Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2017-12-29 23:58:39, péntek
 
  Szeretettel kívánok Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
7 szerencsét hozó szilveszteri étel és a tiltólistás falatok
  2017-12-29 23:56:44, péntek
 
  7 szerencsét hozó szilveszteri étel és a tiltólistás falatok!

Modern életvitelünkben háttérbe szorultak a régi idők babonái, mégis az év bizonyos szakaszaiban olyan erőre kapnak, hogy még a fakanalat is ők forgatják. A szilveszter misztikus éjszakája, az újév első napja rengeteg hagyománnyal, babonával rendelkezik.

Az elmúlt esztendő hátrahagyása, az új évre való felkészülés fontos esemény. Az új esztendőbe való belépés legjobb előkészítésében, a gazdagság, termékenység, bőség elősegítésében rengeteg hasznos praktika, szokás és alapanyag áll rendelkezésünkre.





Bab, lencse, minden aprószemű étel a bőséget jelképezi

Minden kultúrának megvannak a maga szerencsehozó élelmiszerei, s az ebből készített hagyományos ételei. Lássuk, ki mivel várja az új esztendőt!

1. Szerencsehozó malac

A szilvesztert nagyon sok helyütt ünneplik sertéshús fogyasztásával. Ennek több oka is van. Bizonyos magyarázatok szerint azért vált a malac az évforduló állatává, mert orrával előre túr, azaz a jövőbe mutat, és közben még a szerencsét is kifordítja a földből. Más feltételezések szerint a malac kövérsége, hája az, ami ehhez a megtisztelő szerephez juttatta, hisz ki lenne hivatottabb az új évet várni, mint a jóléttől kövér, zsíros malac. A magyarok virsli és sült formájában, a németek, írek, portugálok, kubaiak, spanyolok sültként fogyasztják, a svédek sertéscsülökkel várják az új évet. Amerikában a malacot egy másik jelképes étellel, a káposztával együtt fogyasztják, míg az olaszoknál lencsével kevert egytálételt készítenek belőle. Ausztriában nem csak húsként eszik, hanem kis szerencsemalacokat is készítenek marcipánból, ami szintén a szerencsére váró családtagok, barátok martaléka lesz az évforduló éjjelén.





Malacsült - elmaradhatatlan az újévi asztalról

2. Káposzta: pénzt hoz a házhoz!

A már említett káposzta azzal került be a szerencsehozó ételek közé, hogy az amerikaiak szerint erősen emlékeztet egy tekercs zöldhasúra, azaz dollárra. Ennek okán nem csak a káposzta, hanem bármilyen zöld levél (mángold, spenót, kelkáposzta) is jelképpé válhat a szilveszteri asztalon, hiszen aki sokat fogyaszt belőle, az anyagi gyarapodást remélhet az elkövetkező évben.





Káposzta, a zöldhasú :)

3. Soba tészta hosszú életet hoz!

A pénz mellett a hosszú élet is igazi motivációt jelent minden szilveszterkor. A karácsonyi trakta után következő újévi fogadalmak közt gyakorta szerepel a több mozgás és az egészségesebb életmód, ennek ellenére a szerencsénkben is bízhatunk, ha hosszabb életre vágyunk. A japánok soba tésztát nyújtanak, és azt fogyasztják el szilveszterkor. Aki a leghosszabb szálat képes egyben eltüntetni, az igazán matuzsálemi korra számíthat. Ugyancsak a hosszú életet - hajlott háttal járó kort - jelképező garnélarákot is szívesen eszik szilveszterkor.

4. Annyi pénzed legyen, amennyi pikkelje van a halnak!

A tengeri herkentyűkkel meg is érkeztünk a halakhoz. A magyar hagyomány szerint a hallal elúszik a szerencse, így mifelénk ritka a szilveszterkor halat vacsorázó társaság, de bizonyos országokban ilyenkor is kedvelt fogásnak számít. A svédek újév ünnepén halban gazdag svédasztalt készítenek, a dánok főtt tőkehalat esznek, az olaszok szárított tőkehalat fogyasztanak, míg Lengyelországban tipikus szilveszteri fogás a hering. A németek pontyot készítenek, sőt arrafelé még az is előfordul, hogy néhány halpikkelyt tesznek a pénztárcájukba, hogy elősegítsék a gyors meggazdagodást.

5. Borsó, bab, lencse...

Nem csak a hosszú és zsíros ételeknek van ilyenkor keletje, hanem az apró, kerekded alapanyagoknak is. Így aztán a lencse, a bab, a borsó és - formáját tekintve kis jó szándékkal - a rizs is ebbe a csoportba tartozik.

Az olaszok kolbásszal kevert lencsét, a japánok babot esznek az újév első három napján, Koreában rizzsel készített levest kínálnak az újév első reggelén, Brazíliában pedig lencse és rizs is szerepel az étlapon, biztos, ami biztos. A magyaroknál lencsefőzelék, lencseleves a tipikus újévi ebéd.





Lencsesaláta a könnyebb ételek kedvelőinek

6. Mazsolával várják az Új esztendőt!

Spanyolországban, Portugáliában, Venezuelában, Mexikóban, Ecuadorban, Peruban és Kubában is 12 szem szőlővel vagy mazsolával várják az újévet. Ahogy közeledik az éjfél, úgy eszik meg a szemeket, amelyek a hónapokat jelképezik, és bizony a szőlőszem édessége vagy savanyúsága előrevetíti, hogy az adott hónap milyen lesz.

A gyümölcsök frontját a szőlő mellett a citrusfélék is erősítik. A kínaiaknál a mandarin jó szerencsét jelent, míg a narancs a gazdagságot szimbolizálja. Törökországban a gránátalma jelképezi a szerencsét, a színe és a benne lévő magok a pénzt és a jólétet jelenítik meg.

7. Szilveszteri fánk!

Az étkezések végét jelentő sütemények is nagy horderővel bírnak az évnek ebben a szakában. A fánkok világszerte a szilveszteri menük oszlopos tagjai. A svájciaktól kedve a hollandokon át a magyarokig, bár tény és való, hogy nálunk főleg a februári, farsangi szezonban készül a legtöbb fánk.





Sok vidéken a fánk is kötelező Szilveszterkor

A sült kelt tésztákon kívül a különféle érmeket rejtő desszertek is igen népszerűek szilveszter tájékán. Görögországban süteménybe rejtik az érmét, Svédországban, Norvégiában egész mandulát dugnak a rizspudingba. Aki megleli az extra hozzávalót, az biztosan szerencsés lesz az elkövetkezendő évben.

Amit tilos szilveszterkor

A javasolt alapanyagok mellett vannak bizonyos ételek, amiket szigorúan tilos szilveszterkor fogyasztani. A szárnyasok elrepülhetnek a szerencsével, a vadak elfutnak vele, a rákok visszafelé haladnak, így szintén nem szerencsés belőlük enni.

Ellenben jó, ha a tányérunkat még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a tányéron hagyott maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon - és a kamránk is fel legyen töltve.

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Klasszikus túrógombóc
  2017-12-29 23:55:20, péntek
 
  Klasszikus túrógombóc

Hozzávalók

50 dkg túró
3 db tojás
2 dl búzadara
2 evőkanál olaj
10 dkg zsemlemorzsa
csipet só
porcukor
tejföl


Elkészítés

A tehéntúrót gondosan áttörjük, majd összegyúrjuk a tojásokkal és a búzadarával. Egy csipet sót adunk hozzá, és 3-4 órát hagyjuk állni, hogy megdagadjon a búzadara.
Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk belőle, majd sós vízben, kb. 5 perc alatt kifőzzük. (Ennyi elég neki, de nézzünk meg egyet kettévágva, hogy megfőtt-e.)
A zsemlemorzsát aranybarnára pirítjuk az olajon, és beleforgatjuk a lecsepegtetett gombócokat. A tejfölhöz ízlés szerinti mennyiségű porcukrot keverünk, végül ezzel meglocsolva tálaljuk a gombócokat.





Megjegyzés

Ez a recept anya nagyon régi receptkönyvéből való, én ezt eszem, amióta élek. Nagyon szeretjük. És a képet én készítettem, tényleg ilyen szép!

Jó tanács: Ha hagyjuk, hogy megdagadjon a búzadara, később nem fő szét a gombóc.
lightbluenight

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Narancsos palacsinta karamellöntettel
  2017-12-29 23:50:51, péntek
 
  Narancsos palacsinta karamellöntettel

Hozzávalók

25 dkg liszt
1 db tojás
4 dkg vaj (olvasztva lehűtve)
csipet só
csipet cukor,
őrölt vaníliarúd
1/2 db narancs reszelt héja
2 dl tej
2 dl ásványvíz
Töltelék:
birsalmadzsem
A karamellöntethez:
2-3 ek kristálycukor
1 tk víz
1/2 db narancs leve
10-12 db aprított mandula (elhagyható)
1-2 tk vaj


Elkészítés

Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk az egész tojást, és a még folyós vajat. Folyadék hozzáadásával sima, csomómentes, közepesen sűrű masszává dolgozzuk. Sózzuk, cukrozzuk, belereszeljük a narancs héját, ízesítjük az őrölt vaníliával. Szükség esetén még hígítjuk, majd pihentetjük 30 percig.
A palacsintasütőt felforrósítjuk, kenőtollal megkenjük, és a palacsintákat, hagyományos módon világos színűre sütjük.
Az öntethez lábasban kevés víz vagy narancslé hozzáadásával karamellizáljuk a cukrot, majd forró vízzel felöntve és a vaj, mandula hozzáadásával közepesen sűrű öntetet készítünk. Tálaláskor a palacsinta felére rakjuk a dzsemet, majd háromszögletűre hajtjuk, leöntjük a forró öntettel.





Dr.Gondek Károlyné buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Pulykamell sörbundában tökfőzelékkel
  2017-12-29 23:46:33, péntek
 
  Pulykamell sörbundában tökfőzelékkel

Hozzávalók

A pulykához:
50 dkg Gallicoop pulykamell

bors
3 db tojás
25 dkg liszt
1,5 dl szóda
1 dl sör
4 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A főzelékhez:
1 db tök (kb. 1,2 kg-os vagy 1 kg gyalult)
1 fej hagyma
2 ek olaj
3 ek citromlé
2 db húsleveskocka
4 ek liszt
3 dl tejföl

2-3 szál friss kakukkfű


Elkészítés

A pulykamellet felszeleteljük, megsózzuk, megborsozzuk. A tojást a liszttel, szódával és sörrel simára keverjük, hogy jó sűrű tésztát kapjunk. Az olajat felmelegítjük egy serpenyőben, és a bundában megmártott hússzeletek mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
A tököt megmossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, a magjait kikaparjuk, a húsát legyaluljuk. A hagymát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
Az olajat felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a tököt, a citromlevet, a leveskockát, és felöntjük 6 dl vízzel. Felforraljuk, és lassú tűzön, lefedve puhára pároljuk.
A lisztet simára keverjük és a tejföllel, és a tökhöz adjuk. Összeforraljuk, sóval ízesítjük, végül belekeverjük a felaprított kakukkfüvet. A bundás pulykamellel tálaljuk.





Megjegyzés

Ha nem elég savanykás, citromlével vagy ecettel ízesíthetjük.
MME

Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-főzelékek, lecsók,   
Krumplileves sonkával
  2017-12-29 23:44:01, péntek
 
  Krumplileves sonkával

Hozzávalók

1 fej vöröshagyma
2 db sárgarépa
80 dkg burgonya
1 ek olaj
5 dl tej
15 dkg zöldbab (fagyasztott)

1-2 ág petrezselyem
10 dkg sonka
fehér bors


Elkészítés

A meghámozott hagymát finomra vágjuk, a megtisztított répát, és burgonyát felkockázzuk. Felforrósítjuk az olajat, és az előkészített zöldségeket néhány perc alatt megpirítjuk rajta. Felöntjük 1 l vízzel, valamint a tejjel, és felforraljuk. Ezután kis lángon 20 percig főzzük a levest.
A kissé felengedett zöldbabot roppanósra főzzük forrásban lévő, sós vízben. A petrezselymet megmossuk és megszárítjuk, majd lecsipkedjük a leveleit, és felcsíkozzuk azokat.
A levest lehúzzuk a tűzről, és beleforgatjuk a leszűrt zöldbabot, a felcsíkozott sonkával együtt. Végül sózzuk, borsozzuk, majd forrón, a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.





SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Szilveszterre megenyhül az idő
  2017-12-29 22:39:55, péntek
 
  Szilveszterre megenyhül az idő





Szombat estétől ismét enyhébb légtömegek érkeznek, így szilveszter éjjel nem lesz szükség a legmelegebb télikabátokra.

Szombaton a Tiszántúlon, valamint a Dunántúlon élők ébredhetnek felhősebb időre, az előbbi tájegységünkön pára- és ködfoltok is megjelenhetnek. Említésre méltó csapadék nem várható, de a Dunántúlon előfordulhat helyenként hószállingózás. A középső országrészben viszont alig lesz felhő az égen. Napközben nyugat felől felhők érkeznek, keleten számíthatunk a legtöbb napsütésre, de kora estig csapadék nem várható. Helyenként megélénkülhet a délies szél. Hajnalban mindenhol fagyni fog, a havas, derültebb tájakon -5 fok alatti értékekre is számítani kell. A legmagasabb hőmérséklet 1 és 6 fok között alakul.

Enyhüléssel jön a csapadék




Brade fotója Győrből, köszönjük!

Szombat este nyugat felől egy csapadékmező érkezik, de ezzel együtt enyhébb légtömegek is áramlanak hazánk fölé, így éjjel, valamint vasárnap is elsősorban esőre kell számítani, csupán a legmagasabb hegycsúcsokon fordulhat elő havas eső, havazás. Az éjszaka második felében, hajnalban a Dunától keletre - elsősorban az Északi-középhegység térségében és az Alföldön - ónos eső, fagyott eső is előfordulhat. Napközben a csapadékmező kelet felé halad tovább, délután már csak keleten, északkeleten fordulhat elő kisebb eső, az északkeleti határ közelében esetleg havas eső. A megélénkülő délnyugati légáramlás hatására a Dunántúlon és a Duna-Tisza közén 6-12 fok közötti maximumokat mérhetünk, északon, északkeleten és keleten viszont csak 2-5 fok körüli értékekre számíthatunk.

Mi vár ránk szilveszter éjszaka?

Szilveszter éjszaka csapadék nem várható, és felhő se sok lesz az égen, viszont északon pára, köd képződhet, az új év első napjának hajnalán pedig ezeken a tájakon néhol ködszitálás is előfordulhat. A déli-délnyugati szél elsősorban a Dunántúlon lehet élénk, helyenként erős, így ennek köszönhetően a szelesebb tájakon csak 5-7 fok köré csökken a hőmérséklet, de a kevésbé szeles tájakon is 0, +4 fok közötti minimumra számíthatunk.




Kristó Bianka fotója Mártélyból, köszönjük!

Milyen idővel indul az új év?

A 2018-as év első napján újabb felhők érkeznek, elsősorban a Dunántúlon számíthatunk délután esőre, záporokra. A délnyugati, majd a nyugatias szelet továbbra is kísérhetik élénk, erős lökések. Az ország nagy részén 8 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, de északon, északkeleten ettől pár fokkal hidegebb lehet.

Kedden egy hidegfront hozhat csapadékot, feltámadó északnyugati szelet és lehűlést.

Borítókép: Kapornai

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.