Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
A nyár kedvencei: zöld leveles zöldségek
  2021-07-02 21:54:41, péntek
 
  A zöld leveles zöldségeket mindképpen iktassuk be a napi étrendünkbe, hiszen hasznosak az egészségünkre nézve. Ezek a táplálékok nagyon sok vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaznak, emellett alacsony a zsír- és a cukortartalmuk - már csak emiatt is érdemes rendszeresen fogyasztani. De nemcsak az egészségünknek teszünk jót ezekkel a táplálékokkal, hanem még fogyhatunk is tőlük.

A zöld leveles zöldségek közé tartozik a káposzta a brokkoli, a spenót, a salátafélék. Nagyon egészségesek, hiszen bőségesen tartalmaznak vitaminokat, mint például C-, A-, K-, E-vitamint, de B1-, B2-, B3-, B5- és B6-vitaminban is bővelkednek, sőt béta-karotinban és folsavban is gazdagok.

Ezek a zöldségek magas ásványianyag-tartalommal is rendelkeznek. Gazdag forrásai ugyanis a vasnak, a magnéziumnak, a káliumnak, a cinknek, a kalciumnak, a foszfornak és a nátriumnak. Ha rendszeresen fogyasztjuk ezeket a zöldségeket, nem lesz szükségünk kiegészítő termékek szedésére sem, hiszen ezek a zöldségek tápanyagbombának is nevezhetők.

A zöld leveles zöldségek élelmi rostokban is meglehetősen gazdagok, mindemellett alacsony zsírtartalommal rendelkeznek, így még a fogyókúrás étrendünk részét is képezhetik.

Ezek a zöldségek számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek. Rendszeres fogyasztásukkal csökkenthető a vashiány okozta vészes vérszegénység. Ezek a táplálékok sok olyan tápanyagot tartalmaznak, amelyek támogatják a szem egészségét és az éles látást.

Ha a diétás étrendünk részét képezik, akkor biztosak lehetünk abban, hogy nem lesznek egy idő után súlyproblémáink, hiszen ezek a zöldségek a fogyókúránkat is támogatják.

Azoknak is javasolható a fogyasztásuk, akik gyenge immunrendszerrel rendelkeznek, illetve folsavhiánytól szenvednek. Mivel sok-sok rostot is tartalmaznak, a rendszeres fogyasztásuk mellett nem kell attól tartanunk, hogy székrekedés alakul ki.

A zöld leveles zöldségek rendszeres fogyasztása megerősíti a csontokat, hatásukra csökkenthető a szív-, illetve rákos betegségek kialakulásának kockázata. A brokkolival kapcsolatban például bebizonyosodott, hogy hölgyeknél kordában tartja az ösztrogénszintet, amely hatására jelentősen csökkenthető az emlőrák kialakulása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Gyömbér mindig legyen a konyhánkban
  2021-07-02 21:52:13, péntek
 
 



A gyömbér csodálatos gyógyító erejére már az ősidők óta felfigyeltek. A hagyományos ájurvédikus gyógyításban évszázadokon keresztül nagyon jó eredménnyel alkalmazták. A gyömbért sok betegség kezelésére használhatjuk, hiszen tápanyagokban bővelkedik, gazdag forrás a C-vitaminnak, a karotinoidoknak, a cinknek, a vasnak, a foszfornak, a réznek, a mangánnak, a rostoknak és a fehérjéknek.

A gyömbér kitűnő antioxidáns hatásokkal rendelkezik, ezért nagyon hatékony az oxidatív stressz leküzdésében, amely számos betegség okozója lehet. Ezen kívül az antibakteriális hatása is kiemelkedő, így az idegrendszer sejtjeire is védőhatással van. Bakteriális fertőzésekre is használhatjuk, illetve az öregedési folyamatok olyan kellemetlen tünetei ellen is bevethetjük, mint például memóriazavar.

A gyömbért elsősorban émelygés esetén és a hányinger csillapítására alkalmazhatjuk. Számos klinikai vizsgálat bizonyította be, hogy a gyömbér nagyon hasznos lehet a terhesség során fellépő hányinger csillapítására.

Ez a gyógynövény emellett antioxidánsok gazdag tárháza is, amely vegyületek védelmet jelenthetnek a szervezet számára az oxidatív stressz során létrejövő betegségek ellen, például a neurodegeneratív betegségek. Ilyen például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór, de hatásosak a rákos megbetegedések, a dohányzás okozta károsodás és az öregedési folyamatok ellen is. A gyömbér segíthet megakadályozni ezeket a betegségeket, hiszen úgy viselkedik, mint egy öregedésgátló, anti-aging gyógynövény.

A gyulladáscsökkentő és a fájdalomcsillapító hatásai miatt a gyömbér segít az ízületi gyulladáshoz kapcsolódó gyulladás és fájdalom csökkentésében is. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a gyömbérből készült termékek, mint olaj és kenőcs helyi, azaz lokális alkalmazása hatékony kezelési mód lehet a térd porckopásával összefüggő tünetek csökkentésére.

A gyömbér egyéb betegségek esetén is nagyon hatásos lehet, például migrén, érelmeszesedés, elhízás, légúti betegségek vagy éppen megfázás.

A gyömbér biztonságos gyógynövénynek számít, de azért lehetnek mellékhatásai, mint például gyomorégés vagy hasmenés. Ha valamilyen gyógyszert szed, célszerű a gyömbér fogyasztásával kapcsolatban az orvosával konzultálnia.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hogyan készítsük el és mire használjuk a pitypangolajat?
  2021-07-02 21:33:05, péntek
 
  A pitypangot nem kell bemutatni senkinek. Egy csodálatos gyógynövényről van szó, amelynek egyre többen kezdik ismét felfedezni az egészségügyi előnyeit, és sokan készítenek belőle kozmetikumokat, hiszen valóban nagyon csodálatos hatásai vannak. A cikkben a pitypang egészségre gyakorolt hatásairól lesz szó és egy szépségreceptet is megosztunk az olvasókkal.

A pitypang nagyon tápláló gyógynövény, amely tele van értékes vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal. Kiváló forrása az A-, a C-, az E- és a K-vitaminnak, illetve nagy mennyiségben tartalmaz még B-vitamint is. Ásványi anyagok közül pedig vasban, kalciumban, magnéziumban és káliumban bővelkedik. Egy oldható rostot, az inulint is tartalmazza, amely hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához.

A pitypang gazdag forrása a béta-karotinnak és számos polifenol vegyületnek, amelyek antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezek az antioxidánsok aktívan részt vesznek az öregedési folyamatok lassításában és a betegségek megelőzésében.

Ennek a gyógynövények nemcsak az antioxidáns hatása kiemelkedő, hanem a gyulladáscsökkentő mivolta is, így nagyon hasznos lehet a különféle betegségek megelőzésében.

A gyógynövény meglehetősen gazdag olyan bioaktív vegyületekben, amelyek hozzájárulnak a magas vércukorszint mérsékléséhez. Kutatások igazolják, hogy a pitypang a koleszterinszint csökkentésében is verhetetlen. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz vízhajtó hatású káliumot, vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. A pitypang védelmet jelenhet a májszövet számára is a mérgező anyagokkal és az oxidatív stresszel szemben.

Ez a szép gyógynövény megvédhet bennünket a káros napsugarak, az öregedés és a bőrirritációk ellen is. A benne lévő tápanyagok nagyon pozitívan hatnak ugyanis a bőr egészségére, hiszen növelik a bőrsejtek regenerálódási képességét.

A gyógynövény anti-aging hatással is rendelkezik, illetve nagyon hasznos lehet, ha száraz a bőrünk vagy ha ekcémával küzdünk. A pitypang csökkenti a bőrgyulladást, hidratálja a bőrt és még a kollagénképződést is fokozza. Egy nagyszerű bőrápoló olajat is készíthetünk pitypang felhasználásával.

A bőrápoló pitypangolaj
Hozzávalói:
2 csésze pitypangvirág
2 csésze növényi olaj (olíva-, jojoba- vagy mandulaolaj)

Elkészítése:
Gyűjtsünk pitypangvirágot, de csak olyan helyről, ahol nem szennyezett a környezet. Vagdossuk le a pitypangfejeket, majd alaposan mossuk meg őket. Terítsük szét egy tiszta papírtörlőre és hagyjuk 24 órán keresztül száradni. Másnap tegyük a pitypangfejeket egy befőttesüvegbe, majd öntsük fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Állítsuk az üveget egy sötét, hűvös helyre és ne nyúljunk hozzá legalább 2 hétig. Ezt követően szűrjük le az üveg tartalmát, és öntsük az olajat kisebb tégelyekbe. Tároljuk az olajunkat hűtőszekrényben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Kutyát receptre – interjú Hal Melinda, pszichológussal
  2021-07-02 21:27:35, péntek
 
  Manapság egyre többen vizsgálják a pszichológusok körében is az állatok emberi lélekre gyakorolt pozitív hatását. Egy nemrég befejeződött kutatás megerősítette, hogy a házi kedvenceket tartó emberek életminősége kimutathatóan magasabb, hiszen akár a cicák, akár a kutyák relaxáló, szorongáscsökkentő hatással vannak a gazdáik felé. Arról, hogyan fejtik ki a kis kedvencek ezeket a pozitív hatásokat Hal Melinda, pszichológussal, a kutatás vezetőjével, a Mathias Corvinus Collegium MCC-Mindset Pszichológia Iskola műhelyvezetőjével, az SE-ETK Alkalmazott Pszichológia Tanszék tanársegédével beszélgettünk.



Az állattartás megosztó téma az emberek körében, hiszen sokan elképzelhetetlennek tartják, hogy bármilyen állat is bent tartózkodjon a lakásukban. Mások viszont azt nem tudják elképzelni, hogyan élhetnének egy cica vagy egy kutya nélkül. Önök azt találták, hogy kimondottan pozitív hatást gyakorolnak a házi kedvencek a gazdáikra, de vajon hogyan működik mindez?

Igen, azt tapasztaltuk a kutatásunk során, hogy az állatokat tartó embereknek jobb az életminősége azokkal ellentétben, akik nem élnek együtt állatokkal. Azt láthatjuk, hogy az állatok - legyen az cica, kutya vagy egyéb házi kedvenc - pozitív hatást gyakorolnak a környezetükben élő emberek mentális és fizikai állapotára, ezzel pedig sokat segíthetnek a gazdáiknak.

Kimondottan a lakásban élő állatokra igaz ez az állítás vagy egy kinti kutyára is vonatkozik?

Az állattartók között azoknak jobb az életminősége, akik valóban családtagként tekintenek a velük együtt élő állatokra. Ez azért is fontos, mert esetükben más jellegű érzelmi szál és másféle interakciók alakulnak ki közöttük.

Mit ért konkrétabban életminőség alatt? Milyen pozitív hatásokat fejtenek ki ránk, emberekre az állatok?

Egyértelműen mondhatjuk, hogy az állatok szorongást csökkentő, relaxációs hatással vannak ránk, és ez sokat segíthet a mai stresszes világunkban. Ha sikerül napi szinten oldani a feszültséget, a szorongást, akkor javulhat a teljesítményünk az iskolában, a munkában, és jobbak lesznek a kognitív funkcióink is. Motiváltabbak leszünk, jobban tudunk koncentrálni, javulhat a memóriánk is, és általánosságban pozitívabbak lesznek az érzelmeink.

Feltételezhetően mindez javíthatja az emberi kapcsolatainkat is.

Igen, javulhat a társas kapcsolataink minősége is, hiszen, ha kisebb a feszültség bennünk, stabilabbak lehetünk érzelmileg és jobban ki tudjuk fejezni az érzelmeinket.

A társas kapcsolatok idősebb korban gyakran megritkulnak, sok nyugdíjas ember él egyedül, magányosan. Számukra mennyiben lehet segítség, ha bevállalnak egy kis állatot?

A magányos emberek számára kimondottan nagy segítség lehet, ha állatot tartanak, hiszen csökken a magányérzetük. A legtöbb állat a szociális interakciói nyomán olyan érzetet kelt, mintha nem is lennénk egyedül. A házi kedvencek kvázi társként funkcionálhatnak. Beszélünk hozzájuk, ők reagálnak, figyelnek ránk, létrejöhet egy valós együttélés, egy valóságos kötődés. Főként azokra az állatokra igaz ez a megállapítás, akiket hobbiállataként tartanak, mert ők gyakorlatilag családtagként vannak jelen az életünkben. Természetesen haszonállatok esetében is létrejöhet valamilyen kötődés vagy érzelmi szál.

Olyan szoros kötődés alakulhat ki ember és állat között, amit nem érthetnek azok, akik nem tartottak még semmilyen állatot. Erre a fajta kötődésre jó példa lehet egy valós történet, amikor egy egyedül élő idős ember megbetegedett és kórházba került. Nem sokára azonban megjelent a kutyája a kórházban, pontosan azon az osztályon, ahol a gazdája lábadozott. Ilyen erős kapcsolat volt közöttük, hogy végig tudta követni a nyomát a városon.

Olvastam arról, hogy a cicák dorombolása vérnyomáscsökkentő hatású. Kimutatható az, hogy az állatokkal való együttélés még fizikailag is pozitív hatással van ránk?

A mi kutatásunkban is egyértelműen azonosítható volt, de a nemzetközi szakirodalom is megerősíti, hogy vannak olyan állatok, akiknek a simogatása nyugtató, szorongáscsökkentő hatású, és képes a hangulatunkat is javítani. Ez leginkább a cicák és a kutyák esetében figyelhető meg.

A macskák esetében kiemeli a szakirodalom, hogy a dorombolásuk relaxáló, nyugtató hatással van ránk, és emiatt érezhetően csökkenhet a szorongásunk.

A kutyák esetében a magas interakciónak köszönhető a hasonló nyugtató hatás, hiszen ők ténylegesen reagálnak ránk, lehet kommunikálni velük, emellett, mivel szőrös állatok, a simogatásuk, a megérintésük is stresszoldó hatású.

A saját kutatásunkban például elkülönítettük a szőrös és a nem szőrös állatokat. Azt találtuk, hogy a szőrös állatok simogatása esetében még inkább igaz az előbbi megállapítás, hiszen jobban támogatja a lelki egészségünket, mint más nem szőrös állat simogatása.

Azt mondják, kétféle ember van, az egyik, aki szeretett már állatot és ismeri ennek a fajta kapcsolatnak az élményét és az előnyeit, a másik pedig az, aki nem tapasztalta még. Jómagam szerencsésnek mondhatom magamat, mert az első csoportba tartozom, és azt tapasztalom, hogy a séta vagy kirándulás olyan közös élmény lehet, ami erősíti a kapcsolatot a kutyámmal.

Nagyon fontos része az állattartásnak, amikor közös programokban veszünk részt. Azt figyeltük meg, hogy az állatok szorongáscsökkentő hatása azokban az esetekben erősebb, amikor a gazdik valamilyen sporttevékenységet végeznek közösen az állatukkal. Ez lehet akár séta is, de még erősebb ez a pozitív hatás, ha tényleges sportolásról van szó, például közös futásról - ebben az esetben találtunk legmagasabbnak az életminőséget és legalacsonyabbnak a szorongást a gazdiknál. Meg kell jegyezni, hogy a sportolás önmagában is szorongáscsökkentő jellegű.

Komolyabb testmozgás esetében a lovakat érdemes kiemelni, velük is kialakulhat egy erős érzelmi kapocs.

Sajnos nem mindenki engedheti meg, hogy aktívan sportoljon, fusson vagy lovagoljon.

Ez fokozottan igaz az idősebb emberekre. Ezért mindig meg kell fontolni, hogy olyan fajta kutyát válasszunk, ami megfelelő a saját igényünknek, akivel harmonikusan tudunk együtt élni, ahol az állatnak és az embereknek is a lehető legjobbak a körülményeik.

Itt arra gondol, hogy nem mindegy, milyen fajta és méretű kutyát viszünk haza?

Érdemes átgondolni, hogy milyen típusú kutya illik hozzánk. Vannak ugyanis olyanok, akik gyerekszeretők, jobban tűrik a zsivalyt, más fajták nagyon mozgékonyak, és vannak olyanok is, amelyek inkább idős emberek mellé valók. Ez nem feltétlenül a méretüktől függ, sokkal inkább a karakterüktől, az idegrendszerüktől. Érdemes ezért egy szakembert felkeresni a döntés előtt.

A méret sem mindegy, hiszen egy nagyobb testű kutya akár játékból is, de könnyen felboríthat egy kisgyereket, vagy a mi még rosszabb, egy idős embert, akinek komolyabb problémája is származhat egy esésből.

Ez így van, erre is érdemes figyelni. Nekünk például egy berni pásztor kutyánk van, aki egy meglehetősen nagy testű kutya, de fantasztikusan figyelmes, higgadt, nagyon családcentrikus. Teljes biztonságban vannak mellette a kisgyerekek is.

Ugyanakkor ismerősi körben tapasztalatuk, hogy egy tacskó vehemensen reagált, amikor a gyerek játszani próbált vele. Szóval, számít a fajtajelleg is.

De vegyünk például fiatal vagy középkorú házaspárokat, akik szeretnek sokat kirándulni vagy akár agilityzni a kutyával. Erre a célra egy berni pásztor egyáltalán nem alkalmas, mert nem szeret sokat mozogni, számukra inkább egy border coli vagy hasonló okos, mozgékony kutya lenne a megfelelő.

Nagyon sok gond és probléma keletkezhet abból, ha a nem megfelelő állatot visszük haza, illetve ha nem ismerjük a fajtajellegét, mert így el is ronthatjuk a nevelését.

Ez így van. Fontos, hogy felelős állattartóként döntsünk, hiszen az állattartás kötelezettségekkel is együtt jár. Sok kutyust azért hagynak el vagy adnak tovább, mert a karaktere vagy a mérete nem illeszkedik az adott család körülményeibe. Az ebből adódó konfliktus pedig nemcsak a családnak, hanem az állatnak is nagyon rossz.

Megfigyeltem, hogy a gyerekek közül sokan nagyon vágynak arra, hogy kapjanak valamilyen kis állatot, viszont ritkán teljesül ez az igényük. Való-e gyerekek mellé állat?

Azt találtuk a felmérésünk során, hogy nagyon sokat számít, hogy egy gyerek környezetében van-e állat vagy nincs. Olyannyira igaz ez, hogy ez a tény az egész életükre kihatással lehet. Az a házi kedvencek által kifejtett életminőség-javító pozitív hatás ugyanis azoknál a felnőtteknél a legnagyobb, akik gyerekkoruktól kezdve együtt élnek valamilyen állattal. Ez még akkor is igaz, ha kinti kutyáról van szó, tehát nem él bent a családdal a házban, mert interakció, kapcsolat, kötődés ebben az esetben is létrejön.

Nagyon érdekes volt látni a felmérés során, hogy azoknak az idősebb embereknek volt érezhetően jobb az életminőségük, akik régóta voltak állattartók.

Azt látjuk tehát, hogy minél korábban és minél hosszabb ideig volt állat a környezetünkben az életük során, annál inkább érezhető a kis kedvencek ránk gyakorolt pozitív hatása.

Érdemes ezért minél kisebb kortól megismertetni a gyerekeinkkel az állatokat. Ennek köszönhetően ugyanis könnyebben tudják majd az életük során levezetni a szorongásukat és az őket érő stresszt.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
Galagonya és szív, a legjobb barátok
  2021-07-02 21:23:36, péntek
 
  Amikor a szív nem tud oxigénben gazdag vért szállítani a szervezetben az egyes szerveinkhez, akkor szívelégtelenség is kialakulhat. Ez egy krónikus és progresszív betegség, azonban van egy gyógynövény, amely nagyokat segíthet ebben a helyzetben és más szívproblémák megelőzésében. Ez a gyógynövény nem más, mint a galagonya.

A galagonya egy csodálatos gyógynövény, amely nemcsak a szívbetegség tüneteit csökkenti, de akár szívelégtelenség létrejöttét is megakadályozhatja. Szedhetjük együtt a szívgyógyszerekkel, viszont elhagyni a szívgyógyszert semmiképpen sem szabad.

Ha valaki nagyon erős gyógyszereket szed és mellette bármilyen gyógynövényt szeretne kipróbálni, előzetesen mindig egyeztessen a szakorvossal. Ugyanis csak az orvos határozhatja meg, hogy a gyógyszeradag mellett, mikor és mennyit lehet fogyasztani például ebből a gyógynövényből.

Kutatások igazolják, hogy a galagonya csökkentheti a szívbetegség néhány tünetét, akár a fáradtságot, a légszomjat vagy a heves szívdobogásérzést.

A galagonya gazdag forrásai az antioxidáns flavonoidoknak és polifenoloknak. Ezek a gyulladáscsökkentő növényi vegyületek semlegesítik a káros hatású szabad gyököket a szervezetben, illetve mérsékelik a krónikus gyulladást, ami a szívbetegség kialakulását is okozhatja.

A galagonya nemcsak a szívbetegségek és az érelmeszesedés ellen lép fel hatékonyan, hanem a koleszterinprofilt is javíthatja.

A gyógynövény és a belőle készült kivonat pozitívan hat a koszorúérre és a perifériás erekre, amelynek köszönhetően jelentősen csökkenhet a magas vérnyomás. A galagonya ezen kívül a máj triglicerid szintjét is mérsékelheti, de emellett gyomorvédő hatása is ismeretes, ugyanis minimalizálja a gyomorfekély kialakulásának esélyét.

A galagonya leveléből és bogyójából is lehet teát készíteni, de akár mi magunk is készíthetünk galagonyalekvárt, amely szintén nagyon egészséges lehet a szív számára.

A galagonya önmagában nem segít a szívelégtelenség megszüntetésében, hanem jelentősen javítja a tüneteket és ez által az életminőséget. Az élettartamot is meghosszabbíthatja, de természetesen más életmódbeli tanácsokat is be kell tartania annak, aki ebben a betegségben szenved.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
A bőrünk hálás lesz, ha C-vitamin-szérummal kényeztetjük
  2021-07-02 21:20:27, péntek
 
  A C-vitamin többek között fokozza az immunitást, segíthet a rákos betegségek megelőzésében és a bőrünk is rendkívül hálás lesz, amennyiben rendszeresen C-vitaminban gazdag táplálékokat fogyasztunk.

A C-vitamin egy antioxidáns vitamin, amely a bőrt fiatalossá és ragyogóvá varázsolja. Az antioxidánsok hatékonyan dolgoznak a szabad gyökök és a károsító hatásaik ellen, mindemellett fokozzák a szövetek egészségét, sőt a kollagéntermelést is támogatják, amely hatására a bőrünk fiatalos és üde marad.

A C-vitamin nagyon hatékony az öregedés, a légszennyezés és az UV-sugarak okozta károkkal szemben. A legtöbb zöldségben és gyümölcsben megtalálható, mégis a legnagyobb mennyiségben a zöld leveles zöldségek és a citrusos gyümölcsök tartalmazzák.

A C-vitamin kulcsfontosságú a bőr egészsége szempontjából. Ennek a közismert vitaminnak az ereje nemcsak az antioxidáns hatásában nyilvánul meg, hanem erősen savas hatása miatt is, amely aktívan részt vesz a bőr gyógyító folyamataiban. Sebgyógyító hatása is kiemelkedő, hiszen részt vesz az elasztin és a kollagén termelésében. Ezek olyan fehérjék, amelyek fokozzák a bőrsejtek regenerációját és ettől is gyógyul gyorsabban a bőr és válik feszessé. A kollagén késlelteti a bőr öregedési folyamatát és segít megakadályozni a bőrön keletkező pigmentációt is.

A bőr öregedésének első jelei a ráncok, a C-vitamin azonban csökkentheti a kialakulásukat, mivel kollagént szintetizál a szervezetben. Amennyiben orálisan fogyasztunk C-vitamint, úgy is sokkal jobb lesz a bőrünk állapota, de ha a bőrünkön alkalmazzuk, akkor még inkább elősegítjük a kollagéntermelést és jelentősen csökkenthetjük a ráncok megjelenését, kisimulhat a bőrünk.

A hosszan tartó napozás durva bőrpírt, leégést okozhat, a C-vitamin azonban megvédheti a bőrünket a káros hatású UV-sugarakkal szemben. A C- és az E-vitamin kombinációja nagyon hatékony lehet a bőr napkárosodásával szemben.

A bőrön alkalmazott C-vitamin csökkenti a szárazságát, hiszen segít megtartani a vizet, így hozzájárul a bőrünk feszessé válásához.

A C-vitamin gyulladáscsökkentő hatásokkal is rendelkezik, így mérsékelheti a gyulladás jeleit, mint a kiütést, a bőrpírt vagy a bőrirritációt. Ma már nagyon sok krém, hidratáló és szérum tartalmazza ezt a vitamint. A szérumot jobban beszívja a száraz bőr, de természetesen egy jó minőségű hidratáló krémre is szükségünk lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A jógagyakorlatok javíthatják a mentális egészséget
  2021-07-02 21:17:00, péntek
 
  A jóga egy nagyszerű lehetőség arra, hogy csökkentsük a szervezetünkben a stressz szintjét. Számos egészségügyi előnnyel járhat a rendszeres jógázás, hiszen feszesebb lehet az izomzatunk, de a mentális egészségünk is javulhat.

A jóga egyik legjelentősebb és legkiemelkedőbb előnye, hogy csökkentheti a szorongás szintjét a szervezetben. Egy tanulmány arról számolt be, hogy a rendszeresen jógázók körében sokkal kevesebb a depresszióban szenvedő személy, illetve ha jelentkezik is, enyhébb tünetekkel.

Azoknak is javasolható ez a testmozgás, akik súlyos depresszióban szenvednek, hiszen jól kiegészíti a gyógyszeres terápiát. Egyes esetekben akár még a gyógyszert is abba lehet hagyni, hiszen a jóga több mint egy mozgásforma: valóban pozitívan hat az elmére és a lélekre egyaránt.

A rendszeresen végzett jógagyakorlatok ellazítják a testet és az idegrendszert is lecsillapítják. Sokan nem is a test átmozgatása miatt gyakorolják ezt a testmozgást, hanem azért, mert egy-egy óra után sokkal nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzik magukat.

Tanulmányok igazolják, hogy a rendszeresen végzett jógagyakorlatok növelik a kapcsolatot a gamma-amino-vajsav (GABA) és az agysejtek között. Amennyiben alacsony a szervezetben a GABA szintje, depresszió és szorongás is kialakulhat.

Egy-egy jógaóra után megnövekszik a szervezetben a dopamin- és a szerotoninszint is, miközben lecsökken a kortizol mennyisége. Ez a hormon szorosan kapcsolódik a stresszhez és a félelem érzetéhez, de ha a dopamin és a szerotonin szintje megemelkedik, akkor esélye sincs a stressznek és az ezzel együtt járó kellemetlen tüneteknek, a negatív hangulatnak.

A jóga abban is segít, hogy a testünk erős, tónusos és rugalmas maradjon, azonban a gyakorlatok során meditatív állapotba is kerülünk. A rendszeres meditáció pozitívan hat az agy egyik központi lebenyére, amely a végtagok mozgásért, a beszédért és a fájdalomközpont irányításáért felel. A meditációs gyakorlatok a fizikai fájdalom csökkentésében is aktívan részt vesznek.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2021.06 2021. Július 2021.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 189 db bejegyzés
e év: 2611 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 772
  • e Hét: 17439
  • e Hónap: 48925
  • e Év: 253626
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.