Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Minden napra szeretet
  2015-01-09 23:54:03, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tatiosz  
Télen
  2015-01-09 23:53:14, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Vízkereszttől...
  2015-01-09 23:38:09, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Tokaji Márton versei  
Farsangi álerc
  2015-01-09 23:32:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Farsang
  2015-01-09 23:30:50, péntek
 
  Farsang





A farsang a vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek. A farsang jellegzetessége, hogy a keresztény liturgikus naptárban nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (lásd: torkos csütörtök). A kereszténység előtti időkből származó farsangi mulatságokat az ,,erkölcsös" 16. és 17. században nem eredete, hanem bujaságot szimbolizáló szokásai miatt tiltották.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén ,,a farsang farka". Ez a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három nap, ami nagy mulatságok közepette, valójában télbúcsúztató is. Számos városban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói karnevál, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást.





A magyarság körében:

A farsang elnevezése és a legrégebbi szokásadatok középkori német polgári hatásra vallanak, de vannak az Anjouk és Mátyás király udvarából itáliai hatásra utaló adatok is.

A farsang a párválasztás időszaka volt és egyben fontos ,,esküvői szezon", mivel a húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. Erre utal az ünnepnapok elnevezése is (pl.: első menyegzős vasárnap = vízkereszt utáni első vasárnap, vővasárnap = farsangvasárnap az ifjú férj az após kontójára fogyasztott, stb.). A falvakban a legények szervezték a bálokat. A lányok rokonaik közvetítésével bokrétát adtak a kiszemelt legényeknek, akik a farsang végén nyilvános színvallásként a kalapjukra tűzték a bokrétát. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.

Farsangvasárnap:

A farsangvasárnap a farsangi időszak végén lévő farsang farkának első napja. Számos helyen ezen a napon tűzték a legények kalapjukra a kiválasztott lányok bokrétáját. További elnevezései: csonthagyóvasárnap, ötvenedvasárnap, sonkahagyóvasárnap, hathagyóvasárnap, kilencben hagyó harmad vasárnap, piroskavasárnap (piroska nevű kalács után), vővasárnap (ifjú férj a lány családjának kontójára mulatott), sardóvasárnap (sodrózás jelentése szerencsekívánás), vajhagyóvasárnap (görög katolikusoknál). hétfő a farsang farkának középső napja. Gyakran ezen a napon tartották az asszonyfarsangot. Ezen a napon a nők korlátlanul ihattak, zeneszó mellett nótáztak, férfi módra mulattak. Ezután húsvétig már tilos volt az esküvő, a tánc és a vigadalom. További elnevezései: húshagyó hétfő, böjtelő hétfő.

Húshagyó kedd:

A húshagyó kedd, a farsang és egyben a farsang farkának utolsó napja. A farsangtemetés időpontja. További elnevezései: húshagyási kedd, farsangkedd, madzaghagyókedd (ez utóbbi utalás a madzagon lógó ételek elfogyására) Ezen a napon általában szalmabábut vagy koporsót égettek, jelképesen lezárták a farsangot és a telet.

A húshagyó keddet követi a hamvazószerda, ami a 40 napos nagyböjt kezdete. A mai magyar gyakorlat szerint az ezt követő nap a torkos csütörtök, de ezt tévesen élesztették újjá ezen a napon, mert valós időpontja egy héttel korábbra esik. A keresztények ilyenkor nem esznek húst és befejezik a mulatozásokat,böjtölnek 40 napig,húsvét vasárnapjáig!

Koncz király és Cibere vajda:

Koncz király és Cibere vajda egy Európa szerte elterjedt szokás, dramatikus játék. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Koncz király pedig a húsos, zsíros ételeket. Vízkeresztkor és húshagyókedden megküzdöttek egymással, első esetben Konc király, másodízben pedig Cibere vajda nyerte a párviadalt. Farsangi szokások keretében szalmabábokkal is eljátszották a tréfás küzdelmet.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Zöldségkocsonya
  2015-01-09 23:01:25, péntek
 
  Zöldségkocsonya

Hozzávalók:

20-20 dkg sárgarépa
zellergumó
zöldborsó
kukoricaszem (vagy 80 dkg mirelit vegyes zöldség)
1 evőkanál ételízesítő
2 púpozott evőkanál zselatinpor
fél citrom
ízlés szerint só.

Elkészítés:

a megtisztított és kis egyforma kockákra vágott zöldségeket a következő módon főzöm meg: a vizet fazékban felforralom, beleszórom az ételízesítőt, és beleteszem a sárgarépát. Az újraforrástól számított 5 perc múlva a répát leszűröm. A leszűrt levet ismét felforralom, ezután a zellert főzöm benne néhány percig. Végül a kukoricát és a zöldborsót egyszerre beleteszem, és ugyancsak megfőzöm. A leszűrt lébe szűrőn keresztülcsavarom a citromlevet. Tetszés szerinti formát folpack fóliával kibélelek.

a zselatint kis lábosba szórom, majd ráöntök 1 dl hideg vizet. Ötpercnyi áztatás után a meleg zöldséglevet apránként hozzáöntve simára keverem. (Ha a zselatinszemcsék nem oldódnak, akkor az összes levet kis lángra teszem, és folyamatosan kevergetve feloldom.) Az előkészített forma aljára kevés levet öntök, amit hűtőszekrényben megdermesztek, majd rákanalazom az összekevert zöldséget. Meglocsoljuk a zselatinos lével, majd annyi időre teszem be a hűtőszekrénybe, amíg meg nem dermed. Végül az összes lével felöntöm. Az edényt befedem, és legalább fél napig hűtöm. Tálalás előtt a zöldségkocsonyát tálra borítom, és ízesített kefirrel vagy tejföllel, esetleg paradicsom- vagy tartármártással kínálom.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Orosz hússaláta tojással
  2015-01-09 23:00:07, péntek
 
  Orosz hússaláta tojással

Hozzávalók:

10 db tojás
4 db burgonya
2 db alma
4-5 db savanyú uborka
20 dkg natúr sertéssült
1 pohár tejföl
5 dkg majonéz

őrölt bors
ételízesítő
liszt
Vénusz olaj

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük. A burgonyákat meghámozzuk, és ételízesítős vízben puhára főzzük. Az almát szintén meghámozzuk, és a savanyú uborkával együtt vékony kis csíkokra vágjuk.

A sertéshúst vékonyra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, lisztbe forgatjuk, és forró olajban ropogósra sütjük.

A megfőtt burgonyát, a kihűtött sertéssültet és 4 darab főtt tojást a többi hozzávalóhoz hasonlóan csíkokra vágjuk.

A saláta összetevőit egy tálba tesszük, és a majonézzel elkevert tejföllel jól átforgatjuk.

Tálaláskor a salátát egy tányérra halmozzuk, és befedjük a maradék szeletelt főtt tojással.





Jól lehűtjük, és egy tortához hasonlóan szeletenként tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Huszanke küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Almás batyu
  2015-01-09 22:57:19, péntek
 
  Almás batyu

Hozzávalók:

A tésztához:
1 kg liszt
25 dkg Vénusz sütőmargarin
5 dl tej
2 tojás sárgája
5 dkg élesztő
csipet só
cukor ízlés szerint

A töltelékhez:
1,5-2 kg alma (reszelve)
kb. 15-20 dkg cukor
fahéj ízlés szerint
zsemlemorzsa

A kenéshez:
tojásfehérje

Elkészítés:

Tésztához valókat összekeverem, dagasztom, majd 1 órácskát kelesztem. Kezdőknek mondom: azért az élesztőt futtassátok fel kis meleg tejben előtte! :-)

Lisztezett deszkán vékonyra nyújtom a tésztát, kb. 10 centis kockákra vágom. Az almát lereszelem, kicsavarom, ízesítem. Minden kocka közepére csipetnyi zsemlemorzsát szórok, mert az alma pici levet ereszt. Két szemben lévő oldalát összecsípem, tojásfehérjével megkenem a tetejét, és előmelegitett sütőben 20-30 perc alatt készre sütöm. Porcukorral meghintve kínálom.

Megjegyzés:

Ez a tészta bármivel tölthető, napokig puha, könnyű!

Az első megosztott receptem, úgyhogy óvatosan a kritikákkal!!! :-)))

A receptet Wadno73 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Vajpuha marhaszelet
  2015-01-09 22:54:27, péntek
 
  Vajpuha marhaszelet

Hozzávalók:

50 dkg marhafartő
3 tojás
3 evőkanál Vénusz olaj
10-12 dkg zsemlemorzsa
2 dl tejföl
1 teáskanál liszt
2 gerezd fokhagyma
feketebors


Elkészítés:

A marhahúst 8 szeletre vágjuk, a szeletek széleit bevagdossuk, húsvágó deszkára helyezzük. Bőven meghintjük zsemlemorzsával, majd a morzsát húskalapáccsal beleverjük (mindkét oldalt addig, míg egybefüggő réteget képez a húson a morzsa).

Kuktában olajat forrósítunk. A tojásokat habosra verjük, beletesszük a borsot, sót, zúzott fokhagymát. A morzsás hússzeleteket ebben megmártjuk, majd a forró olajon mindkét oldalukat hirtelen, erős lángon átsütjük, majd félretesszük. Ha mindent elősütöttük, a kuktába visszatesszük, ráöntünk 2 pohár vizet, és a megmaradt fűszeres tojást belecsurgatjuk. A kuktát lezárjuk, és a jelzéstől számított 25 percig kis lángon pároljuk a húst.

A tejfölt a liszttel simára keverjük. A hússzeleteket kiszedjük a kuktából, és a visszamaradt mártást besűrítjük a lisztes tejföllel, jól kiforraljuk, végül visszatesszük a húsokat, és még egyszer összeforraljuk.

Bármilyen galuska vagy más tésztaféle jól illik hozzá, az eredeti recept zsemlegombócot javasolt, de mi már sokszor ettük rizzsel is.

Megjegyzés:

Sokkal egyszerűbb, mint amilyennek így leírva tűnhet! :) Elképesztően puha lesz a hús, és nagyon finom!

A receptet Nobivoj küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sütőtökkrémleves mákos grissinivel
  2015-01-09 22:52:57, péntek
 
  Sütőtökkrémleves mákos grissinivel

Hozzávalók:

1 kg sütőtök
0,5 dl olívaolaj
1 nagyobb fej hagyma
5 dl tej
3 dkg vaj
cayenne bors
25 dkg leveles tészta
1 tojás
1-2 evőkanál mák
pár csepp tökmagolaj
pár szem tökmag

Elkészítés:

1. Sütőtököt késsel meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, a hagymával együtt vékony szeletekre vágjuk, ha lehet, gyaluval, akkor jobb lesz az íze.

2. Az apróra vágott hagymával együtt 0,5 dl olívaolajon megpároljuk a tököt kb. 8-12 perc alatt, majd 8-10 dl vízzel felöntve kb. fél órát főzzük.

3. Amíg a leves fő, a leveles tésztát kinyújtjuk 0,5 cm vastagra, tojással lekenjük, 2 cm-es csíkokra vágjuk, mákkal megszórjuk, csavarunk rajta kettőt, és előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük, kb. 10 perc alatt.

4. Ha a grissini kész, a tökmagot 150 fokos sütőben 15 perc alatt tepsiben megpirítjuk.

5. A levest leturmixoljuk, tejjel felöntjük. Ne legyen túl híg! Folyamatosan keverjük habverővel, krémesítésnek még 3 dkg vajat tegyünk bele, majd sóval, borssal ízesítsük.

6. A krémlevest forrón kimerjük, pirított tökmagot szórunk a tetejére, tökmagolajjal megcsepegtetjük, és mákos grissinivel tálaljuk.





Megjegyzés:

Őszi Balázs receptje, fotó: Győrfi Viktória

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2014.12 2015. Január 2015.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 375 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5151
  • e Hét: 14654
  • e Hónap: 28559
  • e Év: 158266
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.