Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2017-12-09 23:53:50, szombat
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Metélt tészta gombamártással
  2017-12-09 23:49:56, szombat
 
  Metélt tészta gombamártással

Hozzávalók

20-25 dkg shiitake gomba
1 fej hagyma
3-4 ek napraforgóolaj
4 dl tejszín
25 dkg széles metélt

bors
petrezselyem (a díszítéshez)


Elkészítés

A gombát letisztogatjuk és apróra daraboljuk. A megtisztított hagymát finomra vágjuk, és a serpenyőben felhevített olajon megpároljuk. Hozzáadjuk a gombát, kevergetve megpirítjuk, majd felöntjük a tejszínnel. Végül a mártást megsózzuk, megborsozzuk.
A metéltet a csomagolásán olvasható utasítás szerint sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A tésztát tányérokra halmozzuk, és rámerjük a mártást. Petrezselyemmel díszítve tálaljuk.





Megjegyzés

A tejszínt kókusztejjel, tönköly- vagy zabtejszínnel helyettesítheted. Tetszés szerint csili- vagy curryporral is fűszerezheted.
MME

Forrás: Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Karamellás-almás kelt csigák
  2017-12-09 23:47:17, szombat
 
  Karamellás-almás kelt csigák

Hozzávalók

A tésztához:
40 dkg liszt
2 db tojássárgája
8 dkg cukor
2 dl tej
5 dkg vaj
2 dkg élesztő
1 csipet só
A fahéjas almatöltelékhez:
2 db közepes alma
3 dkg cukor
3 dkg mazsola
3 dkg vaj
1 mokkáskanál őrölt fahéj
A karamell bevonathoz:
5 dkg cukor
4,5 dkg vaj
0,5 dl tejszín
1 tk vanília kivonat
1 csipet szódabikarbóna


Elkészítés

Egy 12 db-os muffin sütőformát, ecset segítségével, vagy az ujjunkkal kiolajozunk, és kiszórunk liszttel. A tésztához egy kevés cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt egy közepesen lágy tésztát gyúrunk. Amikor a tészta összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat, és addig dagasztjuk - géppel, vagy kézzel -, amíg fényes, hólyagos tésztát kapunk. Ekkor enyhén meglisztezzük a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva, a duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel, elkészítjük a fahéjas almatölteléket. Ehhez az almákat megtisztítjuk, apróbb kockára vágjuk. Egy nagyobb serpenyőbe tesszük a vajat, majd az almát és a leöblített mazsolát megpároljuk rajta, egy kevés cukorral, majd a tűzről levéve hozzákeverjük az őrölt fahéjat és hagyjuk hűlni.
A tésztát, miután megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és elosztjuk rajta az almatölteléket, majd feltekerjük, mint a bejglit. 12 részre vágjuk, és a tekercseket egyenként muffinformába helyezzük, és még 15-20 percig pihentetjük. 190 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 25-30 perc alatt készre sütjük.
A karamell bevonathoz egy serpenyőben barnára sütjük a cukrot, majd hozzákeverjük a vajat, apránként a tejszínt és a vaníliát. Folyamatosan kevergetjük, és amikor teljesen simává válik a karamell, hozzáadunk egy csipetnyi szódabikarbónát, amitől egy pillanatra felhabosodik, majd újra kisimul.





Mikor megsültek, kivesszük a csigákat a formából, egy tálra rendezzük és meglocsoljuk őket a karamellmázzal, majd hagyjuk kihűlni.





Tálaláskor egy kevés tejszínhabot kínáljunk hozzá, azzal még finomabb!





Megjegyzés

Ezekre a karamellás mázzal locsolt, belül puha és szaftos, fahéjas almadarabokkal és édes mazsola szemekkel bélelt kelt csigákhoz, nem is nagyon lehet mit hozzáfűzni. El kell őket készíteni és csak élvezni minden egyes falatot. Már a látványuktól is összefut szánkban a nyál. Hát még az íze, az valami csodás! Javaslom mindenkinek, hogy süsse meg őket és tapasztalja meg ezt a csodát. Nálunk nagy kedvenc lett.
veruss74

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Klasszikus pásztorpite
  2017-12-09 23:41:38, szombat
 
  Klasszikus pásztorpite

Hozzávalók

1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
2 ek olívaolaj
50 dkg darált marhahús
1 ek paradicsompüré
1/2 dl Worcester-mártás
4 ek barbecue-szósz
4 dl marhahúsleves-alaplé

frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió
2 tk friss kakukkfűlevél
50 dkg lisztesre fövő burgonya
1 dl tej
6 dkg parmezán egyben
2 ek vaj


Elkészítés

A megtisztított hagymát és fokhagymát apróra kockázzuk. A nagy serpenyőben felhevített olajon a darált húst erős tűzön kevergetjük kb. 5 percig, majd a hagymákkal együtt morzsalékosra pirítjuk 3-4 perc alatt. Belekeverjük a paradicsompürét, a Worcester-mártást, valamint a barbecue-szószt, és rövid ideig tovább pirítjuk. Felöntjük az alaplével, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítjük, majd összeforraljuk. Végül közepes tűzön, időnként átkeverve főzzük kb. 20 percig, amíg bolognai sűrűségű szószt kapunk.
Közben a burgonyát meghámozzuk, durvára daraboljuk, és lobogó sós vízben főzzük kb. 15 percig. Ezután leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. A tejet felforrósítjuk, a parmezánt finomra reszeljük, és 4 dkg parmezánnal együtt a tört burgonyához keverjük. A pürét sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A húsos szószt szükség esetén megsózzuk, megborsozzuk, és adagonként elosztjuk négy kis öntöttvasedényben vagy tűzálló formában. Befedjük a burgonyapürével, majd megszórjuk a maradék reszelt sajttal. Végül a pásztorpitéket az előmelegített sütő középső részében aranyszínűre gratinírozzuk kb. 20 perc alatt.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Megsütheted egy nagy formában is.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kakasleves
  2017-12-09 23:39:06, szombat
 
  Kakasleves



Hozzávalók:
1 házi kakas apróléka (kb. 1-1,5 kg, függ a kakas nagyságától)
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 nagy fej vöröshagyma kettévágva
3-4 gerezd fokhagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1-2 szál zellerzöld
1 paradicsom,
1 zöldpaprika (csípős is lehet)
darabka kelkáposzta
1 kisebb hámozott krumpli
1 evőkanál egész feketebors (ez a lelke)
só ízlés szerint
20-25 dkg száraz tészta
kevés ételízesítő



Elkészítés: A tetszés szerint darabolt kakasaprólékot feltesszük főni kb. 2 liter vízben, majd amikor jól felhabzik a víz, leöntjük róla a habos vizet, és tiszta vizet engedünk rá. (Így nem kell vacakolni a habozással, és garantáltan kristálytiszta húslevesünk lesz.) Sózzuk, beletesszük a feketeborsot, és így főzzük lassú tűzön (épp csak gyöngyözzön) kb. 1,5-2 órán át.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, tetszés szerint daraboljuk, (vöröshagymát, fokhagymát, kelt, zöldpaprikát, paradicsomot és a krumplit egészben hagyjuk), majd amikor félpuha a hús, hozzáadjuk a leveshez. Addig főzzük lassú tűzön, amíg a kakas bőre vajpuha lesz (függ a kakas korától). Közben kóstolgatjuk, utánasózzuk, mert ha sótlan a leves, a hús is ízetlen lesz.

A végén az egészben hagyott zöldségeket, zöldségleveleket eltávolítjuk, és a levest, a főtt zöldségekkel, tésztával tálaljuk.





Megjegyzés

Száraz lúdgége tésztát főztem sós, ételízesítős vízben levesbetétnek, de mással is jó!

Érdemes kipróbálni annak, aki hozzájut házi kakashoz, fenséges, igazán karakteres íze van, és abszolút zsírtalan finom leves.
gaby53

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Havazás kontra tavasz
  2017-12-09 23:33:46, szombat
 
  Havazás kontra tavasz





Holnap kisüt a nap, és a délire forduló áramlattal hétfőn enyhe, már-már tavaszias idő lesz.

Vasárnapra átvonul felettünk a hidegfront, mögötte felszakadozik a felhőzet, napos, de hideg, szeles időre készülhetünk. Délután északnyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet, az esti óráktól eleredhet az eső és északon, északkeleten még előfordulhat havas eső, hó.




Sárközi Georgina fotója, köszönjük!

Hétfőn eleinte többfelé, délután csak néhol eshet eső. A felerősödő, sőt a Dunántúlon viharossá fokozódó déli áramlás pedig enyhe levegőt szállít a Földközi-tenger középső és keleti medencéjébe, valamint északabbra, a Kárpát-medence téréségbe is. Délután délnyugaton így 13-14 fokig melegedhet a levegő. Az eddig lehullott hó a hegyekben is gyorsan fog olvadni.

Kedd hajnalban sehol sem fog fagyni, nyugaton 10 fok alá sem mennek a minimumok. Nappal országszerte 13-15 fokos maximumokkal számolhatunk,

délnyugaton 17 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Napközben a Nyugat-Dunántúlon elered az eső, északnyugat felől megérkezik a következő hidegfront, mely a ilyenkor megszokottnál jóval enyhébb levegőt kisöpri.

Szerdára visszaesik a hőmérséklet, 3-8 fok között alakulnak a maximumok és kezdetben helyenként a Dunántúlon havas eső, hó ismét előfordulhat, másutt eső lesz jellemző.

Borítókép: Baráth Tamás

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Havazás váltotta az esőt
  2017-12-09 23:26:29, szombat
 
  Havazás váltotta az esőt

Ma reggelre többfelé kifehéredett a táj, estig főként délen és keleten várható havazás, majd kelet felé vonul el a csapadéksáv.


A pénteken térségünket érintő hidegfrontnak köszönhetően megérkezett a lehűlés, és ezzel együtt sokfelé, de főként délen és az Északi-középhegységben havazás váltotta az esőt. A síelők.hu adatai szerint Pécsett 12, Szilvásváradon 5, Bánkúton 3 cm friss hó hullott szombat reggelig. Jelenleg a hóréteg vastagsága Bánkúton a legnagyobb az országban, a maival együtt 25 centiméter. Felhasználóink az ország számos különböző pontjáról küldtek be fotókat a hólepte tájakról, és ha csak rövid időre is, de kameráinkon is újra télies a hangulat.





A cikk tovább olvasható itt:Link

Írta: Szabó Bea

Forrás: https://www.idokep.hu


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.