Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Jó éjszakát!
  2017-04-06 23:59:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Tavaszi finomságok medvehagymával
  2017-04-06 23:58:43, csütörtök
 
  Tavaszi finomságok medvehagymával:


A népi gyógyászatban régóta ismert és kedvelt, de a fűszernövényként is mind népszerűbb medvehagyma zsenge leveleit most érdemes begyűjteni - kinek a természetből, kinek a piacról, zöldségestől.

A gyöngyvirágéra igencsak emlékeztető élénkzöld levelek lelőhelyét az intenzív, fokhagymát és valamelyest snidlinget is idéző illat már messziről elárulja.

A hagymafélékhez hasonló a liliomfélék családjába tartozó medvehagyma (tudományos neve: Allium ursinum) Nyugat- és Közép-Európában őshonos, de számos országban igen közkedvelt tavaszi csemege. Közkeletű elnevezése számos nyelvben hasonló jelentésű: németül Bärlauch - 'medvehagyma', angolul bear's garlic - 'medve-fokhagyma', franciául ail des ours - 'a medvék fokhagymája', olaszul pedig erba orsina - 'medvefű'. Elnevezésében talán szerepet játszhatott az a népi megfigyelés, miszerint a tavasz beköszöntével a medve előbújik a barlangjából - ha pedig megérzi ennek a növénynek az illatát, már nem bújik vissza: jön a jó idő, és bizonyára lakmározik is belőle. Ezt azonban a feltételezésen túl nem sok minden támasztja alá.






Egy csokor friss medvehagymából számos finomság készülhet!

Tény azonban, hogy a magas C-vitamintartalma, étvágyserkentő és vérnyomáscsökkentő hatásai okán is nagy becsben tartott medvehagymát nagyon sokan szeretik - olyannyira, hogy több nyugat-európai országban védelem alá helyezték, természetes élőhelyeik megóvása érdekében. Frissen préselt leve valóságos csodaszer, de szárítva elveszítik a levelek vitamin- és ásványianyag-tartalmukat.

Legjobb szedés után azonnal fogyasztani, de csokorba gyűjtve, vízbe állítva, hűtőszekrényben néhány napig tárolható.

Készülhet belőle krémleves, kitűnő vajas kenyérre szeletelve vagy pogácsába sütve, de számos salátát, zöldség- vagy tésztaételt, mártást, húsos ragut is ízesíthet.

Ha pedig az ember szert tett tekintélyesebb mennyiségű medvehagymára, érdemes többféle ételben is kipróbálni a nem túl hosszú szezonban! Könnyű tavaszi előételek - vagy kímélő vacsorafogások is kínálhatók medvehagymával.

Az igen kedvelt, sokféleképp variálható töltött tojás kora tavaszi köntösben Habliliom Könnyed Konyhájában így készül:

Medvehagymás töltött tojás - tavaszi köntösben:






Csupa frissesség!

Hozzávalók 4 személyre:
8 közepes méretű tojás
2 csokor zsenge vajretek
½ csomag zsenge sárgarépa
12-14 zsenge medvehagyma-levél
2 dl natúr joghurt (aki jobban szereti, tejföllel is helyettesítheti)
1 evőkanál majonéz
2 teáskanál jó minőségű mustár
1 kis csokor petrezselyemzöld
kb. 1 mokkáskanál só
ízlés szerint kevés frissen őrölt bors (elhagyható)

Elkészítés: Nagyságtól függően 3-4 medvehagyma-levelet finomra vágok, a petrezselymet felaprítom. A tojásokat 10 perc alatt keményre főzöm. Közben megtisztítom a sárgarépát, lereszelem. A retket tisztítást követően hajszálvékony szeletekre vágom.

A főtt tojásokat gyorsan hideg vízbe helyezem, langyosan megszabadítom mindegyiket a héjától, félbevágom őket. A tojások keményre főtt sárgáját egy közepes keverőtálba rakosgatom, a félbevágott fehérjéket pedig egy lapos tálra. A tojássárgájához adom a joghurtot, mustárt, majonézt, az aprított zöldfűszereket, sózom, enyhén borsozom. Villával alaposan kikeverem, ha túlságosan száraz lenne, a joghurt mennyisége növelhető, kóstolás után továbbízesíthető.

A sárgarépa nagyobb és a retek kisebb részét nagy tálra rakosgatom, erre ültetem a még töltésre váró fél tojásfehérjéket. A zöldfűszeres keveréket nyomózsákba kanalazom, minden tojásfehérjébe töltök belőle. A maradék medvehagymával, retekkel és sárgarépával csinosítom.

Tálalás előtt 10-15 percre beteszem a frizsiderbe (ha hosszabb időt töltene hideg helyen, frissen tartó fóliával érdemes lefedni).







Ínycsiklandóan színes és aromás...


Közismert, hogy medvehagymából kitűnő pesto is készíthető, aki azonban tartózkodna a nagyon intenzív ízektől, kedvét lelheti ebben az aromás, tavaszi pestóban:

Medvehagymás pesto - petrezselyemmel és spenótlevelekkel:






A pesto tésztaételekhez, apró pirítósokhoz, levesek ízesítőjeként is remek!

Hozzávalók kb. 2,5 dl mennyiséghez:
6-8 nagyobbacska medvehagyma-levél
1 nagy csokor petrezselyemzöld
20 dkg friss, zsenge spenótlevél
1 nagy evőkanál frissen reszelt Grana padano vagy parmezán sajt
2 evőkanál frissen darált dió
2 evőkanál dióolaj
kb. 1 teáskanál tengeri só
½ citrom frissen préselt leve

Elkészítés: A spenótleveleket alaposan megmosom, megszárítom, nagyobb darabokra vágom, a medvehagymát és a petrezselymet felaprítom, keverőpohárba halmozom. Hozzáadom a többi alkotóelemet, és erős fokozaton összeturmixolom. Jól záródó üvegben napokig tárolható hűtőszekrényben, de a tetejére olajat öntve, akár hetekig is.

Könnyű és látványos előétel tölteléke is lehet ez a pesto, melyben duplaszerepet kap a medvehagyma:

Medvehagymás minipalacsinták - medvehagymás pestóval:





Medvehagyma a négyzeten... mégis nagyon könnyű előételbe fogalmazva

Hozzávalók 36 db (kb. 6 cm átmérőjű) minipalacsintához:

A palacsintákhoz:
12,5 dkg finomliszt
3 dl tej
2 közepes méretű tojás
1 evőkanál olívaolaj
½ teáskanál só
4 nagyobbacska medvehagyma levele

A töltelékhez:
kb. 2 dl medvehagymás pesto

Elkészítés: A lisztet tálba szitálom, beleütöm az egész tojásokat, sózom, majd folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a tejet. A csomómentesre kevert palacsintatésztát kb. ½ órát hűtőszekrényben pihentetetem. Közben elkészíthető a pesto a fent leírtaknak megfelelően. A sütőt 180 fokra előmelegítem.

A medvehagyma-leveleket finomra aprítom. A már pihentetett palacsintatésztába keverem az olajat és az aprított medvehagymát.






Minipalacsinták sütés előtt

Tapadásmentes aprósütemény-sütőforma mélyedéseibe 1-1 evőkanálnyi palacsintatésztát merek, forró sütőben 10-12 perc alatt világosra sütöm. Sütés közben megemelkedik a tészta, de amint kikerül a sütőből, némiképp visszaesik: középen kis mélyedés formálódik, mely szinte kínálja magát a töltésre, dekorálásra.






Minipalacsinták közvetlenül a sütőből!

Tálalásig meleg helyen tartom (pl. alufóliával lefedett jénai tálon), majd minden minipalacsintára egy teáskanál pestót halmozok. Frissen kínálom.





Csak még egy utolsót...

Néhány hétig tart csupán a medvehagyma zsenge leveleinek szezonja, melyek szinte új életre keltik a vitaminra éhes szervezetünket, érdemes hát minél többször lakmározni belőlük!

Forrás:Mindmegette.hu - habliliom könnyed konyhája blog
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Medvehagyma-krémleves
  2017-04-06 23:52:57, csütörtök
 
  Medvehagyma-krémleves:


Hozzávalók:
10-12 levél medvehagyma
3-4 szál vastagabb újhagyma
1 db fehérrépa
ételízesítő
1 db erőleveskocka
1 evőkanál vaj
2 dl főzőtejszín
1 db tojás
10-15 dkg reszelt sajt
5 dkg pörkölt mogyoró

őrölt fehérbors

Elkészítés:
Az újhagymát és a fehérrépát felkarikázom, a medvehagyma levelek szárát eltávolítom, a leveleket feldarabolom.

A vajon megfuttatom a hagymát és a répát, majd hozzáadom a medvehagymát, sózom, borsozom. Felöntöm 1-1,5 liter vízzel, beleteszem az ételízesítőt és az erőleveskockát, felforralom, majd kisebb lángon addig főzöm, míg a répa megpuhul. Merülő turmixszal össze turmixolom, lassan belecsurgatom a tejszínben elkevert tojást (lassan, állandó keverés mellett, hogy a tojás össze ne ugorjon). Visszateszem a tűzhelyre, átmelegítem, de már nem forralom.

Reszelt sajttal, pörkölt mogyoróval, esetleg sajtos pirítóssal tálalom.






Megjegyzés:
Először próbálkoztam a medvehagymával, a piacon vettem 1 csomaggal 400.- forintért, a harmadából készült a leves.

3 levélből próbaként bazsalikommal, fokhagymával, olívaolajjal pestót készítettem, a maradék leveleket egyelőre a mélyhűtőbe tettem.

A leves egyébként nagyon finom lett! Jó étvágyat, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Mecseki medvehagymás tészta
  2017-04-06 23:51:27, csütörtök
 
  Mecseki medvehagymás tészta

Hozzávalók:
szélesmetélt
nagyobb mennyiségű medvehagyma
olívaolaj
cseresznyepaprika vagy pepperoni
tengeri só
juhsajt

Elkészítés:
Amíg a szélesmetéltünk kifő, egy szép nagy serpenyőbe tesszük a csíkokra szabdalt, megmosott, lecsepegtetett medvehagymát, jó sokat, melyet nyakon öntünk olívaolajjal, és a lobogó tészta sós-olajos vizéből keveset ráöntve pár percig pároljuk. Cseresznyepaprikát vagy pepperonit és tengeri sót is teszünk bele. Ha a tészta kifőtt, egyszerűen szűrőkanállal átlapátoljuk a medvehagymához, átforgatjuk, és gőzölgőn juhsajt forgácsokkal tányérokra halmozzuk.







Megjegyzés:
Fotó: AS

A receptet Sebők Ágnes küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Itt a medvehagyma!
  2017-04-06 23:49:22, csütörtök
 
  Itt a medvehagyma!


A végsőkig lecsupaszított piacon március vége felé megjelenik a tavasz első hírnöke: a medvehagyma (allium ursinum). A magyar gasztronómiába pár éve berobbant növény töretlen népszerűségét talán épp ez a pionír szerep okozza. Friss, zamatos, tele az ébredő erdő, az erőre kapó tavasz illatával.

Ízre a fokhagyma és a snidling ügyes keveréke. Lehet belőle levest készíteni, ízesíthetünk vele bármilyen főételt, készíthetünk vele fűszervajat, jó körözöttbe, tökéletes tésztákba, szószokba, salátákba. Egyszóval ezerarcú, hagymaízű csodanövény.






Ha piacon látunk medvehagymát, feltétlenül vegyünk belőle!

Hol juthatunk hozzá?
A medvehagyma erdőkben, ligetes területeken nő. Virágzás előtt a fiatal, lándzsa alakú leveleit és a buzogányt formázó hagymáját érdemes gyűjteni, de ha nem kívánunk ezért messzire menni, akkor piacon, bioboltokban is érdemes körülnézni március vége felé. A levelek formája hasonlít a gyöngyvirág leveleire, ami viszont mérgező, így ha nem vagyunk biztosak, hogy jó levéllel van dolgunk, akkor a kezünk között kicsit össze kell morzsolni. Ha fokhagymaillat árad a tenyerünkről, akkor nem tévesztettük el!





Erdőben magunk is szedhetünk medvehagymát


Amellett, hogy nagyon kellemes az íze, még egészséges is. Jót tesz a koleszterinszintnek, a vérnyomásnak és az emésztőrendszernek is.

Svájcban még a teheneknek is szoktak medvehagymát adni, mert így a tejük kellemes fokhagymás ízt kap.


Hogyan használhatjuk fel?
A legegyszerűbb, ha csíkokra metélve egy szeletnyi sajtkrémes kenyérre hintjük. Ha kicsit bonyolultabb dolgokra vágyunk, készíthetünk belőle pestót. Ebben az esetben egy kevés olívaolajjal, sóval, esetleg borssal és egy kevéske parmezánnal keverjük össze.

Főzeléket is készíthetünk belőle, csak arra kell figyelni, hogy a medvehagyma ekkora mennyiségben már kissé csípős, így érdemes spenóttal, sóskával dúsítani a főzeléket. Én úgy készítem, hogy a medvehagyma leveleket a spenótlevelekkel együtt főzöm. Mikor megfőtt, botmixerrel krémesítem, tejszínnel finomítom, sózom, borsozom és tálalom.






Igazi tavaszi fogás a medvehagyma-krémleves

Leveshez nem kell társítani más leveles zöldséggel, ebben az esetben a medvehagymát vajon megfonnyasztom, alaplével felöntöm, majd behabarom. Sózom, borsozom.

Húsokhoz is nagyon jól megy a medvehagyma. Tökéletesen helyt áll a fasírtban, a marhaszeletnek sem árt, ha medvehagymás fűszervajon készül.

A köretek esetében a tört krumplihoz is tökéletes társ, de a nokedlitésztába is bele lehet dolgozni. Ha salátát csinálunk belőle, érdemes a megmosott medvehagyma leveleket egy kis olajjal kikevert joghurttal nyakon önteni.





Fűszerolajat is készíthetünk medvehagymával


A medvehagyma szezonnak nagyjából májusban van vége. Ha később is szeretnénk ezzel a növénnyel ízesíteni, érdemes néhány csokornyit lefagyasztani, vagy olívaolajban fűszerolajnak eltenni.






Friss, üde íz az első tavaszi levelekben!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Megvallás
  2017-04-06 23:42:06, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Áldások, imák, Istenes versek  
Liliom
  2017-04-06 23:40:34, csütörtök
 
  Bájos



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Cupido nyila
  2017-04-06 23:39:08, csütörtök
 
  Szoby Zsolt - Cupido nyila


Sejtelmes léte
incselkedik csak velem;
elgurult gyöngyszem

múltban, jövőben,
megtépázott jelenben;
s keresem, tőled

számkivetetten,
lakatlan szigeteken,
lyukas zsebekben,

kihalt peronon,
szédítő hegyormokon,
hol mély csend honol;

Nagy Göncöl útján,
a Hold sötét oldalán,
bujkáló parány.

Rejtélyes árnyként,
esőerdők rejtekén
kacsingat felém,

illatos réten,
harangvirág kelyhében
rejtőzni vélem,

ám ha meglelem,
homályos sziluettje
huss, tovalebben.

Illanó kámfor;
már máshonnan csalogat
csalfa mosollyal...

Költöget Ámor.
Ébredj! Mindez, nem látod,
csupán tűnt álom

s mint foszló fátyol,
elenyészik - én konok,
mégis úgy várom!

Forrás:Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szerelem, boldogság  
Magányosság
  2017-04-06 23:38:01, csütörtök
 
  Dr. Nagy Mihály - Magányosság


Társul szegődött
hozzám szürke ballonos
szomorú magány.

Melankólia

Rám telepedett,
nem hagy megnyugodni a
vigasz nélküli,

maga elé meredő,
hallgatag férfibánat.

Magány

Nem várok senkit
semmit - levélládámban
kismadár költött.

Forrás:Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Haiku, Zen versek  
Szerelmem
  2017-04-06 23:37:01, csütörtök
 
  Dr. Nagy Mihály - Szerelmem


Lábaid előtt
reményem - puhán lépkedj:
álmokon tapodsz.

Forrás:Poet.hu
 
 
0 komment , kategória:  Haiku, Zen versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2017.03 2017. április 2017.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 372 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.