Regisztráció  Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Adventi mézeskalács
  2012-12-11 23:40:49, kedd
 
  Adventi mézeskalács

Hozzávalók:
50 dkg liszt
25 dkg méz
10 dkg cukor
12,5 dkg Rama margarin
1 tojás
1 kávéskanál szódabikarbóna
2,5 dkg kakaó
szegfűszeg
fahéj

A díszítéshez:
1 tojásfehérje
10 dkg cukor
Vagy különböző magok: mandula, mogyoró, dió, tökmag, napraforgómag, mazsola, puffasztott rizs, lenmag, szezámmag, darálatlan mák

Elkészítés:
A mézet a cukorral felforraljuk, beletesszük a margarint, megvárjuk, amíg kihűl. Ezután beletesszük a tojást, majd hozzáadjuk a lisztet, fűszereket, szódabikarbonát. Jól összedolgozzuk. 2 órára a hűtőbe tesszük alufóliába, hogy meg ne száradjon.

Kivéve a hűtőből kinyújtjuk, formákat vágunk belőle szaggatóval. Megsütjük közepesen meleg sütőben, amikor kivettük, díszítjük a cukormázzal.





Száradni hagyjuk, egy nap múlva megpuhul.

Megjegyzés:
A fotót Gatt44 küldte. Köszönjük!

Forás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Püspökkenyér csokipasztillával
  2012-12-11 23:22:28, kedd
 
  Püspökkenyér csokipasztillával

Hozzávalók:

egy kb. 33x10-es őzgerinc- vagy hasonló méretű püspökkenyérformához:
4 tojássárgája
14 dkg porcukor
10 dkg aprított dió vagy mandula
5-5 dkg mazsola és aszalt (cukrozott) gyümölcs
kevés reszelt narancs- és citromhéj
2 evőkanál sütésálló étcsokipasztilla
1-2 evőkanál folyós lekvár
4 tojásfehérje (habbá verve)
14 dkg rétesliszt
pici só
1 kávéskanál szódabikarbóna

Továbbá:
pici vaj
pici finomliszt

Elkészítés:
A szétválasztott tojások sárgáját keverjük jó krémesre a porcukorral (fakanállal legalább 10 percig, a robotgép habverőjével 5 percig). Szórjuk bele az aprított diót/mandulát (célszerű mozsárral megtörni, már csak a hangulat végett is), aztán a csokipasztillát, a mazsolát és a kis darabokra vágott aszalt gyümölcsöt, cukrozott gyümölcskockákat (a felsoroltakat — nagyobb tételben — érdemes piaci magárusnál beszerezni, nagyságrenddel olcsóbb, mint a szuper-, hiper- vagy rappermarketekben) :). Fontos, hogy aprók legyenek a mag- és gyümölcsdarabok (~1 cm), különben a süti szeletelésekor meggyűlhet velük a bajunk (nem mellesleg ha aprók, legalább át tudnak sülni egy kicsit). Jöhet a citrushéj és a lekvár, majd egy átforgató keverés — jelen állapotában még kemény és sűrű a massza. A lazításig tegyük félre.

(A sütő bekapcsolását érdemes mostanra időzíteni, a várható legmagasabb hőmérséklet pedig 180-200 fok legyen.) :)

A félretett tojásfehérjékből verjünk kemény habot. Ezt aztán széles, átforgató mozdulatokkal (falapát!) a sűrű masszához adjuk, végül rászórjuk a sóval és szódabikinivel elkevert réteslisztet, s azzal is átkeverjük. Hígabb, de nem folyós masszát fogunk kapni, amit a kivajazott, kifinomlisztezett őzgerincformába öntünk, azaz inkább kanállal belelapátolunk. Ügyeljünk arra, hogy ne töltse ki teljesen a massza, mivel hízni fog sülés közben!

Toljuk be az előmelegített sütőbe, és süsssük legalább 50 percig, ami nálam rendszerint 60-75 percre nő. (A légkeverés funkcióhoz nem tudok hozzászólni, aki nem jártas a sütésben, inkább iktassa ki.) A középső rács megfelelőnek tűnik, akárcsak a 180 fok. Az első fél órában lehetőleg ne nyissuk ki a sütőajtót, hadd hízzon szép ducira a kenyér (hűléskor úgyis lefogy kissé). :) Mivel a teteje kerül majd alulra, az sem baj, ha felül megpirul a tészta. A kötelező tűpróbát pedig a gerinc középvonalában ejtsük meg, ugyanis a tésztának ez a része sül át a legnehezebben. Ha itt megszurkálva is habszerű már az állaga (azaz nem folyós), lekapcsolhatjuk a gázt.

Ahhoz, hogy könnyen kifordíthassuk a formából csemegénket, meg kell várni, hogy langyosra hűljön. A megfordítást óvatosan végezzük: késsel (teflonnál: faeszköz), apró vágó mozdulatokkal válasszuk el a tészta szélét a formától, aztán két kézzel, gyengéden feszegessük is meg párszor a ,,bölcsőt", végül hirtelen mozdulattal borítsuk ki egy sütőpapíros deszkára.

Gyümölcskenyerünk magában is finom csemege, én azonban kedvenc csokimázamba öltöztettem, és erőt véve magamon kivártam, míg hűtőbe téve megszilárdul rajta,



hogy aztán a bordák mentén szeletelve végre elém táruljanak egy hajdanvolt édenkert ízei.




Megjegyzés:
A receptet és a fotót Pistuc küldte. Köszönjük!

További fotókat és érdekességeket Pistuc blogjában találsz!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
1 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Zöldséges pite
  2012-12-11 23:08:50, kedd
 
  Zöldséges pite

Hozzávalók:

A tésztához:
20 dkg liszt
csipetnyi só
15 dkg vaj
1 tojássárgája

A töltelékhez:
4 tojás
2 evőkanál tejszín

20 dkg brokkoli
20 dkg zöldbab
20 dkg karfiol
cukor
2 dkg reszelt parmezán sajt

Elkészítés:
A tésztához alisztet a sóval tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vajat,
kézzel elmorzsoljuk, a tojássárgával és kevés hideg vízzel (kb. 2-3 evőkanál) összedolgozzuk, cipót formázunk belőle. Fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre hűtőbe tesszük pihenni.

Enyhén lisztes felületen a tészta 2/3-át köralakúra nyújtjuk, majd egy kerek tortaformába simítjuk.

A töltelékhez a tojásokat a tejszínnel és kevés sóval felverjük. A zöldségeket megtisztítjuk, és enyhén cukros vízben 1-2 perc alatt leforrázzuk, majd leszűrjük.

A kihűlt zöldségeket a tésztán szépen
elrendezzük, ráöntjük a tojásos keveréket.

Végül befedjük a maradék kinyújtott tésztával, a tetejét tojássárgájával megkenjük, megszórjuk parmezánnal, és 160 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.





Megjegyzés:
A receptet Keszericze Anna küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Marokkói sütőtök-tagine
  2012-12-11 23:04:05, kedd
 
  Marokkói sütőtök-tagine

Hozzávalók:
olívaolaj
2 fej vöröshagyma apróra vágva
3 cm friss gyömbér reszelve
55 dkg sütőtök felkockázva
1 teáskanál fahéj, koriander és római kömény őrölve
1 teáskanál harissa

1 evőkanál méz
7 dkg sűrített paradicsom
5 dkg aszalt vörös áfonya
40 dkg konzerv vörösbab (nettó 24 dkg)
20 dkg kuszkusz
1 citrom leve és héja (opcionális)
1 csokor petrezselyemzöld apróra vágva

Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát a reszelt gyömbérrel együtt megpároljuk. Hozzáadjuk a sütőtökkockákat, és átforgatjuk a dinsztelt gyömbéres hagymán. Rászórjuk az őrölt fűszereket, az aszalt áfonyát, hozzáadjuk a paradicsomszószt, a harissát és 3-4 deci vizet. Lefedve főzzük addig, amíg a tök meg nem puhul.

A kuszkuszra annyi forrásban levő vizet öntünk, hogy ujjnyi vastagon ellepje, kicsit megsózzuk, és lefedve hagyjuk 5 perc alatt duplájára dagadni. A kész kuszkuszba került a citromhéj és a citromlé.

A már puha tökhöz adjuk végül a babkonzervet, amivel már csak összerottyantjuk. Megszórjuk petrezselyemzölddel, és a kuszkusszal tálaljuk.





Megjegyzés:
A harissa egy készen is kapható csípős paprikakrém, én egy gyors eztettem-változatot csináltam a taginhoz (60 ml lesz):
1 nagyobb darab sült paprika
2 gerezd fokhagyma összezúzva
1 teáskanál cayanne bors (vagy pirospaprika)
1/2 darab friss csili vékonyra karikázva (ez lehet több is, kevesebb is, ki mennyire szereti a vadul erőset)
2 evőkanál semleges ízű olaj (ne olíva!)
A hozzávalókat botmixerrel pürésítjük.

A receptet és a fotót Eztettem küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mikszáth Kálmán palóclevese
  2012-12-11 22:57:43, kedd
 
  Mikszáth Kálmán palóclevese

Hozzávalók:

30 dkg marhalábszár (vagy sertéslapocka, vagy sertéscomb)
1 nagy fej hagyma
olaj
pirospaprika
1 gerezd fokhagyma
kömény
30 dkg zöldbab (széles hüvelyű, sötétzöld, Romano-bab)
25 dkg burgonya

babérlevél
liszt
tejföl
1 csokor kapor (vagy szárított kaporlevél, vagy mirelit kapor)

Elkészítés:

1.) A húst megmossuk, kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. A fokhagymát szintén megtisztítjuk, és összedaraboljuk.
2.) Előveszünk egy kuktát, beleteszünk 2-3 evőkanál olajat, rátesszük az apróra vágott hagymát, üvegesre pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről és összekeverjük 1 evőkanál pirospaprikával.
3.) Hozzáadjuk a húst, és visszatesszük a tűzre. Kicsit megpirítjuk, átforgatjuk. 2 dl vizet öntünk hozzá. (Ha több a hús, akkor egy picit több vizet adunk hozzá). A kukta fedelét lezárjuk, a húst 35-45 percig főzzük.
4.) Ezután lehúzzuk a tűzről, levesszük a tetejét, és visszatesszük a tűzre, és pár percig élénk lángon főzzük, hogy sűrűbb legyen a leve.
5.) Hozzáadunk 1,5 liter vizet, beletesszük a fokhagymát, a babérlevelet, megszórjuk ételízesítővel, 1 evőkanál Gulyáskrémet vagy Pörköltkrémet teszünk bele, plusz a zöldbabot, a kockára vágott krumplit. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 6 percig főzzük.
6.) Ezután leöntjük a kukta tetejét hideg vízzel, és kinyitjuk, nehogy a zöldségek túlpuhuljanak.
7.) Lisztes habarék: 5 evőkanál lisztet elkeverünk kb. 1 dl vízzel. Legjobb, ha habverővel keverjük ki, akkor biztosan nem lesz csomós! A lisztes habarékhoz hozzákeverjük a 2 dl 20%-os tejfölt, és az apróra vágott kaprot, majd ezzel behabarjuk a levest.
8.) Röviden felmelegítjük (nem szabad felforralni!), és azonnal tálaljuk.
(Ha nyáron készítjük, tálalás előtt megszórjuk apróra vágott, friss kaporral).
* Ha a leves nem kuktában készül, a főzési idő természetesen sokkal több!





Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2012. december 10 - 16.
  2012-12-11 22:52:04, kedd
 
  Elnézést, csak most tudtam hozni.
Nem törlöm ki a hétfőt és a keddet, mert máskorra is adhat ötletet.

Heti menü ajánlat - 2012. december 10 - 16.

Hétfő:

Előétel: Tejszínes gesztenyekrémleves
Főétel: Paprikás krumpli debreceni kolbásszal
Desszert: Mandarin
Vegetáriánus ajánlat: Paprikás krumpli tejföllel


Kedd - Palócföldre látogatunk ma:

Előétel: Mikszáth Kálmán palóclevese
Főétel: Palóc oldalas ropogós barna kenyérrel
Desszert: Molnárcsók
Vegetáriánus ajánlat: Juhtúróval töltött palóc lángos


Szerda:

Előétel: Fokhagymakrémleves
Főétel: Csirkepörkölt cigányosan túrós csuszával
Desszert: Banán
Vegetáriánus ajánlat: Marokkói sütőtök-tagine


Csütörtök:

Előétel: Krumplikrémleves
Főétel: Tejfölös zöldbabfőzelék füstölt tarjával
Desszert: Csokis muffin
Vegetáriánus ajánlat: Zöldséges pite


Péntek:

Előétel: Karibi sütőtökleves
Főétel: Juhtúrós sztrapacska tótosan
Desszert: Madártej
Vegetáriánus ajánlat: Káposztás sztrapacska


Szombat:

Reggeli: Bundáskenyér teával
Előétel: Karalábé-krémleves baconnel és garnélarákkal
Főétel: Káposztán sült hurka
Desszert: Gundel palacsinta
Vacsora: Aszpikos sonkatekercs franciasalátával
Vegetáriánus ajánlat: Camembert tócsni bundában


Vasárnap:

Reggeli: Gyümölcskenyér kakaóval
Előétel: Aszaltszilva-leves pörkölt dióval
Főétel: Almával sült marhahátszín
Desszert: Krémsajtos kehely feketeribizlivel
Vacsora: Virslis-sajtos töltött lángos
Vegetáriánus ajánlat: Olívás gombasaláta

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
Érdekes
  2012-12-11 16:26:47, kedd
 
  Kaptam, így küldöm tovább, mert itt többen olvashatják.

Kívánom Mindenkinek, hogy legyen szerencsés!





 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldog hetet!
  2012-12-11 15:59:25, kedd
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak






(Szeretettel meghívlak:

Nézz be ide, - ha tetszik regisztrálj és legyél a társunk:
Lélek-Világ a Kassák Könyv kiadó Fóruma
Görögország szerelmeseinek különösen ajánlom - az utazási,- zenei,- könyv bemutató
és a görög étel recept oldalakat.)
A régi linken az oldal nem érhető el, új link:
Link

(Nézz be ide is, ha kedved van lépj be és gazdagítsd az oldalt írásaiddal, képeiddel, képekkel, videókkal. A képek egyszerűen, tallózással a gépedről feltehetők - nem tűnnek el, bárhová továbbvihetők egyszerű másolással, beillesztéssel.
Megnézhető link táramban címre történő kattintással: Beszélő képek-csak úgy...Neked-Nekem-Mindenkinek és Angyali üzenetek-írások, történetek.)

Ajándékozz könyvet Karácsonyra 20 % kedvezménnyel a kiadótól

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2012.11 2012. December 2013.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 1342 db bejegyzés
Összes: 29825 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2248
  • e Hét: 11617
  • e Hónap: 56433
  • e Év: 1472578
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Online Szerencsekerék, Jövő Pláza, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2016 TVN.HU Kft.