Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
A zene világnapja
  2016-10-02 23:25:06, vasárnap
 
  Tegnap volt a zene világnapja





A zene világnapját 1975 óta Yehudi Menuhin hegedűművész
és az UNESCO zenei tanácsának a felhívására ünneplik október 1-jén.
Azóta a világ minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek
annak a csodának, amit zenének hívnak.

A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse
a zeneművészetet, és - az UNESCO elveinek megfelelően -
szorgalmazza a népek közti barátságot és megbékélést.


Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Zsályás-bazsalikomos gnocchi
  2016-10-02 19:58:21, vasárnap
 
  Zsályás-bazsalikomos gnocchi

Hozzávalók

50 dkg lisztes burgonya
18 dkg sima liszt, plusz amennyit meg felvesz, illetve amennyi a lisztezeshez kell
1 ek apróra vagott zsályalevél
1 ek apróra vágott bazsalikomlevél
1 ek sáfrányolaj vagy napraforgóolaj
15 dkg kimagozott, apróra vágott zöld és fekete olívabogyó vegyesen
1 db kimagozott és hosszában vékony szeletekre vágott vörös csili
10 dkg bébispenótlevél
8 dkg lecsöpögtetett, felszeletelt aszalt paradicsom olajban
20 dkg üveges vagy konzerv articsókaszív
1 marék összetépett bazsalikomlevél
20 dkg morzsolt fűszeres mandulasajt
tengeri só
frissen őrölt fekete bors


Elkészítés

A burgonyát megmossuk, kockára vágjuk, és egy lábos forró víz fölé tesszük egy párolóedényben, majd közepes lángon 15-20 percig pároljuk, amíg megpuhul. A sütőt 100 fokra előmelegítjük, és beteszünk egy sütőtálcát melegedni.
A burgonyát egy tálba tesszük, összezúzzuk, beleszitálunk 15 dkg lisztet, a fűszereket, és hozzáadunk egy nagy csipet sót. A maradék lisztet folyamatosan hozzáadagolva kézzel összedolgozzuk. A tésztát kiöntjük egy belisztezett felületre, és 1 percig gyúrjuk, majd 10 percig hagyjuk pihenni.
Felforralunk egy nagy lábos sós vizet, majd takarék lángra tesszük. A tésztát négy részre osztjuk, majd hosszú kolbász alakúra sodorjuk őket. A gnocchi elkészítéséhez mind a négy tésztadarabot 2 cm-es darabokra szeleteljük. Szűrőlapát segítségével, kisebb adagokban a forró vízbe tesszük a gnocchit, és 5 percig főzzük őket, illetve amíg felúsznak a víz felszínére.
Az olajat egy nagy serpenyőben, közepes lángon felhevítjük, majd a gnocchit kisebb adagokban kisütjük. A kifőtt gnocchikat közben folyamatosan melegen tartjuk a sütőtálcán. Az olívabogyót és a csilit a serpenyőbe tesszük, és 5 percig sütjük. Hozzáadjuk a spenótot, a paradicsomot, az articsókát és a bazsalikomot is. A gnocchit visszatesszük a serpenyőbe, és óvatosan összeforgatjuk a zöldségekkel. Borssal fűszerezzük, és a sajttal tálaljuk.





Recept és fotó: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014

Megjegyzés

Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sörkrémes pohárdesszert a szezon gyümölcseivel
  2016-10-02 19:53:47, vasárnap
 
  Sörkrémes pohárdesszert a szezon gyümölcseivel

Hozzávalók

4 db lapzselatin (8 g-os)
2 dl habtejszín
4 db tojássárgája
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl alkoholmentes sör
1 db citrom
A rétegezéshez:
4 db lapzselatin
1 üveg alkoholmentes sör
1 db fahéjrúd
2 db csillagánizs
cukor
citromlé
2 db kivi
1 db mangó
magvak a díszítéshez


Elkészítés

A krémhez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Közben a tejszínt kemény habbá verjük, és a hűtőbe tesszük.
Egy fémtálban habverővel összekeverjük a sört, a tojássárgáját és a kétféle cukrot, valamint a citrom lereszelt héját és a kettévágott gyümölcs egyik feléből kifacsart levet. Meleg vízfürdőbe állítva fehéredésig verjük, amíg kissé besűrűsödik. Ezután hideg vízfürdőben kihűlésig kevergetjük.
A kinyomkodott zselatint 2 ek sörrel elkeverve feloldjuk a tűzhelyen, majd a sörös masszába vegyítjük. Végül lazán beleforgatjuk a tejszínhabot.
A rétegezéshez a zselatint hideg vízbe áztatjuk. Az alkoholmentes sört a fahéjjal és a csillagánizzsal együtt felforraljuk, majd ízlés szerint cukorral és citromlével ízesítjük. Feloldjuk benne a kinyomkodott zselatint, egy tálba öntjük, és kihalásszuk belőle a fűszereket. Ezután szilárdulni hagyjuk.
Közben a meghámozott gyümölcsöket apró kockákra daraboljuk, és a dermedő zselébe forgatjuk. Végül a krémet és a gyümölcsös zselét üvegpoharakba rétegezzük, és megszórjuk magvakkal.





Megjegyzés

Recept és kép: Bayerischer Brauerbund e.V.
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Tavasszal eperrel, télen körtével, almával is elkészítheted.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Borjúszelet Dubarry módra
  2016-10-02 19:46:32, vasárnap
 
  Borjúszelet Dubarry módra

Hozzávalók

60-80 dkg karfiol

60 dkg borjúcomb
5 dkg liszt
6 dkg zsír
4 dkg vaj
5 dkg reszelt sajt
2 dkg zsemlemorzsa
A besamelmártáshoz:
2,5 dl tej
5 dkg vaj
2,5 dkg liszt

1/2 kk őrölt fehér bors
1/2 kk frissen reszelt szerecsendió

Elkészítés

A megtisztított, megmosott és rózsákra szedett karfiolt sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.
Közben a húst szeletekre vágjuk. A szeleteket megsózzuk, mindkét oldalukat a lisztbe forgatjuk, majd a forró zsírban hirtelen megsütjük. A hússzeleteket a vajjal kikent tepsibe vagy tűzálló tálba fektetjük, és mindegyikre 1-1 kis karfiolhalmot készítünk.
A mártáshoz a tejet felforraljuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, és kevergetve csak addig forrósítjuk, amíg egészen átfehéredik. Sóval, a fehér borssal és a szerecsendióval fűszerezzük, majd folyamatos keverés közben apránként felengedjük a tejjel. Ezután 1 percig forraljuk, hogy kellően besűrűsödjön.
A karfiolrózsákat bevonjuk a besamelmártással úgy, hogy a húsra is jusson belőle. Ezután meghintjük a reszelt sajttal és a zsemlemorzsával, egy kevés vajat forgácsolunk rájuk. A tepsit a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és a sajtot aranysárgára sütjük kb. 20 perc alatt.





FAZEKAS KIRA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fertődi pástétom
  2016-10-02 19:44:01, vasárnap
 
  Fertődi pástétom

Hozzávalók

30 dkg sovány sertéshús
20 + 30 dkg bacon
15 dkg sovány sonka
50 dkg pirítósnak való kenyér
vaj
2 db tojás
0,5 dl brandy (vagy konyak)
1 kávéskanál fűszerpaprika
1 teáskanál őrölt bors
1 kávéskanál só

Elkészítés

A sertéshúst, a 20 dkg bacont és a keményre főzött tojásokat finomra daráljuk. Keverőtálba tesszük, fűszerezzük, és a brandyvel (vagy konyakkal) ízesítjük.
A sonka egyik felét apróra, a másik felét pedig nagyobb kockákra vágjuk, és a töltelékhez keverjük. Egy közepes nagyságú, kerek jénai tálat kibélelünk a 30 dkg bacon felével, beletöltjük a tölteléket, elrendezzük rajta a megmaradt baconszeleteket, és jó meleg sütőben, alufóliával lefedve 1 óráig sütjük.
A sütési idő leteltével kivesszük a sütőből, és miután kihűlt, betesszük a hűtőszekrénybe 2-3 órára. Éles késsel felszeleteljük, és a vajjal megkent, megpirított kenyéren, salátadíszítéssel tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Kellemetlen őszi napok jönnek
  2016-10-02 19:39:46, vasárnap
 
  Kellemetlen őszi napok jönnek





Az előttünk álló héten hűvös, szeles, időnként csapadékos őszi idő vár ránk.

A előttünk álló héten kellemetlen, gyakran szeles, időnként csapadékos idő vár ránk. Hétfőn többfelé kell számítani kisebb esőre, záporokra, északkeleten egy-egy zivatar is kialakulhat. Kedden reggel észak felől a csapadék újabb hulláma éri el hazánkat, napközben egyre nagyobb területen ered el az eső, helyenként záporok is kialakulhatnak. A szárazabb szerdai napot követően csütörtökön ismét csapadékosra fordulhat az idő, ami alól csak a nyugati, délnyugati országrész lehet kivétel.





Szeles, egyre hidegebb idő

A szél is feltámad, gyakran lesz erős az északnyugati légmozgás, kedden országszerte, szerdán pedig a Dunántúlon viharos lökésekre is számítani kell. Ugyanakkor tovább csökken a hőmérséklet, hétfőn 14-21 fok közötti maximumokra van kilátás, a legmelegebb idő a keleti, délkeleti tájakon lehet, viszont kedden már csak 11-16, szerdán 8-13, csütörtökön pedig csak 7-12 fokra számíthatunk a délutáni órákban. A hajnalok is egyre hidegebbek lesznek, a hét közepén ismét lehetnek olyan szélcsendesebb völgyek, ahol fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet a reggeli órákra.

Írta: Berceli Balázs

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 173 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.