Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Szent Benedek apát, Európa fő védőszentje. 07.11 szentmise
  2020-07-11 19:40:24, szombat
 
  Videó Link  
 
0 komment , kategória:  Csiksomlyo szentmisék  
Csaba testvér szentmisét mutat be Déván 07.11
  2020-07-11 19:38:59, szombat
 
  Csaba testvér esti szentmisét mutat be Déván
Szent Benedek Istenre irányította a tekintetünket, regulát írt, közösséget épített, belső és külső fegyelemre nevelt és ezért Európa Fő védőszentjeként tiszteljük!

Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
Erdély történelme - Tanősvény Hóvári János professzor úrral
  2020-07-11 19:36:25, szombat
 
  Történelem Tanősvény Hóvári János professzor úrral - Erdély történelmével ismerkedünk....
Magnificat.ro, Böjte Csaba OFM
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
A Balatonnak lelke van.
  2020-07-11 19:31:55, szombat
 
  Szent Benedek a nyugati szerzetesség atyja, 1964 óta Európa fő védőszentje. Július 11-i emléknapja előtti délutánon a Tihanyi Bencés Apátság déli udvarán átadták a pályázati pénzekből megújult apátsági múzeumot. Ezt követően az apátsági templomban Sárai-Szabó Kelemen perjel, a győri bencések elöljárójának vezetésével szentmisét mutattak be a rendalapító ünnepének előestéjén.
Ezzel egy időben megnyitották a Lélek a vizek felett című állandó kiállítást, illetve a múzeumhoz kapcsolódó galériában a győri bencés diákok és öregdiákok Bencés összetartozás című, hatvan képből álló fénykép kiállítását.
Az ünnepség után - melyen részt vett többek közt Udvardy György veszprémi érsek is - az apátsági templomban Sárai-Szabó Kelemen perjel, a győri bencések elöljárójának vezetésével szentmisét mutattak be Szent Benedek ünnepének előestéjén.
Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója köszöntőjében kiemelte, - Isten gondviseléséből lassan ezer éve a Balaton felett újból és újból felhangzik a szerzetesi imádságban a Szentírás kezdő szava: ,,Isten Lelke lebegett a vizek felett".
...... .............


Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Balatonról  
Kirándulásom a várban 2020.07.11
  2020-07-11 19:22:04, szombat
 
  Saját fotózású képek
Leírások forrása: Mátyás templom bemutatása térkéoen.
- Mária kapu
A Mária-kaput Schulek Frigyes a XIX. századi régészeti feltárás és restaurálás során találta meg befalazva. A kapu a magyar középkori építészet és épületszobrászat egyik legfontosabb emléke. A középkori, XIV-XV. század fordulóján készült, kétnyílású, szoborbélletes kaput a Szűzanya elszenderülését és mennybevételét ábrázoló timpanon díszíti. Érdekesség, hogy a faragott jeleneten a Szűzanya nem ágyban fekszik, hanem utolsó imáját mondja egy imazsámolynál, lelke pedig koronás csecsemő képében érkezik Krisztushoz
Nagyobb kép Link
...... ...........



- Hadik András lovas szobra
/Budapest, I. Szentháromság utca és az Úri utca kereszteződésében/
Alkotó: ifj. Vastag György (1937)
A 3 méter magas, tompa fényű, zöldes patinájú bronzszobrot Hadik András és a névtelen huszárok emlékére a Hadik-huszárezred tagjai állíttatták.
Hadik András volt a parancsnoka az 1702-ben felállított 3. erdélyi huszárezrednek, mely egészen 1918-ig harcolt.
A kései utódok nemcsak a kiváló huszár és ezredparancsnok, ezredük névadója emléke előtt, hanem a harcokban elesett huszárok emléke előtt is tisztelegtek a szobor felállításával.
Az egyik szoborfelirat az ezredparancsnok érdemeit méltatja:
,,Hadik András (1710-1790) közhuszárból emelkedett vitézsége és tehetsége révén tábornagyságra, harcolt a török ellen, majd az osztrák örökösödési háborúban, Európa szinte minden csataterét bejárta, előbb beosztott tiszt, ezredparancsnok lett.
Hadik érdemeiért grófi címet kapott. Később főispán,
Erdély kormányzója, a Haditanács elnöke. Ő javasolta Magyarországon először a jobbágyok felszabadítását."
A másik szoborfelirat azokra a névtelen huszárokra utal, akik:
,,több mint két évszázad háborúiban vitézségükkel mindenféle becsületet szereztek a magyar huszár nevének."
A szobortalpazat alatti üvegtok az aradi 3. huszárezred 1702 óta elesett hősi halottainak névsorát rejti.
...... ..............



-Szentháromság-szobor Budapest I. kerületében áll a Szentháromság téren, a Mátyás-templom előtt.
A Mátyás-templom előtt a 17. század végén, az 1686-os ostrom után alakítottak ki teret, addig szűk utca vezetett a kapujához.
Az 1691-es pestisjárvány során a polgárok fogadalmat tettek, hogy ha a járvány elmúlik, Szentháromság-szobrot állítanak hálából.
A járvány véget ért, és a szobrot 1706-ban fel is állították, azonban három évvel később, 1709-ben újabb járvány pusztított.
A lakosság ezúttal azt fogadta meg, hogy nagyobb, díszesebb szobrot állít az előző helyén, ha ezt a járványt is túlélik.
Így történt, hogy 1712-ben a korábban állított szobrot a mai III. kerületi Zsigmond térre helyezték át, és helyébe 1713-ban a Ungleich Fülöp és Hörger Antal szobrászok által készített 14,4 m magas, barokk szobrot állítottak.
A műalkotás az 1945-ös ostromban súlyosan megrongálódott, ezért domborműveit és szobrait (a csúcsán álló Szentháromság-szoborcsoport kivételével) a Kiscelli Múzeumba szállították, helyükre pedig a ma is látható, Búza Barna által alkotott rekonstrukciókat állították.
A szobor talapzatán három dombormű sorakozik, Hörger Antal alkotásainak rekonstrukciói: Dávid könyörgése (ld. 1Krón 21, felirata: Propter poenitentiam - a bűnbánat miatt), A pestis (felirata: Quia Dominus dixit: sufficit - Mert az Úr szólott: elég),
A fogadalmi emlék építése (Comuni studio exsurgit - Közös munkával emelkedik). A domborművek között három kartus látható, bennük Magyarország, illetve Buda címere.
A harmadik kartusban elhelyezett osztrák császári címert elpusztították, helyén ma a szobor egyik felújítására emlékeztető szöveg áll.
Az emlékmű törzse körül három csoportban hat angyal és kilenc szent szobra látható, Ungleich Fülöp eredeti alkotásainak rekonstrukciói: Szűz Mária, Szent Sebestyén, a járványokban védelmező szent és Szent Rókus, a pestises betegek (és a kőfaragó céh) védőszentje; Xavéri Szent Ferenc, akit a pestisjárvány idején választottak Buda védőszentjéül, Szent József, az ácsok céhének patrónusa és Hippói Szent Ágoston, mint a Szentháromság titkának magyarázója; Keresztelő Szent János, Nepomuki Szent János, a halászok céhének védőszentje és Szent Kristóf, az úton lévők patrónusa. Keresztelő Szent János ábrázolását az indokolhatta, hogy a pestisjárványok okozta félelem légköréhez köthető a törökök kiűzése után Budán maradt utolsó muszlimok megkeresztelkedése. Az emlékoszlop csúcsán Ungleich eredeti Szentháromság-szoborcsoportja látható.
...... ............



- Mátyás templom legmagasabb tornya
A budavári Nagyboldogasszony-templom, ismertebb nevén Mátyás-templom, ritkábban budavári koronázótemplom Budapest I. kerületében, a Szentháromság téren álló, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék épület. Két uralkodói párt koronáztak meg falai között: Ferenc Józsefet és Erzsébetet, valamint IV. Károlyt és Zitát. ,,A Mátyás-torony teljes magassága a templom padozatától 78,16 méter, a járda szintjétől 76,57 méter. A látogatók számára a torony alsó koszorúerkélyét nyitották meg, amelynek magassága 46,73 méter, és amelyre 197 lépcsőn lehet feljutni.
...... ........... .....



- Mátyás-címer
A Hunyadi-család hollós címere látható Mátyás király koronás címerét ábrázoló dombormű közepén. A faragott, festett címer eredetileg a harangtorony oldalát díszítette, emléket állítva a torony XV. századi renoválásának és az építtető királynak. A torony falán jelenleg a címer egy másolata látható. A templomtérben Schulek Frigyes helyezte el az eredeti reliefet, hogy így óvja meg azt az időjárás viszontagságaitól.
...... ............



- Szentháromság-kápolna
A kápolna oltárán egy különleges Szentháromság-ábrázolás, a Kegyelem trónusa látható. A szárnyasoltár a felvidéki felsőerdőfalvi templomból származik, a XV. században készült és a XIX. században került a Budavári Főtemplomba. Ebben a kápolnában kapott helyet 1898-ban III. Béla király és felesége, Anne de Châtillon síremléke is.
...... ...........



- Szent Imre-kápolna
A kápolna a XIX. században a Zichy család anyagi támogatásával épült. A kápolna oltárán Szent Imre, Szent István és Szent Gellért szobrai között szerepel. A szárnyakon a titulusszent életének fontos eseményeit Zichy Mihály festette meg. A kápolna nyugati falára az adományozó Zichy Ferenc védőszentjét, Assisi Szent Ferencet ábrázoló falképek kerültek.
...... ........... ........



- Szent Kereszt-kápolna
A szentély és a Menyasszony-kapu között található a Szent Kereszt-kápolna. Az oltárt díszítő kálvária és piéta szobrait Mikula Ferenc faragta. Az ülőfülkékben az Arma Christi, vagyis a szenvedés eszközei, valamint az Oltáriszentség szimbólumai jelennek meg. Az oltár mögötti falat a főszentélyben és az ablakok keretein megjelenő motívumokhoz hasonló, indás-leveles növényi ornamentika díszíti.
...... ............



- Loretói kápolna
A harangtorony aljában, a főkaputól jobbra található a loretói Madonnának szentelt kápolna. A kápolna gazdag díszítése a Szűzanya szimbólumait vonultatja fel. A szárnyas oltár középső fülkéjében látható a loretói kegyszobor XVII. századi másolata. A templom legdíszesebb kápolnájának ablakain és a kapujának rácsán megjelenő rózsamotívum is Máriát jelképezi.
...... .........



- Ismerőseim a szobornál
...... ........... ......

 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Eredeti formájában építik újjá a Notre-Dame-ot
  2020-07-11 18:46:44, szombat
 
  Emmanuel Macron elnök július 9-én, csütörtökön engedélyezte, hogy eredeti formájában állítsák helyre a párizsi Notre-Dame leomlott huszártornyát, jóllehet a francia elnök korábban azt hangoztatta, szeretné, hogy kortárs építészeti tervek szerint, a 21. század lenyomatát magán hordozva épüljön újjá a tavalyi tűzvész után a katedrális.
A felújításon dolgozó építészekből, szakértőkből és helyi képviselőkből álló szervezet ülése után a francia elnöki hivatal jelezte, hogy Emmanuel Macron ,,magáévá tette azt a meggyőződést", hogy eredeti formájában történjen a helyreállítás. A elnök megbízik a szakemberekben, és nagy vonalakban jóváhagyta a főépítész, Philippe Villeneuve által bemutatott tervet, amely a huszártorony eredeti formában történő helyreállítását írja elő - olvasható a hivatal közleményében.
Emmanuel Macron a tűzvész utáni napokban felvetette azt a lehetőséget, hogy nemzetközi építészeti pályázatot hirdetnek a leomlott huszártorony újjáépítésére, és az alapján döntik el, hogy ,,az eredeti másolatát építik meg, vagy korunk technikáinak és kihívásainak megfelelő új toronyra van szükség".
A tűzvészben összeomlott 93 méter magas, fából készült és ólommal borított szerkezetet 1860-ban Eugene Viollet-le-Duc építette, miután az eredetileg 1250-ben épített szerkezetet 1786 és 1792 között lebontották. A 19. században azért kellett kitalálni egy új huszártornyot, mert a korábbinak nyoma sem maradt a francia forradalom után.
A Notre-Dame főépítésze, Philippe Villeneuve azzal érvelt, hogy most viszont a rendelkezésre állnak a 19. századi tervek, így lehetséges a ledőlt tornyot az eredeti formájában újjáépíteni, és ez lenne ,,a legegyszerűbb, leggazdaságosabb, leggyorsabb és legésszerűbb megoldás".
Philippe Villeneuve július 9-én egy háromezer oldalas tervet mutatott be a tetőszerkezet és huszártorony felújítására, amelyet négyórás ülése után az illetékes testület egyhangúlag elfogadott.
A tavaly áprilisi, az egész világot megrázó tűzvészt követően több mint 900 millió eurónyi felajánlás érkezett mecénásoktól, nagyvállalatoktól és szervezetektől, valamint egyszerű hívektől a világ minden tájáról a helyreállításra. A tűz másnapján megkezdett épületstabilizálási munkát azonban a munkásokat fenyegető ólommérgezés veszélye miatt júliusban három hétre leállították, ősszel és télen viharok nehezítették, márciusban pedig a koronavírus-járvány miatt állították le több mint egy hónapra a munkálatokat.
A székesegyház előtti teret május 31-én nyitották meg a nagyközönség számára, és szeptember vége előtt befejeződik a leomlott huszártorony körüli állványzat lebontása.
A tervek szerint a helyreállítás 2021-ben kezdődhet, miután még idén stabilizálják a boltozatot, és 2024 tavaszán nyithatna újra a katedrális.


Forrás: MTI, Euronews
Magyar Kurír 2020.07.11

Még több cikk , mely a fenti íráshoz kapcsolódik Link
 
 
0 komment , kategória:  Katasztrófa  
Az elvetett mag
  2020-07-11 18:42:59, szombat
 
  Évközi 15. vasárnap - Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 13,1-23)
Isten belénk vetett bizalma megrendítő. A magvető mindenhová veti a magot. Nem tesz különbséget: útszélre, sziklás helyre, tövisek közé és jó földbe is szórja. Vajon mi lesz a mag sorsa? A mai vasárnap evangéliumának örömhíre az, hogy ezek a magok felém hullnak, a lelkem földjébe.
*
Krisztus Urunk a magvető, aki a mai példabeszédben arról beszél, hogyan valósul meg az ő országa ebben a világban. Krisztus az evangélium jó magvában elveti országát a lelkek termőföldjébe. Országának új élete belőlünk sarjad ki. A magvető fáradhatlanul megy, és veti a magokat, szakadatlanul teszi a dolgát. Nem követ, hanem magot vet, amelyből élet sarjadhat. Az, hogy a magnak lesz-e élete, jövője, nagyban függ a földtől, amelybe elvetik, hiszen a lelkek szántóföldjei különböző minőségűek.
Isten belénk vetett bizalma megrendítő. A magvető mindenhová veti a magot. Nem tesz különbséget: útszélre, sziklás helyre, tövisek közé és jó földbe is szórja. Vajon mi lesz a mag sorsa? A mai vasárnap evangéliumának örömhíre az, hogy ezek a magok felém hullnak, a lelkem földjébe. A magvető megajándékozza az elvetett maggal a földemet, az életemet. Én milyen föld vagyok?
Útfél? Aki jelen vagyok a szentmisén, de amikor hazamegyek, minden érdekesebb dolog leköti a figyelmemet, és el is felejtem, hogy szólt hozzám valaki, és hogy megajándékoztak?
Kőszikla? Aki egy rövid ideig örülök az Istennel való találkozásnak, de aztán visszamegyek a szeretteim, a munkatársaim és a barátaim közé, és jól megvagyok velük úgy, ahogy eddig voltam? Nem adok nekik semmit abból, amit Istentől kapok?
Tövises föld vagyok? Aki átmenetileg felszabadulok a napi gondjaim alól, de nem tudom elengedni, és Istenre bízni őket? Meg kell felelnem a munkahelyi elvárásoknak, a családom, az ismerőseim igényeinek, a saját boldogságomnak? Istennek már nem is jut időm megfelelni?
Jó föld vagyok? A szentmiséről hazatérve életre váltom az evangéliumot? Rámosolygok a szomszédokra, megdicsérem a szeretteimet észrevéve a másikban a jót? A munkahelyemen békésen elviselem, hogy nem mindig a leghálásabb feladatot kapom? Hagyok időt Istennek, hogy szeressen, és magamnak, hogy észrevegyem ezt? Talán látszik is rajtam, hogy Isten nagyobb boldogságot tud adni, mint a siker és az elismerés?
A magvető példabeszédét csak az tudja helyesen értelmezni, aki hajlandó bekapcsolódni a mag hintésébe és a mag termést hozó életébe. Aki így tesz, az az egyedüli ,,jó" (Isten) életébe oltódik be. Egyszóval, minden körülmények között ,,jó földdé" lesz.
Saint-Exupéry leírta egy reménytelen bevetésük történetét (A hadirepülő, 1942), amiből épségben visszatérve úgy érezte, mindent másként lát: ,,Az egyetlen győzelemfajta, amiben nem kételkedem, a magvak hatalmában lakik. Mihelyt elültetik a magot a fekete föld tengerébe, már győzelmes. Csak még le kell pergetni az időt, hogy megláthassuk a gabona diadalát... Kicsit jobban látom a győzelmek alapelvét: aki a felépült székesegyházban sekrestyési állást biztosít magának, az legyőzött. De aki egy felépíteni való székesegyházat hord a szívében, az győztes. A győzelem a szeretet gyümölcse."
Kérjük Krisztus Urunktól, hogy a szeretet gyümölcsét, a gabona diadalát, az elvetett mag győzelmét megláthassuk, és ennek fogyhatatlan örömét továbbadjuk másoknak.

Németh Norbert rektor 2020.07.11 Magyar kurír

*
- Szentírás üzenete - 2020.07.12.
Heiter Róbert Gottfried atya gondolatai
videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Biblia - szentírások  
Szent Benedek apát, Európa fő védőszentje 07.11
  2020-07-11 18:38:37, szombat
 
  - Igenaptár oldalon Link

- Magyar kurír Link

- A Szent Benedek-medál segítsége. Gonosz szellem, hordd el magad, ne tukmáld rám hívságodat!.
...... ............


Bővebben Link

- Gondolatok a szerzetességről Szent Benedek ünnepén Link

- Szent Benedek regulája Link

- Elmélkedés
A mai evangéliumi részlet előzménye az, hogy egy gazdag ifjú a kezdeti lelkesedés után mégsem vállalkozik Jézus követésére, mert vagyonáról és a vagyon által nyújtott biztonságos életről nem akart lemondani. Távozása után Jézus röviden a gazdagság veszélyéről tanít, majd pedig elhangzik Péter apostol kérdése: Mi lesz a jutalma azoknak, akik mindenükről lemondva követői lettek. Jézus nem tér ki a válasz elől, hanem megfogalmazza ígéretét. Igaz, a távoli jövőbe néz. Nem ígér gyors jutalmat, nem mondja azt, hogy a jutalmat hamarosan meg fogja mindenki kapni. A jutalom nagyon sokára lesz. Így mondja: ,,A világ megújulásakor. Akkor, amikor az Emberfia dicsőséges trónjára ül."
Aztán mintha rögtön azt érezné, hogy ez az időtávlat beláthatatlan az apostolok számára, ezért a földi életre is ,,százannyit" ígér. Máté evangélista ugyan nem írja, hogy ez a földi életre vonatkozik, de Márk kifejezetten azt írja ezen a helyen, hogy ,,már most, ebben a világban" (Mk 10,30). Szent Lukács művében szintén szerepel az ,,ezen a világon" (Lk 18,30) megjelölés.
Miért érdemes vállalni életünk keresztjét, a lemondásokat és a próbatételeket? Isten önmagát adja nekünk már ebben a világban is, és a vele való örök együttlét lesz a mennyországban is a jutalom.
C. Horváth István Sándor
...... ............


Imádság
Uram, Jézus, taníts meg engem arra, hogy a legkisebb dolgokban is felfedezzem az igazi öröm, az igazi boldogság forrását! A szegénység, a nélkülözés, a szomorúság és az üldöztetés nem lehet akadály számomra, hogy feléd közeledjek. Sőt, éppen ellenkezőleg, ezek segítenek a leginkább abban, hogy megtaláljalak Téged, s benned boldogságomat. Érzem közelséged, érzem gondviselésed, érzem irgalmadat, érzem jóságodat, érzem szereteted, s ez nekem a boldogság. Jézusom, veled mindenkinél boldogabb vagyok.

Hanganyag Link

- Útravaló - 2020. július 11.
Szent Benedek atyánkat Szent VI. Pál pápa nyilvánította Európa fővédőszentjévé. Benedek olyan korban alapította Monte Cassino monostorát és írta Reguláját, ami sok tekintetben hasonlít a mai korhoz. Olyan közösséget álmodott, mely önellátó, imádságos, dolgos; olvas, értékeli a maradandót, az értékeset. Micsoda erős közösség egy ilyen: független, Isten akarata szerint élő, becsüli a munkát és a munkást, útmutató tud lenni, mert ,,tud előhozni régit és újat"! A középkor nagy monostorai jó példát adtak a formálódó államoknak; milyen jó lenne, ha ilyen erős kis helyi közösségek alakulnának szerte Európában és a világon, és jó példát adnának a kereső Európának és világnak!

Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Csaba testvér medvés verse
  2020-07-11 18:28:03, szombat
 
  Döbbenetes, kedves kollégánk Secelean Anna legnagyobb megrökönyödésére a vadcseresznyefa tetejéről a tusnádi állomás felé menet egy medve nézett kíváncsian rá! "Jé ezek már itt is fészkelnek", kérdezte az egyik gyerek... aztán tüzetesebb vizsgálat után kiderült, komolyabb a móka. Na azóta van egy új szakasza is a dalnak:
"Már minálunk babám,már minálunk babám az jött a szokásba,
hogy nem szedik a meggyet, nem szedik a meggyet fedeles kosárba.
Felmegy a maci a fára, a meggyfa tetejére,
lerázza a meggyet, te meg az állomásra menve szedjed a lábad"
...... ........... .....


szaporán, mert ahol a bocsok cseresznyéznek, ott serteper egészen biztos valahol a nagy medve is!
Világunk elvadulását szomorú szívvel szemlélve, Csaba t.
 
 
0 komment , kategória:  Böjte Csaba atya miséi  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2020.06 2020. Július 2020.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 407 db bejegyzés
e év: 6233 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8520
  • e Hét: 31580
  • e Hónap: 64734
  • e Év: 298481
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.