Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Amikor reggelente felkelsz
  2014-05-18 22:18:43, vasárnap
 
  Rhonda Byrne





"Amikor reggelente felkelsz, a szívednek csordultig kell telnie boldog izgalommal, hiszen tudod, hogy nap-közben csupa jó dolog történik veled. Nevetned kell és örvendezned. Erősnek kell lenned, és tudnod kell, hogy biztonságban vagy. Jól kell érezned magad a bőrödben, abban a biztos tudatban, hogy felbecsülhetetlenül értékes vagy. Természetes, hogy az élet számodra is tartogat kihívásokat, és szükség is van rájuk, mert segítenek a fejlődésben, ugyanakkor tudnod kell, hogyan nézz szembe a problémákkal és nehézségekkel. Győztesnek születtél! Boldognak születtél! Csodálatos életre születtél!"


 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Sárga
  2014-05-18 22:17:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Spárga: a zöldségek királya
  2014-05-18 22:02:31, vasárnap
 
  Spárga: a zöldségek királya

A mai napig ünnepi és különleges étel, pedig szezonban jó áron is hozzájuthatunk. Íze semmihez sem fogható, nem hizlal, mégis tele van energiával és a szervezetünk számára hasznos nyomelemekkel.

Májusban a zöldséges standok valósággal roskadoznak a fehér és zöld spárgakötegektől, szerencsére egyre több a rajongója ennek az ókortól nagyra becsült, messziről felismerhető zöldségfélének.
Fiatal rügyből királyi zöldség

A spárgaként, egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis). A világ számos táján megterem. Európában az éghajlati viszonyoktól függően bizonyos terülteken akár már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, de van, ahol még június végén is szüretelhető. Egy német mondás szerint 'János-napig ne feledd, hét héten át a spárgát edd!'.





Mindegy, hogy zöld vagy fehér, a spárga igazi királyi zöldség!

Nálunk igazi szezonja nagyjából egy hónapon át tart, május első felétől június első feléig. A görög eredetű elnevezése az aszpharágoszból eredeztethető, és szó szerint fiatal rügyet vagy hajtást jelent. Az első spárgák nyomait régészek mégsem az antik Hellász, hanem az ókori Kínai Birodalom területén találták meg, ahol már Kr. e. 5000 táján gyógynövényként használták hurutos megbetegedések, hólyagproblémák, valamint fekélyek kezelésére.

Gyógyító hatásai miatt tisztelték az ókori Egyiptomban is, ahol Kr. e. 4500 tájáról maradtak fenn nyomai, de az antik Görögország és a Római Birodalom lakosai is igen megbecsülték. Egyes feljegyzések a gyökér porított formáját fogfájás kitűnő ellenszereként említik. Gyógyító tulajdonságai melletti kulináris élvezetét, valószínűleg a rómaiak kezdték kiaknázni - már Apicius szakácskönyve is tartalmaz spárgával készült ételreceptet. A rómaiaknak köszönhetően terjedt el aztán az Alpokon túl, így nálunk is, bár termeszteni csak a 16. század környékén kezdték a kontinens egészén, igaz, csak arisztokrata családok kertjeiben.





A mára világszerte népszerű zöldségfélét századokon át csak kevesek engedhették meg maguknak

Ekkoriban, mint arról régi füveskönyvek beszámolnak, nem csupán főúri kiváltságnak számított a fogyasztása, de változatlanul gyógynövényként is tisztelték. Kevés helyen termett, és igencsak drága mulatság volt. A szegények asztalára aligha került elegáns spárgatál.

Ez szinte a 20. század elejéig nem sokat változott. Ekkoriban kezdték üzemi körülmények között, nagy területeken termeszteni - elsőként az USA-ban. Jóllehet ezen túlmenően mind Dél- és Közép- Európában, mind pedig Észak-Afrika, valamint Ázsia számos részén elterjedt, napjainkban az egy főre jutó spárgafogyasztás Németországban a legszámottevőbb, ahol valóságos nemzeti ételnek számít (a legnagyobb termelő azonban világviszonylatban ma is őshazája, Kína).
Gyógyít, tisztít, karcsúsít

A növény megvastagodott, zsenge hajtásai kerülnek a tányérokra, ezt nevezzük köznapi értelemben spárgának. E rügyek rendelkeznek mindazon jótékony tulajdonságokkal, amelyeket már az ókori orvostudomány bölcsei felismertek és javalltak. A Kr. u. 1. században tevékenykedő nagy hatású katonaorvos, Padenaiosz Dioszkoridész a sárgaság gyógyszereként tekintett a spárgára - ma már talán különösen hangzik, de ez a nézet egészen a 19. századig tartotta magát.




Valóságos csodazöldség - tisztít, szépít és nagyon finom!

A spárga enyhe vízhajtó tulajdonságokkal rendelkezik, ennek köszönhetően kedvező befolyást gyakorol a teljes keringési rendszerre. Tisztító hatású, egykor a vesekő természetes eltávolítójaként is alkalmazták, erről azonban ma már másként vélekednek, egyes vélemények szerint az érszűkület ellen is hatásos. Viszonylag magas purintartalma következtében köszvénnyel küzdők azonban csak mértékkel fogyasszák!

Több mint 92 %-a víz, és 10 dkg spárga mindössze 20 Kcal-t tartalmaz. Elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, annál jelentősebb azonban a benne található rostok, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Rendkívül magas a természetes aszparginsav-tartalma, amely az idegrendszer egészséges működésében meghatározó jelentőségű: praktikusan véd a kimerültség, hangulatingadozások kellemetlen hatásaitól. A spárga rendkívül gazdag káliumforrás (10 dkg spárga 210 mg káliumot tartalmaz), nátriumtartalma alacsony, de foszfor, kalcium, magnézium, sőt vas is rendes mennyiségben található benne. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamint, sőt folsavat is rejtenek a spárgasípok.





Párolva valamilyen finom mártással tökéletes előétel vagy vacsora

Azok közé a zöldségfélék közé tartozik, amelyet megfelelő előkészítést követően nyersen is bátran fogyaszthatunk.
Fehér, lila vagy zöld - mindegyik spárgát érdemes megkóstolni!

Alapvetően háromféle spárgával lehet találkozni a piacokon. Delikátboltokban, ázsiai fűszer- és zöldségkereskedésekben ritkán feltűnik egy negyedik típus is, az úgynevezett thai spárga, amely vékony, zöld sípokkal rendelkezik. Ázsiai fűszerezésű, hirtelen pirított fogásokhoz vagy salátaként is nagyszerű.

Az Európában legkedveltebb fehérspárga a csúcsától a végéig fehér - a föld alatt növekszik. Lágy, kellemes, enyhén aromás íze miatt népszerű, de kétségtelen, hogy a legkevesebb vitamin ebben a fajtában rejtőzik. Fontos, hogy zöldség- vagy spárgahámozóval a csúcstól az egészséges végéig teljesen hámozzuk meg! A fás szárvégeket feltétlenül törjük vagy vágjuk le. Ellenkező esetben keserű, fogyaszthatatlan lesz a belőle készült fogás. Minden hagyományosnak tekinthető spárgaételhez ideális.





A zöldspárga remekül grillezhető - hallal, citrommal elegáns, könnyű ebéd

A lilaspárga fehér rokonánál erősebb, markánsabb aromákkal rendelkezik - növekedés közben csúcsai kissé kibújnak a földből, ennek köszönheti halványlila színét. Felhasználása fehér rokonával egyező.

A zöldspárga a föld felett növekszik, ennek köszönheti élénkzöld színét, lágy, kellemes aromáit és vitamin-, valamint ásványianyag-bőségét - megjelenésében ez a típus emlékeztet leginkább ősére, a vadspárgára. A klorofillban, C-vitaminban különösen gazdag zöldspárga karotin- és rutintartalma sem kevés. Nem szükséges teljesen meghámozni, elegendő a szár alsó harmadát megtisztítani, de az igazán zsenge példányoknál még ez is elhanyagolható. Fontos azonban, hogy a szár alsó részét kissé hajlítsuk meg, ahol elpattan, onnantól a csúcsig élvezhető - a fás szárrésztől szabaduljunk meg!

Mindegy, melyiket választjuk, szezonban érdemes minél többet fogyasztani belőle annak szem előtt tartásával, hogy a spárga (bármely típushoz tartozzon is) legértékesebb része a csúcsa. Ennek lényegesen kevesebb főzési, illetve sütési időre van szüksége a spárga többi részéhez képest - érdemes nyersen is megkóstolni.
A tökéletes spárga titka

A legjobb spárga a friss spárga! Ha piacon, zöldségesnél választunk, mindig ügyeljünk arra, hogy viszonylag karcsú, egészséges sípokat tegyünk a kosarunkba. Ha egészen biztosak akarunk lenni a dolgunkban, a körmünket finoman mélyesszük a sípba, ha éles, roppanó hangot hallunk, nem lehet baj a választott köteggel.





Spenótlevelekkel, koktélparadicsommal társítva finom tavaszi saláta lesz a spárgából

A spárgát lehetőség szerint frissen dolgozzuk is fel, hűtőszekrényben maximum 2-3 napot tároljuk, lehetőség szerint kissé nedves papírba csavarva a végeit. A spárga remekül tűri a mélyhűtést, így szezonban érdemes akár nagyobb mennyiségre szert tenni, majd tisztítva, esetleg kissé blansírozva lefagyasztani (akár 6-8 hónapon át is tárolhatjuk).

Spárgából kifejezetten gyorsan készíthetünk finomabbnál finomabb fogásokat. A legtöbb vitamint és ásványi anyagot természetesen a nyers spárga őrzi. A kissé vaskosabb szálakat zöldséghámozóval hosszanti irányban vékonyra szeletelhetjük, akár fehéret, lilát, zöldet vegyesen, kevés vinaigrette mártással meglocsolva azonnal tálalhatjuk is!




A roppanósra főtt spárga lágy tojással kitűnő reggeli

A fehér- és lilaspárga jellegzetes aromáit rövid főzési idő elteltével élvezhetjük igazán. Fontos, hogy lehetőség szerint magasfalú edényben főzzük, hogy a zöldség ,,állva maradjon" a fazékban. Így a rendkívül értékes spárgacsúcsok a felszálló gőzben megpárolódnak, míg a vaskosabb szár 12-18 perc alatt (a spárga vastagságától függően) tökéletesre fő. Akár háztartási zsinórral lazán össze is köthetjük a szálakat. A főzővízbe a só mellé célszerű kevés cukrot is adagolni, sőt néhány csepp citromlé teszi tökéletessé az ízeket. Vannak, akik kevés vajjal is gazdagítják ízeit. A főzőlevet a világért se öntsük ki - remek alapja zöldségleveseknek, mártásoknak vagy épp a sokféle módon elkészíthető spárgakrémlevesnek.

A zöldspárgát főzhetjük a fehérhez hasonló módon, azonban főzési ideje rövidebb: 8-12 perc alatt tökéletes lesz, de akár grillezhetjük, kevés vaj és olaj keverékén serpenyőben is megsüthetjük.

Fontos, hogy a szárvégek eltávolítása, a hámozás következtében mindegyik spárgánál számolnunk kell némi anyagveszteséggel, így egy kiadós spárgafogásnál érdemes ½ kg-mal számolni fejenként.
Spárgareceptek az egész szezonra

Vannak olyan klasszikusnak tekinthető spárgafogások, amelyek világszerte elterjedtek. Ezek élén minden bizonnyal a sós-cukros, citromlével enyhén pikánsra ízesített vízben tökéletesre főtt fehérspárga szerepel, amelyhez aranyló, gazdag vajas-tejszínes, tojással, citrommal gazdagított fűszeres mártás társul: spárga hollandi mártással néven.

Hasonlóan közkedvelt a főtt újburgonyával, főtt sonkával tálalt vajban átforgatott spárga, könnyű zöldfűszeres mártással koronázva. Németország több tartományában kínálnak a spárgához keményre főtt tojást vagy tükörtojást, sőt vastagra sütött palacsintát is. Akár előételként, akár könnyű főfogásként kerül elénk, egyik jobb, mint a másik.





A spárga hollandi mártással igazi klasszikus

A főtt spárgát akár fűszeres majonézbe vagy zöldfűszerekkel ízesített joghurtba, paradicsommártásba vagy épp lágy tojásba is érdemes mártogatni. Mindegyik egyszerűen elkészíthető, mégis elegáns előétel lehet.

Külön érdekesség, hogy a villa általános használatának elterjedése előtt még a főúri étkezési etikett sem tiltotta a spárga kézzel történő fogyasztását, amelynek az volt az egyszerű oka, hogy az ezüstkéssel bajosan lehetett volna elegánsan elvágni a karcsú spárgaszálakat. Ma már természetesen könnyedén villára szúrható a zöldség, de a roppanósra pirított spárga akár kisebb poharakban is asztalra kerülhet, és bátran mártogatható kézzel is a különféle szószokba.

Fehérspárgából nagyszerű krémlevesek készülhetnek, sőt a lisztes sűrítést is könnyedén elkerülhetjük.

Spárgakrémleves burgonyával és tökmagolajjal:

Hozzávalók:
1 kg zsenge fehérspárga
2-3 db lisztes burgonya (kb. 25 dkg.)
5 dkg vaj
½ l tej
½ l víz
1 dl főzőtejszín
1 dundi gerezd fokhagyma
1 db nagyobbacska babérlevél
1-2 ág friss rozmaring levelei
1 db kisebb citrom frissen facsart leve
1 mokkáskanál cukor
só, bors - ízlés szerint
4-5 evőkanál tökmagolaj

Elkészítés: A burgonyát meghámozzuk, 1 cm-es kockákra daraboljuk. A spárgák fás végeit letörjük, a csúcsától a szárvégekig meghámozzuk, nagyjából 1,5 -2 cm darabokra vagdossuk. A fokhagyma héját eltávolítjuk, széles pengéjű késsel ellapítjuk. Egy fazékban felhevítjük a vajat, rádobjuk a babérlevelet, a fokhagymát, majd ügyelve arra, hogy oda ne égjen, kissé megpirítjuk. Hozzáadjuk a burgonyakockákat, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, főzni kezdjük, 3-4 perc elteltével hozzáadjuk a cukrot, majd a spárgadarabokat, a finomra aprított rozmaringleveleket, és felöntjük a tejjel. Ha szükséges, némi vizet is önthetünk rá, hogy kényelmesen ellepje a folyadék a zöldségeket. Nagyjából 10-12 perc alatt minden megpuhul, ekkor felöntjük a tejszínnel, egyet forralunk rajta.
A babérlevelet eltávolítjuk, a citromlevet, valamint 2 evőkanál tökmagolajat hozzáadunk. Botmixerrel pürésítjük, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor a maradék olajjal megpettyezve kínáljuk.





A spárgakrémleves megunhatatlan

A zsenge spárga ropogós kenyér- vagy zsemlekockákkal is nagyszerű előétel vagy köret lehet, ha kétféle spárgából készítjük, szemet gyönyörködtető finomság.

Spárgasaláta pirított zsemlekockákkal:

Hozzávalók:
½ kg fehérspárga
½ kg zöldspárga
3 db zsemle
1 evőkanál rozmaringgal fűszerezett olívaolaj
10 dkg ementáli sajt
ízlés szerint só, cukor, bors
Az öntethez:
1 evőkanál dijoni mustár
2 evőkanál fehérborecet
6 evőkanál extraszűz olívaolaj
2 dl alaplé (a spárga főzőlevéből)

Elkészítés: A fehérspárgák végeit letörjük, meghámozzuk, nagyjából 6-8 m-es hasábokra daraboljuk. Enyhén sós-cukros vízben 10-12 perc alatt megfőzzük, szűrőkanálba szedjük. Közben a zöldspárgák végeit is eltávolítjuk, száraikat a kellő magasságig megtisztítjuk, a fehér spárgák helyére tesszük, 6-8 perc alatt megfőzzük, szűrőkanálba szedjük. A főzőlevet kevés borssal ízesítjük.
A spárga kissé kihűlt főzelevéből 2dl-t csavaros tetejű üvegbe öntünk, hozzáadjuk a mártás egyéb hozzávalóit, alaposan összerázzuk. A kétféle spárgát tálba szedjük, meglocsoljuk az öntettel. 10-15 percet állni hagyjuk.
Közben a zsemléket nagyjából 1 cm-esre kockázzuk, a fűszeres olajjal meglocsoljuk, és serpenyőben vagy sütőben világosra pirítjuk. Hűlni hagyjuk.
A sajtból zöldséghámozóval hajszálvékony csíkokat vágunk.
Tálalás előtt a spárgákat átforgatjuk az öntetben, tetejére szórjuk a zsemlekockákat és a sajtszeleteket.

A főtt vagy párolt fehér-, lila-, illetve zöldspárga természetesen kitűnő köret füstölt vagy sült halak, sült vagy grillezett szárnyasok mellé - tetszőleges mártással kínálva.




Nagyon mutatósak és persze finomak az egyszemélyes spárgalepények

A spárgát egészben hagyva vagy darabolva lepényekbe, rétesekbe is tölthetjük, de pizza tetejére épp oly kiváló, mint besamellel, aromás sajttal mártásként elkészítve főtt tészták tetejére, vagy épp rakott ételekhez. Érdemes akár a hagyományos rakott krumplit kipróbálni úgy, hogy a burgonya felét főtt spárgára, a kolbászt főtt sonkára cseréljük!

A spárgával készült fogások variációinak száma szinte végtelen - amíg tart a szezon, kerüljön minél gyakrabban tányérra!





HL

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Újkrumpli nyárson, májjal
  2014-05-18 21:47:50, vasárnap
 
  Újkrumpli nyárson, májjal

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg csirkemáj
1 szál póréhagyma
15 dkg paradicsom
10 dkg tv paprika
3 ek. Vénusz olaj
1 teáskanál szárított majoránna
1 teáskanál fűszerpaprika
A körethez:
50 dkg tisztított újburgonya
12 szelet húsos szalonna
3 evőkanál Vénusz olaj

Elkészítés:


Az újburgonyát megtisztítjuk, de még jobb, ha tisztítva vásároljuk. Sós víz felett szűrőbe vagy gőzölő kosárba téve megpuhítjuk. Amikor megpuhult, kivesszük, de nem szabad, hogy szétessen. A szalonnacsíkokat kettévágjuk. A májat megtisztítjuk, megmossuk. A pórét, a paradicsomot, a paprikát megtisztítjuk, megmossuk, a pórét fél karikákra, a paprikát csíkokra, a paradicsomot cikkekre vágjuk.


1. A májat 5 percre forró vízbe tesszük főni, majd lemossuk. A nagyobb darabokat félbevágjuk.
3. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk rajta a póréhagymát, majd rátesszük a májat, és 1-2 percen át kíméletesen összepirítjuk. Sóval, majoránnával, borssal, fűszerpaprikával ízesítjük. Ráöntünk 1 dl vizet, belekeverjük a paprikát, a paradicsomot. Nagyon lassan, 5 percig pároljuk, amíg a paprika félkemény lesz. Akkor levesszük.
4. Minden szalonnaszeletkébe begöngyölünk egy burgonyát. A kapott burgonyákat hármasával nyársra húzzuk, és kevés forró olajon, serpenyőben megpirítjuk. Tálaláskor tányérra tesszük a csirkemájat, és rá a sült nyársakat.





Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fűszeres túróval töltött gomba
  2014-05-18 21:44:07, vasárnap
 
  Fűszeres túróval töltött gomba

Hozzávalók:

5-6 tölteni való nagy gomba
10 dkg natúr sajtkrém
10 dkg túró
reszelt sajt
kakukkfű
bors


Elkészítés:

A meghámozott gomba törzsét levágjuk. A sajtkrémet, a túrót és a fűszereket összedolgozzuk, és a gombákba töltjük. Olajjal kikent tepsibe rendezzük a gombát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal. Kb. 15-20 percre forró sütőbe, rakjuk, míg szépen megpirul a sajt.





Megjegyzés:

A receptet Kopu, a fotót Eszti333 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csokoládé- és gyümölcsparfé
  2014-05-18 21:42:09, vasárnap
 
  Csokoládé- és gyümölcsparfé

Hozzávalók 4 személyre:

A csokoládéparféhoz:
1 dl tej
15 dkg cukor
2 tojássárgája
1 tasak vaníliás cukor
15 dkg étcsokoládé
4 dl tejszín

A gyümölcsparféhoz:
40 dkg málna
5 dl tejszín
20 dkg porcukor

A díszítéshez:
tejszínhab

Elkészítés:

A málnát megmossuk, és sűrű szitán áttörjük. A parféhoz csak a szűrt gyümölcsvelőt használjuk.

A csokoládéparféhoz habüstben összekeverjük a tejet, 10 dkg cukorral, a tojássárgájával, a vaníliás cukorral. Vízfürdően állandó keveréssel addig főzzük, amíg besűrűsödik, forrni kezd. Utána finom szitán átszűrjük, és hűlni hagyjuk. A csokoládét darabokra törjük, kis lábasban, vízfürdőben kevergetve felolvasztjuk, majd a tojásos masszához öntjük, és simára keverjük. A parfékhoz kemény habbá verjük a 9 dl tejszínt 10 dkg (mindkét parfé hozzávalóiból 5-5 dkg) cukorral. A kihűtött csokoládés masszához hozzáadjuk a felvert tejszínhab felét, lazán összekeverjük, és hideg vízzel kiöblített formákba adagoljuk. Fóliával lefedjük, mélyhűtőbe tesszük kb. 4-5 óra hosszára. A gyümölcsvelővel elkeverünk 15 dkg porcukrot, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhab másik felét, és ezt is formákba adagolva a mélyhűtőbe tesszük az előzőekben leírtak szerint. Tálaláskor tejszínhabbal vagy gyümölcsdarabokkal díszíthetjük.





Munka: kb. 1 óra
Fogyasztható: kb. 6 óra múlva
1 adag: 520 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Bőrös hús sonkával és borsóval
  2014-05-18 21:39:22, vasárnap
 
  Bőrös hús sonkával és borsóval

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg bőrös sertéshús
2 gerezd fokhagyma
3 evőkanál Vénusz olaj
2 babérlevél
10 szem egész bors
20 dkg főtt füstölt hús
15 dkg gyöngyhagyma (10 dkg konzerv)
10 dkg csipetke
20 dkg zöldborsó (mélyhűtött)
1 evőkanál vágott petrezselyem

Elkészítés:

A húst megmossuk, leszárítjuk, és közepes kockákra vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, összezúzzuk. A gyöngyhagymát megtisztítjuk ( ha konzervethasználunk, lecsepegtetjük).

Az olajat felforrósítjuk, a húst fehéredésig pirítjuk benne, sózzuk, rátesszük a fokhagymát, és 2 dl vizet öntünk hozzá. Beletesszük a babérlevelet, a borsot, és letakarva kb. 30 percen át pároljuk. Ha szükséges, pótoljuk a vizet. A füstölt húst kockákra vágjuk, a félig puha húshoz adjuk, és további 10-15 percig pároljuk. Amikor már majdnem puha a hús, öntünk bele 5-6 dl vizet, beletesszük a gyöngyhagymát, és felforraljuk. Ha forr, belekeverjük a csipetkét és a borsót. Rászórjuk a petrezselymet, és készre főzzük. Ízlés szerint tehetünk bele paradicsomot, paprikát is.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 830 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Borsós raguleves csurgatott tésztával
  2014-05-18 21:37:34, vasárnap
 
  Borsós raguleves csurgatott tésztával

Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg zöldborsó (20 dkg tisztított)
10 dkg sárgarépa
1 szál póréhagyma
30 dkg sertéscomb
3 evőkanál olaj
1 dkg liszt
1 mokkáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál vágott petrezselyem
A levesbetéthez:
1 tojás
4 dkg liszt

Elkészítés:

A borsót kifejtjük, megmossuk. A répát meghámozzuk, megmossuk, felszeleteljük. A pórét megmossuk, karikákra vágjuk. A húst megmossuk, leszárítjuk, és apró kockákra vágjuk.

Felforrósítjuk az olajat, és fehéredésig pirítjuk rajta a húst. Akkor sózzuk, és kevés víz hozzáadásával, lefedve, lassan pároljuk. Amikor már majdnem puha a hús, megszórjuk a liszttel, elkeverjük, kicsit pirítjuk, majd a fűszerpaprikát is belekeverjük, és kb. 1 l vizet öntünk hozzá. Felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a répát, majd 10 perc múlva a borsót és a pórét is. Sózzuk, borsozzuk, és a petrezselymet is beleszórjuk. Puhára főzzük. A tésztához a tojást kikeverjük a liszttel, sóval és annyi vízzel, hogy csurgatható legyen. Amikor már a hús és a zöldségek is puhák, a tésztát belecsurgatjuk a levesbe. Kíméletesen összeforraljuk (kb. 2 perc) és tálaljuk.





Munka: kb. 45 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 347 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Heti menü ajánlat – 2014 május 19 - 25.
  2014-05-18 21:33:19, vasárnap
 
  Heti menü ajánlat - 2014 május 19 - 25.

Hétfő:

Előétel: Borsós raguleves csurgatott tésztával
Főétel: Bőrös hús sonkával és borsóval
Desszert: Csokoládéparfé
Vegetáriánus ajánlat: Fűszeres túróval töltött gomba

Kedd:

Előétel: Tavaszi zöldségleves
Főétel: Hirtelensült tavaszi körettel
Desszert: Eper római módra
Vegetáriánus ajánlat: Gazdag tavaszi saláta omlettkockákkal

Szerda:

Előétel: Hagymaleves rokforttal
Főétel: Halfilé bordeaux-i módra
Desszert: Francia krémes
Vegetáriánus ajánlat: Töltött padlizsán húsmentesen

Csütörtök:

Előétel: Lebbencsleves gyúrt tésztával
Főétel: Zöldborsófőzelék sült virslivel
Desszert: Bodzavirág bundában
Vegetáriánus ajánlat: Zöldborsófőzelék tükörtojással

Péntek:

Előétel: Rozmaringos paradicsomleves bazsalikomos csipetkével
Főétel: Vargányás-csirkés tészta
Desszert: Fagyi
Vegetáriánus ajánlat: Gombás kocka

Szombat:

Reggeli: Lágytojás pirítóssal, újhagymával és paradicsommal
Előétel: Májgombócleves
Főétel: Töltött-göngyölt-rántott karaj sonkával, spenóttal és sajttal
Desszert: Ricottakrémes réteskosárka
Vacsora: Kolbászos-sajtos muffin
Vegetáriánus ajánlat: Spenótos palacsinta sajtszósszal

Vasárnap:

Reggeli: Főtt debreceni kolbász mustárral vagy tormával
Előétel: Fokhagymaleves sajtos-gombás pirítóssal
Főétel: Pasifogó tepsis hús
Desszert: Epres Charlotte
Vacsora: Waldorf saláta rozskenyérrel, rozé borral
Vegetáriánus ajánlat: Rántott sajt petrezselymes rizzsel, tartármártás

Forrás:Mindmegette.hu - Pasik blogja
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-menük  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.04 2014. Május 2014.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 548 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2394
  • e Hét: 11897
  • e Hónap: 25802
  • e Év: 155509
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.