|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2015-01-09 23:30:50, péntek
|
|
|
Farsang
A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az ,,erkölcsös" 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.
A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ,,a farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.
A magyarság körében:
A farsang elnevezése és a legrégebbi szokásadatok középkori német polgári hatásra vallanak, de vannak az Anjouk és Mátyás király udvarából itáliai hatásra utaló adatok is.
A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos ,,esküvői szezon", mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap, vővasárnap = farsangvasárnap az ifjú férj az após kontójára fogyasztott, stb.). A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legényeknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték a bokrétát. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.
Farsangvasárnap:
A farsangvasárnap a farsangi időszak végén lévő farsang farkának első napja. Számos helyen ezen a napon tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. További elnevezései: csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), vővasárnap (ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap (görög katolikusoknál). hétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. Ezután húsvétig már tilos volt az esküvő, a tánc és a vigadalom. További elnevezései: húshagyó hétfő, böjtelő hétfő.
Húshagyó kedd:
A húshagyó kedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja. A farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására) Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.
A húshagyó keddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete. A mai magyar gyakorlat szerint az ezt követő nap a torkos csütörtök, de ezt tévesen élesztették újjá ezen a napon, mert valós időpontja egy héttel korábbra esik. A keresztények ilyenkor nem esznek húst és befejezik a mulatozásokat,böjtölnek 40 napig,húsvét vasárnapjáig!
Koncz király és Cibere vajda:
Koncz király és Cibere vajda egy Európa szerte elterjedt szokás, dramatikus játék. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Koncz király pedig a húsos, zsíros ételeket. Vízkeresztkor és húshagyókedden megküzdöttek egymással, első esetben Konc király, másodízben pedig Cibere vajda nyerte a párviadalt. Farsangi szokások keretében szalmabábokkal is eljátszották a tréfás küzdelmet.
Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
|
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2015-01-09 23:01:25, péntek
|
|
|
Zöldségkocsonya
Hozzávalók:
20-20 dkg sárgarépa
zellergumó
zöldborsó
kukoricaszem (vagy 80 dkg mirelit vegyes zöldség)
1 evőkanál ételízesítő
2 púpozott evőkanál zselatinpor
fél citrom
ízlés szerint só.
Elkészítés:
a megtisztított és kis egyforma kockákra vágott zöldségeket a következő módon főzöm meg: a vizet fazékban felforralom, beleszórom az ételízesítőt, és beleteszem a sárgarépát. Az újraforrástól számított 5 perc múlva a répát leszűröm. A leszűrt levet ismét felforralom, ezután a zellert főzöm benne néhány percig. Végül a kukoricát és a zöldborsót egyszerre beleteszem, és ugyancsak megfőzöm. A leszűrt lébe szűrőn keresztülcsavarom a citromlevet. Tetszés szerinti formát folpack fóliával kibélelek.
a zselatint kis lábosba szórom, majd ráöntök 1 dl hideg vizet. Ötpercnyi áztatás után a meleg zöldséglevet apránként hozzáöntve simára keverem. (Ha a zselatinszemcsék nem oldódnak, akkor az összes levet kis lángra teszem, és folyamatosan kevergetve feloldom.) Az előkészített forma aljára kevés levet öntök, amit hűtőszekrényben megdermesztek, majd rákanalazom az összekevert zöldséget. Meglocsoljuk a zselatinos lével, majd annyi időre teszem be a hűtőszekrénybe, amíg meg nem dermed. Végül az összes lével felöntöm. Az edényt befedem, és legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt a zöldségkocsonyát tálra borítom, és ízesített kefirrel vagy tejföllel, esetleg paradicsom- vagy tartármártással kínálom.
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-01-09 23:00:07, péntek
|
|
|
Orosz hússaláta tojással
Hozzávalók:
10 db tojás
4 db burgonya
2 db alma
4-5 db savanyú uborka
20 dkg natúr sertéssült
1 pohár tejföl
5 dkg majonéz
só
őrölt bors
ételízesítő
liszt
Vénusz olaj
Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük. A burgonyákat meghámozzuk, és ételízesítős vízben puhára főzzük. Az almát szintén meghámozzuk, és a savanyú uborkával együtt vékony kis csíkokra vágjuk.
A sertéshúst vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.
A megfőtt burgonyát, a kihűtött sertéssültet és 4 darab főtt tojást a többi hozzávalóhoz hasonlóan csíkokra vágjuk.
A saláta összetevőit egy tálba tesszük, és a majonézzel elkevert tejföllel jól átforgatjuk.
Tálaláskor a salátát egy tányérra halmozzuk, és befedjük a maradék szeletelt főtt tojással.
Jól lehűtjük, és egy tortához hasonlóan szeletenként tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Huszanke küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2015-01-09 22:57:19, péntek
|
|
|
Almás batyu
Hozzávalók:
A tésztához:
1 kg liszt
25 dkg Vénusz sütőmargarin
5 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
csipet só
cukor ízlés szerint
A töltelékhez:
1,5-2 kg alma (reszelve)
kb. 15-20 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
zsemlemorzsa
A kenéshez:
tojásfehérje
Elkészítés:
Tésztához valókat összekeverem, dagasztom, majd 1 órácskát kelesztem. Kezdőknek mondom: azért az élesztőt futtassátok fel kis meleg tejben előtte! :-)
Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom a tésztát, kb. 10 centis kockákra vágom. Az almát lereszelem, kicsavarom, ízesítem. Minden kocka közepére csipetnyi zsemlemorzsát szórok, mert az alma pici levet ereszt. Két szemben lévő oldalát összecsípem, tojásfehérjével megkenem a tetejét, és előmelegitett sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm. Porcukorral meghintve kínálom.
Megjegyzés:
Ez a tészta bármivel tölthető, napokig puha, könnyű!
Az első megosztott receptem, úgyhogy óvatosan a kritikákkal!!! :-)))
A receptet Wadno73 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-01-09 22:54:27, péntek
|
|
|
Vajpuha marhaszelet
Hozzávalók:
50 dkg marhafartő
3 tojás
3 evőkanál Vénusz olaj
10-12 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl
1 teáskanál liszt
2 gerezd fokhagyma
feketebors
só
Elkészítés:
A marhahúst 8 szeletre vágjuk, a szeletek széleit bevagdossuk, húsvágó deszkára helyezzük. Bőven meghintjük zsemlemorzsával, majd a morzsát húskalapáccsal beleverjük (mindkét oldalt addig, míg egybefüggő réteget képez a húson a morzsa).
Kuktában olajat forrósítunk. A tojásokat habosra verjük, beletesszük a borsot, sót, zúzott fokhagymát. A morzsás hússzeleteket ebben megmártjuk, majd a forró olajon mindkét oldalukat hirtelen, erős lángon átsütjük, majd félretesszük. Ha mindent elősütöttük, a kuktába visszatesszük, ráöntünk 2 pohár vizet, és a megmaradt fűszeres tojást belecsurgatjuk. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 25 percig kis lángon pároljuk a húst.
A tejfölt a liszttel simára keverjük. A hússzeleteket kiszedjük a kuktából, és a visszamaradt mártást besűrítjük a lisztes tejföllel, jól kiforraljuk, végül visszatesszük a húsokat, és még egyszer összeforraljuk.
Bármilyen galuska vagy más tésztaféle jól illik hozzá, az eredeti recept zsemlegombócot javasolt, de mi már sokszor ettük rizzsel is.
Megjegyzés:
Sokkal egyszerűbb, mint amilyennek így leírva tűnhet! :) Elképesztően puha lesz a hús, és nagyon finom!
A receptet Nobivoj küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-01-09 22:52:57, péntek
|
|
|
Sütőtökkrémleves mákos grissinivel
Hozzávalók:
1 kg sütőtök
0,5 dl olívaolaj
1 nagyobb fej hagyma
5 dl tej
3 dkg vaj
cayenne bors
25 dkg leveles tészta
1 tojás
1-2 evőkanál mák
pár csepp tökmagolaj
pár szem tökmag
Elkészítés:
1. Sütőtököt késsel meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a hagymával együtt vékony szeletekre vágjuk, ha lehet, gyaluval, akkor jobb lesz az íze.
2. Az apróra vágott hagymával együtt 0,5 dl olívaolajon megpároljuk a tököt kb. 8-12 perc alatt, majd 8-10 dl vízzel felöntve kb. fél órát főzzük.
3. Amíg a leves fő, a leveles tésztát kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, tojással lekenjük, 2 cm-es csíkokra vágjuk, mákkal megszórjuk, csavarunk rajta kettőt, és előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, kb. 10 perc alatt.
4. Ha a grissini kész, a tökmagot 150 fokos sütőben 15 perc alatt tepsiben megpirítjuk.
5. A levest leturmixoljuk, tejjel felöntjük. Ne legyen túl híg! Folyamatosan keverjük habverővel, krémesítésnek még 3 dkg vajat tegyünk bele, majd sóval, borssal ízesítsük.
6. A krémlevest forrón kimerjük, pirított tökmagot szórunk a tetejére, tökmagolajjal megcsepegtetjük, és mákos grissinivel tálaljuk.
Megjegyzés:
Őszi Balázs receptje, fotó: Győrfi Viktória
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 11
|
|
|
|
2015. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
375 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 5151
- e Hét: 14654
- e Hónap: 28559
- e Év: 158266
|
|
|