|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2016-10-02 23:25:06, vasárnap
|
|
|
Tegnap volt a zene világnapja
A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész
és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.
Azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek
annak a csodának, amit zenének hívnak.
A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse
a zeneművészetet, és - az UNESCO elveinek megfelelően -
szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Egyéb ünnepek, jeles napok |
|
|
|
|
|
2016-10-02 19:58:21, vasárnap
|
|
|
Zsályás-bazsalikomos gnocchi
Hozzávalók
50 dkg lisztes burgonya
18 dkg sima liszt, plusz amennyit meg felvesz, illetve amennyi a lisztezeshez kell
1 ek apróra vagott zsályalevél
1 ek apróra vágott bazsalikomlevél
1 ek sáfrányolaj vagy napraforgóolaj
15 dkg kimagozott, apróra vágott zöld és fekete olívabogyó vegyesen
1 db kimagozott és hosszában vékony szeletekre vágott vörös csili
10 dkg bébispenótlevél
8 dkg lecsöpögtetett, felszeletelt aszalt paradicsom olajban
20 dkg üveges vagy konzerv articsókaszív
1 marék összetépett bazsalikomlevél
20 dkg morzsolt fűszeres mandulasajt
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
Elkészítés
A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk, és egy lábos forró víz fölé tesszük egy párolóedényben, majd közepes lángon 15-20 percig pároljuk, amíg megpuhul. A sütőt 100 fokra előmelegítjük, és beteszünk egy sütőtálcát melegedni.
A burgonyát egy tálba tesszük, összezúzzuk, beleszitálunk 15 dkg lisztet, a fűszereket, és hozzáadunk egy nagy csipet sót. A maradék lisztet folyamatosan hozzáadagolva kézzel összedolgozzuk. A tésztát kiöntjük egy belisztezett felületre, és 1 percig gyúrjuk, majd 10 percig hagyjuk pihenni.
Felforralunk egy nagy lábos sós vizet, majd takarék lángra tesszük. A tésztát négy részre osztjuk, majd hosszú kolbász alakúra sodorjuk őket. A gnocchi elkészítéséhez mind a négy tésztadarabot 2 cm-es darabokra szeleteljük. Szűrőlapát segítségével, kisebb adagokban a forró vízbe tesszük a gnocchit, és 5 percig főzzük őket, illetve amíg felúsznak a víz felszínére.
Az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük, majd a gnocchit kisebb adagokban kisütjük. A kifőtt gnocchikat közben folyamatosan melegen tartjuk a sütőtálcán. Az olívabogyót és a csilit a serpenyőbe tesszük, és 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a spenótot, a paradicsomot, az articsókát és a bazsalikomot is. A gnocchit visszatesszük a serpenyőbe, és óvatosan összeforgatjuk a zöldségekkel. Borssal fűszerezzük, és a sajttal tálaljuk.
Recept és fotó: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
Megjegyzés
Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
MME
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2016-10-02 19:53:47, vasárnap
|
|
|
Sörkrémes pohárdesszert a szezon gyümölcseivel
Hozzávalók
4 db lapzselatin (8 g-os)
2 dl habtejszín
4 db tojássárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl alkoholmentes sör
1 db citrom
A rétegezéshez:
4 db lapzselatin
1 üveg alkoholmentes sör
1 db fahéjrúd
2 db csillagánizs
cukor
citromlé
2 db kivi
1 db mangó
magvak a díszítéshez
Elkészítés
A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és a hűtőbe tesszük.
Egy fémtálban habverővel összekeverjük a sört, a tojássárgáját és a kétféle cukrot, valamint a citrom lereszelt héját és a kettévágott gyümölcs egyik feléből kifacsart levet. Meleg vízfürdőbe állítva fehéredésig verjük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután hideg vízfürdőben kihűlésig kevergetjük.
A kinyomkodott zselatint 2 ek sörrel elkeverve feloldjuk a tűzhelyen, majd a sörös masszába vegyítjük. Végül lazán beleforgatjuk a tejszínhabot.
A rétegezéshez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az alkoholmentes sört a fahéjjal és a csillagánizzsal együtt felforraljuk, majd ízlés szerint cukorral és citromlével ízesítjük. Feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint, egy tálba öntjük, és kihalásszuk belőle a fűszereket. Ezután szilárdulni hagyjuk.
Közben a meghámozott gyümölcsöket apró kockákra daraboljuk, és a dermedő zselébe forgatjuk. Végül a krémet és a gyümölcsös zselét üvegpoharakba rétegezzük, és megszórjuk magvakkal.
Megjegyzés
Recept és kép: Bayerischer Brauerbund e.V.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő
Tavasszal eperrel, télen körtével, almával is elkészítheted.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2016-10-02 19:46:32, vasárnap
|
|
|
Borjúszelet Dubarry módra
Hozzávalók
60-80 dkg karfiol
só
60 dkg borjúcomb
5 dkg liszt
6 dkg zsír
4 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
2 dkg zsemlemorzsa
A besamelmártáshoz:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2,5 dkg liszt
só
1/2 kk őrölt fehér bors
1/2 kk frissen reszelt szerecsendió
Elkészítés
A megtisztított, megmosott és rózsákra szedett karfiolt sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
Közben a húst szeletekre vágjuk. A szeleteket megsózzuk, mindkét oldalukat a lisztbe forgatjuk, majd a forró zsírban hirtelen megsütjük. A hússzeleteket a vajjal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük, és mindegyikre 1-1 kis karfiolhalmot készítünk.
A mártáshoz a tejet felforraljuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve csak addig forrósítjuk, amíg egészen átfehéredik. Sóval, a fehér borssal és a szerecsendióval fűszerezzük, majd folyamatos keverés közben apránként felengedjük a tejjel. Ezután 1 percig forraljuk, hogy kellően besűrűsödjön.
A karfiolrózsákat bevonjuk a besamelmártással úgy, hogy a húsra is jusson belőle. Ezután meghintjük a reszelt sajttal és a zsemlemorzsával, egy kevés vajat forgácsolunk rájuk. A tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és a sajtot aranysárgára sütjük kb. 20 perc alatt.
FAZEKAS KIRA
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2016-10-02 19:44:01, vasárnap
|
|
|
Fertődi pástétom
Hozzávalók
30 dkg sovány sertéshús
20 + 30 dkg bacon
15 dkg sovány sonka
50 dkg pirítósnak való kenyér
vaj
2 db tojás
0,5 dl brandy (vagy konyak)
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt bors
1 kávéskanál só
Elkészítés
A sertéshúst, a 20 dkg bacont és a keményre főzött tojásokat finomra daráljuk. Keverőtálba tesszük, fűszerezzük, és a brandyvel (vagy konyakkal) ízesítjük.
A sonka egyik felét apróra, a másik felét pedig nagyobb kockákra vágjuk, és a töltelékhez keverjük. Egy közepes nagyságú, kerek jénai tálat kibélelünk a 30 dkg bacon felével, beletöltjük a tölteléket, elrendezzük rajta a megmaradt baconszeleteket, és jó meleg sütőben, alufóliával lefedve 1 óráig sütjük.
A sütési idő leteltével kivesszük a sütőből, és miután kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe 2-3 órára. Éles késsel felszeleteljük, és a vajjal megkent, megpirított kenyéren, salátadíszítéssel tálaljuk.
PATAKY KRISZTINA
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2016-10-02 19:39:46, vasárnap
|
|
|
Kellemetlen őszi napok jönnek
Az előttünk álló héten hűvös, szeles, időnként csapadékos őszi idő vár ránk.
A előttünk álló héten kellemetlen, gyakran szeles, időnként csapadékos idő vár ránk. Hétfőn többfelé kell számítani kisebb esőre, záporokra, északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat. Kedden reggel észak felől a csapadék újabb hulláma éri el hazánkat, napközben egyre nagyobb területen ered el az eső, helyenként záporok is kialakulhatnak. A szárazabb szerdai napot követően csütörtökön ismét csapadékosra fordulhat az idő, ami alól csak a nyugati, délnyugati országrész lehet kivétel.
Szeles, egyre hidegebb idő
A szél is feltámad, gyakran lesz erős az északnyugati légmozgás, kedden országszerte, szerdán pedig a Dunántúlon viharos lökésekre is számítani kell. Ugyanakkor tovább csökken a hőmérséklet, hétfőn 14-21 fok közötti maximumokra van kilátás, a legmelegebb idő a keleti, délkeleti tájakon lehet, viszont kedden már csak 11-16, szerdán 8-13, csütörtökön pedig csak 7-12 fokra számíthatunk a délutáni órákban. A hajnalok is egyre hidegebbek lesznek, a hét közepén ismét lehetnek olyan szélcsendesebb völgyek, ahol fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet a reggeli órákra.
Írta: Berceli Balázs
Forrás: http://www.idokep.hu
Link |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 6
|
|
|
|
2016. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
173 db bejegyzés |
e év: |
2929 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 4411
- e Hét: 13914
- e Hónap: 27819
- e Év: 157526
|
|
|