi gömböket formálok belőle. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A hőálló tál aljára halmozom az őszibarack és füge keverékét - mivel mindkettő nagyon puha gyümölcs, nincs szükség előpárolásra, amivel időt lehet megtakarítani.




A gyümölcsöket befedem a tésztagombócokkal, megszórom 1 evőkanál barnacukorral, meghintem a szeletelt mandulával. 30-35 perc alatt készre sütöm.





Megjegyzés:
A tészta a tetején enyhén megpirul, a gyümölcsök kellemesen puhára sülnek - a legjobb azonnal a sütőtálból kanalazni kisebb tálakba.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fügés-barackos sertéskaraj
  2011-11-13 22:52:28, vasárnap
 
  Fügés-barackos sertéskaraj


Hozzávalók:
személyenként 2-2 szelet karaj
hámozott friss füge
sárgabarack

színes bors frissen törve
2-3 evőkanál olaj
5 dkg vaj
3-4 evőkanál fügelikőr vagy barackpálinka
barnacukor
szerecsendió

Elkészítés:
A karajokat kiverjük, sózzuk, borsozzuk, 1-2 órát pihenni hagyjuk. A serpenyőt vagy rostsütőt vékonyan beolajozzuk, majd a liszben megforgatott karajokat kérgesre sütjük.

Egy cseréptálat kivajazunk, 1-2 evőkanál olajat és az italt beletesszük, majd a karajszeleteket a cseréptálba rakjuk, alufoliával letakarjuk, és a 180 fokos sütőben puhára pároljuk.

A megpuhult húsra rárakjuk a félbevágott fügét és a sárgaparackot. A gyümölcsökre kevés szerecsendiót reszelünk, ízlés szerint megszórjuk barnacukorral. Karamellizálás végett kb. 10 percre visszarakjuk a sütőbe.

Hasábburgonyával tálaljuk.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fügetorta
  2011-11-13 22:47:57, vasárnap
 
  Fügetorta


Hozzávalók:
10 dkg
8 dkg cukor
10 dkg liszt
2 evőkanál darált dió
1 csomag vaníliás cukor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1/2 csomag sütőpor
aszalt füge
fehérbor

Elkészítés:
Az aszalt fügét langyos, édes fehérborba áztatjuk. A margarint a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a dióval és a mézeskalács fűszerkeverékkel. Ezután apránként hozzákeverni a margarinos masszához.

Egy 26 cm-es tortaformát kibélelünk sütőpapírral, majd beleönteni a jól kikevert tésztát. A beáztatott fügét lecsepegtetjük, majd a tészta tetejére rakosgatjuk (ízlés szerint). Előmelegített sütőben, közepes lángon 50 percig sütjük (ha a teteje kezdene túlságosan pirulni, alufóliával letakarjuk, és így sütjük tovább). A formában hagyjuk kihűlni, majd porcukorral megszórjuk, és tejszínhabbal tálaljuk.





Megjegyzés:
Friss fügéből is készíthető, de akkor a borban való áztatás elmarad!!!
Sütéskor finom mézeskalács illattal telik meg a lakás, szinte karácsonyi hangulatunk lesz tőle. Az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mutass fügét!
  2011-11-13 22:41:09, vasárnap
 
  Mutass fügét!


Fantasztikus látni a mediterrán országok kertjeit, ahol szinte minden háztartásban van egy-egy óriási, koros fügefa, ami júliustól rengeteg gyümölccsel örvendezteti meg a lakókat.


Füge




Édes, mézes, puha, titokzatos - nem véletlenül komoly a szimbolikus jelentése


A füge az egyik legősibb kultúrnövényünk, a Földközi-tenger környékének minden országában fontos gyümölcs, de Kis-Ázsiában is termesztik, és mára Amerikában is elterjedt. A fügefa (Ficus carica) az eperfafélék családjába tartozik (Moraceae), rokona tehát a lakásokban gyakori ficus, a gumifa és az eperfa is. A füge 3-10 méteres cserjéjén júliustól októberig teremnek a 3-5 cm nagyságú körte vagy csepp alakú termések. Húsa pirosas, lédús, apró magvakat találunk benne. Itthon a buda-vidéki domboldalakon, Budafok, Nagytétény, Érd, Diósd és Törökbálint környékén vannak régi hagyományai a fügének. Kisebb ültetvényeket a balatoni szőlőhegyek lejtőin is felfedezhetünk. Szépen díszlő példányai mediterrán hangulatot árasztanak.

Fügetörténelem:
A fügefa ősi kultúrnövény voltát mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy ásatásokon 7000 éves fügemaradványokat is találtak már régészek. A fáraók kedvelt gyógynövénye volt, az egyiptomi középbirodalomból egy leleményes kertészt és idomított fügeszedő majmait ábrázoló alkotás maradt fenn. A Bibliában a fügefát a jó és a rossz tudás fájának tartották, fügefalevél volt Ádámon, amikor belekóstolt a tiltott gyümölcsbe, mely az ígéret földjének is jelképe. Az Énekek énekében mint a termékenység és érzékiség szimbóluma szerepel. Az ókori Rómában a Romulust és Remust szoptató farkasnak egy fügefa adott árnyékot. A rómaiak már 29 féle fügefajt ismertek. Hazánkban a 16.századtól terjedt el.


Fügeszimbolika:


A fügefa régóta a termékenység, a házasság, a szerelem szimbóluma. Indiában a füge szent fa, aki egy fügét kivág, olyan bűnt követ el, mintha egy papot ölt volna meg. Vallási rituáléik során a fügefa a nő, a banán a férfi, gyakran még össze is házasítják őket. A muszlimoknál is szent gyümölcs.




Önmagában, salátákban, befőttnek, bornak, bundában sütve is különleges


Gyógyító füge:

Az ókorban a termés gyógyító erejét kimerültség ellen, gyors roborálószerként alkalmazták. A fügének nagy a cukortartalma, a belőle készített pép pedig kitűnő gyógyír volt fekélyre, torok- és fülfájás esetén is használták. Nyers állapotban emésztési zavarok, székrekedés ellen, a főzete pedig köhögés és tüdőbaj esetén régről ismert háziszer. A füge segíti a szervezet méregtelenítését, erősíti az immunrendszert, kiegyenlíti az esetleges túlzott savképződést, mely reumát és fejfájást okozhat. Káliumtartalma adja tápértékét, emiatt jó hatással van a szívre és a keringésre. A benne található B-vitaminok segítik a táplálékok felszívódását. Cinktartalma miatt prosztataproblémákra lehet gyógyír.






Aszalva is felhasználhatjuk rengeteg módon


Hogyan fogyasszuk?

Édes ételekhez, nyers sonka és szalámi mellé, sajtokhoz. Az olaszok mozzarellával és pármai sonkával fogyasztják héjastul. Salátákba kitűnő, párolva isteni köretet készíthetünk belőle. Az érett gyümölcs csupán néhány napot bír ki a hűtőszekrényben. Aszalni a magyar fajtákat nem lehet. Dzsemet, lekvárt és bort, pálinkát is készíthetünk belőle, hiszen igen magas a cukortartalma. A fügebor kellemes, jellegzetes ízű, magas alkoholtartalmú ital. Termőhelyein mindenféle finomság készül belőle: fügerétes, fügesajt, fügepogácsa, fügekalács.





Salátákhoz, húsokhoz is illik a füge

Néhány fügés ételt mi is elkészíthetünk:

Töltött füge :

Hozzávalók:
8 füge
15 dkg friss kecskesajt
2 evőkanál sovány túró
3 dkg fenyőmag (bioboltokban kapható)
2 ágacska citromfű
2 teáskanál méz
3 teáskanál ribizlilikőr

Elkészítés: A fügéket megmossuk, megszárítjuk, és úgy vágjuk félbe, hogy a gyümölcsök alja egyben maradjon, így tudjuk kiszedni belőlük a gyümölcshúst. A friss sajtot elkeverjük a túróval, a pirított fenyőmaggal, a finomra vágott citromfűvel és a füge húsával. A masszát az üres fügehéjba töltjük. A mézet elkeverjük a likőrrel, és a keveréket a gyümölcsökre csepegtetjük.

Csirkemell fügés camembert-szósszal:

Hozzávalók:
1 nagyobb csirkemellfilé
10 dkg aszalt füge
10-15 dkg camembert
2 citrom
5 kanál méz

bors
olaj a sütéshez

Elkészítés: A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd sóval, borssal ízesítjük. Kevés olajon átsütjük mindkét oldalát. Közben a fügéket 10 percig áztatjuk, hogy egy kicsit megpuhuljanak, majd kis cikkekre vágjuk. A sajtot felkockázzuk.
Kivesszük a megsült húst az olajból. A zsiradékból egy keveset leöntünk, hogy a mártás ne legyen túl olajos. Hozzáadjuk a kifacsart citrom levét és a mézet, beledobjuk a fügét és a sajtot. Egyet rottyan, és már kész is az étel. Köretként párolt rizs ajánlott.





A fügefa óriásira megnőhet, nagyon impozáns és mediterrán hangulatú

Fügebefőtt:

Hozzávalók:
éretlen füge
cukor
szalicil

Elkészítés: A fügéket megmossuk, villával több helyen megszurkáljuk, lemérjük, és egy edénybe tesszük. Hozzáadunk ugyanennyi cukrot, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 1 órát főzzük lefedve. Kiszedjük és üvegbe tesszük a fügéket. A levet újraforraljuk, majd leszűrjük. A fügék tetejére késhegynyi szalicilt szórunk, rászedjük a forró levet, lezárjuk az üvegeket, szárazdunsztba tesszük.





No de hol a fügefalevél?

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Heti menü ajánlat
  2011-11-13 22:27:02, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2011. november 14 - 20.


Hétfő:

Előétel: Almaleves
Főétel: Gombás-lecsós sertésszelet
Desszert: Isler
Vegetáriánus ajánlat: Gombás-lecsós töltött tök


Kedd - Erdélyi ízek napja van ma:

Előétel: Erdélyi csorbaleves
Főétel: Erdélyi almás csülök
Desszert: Erdélyi főve sült túrós tekercs
Vegetáriánus ajánlat: Erdélyi kapros zöldbab


Szerda:

Előétel: Mézes gesztenyekrémleves
Főétel: Tejföl alatt sült gombás-sonkás csirkemell rizibizivel
Desszert: Sütőtökös keksz
Vegetáriánus ajánlat: Burgonyás töltött cukkini


Csütörtök:

Előétel: Savanyú tojásleves
Főétel: Sárgaborsó főzelék füstölt hússal és hagymakarikával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Sárgaborsó főzelék sült hagymakarikákkal


Péntek:

Előétel: Árpagyöngyleves gombával
Főétel: Spagetti gombás-baconos szószban
Desszert: Sült gesztenye
Vegetáriánus ajánlat: Bakonyi spagetti vegetáriánusoknak


Szombat - ne feledjétek, fiúk, ma Erzsébet napja van:

Reggeli: Almás-diós sajtkrém friss kenyérrel és citromos teával
Előétel: Szilvás korhelyleves
Főétel: Szűz-sült Erzsébet módon
Desszert: Erzsébet királynő kedvenc sütije
Vacsora: Grillen sült fokhagymás kenyér - Erzsébet kenyérből
Vegetáriánus ajánlat: Vega töltött palacsinta gombamártással


Vasárnap:

Reggeli: Kakaós csiga tejeskávéval vagy tejjel
Előétel: Almás-gránátalmás saláta
Főétel: Babgulyás
Desszert: Sajtos vagy tepertős pogácsa
Vacsora: Gombakrémes melegszendvics
Vegetáriánus ajánlat: Zsályás pizza padlizsán- és paprikaszeletekkel


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Őszi, forró virág-halmon
  2011-11-13 22:20:51, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágos versek, idézetek  
Angyalok
  2011-11-13 22:14:28, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Angyal,Isten vers,videó,idézet  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2011.10 2011. November 2011.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 155 db bejegyzés
e év: 2798 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2659
  • e Hét: 12162
  • e Hónap: 26067
  • e Év: 155774
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.