Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/19 oldal   Bejegyzések száma: 189 
Datolya előnyeiről
  2021-07-29 21:02:33, csütörtök
 
 



Ma már az év minden hónapjában hozzájuthattunk ehhez a fantasztikus táplálékhoz, amely nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Igaz, hogy nagyon édes és sok kalóriát tartalmaz, de néha elfogyaszthatunk belőle néhány szemet, hiszen tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal.

A datolya csordultig van antioxidánsokkal, amelyek nagyon hasznosak a betegségek megelőzésében. De ez a gyümölcs karotinoidokban is gazdag, így pozitívan hat a szív működésére, illetve támogatja a szem egészségét is.

A datolya gyulladáscsökkentő flavonoidokban is bővelkedik, ezek hasznosak lehetnek az olyan betegségek megelőzésében, mint például a diabétesz, a rákos megbetegedések vagy az Alzheimer-kór.

A rák és a szívbetegségek megelőzésében a datolyában található fenolos savak is nagy szerepet játszhatnak, hiszen ezek szintén csökkenthetik a gyulladást, így a krónikus megbetegedések előfordulásának esélyét is mérsékelhetik.

Az ásványi anyagok nagyon fontosak, hiszen számtalan funkciót töltenek be a test működésében. A szelén, a réz, a magnézium mind olyan tápanyag, melyek kiemelkedő szerepet töltenek be a csontok egészségének fenntartásában. A datolya tartalmazza ezeket az ásványi anyagokat, sőt még K-vitaminban is gazdag, amely szintén támogatja az erős csontozatot, de a véralvadást is segíti szabályozni.

Az agy megfelelő működéséhez szintén szükség van olyan tápanyagokra, amelyeket a datolya is nagy mennyiségben tartalmaz, hiszen gazdag forrása a B-vitaminoknak és az akolinnak. Ezek a tápanyagok támogatják a tanulási képességet és a jó memóriát. Kutatások igazolják, hogy a datolya rendszeres fogyasztásával akár el is kerülhetnek bennünket a neurodegeneratív betegségek.

A férfiak esetében a szexuális egészséget is javíthatja ez a gyümölcs, hiszen fokozza a spermaszámot és támogatja a jobb szexuális teljesítményt is.

Mivel a datolyának gyulladáscsökkentő hatása is van, segíthet megakadályozni, hogy az agyban plakkok képződjenek. Ez azért is lényeges, mert ezek hozzájárulnak a kognitív funkciók hanyatlásához, az Alzheimer- kór és a demencia kialakulásához .
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Diabétesz és szívbetegség – van kapcsolat közöttük
  2021-07-28 21:26:20, szerda
 
  A két legrettegettebb betegség a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség. Amennyiben valakinek mind a kettő jelen van az életében, fokozottan ügyelnie szükséges a kezelőorvos utasításaira, tanácsaira. Ma már kutatások is igazolják, hogy a cukorbetegség egyik következménye a szív- és érrendszeri betegség lehet. A cukorbetegségnek számos kockázati tényezője van, cikkünkben most fel is sorolunk néhányat.

A diabétesz olyan krónikus betegség, amely a tartósan magas vércukorszint miatt alakul ki, miközben károsulhatnak az artériák. Emiatt idővel merevekké és rugalmatlanokká válhatnak - ilyenkor beszélünk érelmeszesedésről.

A tartósan magas vércukorszint plakk-képződést is okoz az erekben és az artériákban. A cukorbetegeknek gyakran magas koleszterinszinttel is számolniuk kell. Az artériák emiatt beszűkülhetnek, ami akadályozza a vér áramlását és akár elzáródás is keletkezhet az erekben. Mindez megnehezíti, hogy kellő mennyiségű oxigén jusson el a szívhez és az agyhoz, ami viszont stroke-ot és szívrohamot okozhat.

A diabétesz kialakulásában nagy szerepe van a genetikának. Ha a családban előfordul ez a betegség, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy generációról-generációra számítani lehet a megjelenésére.

A tartósan magas LDL-koleszterin-szint is oka lehet a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának. Cukorbetegség esetén a koleszterinszint optimalizálására fokozottan ügyelnünk szükséges.

Manapság sokan hangoztatják - hozzá nem értő emberek - hogy a magas koleszterinszint csak egy gyógyszeripar által kreált dolog és csak azért riogatnak vele, hogy szedjünk rá gyógyszert. Ezek az emberek nincsenek azzal tisztában, hogy a magas koleszterinszint mekkora károkat képes okozni az erekben, ezért mindenképpen törekednünk kell az elkerülésére. Nem a gyógyszerszedés mellett tesszük le a voksunkat, hanem a koleszterinszint optimális értékének a fenntartása mellett.

A dohányzás szintén szűkíti az ereket, ami azért veszélyes, mert csökkenti a vér áramlását, ami szintén oka lehet a stroke és a szívinfarktus kialakulásának. Ha valaki cukorbeteg és mellette még dohányzik is, jelentősen megnöveli a szív- és érproblémák kialakulásának esélyét.

Cukorbetegség esetén a magas vérnyomás is problémás lehet, hiszen ezzel szintén megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata. Természetesen egy nem cukorbeteg személy esetében is ügyelni kell arra, hogy a vérnyomás ne maradjon tartósan magas szinten.

Az elhízás összefügg a magas vérnyomással és koleszterinszinttel, illetve a cukorbetegség kialakulásával. Kockázati tényezők, amelyek tovább növelhetik a cukorbetegség kialakulásának esélyét: inaktív életmód, idősebb életkor, stressz, illetve egészségtelen étrend.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A bélrendszer egészségének fenntartása
  2021-07-28 20:58:18, szerda
 
  A bélrendszer egészségének fenntartása három egyszerű lépéssel:

Az általános egészségi állapotunkat alapjaiban határozza meg, hogy pontosan milyen is a bélrendszerünk egészsége. Ha minden rendben van odabent, akkor sokkal könnyebb lesz a fogyás, több lesz az energiánk és fokozódik az immunitásunk is.

Hogyan és mit tehetünk annak érdekében, hogy egészséges legyen a bélrendszerünk? Beleink mikrobiomja több millió baktériumot tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok nagyon fontosak az egészség szempontjából, hiszen támogatják az emésztést, az anyagcserét, az immunfunkciókat és még az agy megfelelő működését is.

A probiotikumok olyan jótékony bélbaktériumok, amelyek az emésztőrendszerben élnek. Amikor a bélflóra egyensúlya felborul, azaz több a rossz, mint a jó baktériumok száma, akkor nagyon sok kellemetlen tünettel kell számolnunk, beleértve a puffadást vagy akár a székrekedést.

A mikrobiom állapotát számos tényező befolyásolhatja, például a genetika, a stressz, a betegség, az étrend és az életmód is. Sok olyan dolgot tehetünk azonban, amellyel javíthatjuk a bélrendszerünk állapotát. Többek között azzal, ha növeljük a prebiotikus táplálékok, az úgynevezett prebiotikumok fogyasztását. Ilyen például a barna rizs, a sárgarépa, a fokhagyma, a pitypang, a vöröshagyma, a csicsóka. A mikrobiom egészségét úgy is fenntarthatjuk, ha változatosan táplálkozunk.

A vízfogyasztás is nagyon fontos az emésztőrendszerünk szempontjából. A víz javítja az emésztést, segít a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódásában és a hasznosulásukban. Elősegíti a jó és a rossz baktériumok egyensúlyát is, illetve pozitívan hat a bél nyálkahártyájára.

Hasznos, ha meleg citromos vízzel indítjuk a napot, hiszen a víz hidratálja a szervezetet, míg a citrom segít a test méregtelenítésében. Amennyiben unjuk a vizet önmagában fogyasztani, akkor aprítsunk bele zöldségeket, gyümölcsöket, gyógynövényeket, akár mentát vagy citromfüvet.

A testmozgás hiánya szintén összefüggésbe hozható a nem megfelelő mikrobiommal, a kényes egyensúly felborulásával. Minél többet és minél intenzívebben mozgunk, annál jobb lesz a bélflóránk egészsége. A hét öt napján, napi legalább 30 percet mozogjunk. Ezzel nemcsak a bélrendszerünk, hanem a szívünk és az érrendszerünk egészségét is támogatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Kobalt
  2021-07-27 22:48:15, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Kék tanzanit
  2021-07-27 22:47:30, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Gyönyörű ásvány
  2021-07-27 22:46:28, kedd
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Gyémántgyűrű
  2021-07-26 22:18:27, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Füstkvarc
  2021-07-26 22:17:12, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Fluorit
  2021-07-26 22:16:25, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
Ezüst gyűrű
  2021-07-25 21:12:19, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Ásványok-ékszerek   
     2/19 oldal   Bejegyzések száma: 189 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1459
  • e Hét: 26350
  • e Hónap: 57836
  • e Év: 262537
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.