|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2012-12-11 23:40:49, kedd
|
|
|
Adventi mézeskalács
Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
10 dkg cukor
12,5 dkg Rama margarin
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2,5 dkg kakaó
szegfűszeg
fahéj
A díszítéshez:
1 tojásfehérje
10 dkg cukor
Vagy különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák
Elkészítés:
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon.
Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal.
Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.
Megjegyzés:
A fotót Gatt44 küldte. Köszönjük!
Forás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2012-12-11 23:22:28, kedd
|
|
|
Püspökkenyér csokipasztillával
Hozzávalók:
egy kb. 33x10-es őzgerinc- vagy hasonló méretű püspökkenyérformához:
4 tojássárgája
14 dkg porcukor
10 dkg aprított dió vagy mandula
5-5 dkg mazsola és aszalt (cukrozott) gyümölcs
kevés reszelt narancs- és citromhéj
2 evőkanál sütésálló étcsokipasztilla
1-2 evőkanál folyós lekvár
4 tojásfehérje (habbá verve)
14 dkg rétesliszt
pici só
1 kávéskanál szódabikarbóna
Továbbá:
pici vaj
pici finomliszt
Elkészítés:
A szétválasztott tojások sárgáját keverjük jó krémesre a porcukorral (fakanállal legalább 10 percig, a robotgép habverőjével 5 percig). Szórjuk bele az aprított diót/mandulát (célszerű mozsárral megtörni, már csak a hangulat végett is), aztán a csokipasztillát, a mazsolát és a kis darabokra vágott aszalt gyümölcsöt, cukrozott gyümölcskockákat (a felsoroltakat — nagyobb tételben — érdemes piaci magárusnál beszerezni, nagyságrenddel olcsóbb, mint a szuper-, hiper- vagy rappermarketekben) :). Fontos, hogy aprók legyenek a mag- és gyümölcsdarabok (~1 cm), különben a süti szeletelésekor meggyűlhet velük a bajunk (nem mellesleg ha aprók, legalább át tudnak sülni egy kicsit). Jöhet a citrushéj és a lekvár, majd egy átforgató keverés — jelen állapotában még kemény és sűrű a massza. A lazításig tegyük félre.
(A sütő bekapcsolását érdemes mostanra időzíteni, a várható legmagasabb hőmérséklet pedig 180-200 fok legyen.) :)
A félretett tojásfehérjékből verjünk kemény habot. Ezt aztán széles, átforgató mozdulatokkal (falapát!) a sűrű masszához adjuk, végül rászórjuk a sóval és szódabikinivel elkevert réteslisztet, s azzal is átkeverjük. Hígabb, de nem folyós masszát fogunk kapni, amit a kivajazott, kifinomlisztezett őzgerincformába öntünk, azaz inkább kanállal belelapátolunk. Ügyeljünk arra, hogy ne töltse ki teljesen a massza, mivel hízni fog sülés közben!
Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süsssük legalább 50 percig, ami nálam rendszerint 60-75 percre nő. (A légkeverés funkcióhoz nem tudok hozzászólni, aki nem jártas a sütésben, inkább iktassa ki.) A középső rács megfelelőnek tűnik, akárcsak a 180 fok. Az első fél órában lehetőleg ne nyissuk ki a sütőajtót, hadd hízzon szép ducira a kenyér (hűléskor úgyis lefogy kissé). :) Mivel a teteje kerül majd alulra, az sem baj, ha felül megpirul a tészta. A kötelező tűpróbát pedig a gerinc középvonalában ejtsük meg, ugyanis a tésztának ez a része sül át a legnehezebben. Ha itt megszurkálva is habszerű már az állaga (azaz nem folyós), lekapcsolhatjuk a gázt.
Ahhoz, hogy könnyen kifordíthassuk a formából csemegénket, meg kell várni, hogy langyosra hűljön. A megfordítást óvatosan végezzük: késsel (teflonnál: faeszköz), apró vágó mozdulatokkal válasszuk el a tészta szélét a formától, aztán két kézzel, gyengéden feszegessük is meg párszor a ,,bölcsőt", végül hirtelen mozdulattal borítsuk ki egy sütőpapíros deszkára.
Gyümölcskenyerünk magában is finom csemege, én azonban kedvenc csokimázamba öltöztettem, és erőt véve magamon kivártam, míg hűtőbe téve megszilárdul rajta,
hogy aztán a bordák mentén szeletelve végre elém táruljanak egy hajdanvolt édenkert ízei.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Pistuc küldte. Köszönjük!
További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
1 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2012-12-11 23:08:50, kedd
|
|
|
Zöldséges pite
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg liszt
csipetnyi só
15 dkg vaj
1 tojássárgája
A töltelékhez:
4 tojás
2 evőkanál tejszín
só
20 dkg brokkoli
20 dkg zöldbab
20 dkg karfiol
cukor
2 dkg reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A tésztához alisztet a sóval tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat,
kézzel elmorzsoljuk, a tojássárgával és kevés hideg vízzel (kb. 2-3 evőkanál) összedolgozzuk, cipót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.
Enyhén lisztes felületen a tészta 2/3-át köralakúra nyújtjuk, majd egy kerek tortaformába simítjuk.
A töltelékhez a tojásokat a tejszínnel és kevés sóval felverjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és enyhén cukros vízben 1-2 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük.
A kihűlt zöldségeket a tésztán szépen
elrendezzük, ráöntjük a tojásos keveréket.
Végül befedjük a maradék kinyújtott tésztával, a tetejét tojássárgájával megkenjük, megszórjuk parmezánnal, és 160 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
Megjegyzés:
A receptet Keszericze Anna küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2012-12-11 23:04:05, kedd
|
|
|
Marokkói sütőtök-tagine
Hozzávalók:
olívaolaj
2 fej vöröshagyma apróra vágva
3 cm friss gyömbér reszelve
55 dkg sütőtök felkockázva
1 teáskanál fahéj, koriander és római kömény őrölve
1 teáskanál harissa
só
1 evőkanál méz
7 dkg sűrített paradicsom
5 dkg aszalt vörös áfonya
40 dkg konzerv vörösbab (nettó 24 dkg)
20 dkg kuszkusz
1 citrom leve és héja (opcionális)
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a reszelt gyömbérrel együtt megpároljuk. Hozzáadjuk a sütőtökkockákat, és átforgatjuk a dinsztelt gyömbéres hagymán. Rászórjuk az őrölt fűszereket, az aszalt áfonyát, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a harissát és 3-4 deci vizet. Lefedve főzzük addig, amíg a tök meg nem puhul.
A kuszkuszra annyi forrásban levő vizet öntünk, hogy ujjnyi vastagon ellepje, kicsit megsózzuk, és lefedve hagyjuk 5 perc alatt duplájára dagadni. A kész kuszkuszba került a citromhéj és a citromlé.
A már puha tökhöz adjuk végül a babkonzervet, amivel már csak összerottyantjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és a kuszkusszal tálaljuk.
Megjegyzés:
A harissa egy készen is kapható csípős paprikakrém, én egy gyors eztettem-változatot csináltam a taginhoz (60 ml lesz):
1 nagyobb darab sült paprika
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 teáskanál cayanne bors (vagy pirospaprika)
1/2 darab friss csili vékonyra karikázva (ez lehet több is, kevesebb is, ki mennyire szereti a vadul erőset)
2 evőkanál semleges ízű olaj (ne olíva!)
A hozzávalókat botmixerrel pürésítjük.
A receptet és a fotót Eztettem küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2012-12-11 22:57:43, kedd
|
|
|
Mikszáth Kálmán palóclevese
Hozzávalók:
30 dkg marhalábszár (vagy sertéslapocka, vagy sertéscomb)
1 nagy fej hagyma
olaj
pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
kömény
30 dkg zöldbab (széles hüvelyű, sötétzöld, Romano-bab)
25 dkg burgonya
só
babérlevél
liszt
tejföl
1 csokor kapor (vagy szárított kaporlevél, vagy mirelit kapor)
Elkészítés:
1.) A húst megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összedaraboljuk.
2.) Előveszünk egy kuktát, beleteszünk 2-3 evőkanál olajat, rátesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és összekeverjük 1 evőkanál pirospaprikával.
3.) Hozzáadjuk a húst, és visszatesszük a tűzre. Kicsit megpirítjuk, átforgatjuk. 2 dl vizet öntünk hozzá. (Ha több a hús, akkor egy picit több vizet adunk hozzá). A kukta fedelét lezárjuk, a húst 35-45 percig főzzük.
4.) Ezután lehúzzuk a tűzről, levesszük a tetejét, és visszatesszük a tűzre, és pár percig élénk lángon főzzük, hogy sűrűbb legyen a leve.
5.) Hozzáadunk 1,5 liter vizet, beletesszük a fokhagymát, a babérlevelet, megszórjuk ételízesítővel, 1 evőkanál Gulyáskrémet vagy Pörköltkrémet teszünk bele, plusz a zöldbabot, a kockára vágott krumplit. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 6 percig főzzük.
6.) Ezután leöntjük a kukta tetejét hideg vízzel, és kinyitjuk, nehogy a zöldségek túlpuhuljanak.
7.) Lisztes habarék: 5 evőkanál lisztet elkeverünk kb. 1 dl vízzel. Legjobb, ha habverővel keverjük ki, akkor biztosan nem lesz csomós! A lisztes habarékhoz hozzákeverjük a 2 dl 20%-os tejfölt, és az apróra vágott kaprot, majd ezzel behabarjuk a levest.
8.) Röviden felmelegítjük (nem szabad felforralni!), és azonnal tálaljuk.
(Ha nyáron készítjük, tálalás előtt megszórjuk apróra vágott, friss kaporral).
* Ha a leves nem kuktában készül, a főzési idő természetesen sokkal több!
Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2012-12-11 22:52:04, kedd
|
|
|
Elnézést, csak most tudtam hozni.
Nem törlöm ki a hétfőt és a keddet, mert máskorra is adhat ötletet.
Heti menü ajánlat - 2012. december 10 - 16.
Hétfő:
Előétel: Tejszínes gesztenyekrémleves
Főétel: Paprikás krumpli debreceni kolbásszal
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Paprikás krumpli tejföllel
Kedd - Palócföldre látogatunk ma:
Előétel: Mikszáth Kálmán palóclevese
Főétel: Palóc oldalas ropogós barna kenyérrel
Desszert: Molnárcsók
Vegetáriánus ajánlat: Juhtúróval töltött palóc lángos
Szerda:
Előétel: Fokhagymakrémleves
Főétel: Csirkepörkölt cigányosan túrós csuszával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Marokkói sütőtök-tagine
Csütörtök:
Előétel: Krumplikrémleves
Főétel: Tejfölös zöldbabfőzelék füstölt tarjával
Desszert: Csokis muffin
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges pite
Péntek:
Előétel: Karibi sütőtökleves
Főétel: Juhtúrós sztrapacska tótosan
Desszert: Madártej
Vegetáriánus ajánlat: Káposztás sztrapacska
Szombat:
Reggeli: Bundáskenyér teával
Előétel: Karalábé-krémleves baconnel és garnélarákkal
Főétel: Káposztán sült hurka
Desszert: Gundel palacsinta
Vacsora: Aszpikos sonkatekercs franciasalátával
Vegetáriánus ajánlat: Camembert tócsni bundában
Vasárnap:
Reggeli: Gyümölcskenyér kakaóval
Előétel: Aszaltszilva-leves pörkölt dióval
Főétel: Almával sült marhahátszín
Desszert: Krémsajtos kehely feketeribizlivel
Vacsora: Virslis-sajtos töltött lángos
Vegetáriánus ajánlat: Olívás gombasaláta
Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-menük |
|
|
|
|
|
2012-12-11 16:26:47, kedd
|
|
|
Kaptam, így küldöm tovább, mert itt többen olvashatják.
Kívánom Mindenkinek, hogy legyen szerencsés!
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2012-12-11 15:59:25, kedd
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
(Szeretettel meghívlak:
Nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk:
Lélek-Világ a Kassák Könyv kiadó Fóruma
Görögország szerelmeseinek különösen ajánlom - az utazási,- zenei,- könyv bemutató
és a görög étel recept oldalakat.)
A régi linken az oldal nem érhető el, új link:Link
(Nézz be ide is, ha kedved van lépj be és gazdagítsd az oldalt írásaiddal, képeiddel, képekkel, videókkal. A képek egyszerűen, tallózással a gépedről feltehetők - nem tűnnek el, bárhová továbbvihetők egyszerű másolással, beillesztéssel.
Megnézhető link táramban címre történő kattintással: Beszélő képek-csak úgy...Neked-Nekem-Mindenkinek és Angyali üzenetek-írások, történetek.)
Ajándékozz könyvet Karácsonyra 20 % kedvezménnyel a kiadótól
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hetet |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 8
|
|
|
|
2012. December
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
116 db bejegyzés |
e év: |
1342 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 495
- e Hét: 9998
- e Hónap: 23903
- e Év: 153610
|
|
|