Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pontypaprikás kapros-juhtúrós galuskával
  2014-05-31 23:36:27, szombat
 
   
  Pontypaprikás kapros-juhtúrós galuskával

Hozzávalók:

A halpaprikáshoz:
1 db 2 kg körüli tükörponty
10 dkg húsos kolozsvári szalonna
2 nagyobb fej hagyma
1 db húsos zöldpaprika
1 db paradicsom
1 gerezd fokhagyma
2 dl száraz fehérbor
2 dl zsíros tejföl
1 dl főzőtejszín
1 evőkanál liszt
5 dkg házi vaj
1 teáskanál csípős piros arany

frissen őrölt vegyes bors
csípős és édesnemes őrölt pirospaprika, 1/3 arányban

A galuskához:
50 dkg finomliszt
2 tojás
10 dkg juhtúró
4-5 szál kapor apróra vágva
1 evőkanál tejföl
1 evőkanál olvasztott vaj
1 öntetnyi száraz fehérbor

kevés őrölt fehérbors

Elkészítés:

A pontyot lepikkelyezem, kibelezem, megtisztítom, fejétől, farkától megszabadítom. A haltörzset ujjnyi szeletekre vágom, enyhén sózom, borsozom, papírtörlőn állni hagyom, a használható belsőséget átmosom, félreteszem.

A halfejből és farokból némi fűszerrel (ezek nem szerepelnek a hozzávalókban: 1-2 babérlevéllel, szemes borssal, kis fej hagymával, sóval, pár csepp citromlével) alaplevet készítek annyi lobogó, forró vízzel, ami a halat ellepi, állandó kevergetés közben, ha kész, átszűröm, ezt is félreteszem.

Amíg az alaplé fő, előkészítem a hozzávalókat: apróra kockázom a szalonnát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, apróra vágom a hagymát, fokhagymanyomón összezúzom a fokhagymát, egy keverő tálban csomómentesre összedolgozom a tejfölt, a lisztet és a piros aranyat.

Mélyebb edényben felforrósítom a vajat, beledobom és ropogósra sütöm a húsos szalonnát, amit, ha elkészült, szűrőkanállal kiveszek 1-2 evőkanálnyi zsiradékkal, külön-külön félreteszek.

Az edényben maradt zsiradékhoz adom a felaprított hagymát, sózom, hogy levet eresszen, ha kell, kevés hallével felöntve párolom. Hozzáadom az összevágott paprikát, paradicsomot és az összezúzott fokhagymát. Takaréklángon főzöm, amíg szép, sima szaftot kapok, ha kell, az elfőtt levet hallével pótolom. Óvatosan belehelyezem a halszeleteket, megszórom a kétfajta őrölt pirospaprikával, hozzáadom a korábban félretett belsőségeket is.

Innen kezdve nem keverem, csak óvatosan forgatom, rázom az edényt, hogy ne törjenek össze a halszeletek. Amikor a halszeletek fehéredni kezdenek, lassan belecsurgatom a korábban elkészített tejfölös, lisztes, piros aranyos keveréket, majd a borral és a tejszínnel felöntve egyet forralom.

A galuskához agy keverőtálba teszem a lisztet, ráütöm a tojásokat, hozzáadom a tejfölt, az öntetnyi bort, sózom, borsozom, kevés vízzel, amennyit felvesz, nokedlitésztát készítek, amit lobogó vízbe kiszaggatok. A leszűrt galuskát mélyebb, vajazott serpenyőbe szedem, rámorzsolom a juhtúrót, megszórom a finomra vágott kaporral, összemelegítem a korábban félretett szalonnazsírral.

Tálaláskor először a kapros-juhtúrós galuskát halmozom a tányérra, megszórom a felmelegített sült szalonnával, óvatosan meglocsolom a zsírjával, mellé tálalom a pontypaprikást. Apróra vágott petrezselyemzölddel, kanálnyi tejföllel díszítem.

Megjegyzés:

Aki fél a szálkától, természetesen filézett pontyszeletekből is elkészítheti, ha mélyebben a pénztárcánkba nyúlunk, harcsából sem utolsó étel.

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
Címkék: pontyszeletekből, fokhagymanyomón, szalonnazsírral, pirospaprikával, összemelegítem, nokedlitésztát, pontypaprikást, halpaprikáshoz, lepikkelyezem, halszeleteket, hozzávalókban, megszabadítom, babérlevéllel, csomómentesre, belecsurgatom, összedolgozom, felforrósítom, szűrőkanállal, takaréklángon, felmelegített, természetesen, pontypaprikás, pénztárcánkba, paradicsomot, hozzávalókat, zöldpaprikát, belehelyezem, megtisztítom, belsőségeket, pirospaprika, elkészítheti, előkészítem, szerepelnek, használható, papírtörlőn, félreteszem, pontyot lepikkelyezem, haltörzset ujjnyi, használható belsőséget, halat ellepi, keverő tálban, piros aranyat, húsos szalonnát, edényben maradt, felaprított hagymát, összevágott paprikát, összezúzott fokhagymát, elfőtt levet, kétfajta őrölt, korábban félretett, halszeletek fehéredni, korábban elkészített,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nem számIt  Leonardo da Vinci gondolata  Png kutya  Tavaszi kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Adakozás  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Alázat  Egy maradéktalanul uralt világ  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Albert Einstein gondolata  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Alázat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png csokor  Ne kapaszkodj magasabbra,  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Erdőn  Neked tudnod kell  Fekete-erdő desszert  Png rózsa csokor  Reggel van  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png virág  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Fekete-erdő desszert  Makszim Gorkij gondolata  Örülök, hogy látlak!  Akarat  Jó éjszakát  Png férfi  Esti kép  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Akarat  Fekete-erdő desszert  Adakozás  Soha ne kedvezz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Irgalom és ítélet  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png ház  Png ház  Örülök, hogy látlak!  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  A sors  Png lepke  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Albert Einstein gondolata  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Sose bánj semmit 
Bejegyzés Címkék
pontyot lepikkelyezem, haltörzset ujjnyi, használható belsőséget, halat ellepi, keverő tálban, piros aranyat, húsos szalonnát, edényben maradt, felaprított hagymát, összevágott paprikát, összezúzott fokhagymát, elfőtt levet, kétfajta őrölt, korábban félretett, halszeletek fehéredni, korábban elkészített, tejszínnel felöntve, öntetnyi bort, leszűrt galuskát, finomra vágott, kapros-juhtúrós galuskát, felmelegített sült, pénztárcánkba nyúlunk, receptet Nanasnani, pontyszeletekből, fokhagymanyomón, szalonnazsírral, pirospaprikával, összemelegítem, nokedlitésztát, pontypaprikást, halpaprikáshoz, lepikkelyezem, halszeleteket, hozzávalókban, megszabadítom, babérlevéllel, csomómentesre, belecsurgatom, összedolgozom, felforrósítom, szűrőkanállal, takaréklángon, felmelegített, természetesen, pontypaprikás, pénztárcánkba, paradicsomot, hozzávalókat, zöldpaprikát, belehelyezem, megtisztítom, belsőségeket, pirospaprika, elkészítheti, előkészítem, szerepelnek, használható, papírtörlőn, félreteszem, mindmegette, citromlével, meglocsolom, kiszaggatok, rámorzsolom, keverőtálba, halszeletek, összezúzott, összevágott, evőkanálnyi, szalonnával, zsiradékkal, zsiradékhoz, felaprított, elkészített, félreteszek, zöldpaprika, főzőtejszín, galuskához, serpenyőbe, hozzávalók, belsőséget, galuskával, fokhagymát, kevergetés, haltörzset, tálaláskor, tükörponty, szeletekre, megjegyzés, paradicsom, kolozsvári, elkészítés, olvasztott, összezúzom, tejszínnel, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.