Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Burgonyapuffancs kelkáposztával
  2016-10-11 23:35:57, kedd
 
  Burgonyapuffancs kelkáposztával

Hozzávalók

80 dkg burgonya
1 fej kelkáposzta

1 fej hagyma
2 db tojás
5 dkg liszt
5 dkg túró
őrölt fekete bors
frissen őrölt szerecsendió
9 ek olaj
2 ek vaj

Elkészítés

Meghámozzuk a burgonyát. Kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Megtisztítjuk a kelkáposztát, és kivágjuk a torzsáját. Felcsíkozzuk, és az olvasztott vajra dobjuk. Nagy lángon rövid ideig pirítjuk, majd mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt puhára pároljuk. Ízesítsük sóval, borssal.
Megtisztítjuk és felaprítjuk a hagymát, majd üvegesre pároljuk 1 ek olajon.
Összetörjük a burgonyát, hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojásokat, a lisztet és a túrót, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A masszából 8 darab lapos pogácsát formázunk.
Felforrósítjuk az olajat, és közepes lángon aranybarnára sütjük a puffancsokat. Papírtörlőn leitatjuk a felesleges zsiradékot, majd a párolt kelkáposztával és tejföllel tálaljuk.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Almás-karamellás torta
  2016-10-11 23:30:59, kedd
 
  Almás-karamellás torta

Hozzávalók

Piskótához:
8 dkg kakaópor
6 dl forró víz
36 dkg margarin
37 dkg cukor
2 teáskanál vanília aroma
6 tojás
43 dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál só
Almás krémhez:
44,5 dkg alma (hámozott, kimagozott mennyiség)
15 dkg víz
10 dkg cukor
2 dkg zselatin
Karamellás krémhez:
17 dkg cukor
10 dkg víz
10 dkg tejkaramellás cukor
40 dkg habtejszín
2 csomag habfixáló
Tetejére:
1 dl tejszín
10 dkg tejkaramellás cukor


Elkészítés

A piskótához először a forró vízben elkeverjük a kakaóport, ha csomós lenne, szitával átszűrjük. A margarint a cukorral elkeverjük majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát. A lisztet elkeverjük a sütőporral,szódabikarbónával és sóval majd az előzőekhez keverjük, végül a kakaós vizzel sima tésztává keverjük a masszánkat.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk sütőpapírral és előmelegített sütőben, 180 fokon, 35-45 perc alatt készre sütjük a piskótát. Ha elkészült, kihűtjük és három felé vágjuk.
A karamellás krémhez a cukrot a vízzel felforraljuk,amíg a cukor teljesen el nem olvad, majd beleaprítjuk a tejkaramellás cukrot, és addig melegítjük tovább, amíg az nem olvad. Ha elolvadt a cukor, akkor felöntjük a tejszínnel és lehűtjük. (Legjobb ha ezt előző nap elkészítjük, így kellően tud hűlni, és pihenni a krémünk.)
Az almás krémhez az almát felkockázzuk és a vízben kb. 15 perc alatt puhára főzzük, majd turmixgéppel pépesítjük, és elkeverjük benne a zselatint. Ezt is lehűtjük, amíg kenhető krémmé nem dermed.
Az alsó piskótát megkenjük az almás krémmel majd ráhelyezzük a következő lapot. A karamellás krémet 2 habfixálóval kemény habbá verjük (ez eltarthat egy darabig, de nem kell megijedni, besűrűsödik), majd a következő lapot ennek a krémnek a kétharmadával megtöltjük, és a maradékkal tetszés szerint feldíszítjük a tortát.
A tetejére, a karamell krémhez, a tejszínt az előzőekben leírt módon felmelegítjük, a tejkaramellát felolvasztjuk benne, majd lehűtjük, és leöntjük vele a tortán elhelyezett almákat, vagy, csak szimplán, magát a tortát.





Megjegyzés

Egy igazán őszi torta,ebben az igazán csodálatos őszi időben! Ünnepeljük az őszt!
Kovács Noémi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tarkabab tarhonyával, fűszeres hagymával és debrecenivel
  2016-10-11 23:27:14, kedd
 
  Tarkabab tarhonyával, fűszeres hagymával és debrecenivel

Hozzávalók

12 dkg tarkabab

2 db babérlevél
4 db debreceni kolbász
12 dkg tarhonya
2 ek olaj
4 gerezd fokhagyma
2 dkg őrölt pirospaprika
30 dkg hagymakeverék (vörös-, póré-, új-, lila hagyma és snidling)
0,5 dl olaj
őrölt bors
1 csokor petrezselyemzöld


Elkészítés

A babot megmossuk, majd néhány órára hideg vízbe áztatjuk. Leszűrjük, és friss, sós vízben puhára főzzük 1 db babérlevéllel. Mielőtt teljesen megpuhul a bab, hozzáadjuk a kolbászt, tovább főzzük, majd leszűrjük, és a főzőlevet felfogjuk.
A tarhonyát megpirítjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, néhány percig együtt pirítjuk. Meghintjük a pirospaprikával, és további 1 percig pirítjuk. Végül felengedjük 1 dl vízzel. Megsózzuk, majd néhányszor megkeverve puhára főzzük. Az elpárolgott folyadékot a kolbászos bab levével pótoljuk.
A megtisztított hagymákat kis kockákra vágjuk. Az olajat felforrósítjuk, és alacsony hőmérsékleten pirítani kezdjük rajta a vöröshagymát. Később hozzáadjuk a lila és az újhagymát, majd a pórét, végül a snidlinget. Ízlés szerint megsózzuk és megborsozzuk, végül meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel.
Tálaláskor a kolbászt nagyobb darabokra vágjuk. A tarhonyát tányérokba halmozzuk, a közepére tesszük a babot, majd a fűszeres hagymát. A széleken elrendezzük a kolbászkarikákat. Forrón tálaljuk.





CSEH JÁNOS
séf

Jelen receptben a gyakorlattól eltérően fedő nélkül főzzük a tarhonyát, így sűrűbb szaft marad mellette.

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Raguleves tárkonyos galuskával
  2016-10-11 23:23:44, kedd
 
  Raguleves tárkonyos galuskával

Hozzávalók

1/2 kg csontos bárányhús
1 nagy fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
1 csokor petrezselyem
1/4 db zellergyökér
1/2 db karalábé
1 pohár zöldborsó (1,5 dl)
1/2 db paprika
1 db paradicsom

bors
1 csipet kurkuma
1 dl tejföl
1 dl zsírszegény főzőtejszín
ecetes tárkonylevél
zöld tárkony
1 szál lestyán
2 db újkrumpli
7-8 db szárított vargánya
1 púpozott tk házi ételízesítő
1 tk szárított petrezselyemzöld
1 ek olaj
A galuskához:
1 db tojás (kis méretű)
2 ek tönkölybúzaliszt
2 ek fehér búzaliszt
1 ek gríz
1-2 ek víz
1 tk olívaolaj
1 csipet szárított petrezselyem
1 ek apróra vágott zöld tárkonylevél


Elkészítés

A bárányhúst hideg víbe tesszük főni. Amikor felforr a levesünk, a habját leszedjük, megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk az egész hagymát és a szárított vargányát.
A zöldségeket megpucoljuk és feldaraboljuk. Egy serpenyőben felmelegítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a a felaprított zöldségeket: a sárgarépát, a petrezselymet, a zellert és karalábét. Kicsit megsózzuk, majd meghintjük a szárított petrezselyemel és a kurkumával, végül felengedjük 2 dl vízzel, és az egészet felforraljuk.
Amikor a hús félig megpuhult, beleöntjük a serpenyő tartalmát és a kockára vágott krumplikat is. A paprikát és a paradicsomot is a leveshez adjuk, majd az ételízesítővel, a lestyánnal, a tárkonyágakkal ízesítjük. Alacsony lángon főzzük.
Közben elkészítjük a galuskát is: feltörjük a tojást, villával habosra keverjük, beleszitáljuk a lisztet, a grízt, és megolcsoljuk egy-két evőkanálnyi vízzel. Csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olívaolajat, az apróra vágott tárkonyleveleket és egy csipetnyi szárított petrezselymet.
Amikor a galuska tésztája összeállt, beledobjuk a borsót is a levesbe, majd beleszaggatjuk a galuskákat egy vizes galuskaszaggatóval (így nem ragad rá annyira a tészta). Kevés ecetes tárkonyt is apríthatunk bele, illetve egy teáskanálnyi tárkonyecet is mehet bele.
Amikor minden puhára főtt, elzárjuk a lángot, a csontról leszedegetjük a főtt húst, így tesszük vissza a levesbe, az egész hagymát kidobjuk belőle.
Elkészítjük a habarást: a tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel, majd hígítjuk a tejszínnel. Egy-két merítőkanálnyi forró levest keverünk bele, és folytonos kevergetés mellett beleöntjük a levesünkbe. Tálaláskor friss tárkonyt adunk hozzá, illetve tejföllel kínáljuk.





Megjegyzés

Kedvelem a raguleveseket,ezért gyakran készítem, állítólag finomak! Szívesen ajánlom kipróbálásra másoknak is!
Tipp: Természetesen más hússal is készíthető, illetve ha nincs vargánya más gombával helyettesíthető. Akinek csak szárított tárkonylevele van főzés előtt áztassa egy kis ecetbe,ettől intenzívebb lesz majd az íze.
Az ecethez sóban és ecetben szoktam elrakni a tárkonyt és ilyenkor a leveseknél felhasználom.
Jó étvágyat kívánok!
Biró Sára

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szakadt a hó a Kékesen
  2016-10-11 17:39:14, kedd
 
  Szakadt a hó a Kékesen

Az ország nagy részén őszi, borongós idő honol, kisebb esővel - mindeközben a Kékesen havazott.

Hazánk nagy részén borongós, nem túl kellemes, esernyős időben van részünk, miközben legmagasabb hegycsúcsunkon 0,7 fokig hűlt a levegő és szép kis havazás kezdődött.





Videó:

Link

Írta: Nagy-Kurunczi Rita

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 173 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4892
  • e Hét: 14395
  • e Hónap: 28300
  • e Év: 158007
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.