Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Tóth Árpád: A vén ligetben
  2010-10-04 22:11:17, hétfő
 
  Tóth Árpád: A vén ligetben

A vén ligetben jártunk mi ketten,
Aludt a tölgy, a hárs, a nyár;
Hozzám simult félőn, ijedten,
S éreztem: nem a régi már.
Sebten suhantunk, halk volt a hangunk,
S csendes volt a szivünk nagyon,
És mégis csókba forrt az ajkunk
Azon a sápadt alkonyon.

Kezéből a fűre, könnyesen, gyűrve
Lehullott egy csöpp csipke-rom,
Fehéren és halkan röpült le,
Akár egy elhervadt szirom.
Szeme rámnézett kérdőn, búsan:
(Nincs búsabb szem, mint aki kérd)
Ily szomorúan, ily koldúsan
Mért hívtuk egymást ide? mért?

S mondta, hogy késő már az éj, s ő
Megy... mennie kell... s elfutott.
Hallottam haló zaját a lépcsőn,
S nem tudom, meddig álltam ott.
Aztán... le s fel jártam a parkban,
Mint aki valakire vár.
Gázolt a sarkam síró avarban,
S aludt a tölgy, a hárs, a nyár...

 
 
0 komment , kategória:  versek  
Mindent elöntött a vörösiszap
  2010-10-04 20:58:45, hétfő
 
  Mindent elöntött a vörösiszap

Folyamatosan takarítják az utcákat a tűzoltók Kolontáron, a közvetlen kármentés reggelig is eltarthat. A takarítás utána azonban még akár hetekig is eltarthat, tudtuk meg az OKF-től.
Vörösiszap öntötte el a Veszprém megyei Kolontárt hétfőn 12:25-kor, miután átszakadt a timföldgyár tározójának a gátja. Az iszap néhol két méter magasan hömpölygött.

Példátlan katasztrófa



,,Az ajkai vörösiszap-térnél bekövetkezetthez hasonló katasztrófáról sem hazai, sem külföldi üzemekben nincs tudomásom" - mondta az Indexnek egy neve elhallgatását kérő vegyészmérnök, timföldtechnológus tervező, aki szerint időigényes lesz kideríteni, hogy a vörösiszap-teret annak idején tervező cég, a kivitelező, netán az üzemeltető követett el valamilyen végzetesnek bizonyuló hibát, illetve ezek valamilyen kombinációja vezetett katasztrófához. Egy biztos: ilyennek nem lett volna szabad bekövetkezni. A gátszakadás megszüntetése speciális, nem egyszerű feladat. Amennyiben tényleg esős időszak jön a következő napokban - a meteorológiai előrejelzések szerint az jön -, akkor ez nehezíti az átszakadt gát helyreállítását.

Két ember meghalt, ketten eltűntek.
Ketten életveszélyesen, hatan súlyosan, negyvenhatan könnyebben megsérültek .
Az árhullám elérte Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Apácatornát és Kisberzsenyt.
Devecseren négyszáz házat öntött el az ár, Somlóvásárhelyen 10 családot telepítettek ki a kulturházba.

Hende Csaba honvédelmi miniszter is az iszapömlés által érintett településekre megy.
Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője a délutáni órákban érkezett a helyszínre
Mar a vörösiszap, mint a hipó, A több veszprémi települést elöntő vörösiszap erősen lúgos, toxikus fémeket is tartalmazó, főként égési sérüléseket okozó anyag. Az vörösiszap radioaktív, de alacsony aktivitása miatt a közvetlen sugárzás veszélye elhanyagolható. A kiszáradt talajból felszálló por azonban mérgező lehet.

A Mosoni-Dunába ömölhet a vörösiszap. A Mosoni-Dunáig is elérhet a vörösiszap, a legfőbb veszélyhelyzetet most ez okozza; az iszappal szennyezett Torna patak vizét a környező víztározókból hígítják, mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfőn este, Kolontáron tartott sajtótájékoztatóján. Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a további veszélyhelyzet kialakulását szakértők bevonásával megakadályozzák. Új veszélyhelyzet jelenleg nincs, ennek ellenére egész éjszaka dolgoznak majd a gátakon. A katasztrófavédelem Kolontáron kihelyezett központot hozott létre, a helyszínen a rendőrség három század bevetési egységgel megemelte a létszámot, a lakókat a veszélyeztetett területekről kitelepítették, mondta Pintér Sándor. (MTI)

Egy perces néma felállás a parlamentben
Az országgyűlési képviselők hétfőn kora este, a plenáris ülést megszakítva egy perces néma felállással emlékeztek az Ajka és Devecser között történt iszapömlés halálos áldozataira.
Az ülést levezető Lezsák Sándor úgy fogalmazott, hogy dermesztő, szívszorító pillanatokat él át az ország, a képviselők osztoznak az áldozatok hozzátartozóinak gyászában, valamint gondolnak a mentésben részt vevő emberekre. (MTI)

honvédségi helikopterek is viszik a sérülteket
Eddig összesen 23 sérültet szállítottak kórházba a honvédség helikopterei az iszapömlés által érintett településekről. Hat embert már budapesti kórházakba szállítottak, további 17 sérülttel pedig hamarosan elindul a katonai helikopter. A vészhelyzet helyszínére egy MI8-as és egy MI17-es katonai helikoptert küldtek, amelyek a mentésben segédkeznek. A gépek előzőleg a felderítésben vettek részt, légi felvételeket is készítettek. (MTI)

Vöröskeresztesek segítenek a mentésben
A Magyar Vöröskereszt 150 tábori ágyat, ugyanennyi takarót és 300 fő számára elegendő konzervet és egy mikrobusznyi ásványvizet szállít Kolontárra. A szervezet 50 munkatársa és önkéntesei a kitelepítést és a kitelepítettek ellátását segítik majd.

Pintér Sándor a helyszínen
Megérkezett Kolontárra hétfő kora este Pintér Sándor belügyminiszter, a tárca vezetőjét jelenleg a katasztrófavédelem és a helyi védelmi erők szakemberei tájékoztatják az iszapömlés következtében kialakult helyzetről. (MTI)

Mentették a babát
Kolontárról jelenti tudósítónk: egy szemtanú elmondta, hogy a buszmegállóban állt, amikor kiabáltak felé: Jön a víz, jön a víz. Hazaszaladt, a házban éppen a lánya szoptatta a kéthónapos kisbabáját. A gyereket gyorsan betekerték egy plédbe, átadták a kerítésen, ekkor a lakásban már egy méter magasan állt az iszapos víz. Most a kertjükből lapátolják ki a vöröses iszapot. Akin nem gumicsizma van, annak marja a lábát a vöröses lé.


 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Elárvult pumakölykök
  2010-10-04 20:32:14, hétfő
 
  Elárvult pumakölykök

Legyengülve és kiszáradva találták ezt a két kis pumát a közelmúltban, de sikerült megmenteni az életüket. Egyedül a kis pumák nem élték volna túl a vadonban, ám az Oregon Zoo befogadta őket, és gondjukat viseli, míg fel nem épülnek. Az ápolók szerint ,,az aranyos és hangos testvérek" nagyon ragaszkodnak egymáshoz, ami segít nekik felépülni a nehéz kezdetek után. Az állatkert igazgatója fontosnak tartja az állatkert példamutató magatartását, mellyel helyet keresnek elárvult állatoknak. ,,Ezeknek a kicsiknek óriási szükségük van a segítségünkre."
A puma a legelterjedtebb nagymacska Amerikában, megtalálható a sivatagos területektől a hegyvidékekig mindenhol. Ez az elegáns ragadozó hatalmasakat ugrik, és úszni éppúgy tud, mint fára mászni. Hogy mennyire fontos szerepet tölt be élőhelyén, az is bizonyítja, hogy az angol nyelvben mintegy negyven különböző szó van rá.
...... ........... .....


Videó link Link
 
 
1 komment , kategória:  érdekes képek  
Katasztrófa Kolontáron:
  2010-10-04 20:22:08, hétfő
 
  Katasztrófa Kolontáron:
2010.10. 4. 19:33 hír24

Vörösiszap árasztotta el Kolontárt, miután átszakadt egy tározó gátja a település mellett.
Kép galéria az alábbi linken
Link
Videó link Link
Csak erős idegzetúek nézzék meg a videót

Két ember meghalt, hármat keresnek, sok a sérült. Vörösiszap árasztotta el Kolontárt, miután átszakadt egy tározó gátja a település mellett. Két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek. Két embert még keresnek - mondta Pintér Sándor belügyminiszter hétfő este, a településen tartott sajtótájékoztatón. Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette - közölte az Országos Mentőszolgálat. A közlemény szerint a sérültek elhelyezése a környező kórházakban és Budapesten jelenleg is folyamatban van. Mint írták, a mentők húsz mentőegységgel, két tömeges baleseti egységgel és négy helikopterrel vannak jelen a helyszínen.
Nem mindenki tudott menekülni A Veszprémi Napló online kiadása szerint eltűnt embereket keresnek Kolontáron, ahol hétfőn átszakadt a timföldgyár egyik zagytározó gátja, és iszappal öntötte el a falut. Az internetes lap szerint két embert nem találnak, mivel a tározóból kicsapó iszap egyik pillanatról a másikra öntötte el a házakat, menekülni nem mindenki tudott. Az iszap két és fél méter magasan állt a településen. A művelődési házban átmeneti szállást rendeztek be a rászorulóknak
Az oldal információi szerint áldozatai is vannak a katasztrófának, de Ipsits Csaba rendőrkapitány szerint a hír nem igaz. A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei. Rendőrök és mentők is a helyszínre indultak. A veszélyes anyag a Kolontár belterületén élőket is fenyegeti, ezért elképzelhető, hogy kitelepítésekre is szükség lesz, tudta meg az internetes lap Kovács Lászlótól, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökétől. Bakos György, a katasztrófavédelem ügyeletese azt mondta: emberek ülnek a háztetőn, melléképületek dőltek össze, mentik az emberéletet. Elmondása szerint ekkora környezeti katasztrófát még nem látott a megyében. A helyszínen vannak a tűzoltók, a polgári védelmi szakemberek, a mentők és a környezetvédelmi felügyelőség kárelhárító szakemberei.
Kolontár belterületén emberéletek vannak veszélyben, feladatuk most az ő mentésük házról házra járva, aztán a vagyontárgyakat menekítik - mondta Bakos György a portálnak. A szennyvízcsatornát lekötötték a rendszerről, hogy a szennyeződés ne menjen tovább.
A hírportál arról értesült, hogy azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt. A mentők egyelőre nem erősítették meg az információkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják. Ki kellett üríteni a kolontári általános iskolát, és a háztetőkön még mindig látnak oda menekült embereket. A katasztrófavédelem kiemelt, 5-ös szintű készültségben végzi az elhárítást.
Vörösiszap a bőrön
Mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést.
Egy gázvezeték is megsérült. A tűzoltók, a katasztrófavédelem, a rendőrség és a polgári védelem erői nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Elkezdődött az érintett lakosok biztonságba helyezése, a súlyos környezeti károk megelőzése. A helyszíni mentést az OKF irányító törzse vezeti.
A vörösiszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, azt bő vízzel kell lemosni, így lehet semlegesíteni; ajánlott az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése. A Mávinform közleménye szerint a vasúti sínekre folyt iszap miatt a Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon Ajka és Devecser között Kolontár megállóhelynél 12 óra 30 perckor le kellett zárni a vasúti pályát. A helyreállításig az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Az erre közlekedő vonatok utasai 35-40 perc késésre számítsanak. A Szombathelyre és Celldömölkre utazóknak a vasúttársaság javasolja, hogy a Budapest-Győr-Csorna-Szombathely kerülőt válasszák.

Iszapömlés: Nyomozás halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt
Már két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek.
Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult büntetőeljárás annak a férfinak a halálesete kapcsán, aki hétfő délelőtt vesztette életét Kolontár határában - tudatta a rendőrség. A 30 év körüli férfi feltehetően menteni indult autójával, amikor az iszapáradat elsodorta a személygépkocsiját, majd egy kilométerre Kolontártól a szántóföldön lerakta - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata. A közlés szerint a haláleset miatt indított büntetőeljárás keretében a rendőrség vizsgálja, hogyan szakadhatott át a tároló fala, amelyből több ezer köbméternyi mérgező vörös iszap Kolontár és Devecser településekre zúdult. Közben Pintér Sándor belügyminiszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: már két halottja van az Ajka és Devecser között történt iszapömlésnek, két embert még keresnek.

Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap
Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoznak az ügyben. Foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt nyomozást rendelt el a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság - tudatta a rendőrség.

Időközben Somlóvásárhelyt is elérte a vörösiszap. Az áradás tíz-tizenkét házat öntött el, a településről csaknem 40 embert kellett kimenekíteni - mondta Marton László, Somlóvásárhely polgármestere. A polgármester hangsúlyozta: a gyerekeket már délben hazaküldték az iskolából, jelenleg apad a Torna-patak, amely a gátszakadás következtében kiáramló iszaptól áradt meg.
Marton László elmondta, hogy a kimenekített csaknem negyven embert a kultúrházban helyezték el átmenetileg, voltak, akik rokonaikhoz távoztak a településről. A vörösiszap a timföldgyártás mellékterméke, ami nagyon veszélyes, maró hatású anyag.

 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Maró iszap árasztotta el .....
  2010-10-04 19:38:04, hétfő
 
  Maró iszap árasztotta el Kolontárt
2010. október 4. 14:14 MTI

...... ..............


Az Ajkán átszakadt iszaptárolóból kiáramló vörösiszapos víz Devecser egyharmadát, mintegy négyszáz házat öntött el.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy az iszap nehézfémet tartalmaz, légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező.
Több utat árasztott el az iszap Ajka és Devecser között, a kolontári iskolából gyermekeket kellett kimenekíteniük a tűzoltóknak.
A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek - mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester az MTI-nek.
A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől.
A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak.A térségben katasztrófahelyzet alakult ki.
Bakos György elmondta: mintegy 700 ezer köbméter iszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. Az ár Devecser irányába folyik, az anyagi kár jelentős, a felderítés jelenleg is folyik- mondta a szóvivő.
A Veszprém Megyei Napló online kiadása azt írja, hogy a víz a timföldgyárból rendkívül erős, 13 pH-s lúgot mosott ki. A helyszínen vannak a Közép-dunántúli Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség kárelhárító szakemberei és a megyei katasztrófavédelem szakemberei, védőfelszerelésben. A kiömlés következtében egy, lakott területen kívüli gázvezeték is sérült.
Azok, akik a kora délutáni buszról leszállva a figyelmeztetések ellenére gyalog vágtak neki az útnak, könnyebb sérüléseket szenvedtek az utcán hömpölygő maró folyadék miatt - írja a Veszprém Megyei Napló. A mentők egyelőre nem erősítették meg információinkat, mivel minden erejüket a mentésre koncentrálják.
A barna iszap bőrrel érintkezve lúgos hatást vált ki, ezért bő vízzel le kell mosni, hogy ezáltal semlegesítsük. Az iszappal szennyezett ruha azonnali lecserélése ajánlott - tájékoztatott az Országos Katasztrófavédelmi Főfelügylőség.
ovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnökének tájékoztatása szerint az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti - közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember. A Veszprém megyei Kolontár településen 816-an élnek, a faluban 252 ház van.




Egy ember meghalt, hárman eltűntek, 10 ember került kórházba, ebből kettő sérülései súlyosak az Ajka melletti iszapömlés következtében. Eddig mintegy 60 égési sérültet láttak el, közülük 8-10 fő állapota súlyos, egy sérült a helyszínen életét vesztette - közölte az Országos Mentőszolgálat hétfő késő délután az MTI-vel. A településrész áramtalanítása folyamatban van, az embereket traktorokkal mentik ki a házakból; még a vasútállomáson is rekedtek emberek - mondta Toldi Tamás frissen megválasztott polgármester. A tűzoltóság a terület teljes elhagyását kéri az ittlévőktől. A mentést Toldi Tamás és elődje, Holczinger László közösen irányítja. A polgármesteri hivatal előtt száraz ruhát és gumicsizmákat osztanak. A gátszakadáskor erősen maró hatású veszélyes anyag ömlött ki - tájékoztatta Kovács László, a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság szakaszmérnöke az MTI-t. Az iszap a Torna patakot is elöntötte, megduzzasztotta annak vizét, így a patak menti települések veszélybe kerültek, az áradás Győr-Moson-Sopron és Vas megyét is elérheti - közölte a környezetvédelmi és vízügyi szakember.
Az iszap nehézfémet tartalmaz, amely a légutakba, emésztőrendszerbe jutva mérgező - tájékoztatott Töttős Györgyi, az OKF szóvivője. Az érintettek számára hangsúlyozta: a szennyezett ruhákat vegyék le, a testfelületre jutó anyagokat bő vízzel mossák le, ha szembe vagy a szájba kerülne, öblítsék ki és forduljanak orvoshoz. Felhívta továbbá a figyelmet, hogy kövessék a híradásokat. A katasztrófavédelem közlése szerint az átszakadt tárolóból ömlő iszap hét települést érint, mégpedig Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser, Somlójenő települést. A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: összesen 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, két tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel. A helyszínen van még 100 katona tíz eszközzel, három vegyi felderítő csoport, műszaki mentő egységek, valamint 20 civil is segíti a mentést - tette hozzá Töttős Gyöngyi.

Hét települést érint az iszapkatasztrófa
Tüskevár, Kolontár, Kisberzseny, Somlóvásárhely, Apácatorma, Devecser és Somlójenő településeket veszélyezteti a Kolontár melletti timföldgyári iszaptározó gátjának átszakadása - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A helyszínen nagy erőkkel dolgoznak a szakemberek: 70 tűzoltó dolgozik 18 eszközzel, 11 mentőautó, egy helikopter, 2 tömeges baleseti egység, több száz rendőr, autókkal és helikopterrel, 20 civil, 100 katona 10 eszközzel, 3 Vegyi Felderítő Csoport egység, műszaki mentő egységek - olvasható a közleményben.


 
 
1 komment , kategória:  Katasztrófa  
Edda - A kör közepén állok
  2010-10-04 19:29:46, hétfő
 
  Edda - A kör közepén állok
........


Videó link Link

Kör közepén állok,
Körbevesznek jó barátok
Körbevesznek jó barátok és rosszak.

Kör közepén állok,
Így könnyen eltaláltok
Így könnyen eltaláltok, rosszak.

Ref.:(2x)
Ha egyszer odébbállok,
A kör közepéből majd hiányzok,
Rám többé nem találtok, rosszak.

Bohóc vagyok, de bátor,
Pofonoktól ég az arcom
Pofonoktól piros az arcom, kaptam.

Nem adom fel, tudjátok
Láthatatlan, lapos sumákok
Istenem, de sokan vagytok, rosszak!

Refr.:(2x)
Ha egyszer odébbállok,
A kör közepéből majd hiányzok
Rám többé nem találtok, rosszak.

Hitványak az álmok,
Ha mindent eltakartok,
Fekete függöny mögé zavartok, rosszak.

Könyöröghetek bárhogy,
Éles késsel rám vadásztok,
Ha megtaláltok, kicsináltok, rosszak.

Refr.:(6x)
Ha egyszer odébbállok,
A kör közepéből majd hiányzok
Rám többé nem találtok, rosszak.

Videó link Link
 
 
1 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Solti Károly: A vén cigány
  2010-10-04 19:19:10, hétfő
 
  Solti Károly: A vén cigány

Szerző: Kondor Ernő színész és zeneszerző.A vén cigány dala 1910-ben az egyik amerikai zeneműkiadó vállalat dalpályázatán elnyerte az 5000 dolláros pályadíjat. Kottáját szerte a világon forgalomba hozták

Zölderdő mélyén, kispatak szélén, párjával csendesen élt egy cigány.
Vén öreg ember nótája nem kell, senkinek nem kell a nótája már.
Szép tavasz járja, zöld a fa ága a kisgalamb vígan turbékol a fán.
Ősz feje kábul a szíve kitárul és párjához így szól a rokkant cigány.

Hol van a hegedüm párom, tavasszal minden vidám,
Városba elmegyek máma, én az öreg cigány.
Egyszer még had muzsikáljak, szívemből úgy igazán,
Szeretném elmuzsikálni, él még a vén cigány,
Öreg cigány az ősz cigány.

És a vén ember eltipeg csendben, hóna alatt a kopott hegedő.
Alig bír járni a lábain állni, mégis szívében ott él a derő.
Városba érve, fáradtan mén be egy csillogó fényes terem ajtaján,
Vére fellobban a szíve megdobban, középre tipeg be a rokkant cigány.
Nagyságos úraim kérem, nem tudom ismernek-e még,
Könyörgöm én sokat húztam, valaha régesrég,
Egyszer még had muzsikáljak, szívemből úgy igazán,
Szeretném elmuzsikálni, él még a vén cigány,
Öreg cigány az ősz cigány.

Csend lett egy percig, így szólt az egyik, jóuraim mulatunk ma ugye?
Nyissanak ajtót és ezt a rajkót látni szeretném, repülni tud-e?
Ugrik a pincér, pénzt kap a viccért, kinn van az ember és kész a hatás,
Jó öreg párja már halva találja, beszól az ajtón, urak, jó mulatást!
Nem muzsikál sohasem már, csendes lett a vén cigány.

Alussza erdőben álmát, vadgalamb búg a fán.
Öreg vén anyóka sírját, virággal diszíti már,
Galambal sírva dalolja, élt egyszer egy cigány,
Öreg cigány, szegény cigány.

Videó link Link

Koós János - A vén cigány
Videó link Link

Pataky Attila - A vén cigány
Videó link Link
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Solti Károly:Ha egy őszi estén
  2010-10-04 18:44:04, hétfő
 
  Solti Károly: Ha egy őszi estén

Videó link Link
szövegíró : Kalmár Tibor
Ha egy őszi estén újra felkeresnél, minden másképp lenne,
Ami csak bánt, éget:minden hiba, vétek, feledésbe menne.
Becéznélek százképp, a nyomodba járnék, akárcsak egy árnyék.
Éjjel is meg nappal, csendes alázattal a csókodra várnék.

Rovom az utcákat, füttyös kedvem támad:sóhaj lesz belőle,
Bánat fészkel bennem, beteg az én lelkem, nem kap így erőre.
/:Küszöbén a télnek, minden gond feléled, egymagamba félek.
Gyere haza kincsem, téged vár itt minden, elpusztulok érted.:/
 
 
0 komment , kategória:  Dal szövegek és videó  
Húsevő növény
  2010-10-04 17:30:35, hétfő
 
  Húsevő növény
Olyan helyeken tenyésznek (lápos mocsaras területek) ahol a nitrogénhiány arra kényszeríti őket, hogy különböző technikákkal elfogják a rovarokat és kinyerjék belőlük a szükséges tápanyagokat.
A húsevő (rovarevő, rovaremésztő) növények olyan növények, amelyek táplálékuk (de nem energiájuk) egy részét állatok húsából nyerik. Főként rovarokat és más ízeltlábúakat ejtenek csapdába.



Szemet gyönyörködtető az így kifejlődött növények sokszínűsége, változatossága.
Napjainkban a legtöbb növény védett az eredeti élőhelyén ezért kizárólag szaporított példányokat vásároljunk, ezzel is elősegítve fennmaradásukat.
Miért húsevő növények?
Darwin 1875-ben megjelent könyvének címe "insectivorous plants" ( rovarevő növények / rovarfogó növények ) Később megjelent az "insect eating" és a fogó, evő, emésztő, stb. utalások egész sora. Ez leginkább az ezernyolcszázas évek végére, az ezerkilencszázas évek elejére volt jellemző. A XX. század második felében azonban egyre inkább elterjedt a "carnivorous plant" azaz húsevő növény kifejezés. Ma, a nemzetközi gyakorlatot figyelembe véve talán a leghelyesebb így hívni őket. Ha mindenképpen ragaszkodunk a (helyes)tudományos elnevezésekhez akkor célszerű az eltérő táplálkozású növény kifejezést használni, ami botanikailag is megállja a helyét ;)
A magyarországon még nem annyira ismert,
Vénusz légycsapója tartozik, a legnépszerűbb húsevő növény is egyben. Keleti és nyugati földrajzi alakja és számtalan kertészeti formája létezik, sőt, ezek hibridje. Könnyen nevelhető a Vénusz légycsapó!

Magyarországon is honos:
- Harmatfű (Drosera)


szárlevele, amint "behajlik" a rovar elkapásakor.

- Rence (Utricularia)

Magyarországon (már) nem honos:
Hízóka (Pinguila)
Kancsóka (Nephentes)



Vénusz légycsapója (Dionea muscipula)
Genlisea

 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
Fekete Nadálytő
  2010-10-04 17:04:15, hétfő
 
  Fekete Nadálytő
Árkok partján a figyelmes szemlélő egy aprócska, kékesrózsaszín, lekunkorodó virágzatú, szúros-szőrös levelű vadvirágban felismerheti a fekete nadálytő néven ismert gyógynövényt is.
...... ........... ......



Főleg csontgyógyító házi szerként tartották számon, emiatt gyűjtötték. A leveleiből készült főzetet - pakolás formájában - használták zúzódások, ficamok, törések, porcsérülések, de csípések kezelésére, gyógyítására is.
Nem tudni, miért nevezik egyes vidékeken madár-, illetve fekete gyökérnek. A forrasztófű elnevezés azonban a legtalálóbb, mert ez utal legfontosabb fitoterápiás tulajdonságaira, vagyis arra, hogy a zúzódások és rándulások, duzzanatok, a csont-, izom-, ízületi, reumatikus fájdalmak enyhítésében, illetve az ezekkel járó gyulladások csökkentésében, sőt magában a gyors gyógyulásban is nagy szerepük van az e növényből kivont hatóanyagoknak.
Azt már az újkori kutatások derítették ki, hogy ez az igénytelen évelő növény szövetregeneráló tulajdonságait a levelében és a gyökerében lévő allatonin nevű, fehérjetartalmú anyagnak, illetve a poliszacharidoknak köszönheti, míg az új sejtek képződését az auxin nevű hormonja segíti. Fájdalomcsillapító hatása a benne található polifenolszármazékoknak (elsősorban a rozmarinsavnak) köszönhető. Nem véletlen, hogy a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő alternatív gyógyászatban igen előkelő helyet foglalnak el a fekete nadálytő kivonatának felhasználásával készült - elsősorban a mozgássérüléshez, ízületi és reumatikus elváltozásokhoz, betegségekhez társuló fájdalmak enyhítésére, a csonttörés utáni gyógyulási folyamat ,,felgyorsítására", a túlterhelt izmok regenerálására használt - gyógytermékek.
A népi gyógyászatban csodatevő fűként emlegetett gyomnövényt egyébként nem csak borogatásra, külső kezelésekre használták. Elődeink, leveleinek konyhai feldolgozásával - úgy készítettek el, mint a spenótot - számos vitamint (A-, C-, és B12), ásványi anyagot (kalcium, kálium, foszfor) pótoltak, ,,kihasználták", hogy levelének fehérjetartalma minden növényénél magasabb, s hogy gyökerének drogja nagy mennyiségben tartalmaz csersavat és tannint, amelyek - ma már tudományos vizsgálatokkal igazoltan - fontos szerepet játszanak a daganatos betegségek megelőzésében. Ennek ellenére a fekete nadálytő belsődleges alkalmazását manapság a fitoterápiával foglalkozó szakemberek többsége nem, vagy csak szigorú szakmai (orvos-természetgyógyászi) felügyelet mellett javasolja, mivel az utóbbi évek tudományos vizsgálatai azt is kiderítették: bizonyos betegek mellett károsíthatja a májat, valamint gátolhatja a szervezetben a vas és a B12-vitamin felszívódását.

Jó, ha tudod, hogy...
- a fekete nadálytőből készített, pépes borogatás csökkenti a csonttörések, húzódások, zúzódások, ficamok, rándulások, izom-, idegi és ízületi eredetű fájdalmakat, továbbá magának az alapbetegségnek a gyógyulását, illetve ,,karbantartását" is segíti;
- a gyökér áztatásos eljárással készült kivonata (borogatásként) hatásos csonterősítő, csonttörés esetén elősegíti a hegképződést;
- levelének forrázata - fürdővízbe, arclemosóba téve - bőrlágyító hatás

A figyelmedbe ajánljuk!
A fekete nadálytőből készült gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító krémeket csak az előírások betartásával szabad alkalmazni. Különös óvatossággal használják az ezen gyógynövény felhasználásával készült gyógytermékeket azok, akik érzékenyek a növényi pollenekre.
A gyökerének, levelének kivonatából készült krémek, olajok, kenőcsök használata is járhat nem kívánt (és várt) mellékhatásokkal (pl. bőrpír, viszketés) vagy a hatóanyag, vagy a gyógytermék más összetevői (pl. alkohol hozzáadása) miatt
 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2010.09 2010. Október 2010.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 304 db bejegyzés
e év: 3087 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1686
  • e Hét: 24746
  • e Hónap: 57900
  • e Év: 291647
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.