Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 116 
A Szentírás versei az ígéretekre való támaszkodásról
  2024-03-31 23:59:47, vasárnap
 
  A Szentírás verseinek egyvelege az ígéretekre való támaszkodásról

Ma koncentrálj Isten ígéreteire:

Isten nem ember, hogy hazudna. Lehetetlen, hogy Isten hazudjon. Megmondta, és nem fogja megtenni? Vagy szólt-e, és nem fogja azt valóra váltani? Hűséges az, aki elhívott titeket, aki meg is fogja tenni. Nem maradt el egyetlen szava sem az Ő jó ígéretéből, amit megígért. Egyetlen szó sem maradt el egyetlen jó dologból sem, amelyet az Úr Izrael házának mondott. Minden beteljesedett. Tudjátok egész szívetekben és egész lelketekben, hogy nem maradt el egyetlen dolog sem mindazokból a jó dolgokból, amelyeket az Úr, a ti Istenetek mondott rólatok. Mind beteljesedett számotokra, egyetlen szava sem maradt el ezek közül. Ezért bátorságotok legyen, emberek, mert én hiszek Istennek, hogy úgy lesz, ahogyan nekem megmondatott. Mert Isten minden ígérete Őbenne igen, és Őbenne ámen, Isten dicsőségére, általunk.

(4Móz 23,19; Zsid 6,18; 4Móz 23,19; 1Thessz 5,24; 1Kir 8,56; Józs 21,45; 23,14; ApCsel 27,25; 2Kor 1,20.).

Sokszor átlapoztam már a Bibliámat; még soha nem lapoztam át egy megszegett ígéretet sem. Az ígéretek mind megtartattak számomra; egyetlen jó dolog sem maradt el.

-CHARLES H. SPURGEON

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Húsvéti hangulat
  2024-03-31 23:42:29, vasárnap
 
  Április 1

Húsvéti hangulat

,,Gyötrődjetek, gyászoljatok és sírjatok, nevetésetek forduljon gyászra, örömötök szomorúságra. Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket." (Jakab 4:9-10)

Emlékszel még néhány hónappal ezelőtt, amikor karácsonyi hangulatban voltál? A nevetés, az öröm és a sok jó érzés? Most, hogy közeledik a húsvét, kézenfekvő a kérdés: "Húsvéti hangulatban vagy?". Furcsának találod ezt? Pedig így kellene lennie. Alig hallani, hogy az emberek arról beszélnek, hogy húsvéti hangulatban vannak. És ennek jó oka van.
Az egyház történetében a keresztények soha nem társították a boldogságot és a jó érzéseket a nagypéntek előtti időszakhoz. Nem lehet szentimentalizálni a Golgotán történt borzalmas vérengzést. A kereszten nincs mit nevetni (valószínűleg ezért nem tartunk ünnepségeket a húsvéti időszakban, mint karácsonykor). Ezek a nagypéntekig tartó hetek a nagyböjti időszak közepébe helyeznek minket. Ez az önvizsgálat és a komor elmélkedés időszaka arról a fájdalomról, amit bűneink Krisztusnak okoztak.
Ha a húsvéti időszaknak van egy hangulata, akkor az a bűnbánat hangulata. Csak akkor ünnepelhetjük igazán mindazt, ami feltámadás vasárnapján történt, ha szemléljük vétkeink teljes súlyát. Amikor átgondoljuk romlottságunk mélységét, akkor vagyunk képesek teljes mértékben élvezni a Krisztus sírból való győzelme feletti boldogságunk magasságát. Örömünk csak annyira valódi, mély és őszinte, mint a bűneink feletti gyászunk - máskülönben fogalmunk sincs, mitől mentett meg minket.
A húsvéti hangulatot nem lehet tojásos kosarakkal, csokoládé nyulakkal, forró keresztes kalácsokkal vagy mézes sonkákkal előcsalogatni. Ezeknek a dolgoknak körülbelül annyi köze van a nagyböjt valódi értelméhez, mint a Mikulásnak a karácsonyhoz. Ahhoz, hogy beleéljük magunkat ebbe az időszakba, tegyük fel magunknak a kérdést: "Milyen dolgot, szokást, személyt vagy fantáziát - mi az, amit a keresztre tudok vinni?".

Alázatosan kérem a bűnbánat hangulatát, Uram. Segíts, hogy valóban sirassam bűneimet... hogy valóban ünnepelhessem feltámadásodat.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Április 1
  2024-03-31 21:42:15, vasárnap
 
  Április 1

A többi hívővel való istentisztelet segít az egész életet az Úr Jézus Krisztus feltámadásának nézőpontjából szemlélni.

Ez nem csak a valaha volt legfontosabb csoda. Nem csak a Messiás életének legmegdöbbentőbb eseménye. Nem csak egy lényeges elem a teológiai vázlatodban. Nem csak az egyház legfontosabb ünnepi időszakának oka. Nem csak a jövőre vonatkozó reménységed. Nem, a feltámadás mindez és még ennél is több. Arra is hivatott, hogy az ablak legyen, amelyen keresztül az egész életet nézed. A második korinthusi levél 4:13-15-ig terjedő versei nagyon jól érzékeltetik ezt az igazságot: ,,Mivel pedig a hitnek ugyanaz a Lelke van bennünk, ahogyan meg van írva: ,,Hittem, azért szóltam", mi is hiszünk, és azért szólunk. Mert tudjuk, hogy aki feltámasztotta az Úr Jézust, az Jézussal együtt minket is feltámaszt, és maga elé állít veletek együtt. Mert minden értetek van, hogy a kegyelem sokasodjék, és egyre többen adjanak hálát Isten dicsőségére." De milyen az, amikor a feltámadás ablakán keresztül nézzük az életet? Amikor itt és most értékelem az életemet, mit kell megjegyeznem a feltámadásról? Hadd javasoljak öt dolgot.

1. JÉZUS FELTÁMADÁSA GARANTÁLJA A TE FELTÁMADÁSODAT IS. Az élet nem egy állandóan ismétlődő körforgás. Nem, Isten uralma alatt ez a világ egy végkifejlet felé menetel. A te életed egy dicsőséges végkifejlet felé halad. Eljön a pillanat, amikor Isten kiemel téged ebből a széttört világból, és a bűn és a szenvedés nem lesz többé.
2. A FELTÁMADÁS ELMONDJA, HOGY JÉZUS MOST MIT CSINÁL. Jézus most uralkodik. Az első korinthusi levél 15. fejezetében az áll, hogy addig fog uralkodni, amíg az utolsó ellenség is a lába alá nem kerül. Látod, a világod nincs kikerülve az irányítás alól, hanem annak a gondos irányítása alatt áll, aki még mindig végzi bűnmegsemmisítő munkáját.
3. A FELTÁMADÁS MINDEN KEGYELMET MEGÍGÉR, AMIRE SZÜKSÉGED VAN JÉZUS FELTÁMADÁSA ÉS A TE FELTÁMADÁSOD KÖZÖTT. Ha a véged már garantálva van, akkor minden kegyelem, amire az úton szükséged lesz, szintén garantálva van, különben soha nem jutnál el a kijelölt végedig. A jövőbeli kegyelem mindig magában hordozza a jelen kegyelem ígéretét.
4. JÉZUS FELTÁMADÁSA ARRA ÖSZTÖNÖZ, HOGY AZT TEDD, AMI HELYES, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY MIVEL ÁLLSZ SZEMBEN. A feltámadás azt üzeni neked, hogy Isten győzni fog. Az Ő igazsága fog uralkodni. Az Ő terve be fog teljesülni. A bűn legyőzetik. Az igazságosság legyőzi a gonoszt. Ez azt jelenti, hogy minden, amit Isten nevében teszel, megéri, bármibe is kerüljön.
5. A FELTÁMADÁS AZT ÜZENI, HOGY MINDIG VAN OKOD A HÁLÁRA. Teljesen eltekintve attól, amit valaha is elértél, a legizgalmasabb történetbe lettél befogadva, és örökké tartó öröm és béke jövője van számodra biztosítva.
Nem számít, mi történik ma, nézz az életre ezen az ablakon keresztül.

További tanulmányozásra és bátorításra: 1Korinthus 15:1-11

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Tedd őt tisztává
  2024-03-30 21:17:21, szombat
 
  Tedd őt tisztává

Ma összpontosíts arra a vágyadra, hogy láthasd, amint gyermeked elfordul a bűnétől, és teljesen meg van tisztítva belőle:

Atyám,
Húzd ki ____________________ az őt körülvevő egészségtelen környezetből, és vezesd őt egy szent helyre az életben.
Szórj rá tiszta vizet, és tedd őt tisztává.
Tisztítsd meg őt minden szennyétől és minden bálványától, és adj neki új szívet. Helyezz belé új lelket. Vedd el belőle a kőszívet, és adj neki gyöngéd szívet. Add belé a Te Lelkedet, és késztesd, hogy a Te rendeléseidben járjon és a Te ítéleteidet megtartsa. Szabadítsd meg őt minden tisztátalanságától, és sokasítsd meg rajta áldásaidat.
Nem miérettünk, Atyám, hanem a Te dicsőségedért kérem ezt, és a Te kegyelmedre támaszkodom.
Akkor megtudjuk, hogy Te vagy az Úr.

(Ezékiel 36-dik részének az alapján)

Robert J. Morgan
 
 
0 komment , kategória:  Imádságok  
Nagypéntek
  2024-03-30 20:56:02, szombat
 
  Március 31

Nagypéntek

,,Bíborszínű köpenyt adtak rá, és tövisből font koronát tettek a fejére... Nádszállal verték a fejét, leköpdösték, és térdhajtással hódoltak előtte. Miután kigúnyolták, levették róla a bíbor ruhát, és felöltöztették a saját ruhájába. Majd kivitték, hogy megfeszítsék őt." (Márk 15:17, 19-20)

Vannak dolgok, amelyek egyszerre keserűek és édesek. Bizonyos gyümölcsök lehetnek savanyúak és mégis édesek. Mi a helyzet akkor, amikor egy nő szül? Fájdalmai vannak, mégis örömöt érez. Igen, az ember két különböző dolgot is megtapasztalhat ugyanabban a pillanatban. A nagypéntek egyszerre keserű és édes.
Ezért voltam gyerekként annyira meghatódva, amikor a mi kis református episzkopális gyülekezetünkben részt vettem a nagypénteki istentiszteleten. Az istentisztelet komor volt. Néha fekete kendőt terítettek az úrvacsoraasztalra. Szomorú énekeket énekeltek, mint például az "Ó, szent fej, most megsebesült":

Ó szent fej, most megsebesült,
gyásszal és szégyennel terhelve,
Most gúnyosan körülvéve
Tövisekkel, egyetlen koronád;
Ó szent fej, micsoda dicsőség!
Micsoda boldogság volt eddig a tiéd!
Mégis, bár megvetett és véres,
Örömmel hívlak Téged az enyémnek.

Leginkább arra emlékszem, hogy csendben hagytam el a templomot. Senki sem csevegett véletlenül a templom előcsarnokában. Ez volt az egyházi év egyetlen napja, amikor a gyülekezetünk komor hangulatban gyűlt össze. Gyermekként az alkalom komolysága beleégett az emlékezetembe. Örülök ennek. Vidám szentírási énekek illettek a feltámadás vasárnapjához, de a péntek este arra szolgált, hogy elgondolkodjunk bűneink hihetetlen súlyán, ami Megváltónkat terheli.
Ma valamikor, akár csak tíz percre is, elmélkedjetek a Golgotán. Gondoljatok a keresztre. Gondolkodjatok el azon a fájdalmon, amelyet Megváltónk azért élt át, hogy biztosítsa a jogunkat, hogy vidám szentírási énekeket énekelhessünk. Nagypéntek egy olyan nap, amikor megkóstolhatunk valami édeset és valami savanyút.

Uram Jézus, a mindennapok forgatagában juttasd eszembe, hogy nagypéntek volt az a nap, amikor meghaltál. Köszönöm ezt a kimondhatatlanul hatalmas áldozatot.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Paul David Tripp Március 31
  2024-03-30 20:22:39, szombat
 
  Március 31

A kereszt a bizonyíték arra, hogy a Megváltó kezében a látszólagos vereség pillanatai a kegyelem és a győzelem csodálatos pillanatai lesznek.

A bibliai világnézet középpontjában ez a radikális felismerés áll: a legszörnyűbb dolog, ami valaha történt, a legcsodálatosabb dolog, ami valaha történt. Gondoljunk csak Jézus Krisztus keresztjére. Lehetséges-e, hogy valami ennél szörnyűbb dolog történjen? Lehet-e ennél nagyobb igazságtalanság? Lehet-e bármilyen veszteség fájdalmasabb? Lehet-e bármilyen szenvedés rosszabb? Az egyetlen embert, aki valaha is minden szempontból tökéletes életet élt, aki életét adta sokakért, és aki elhívásához hűen önként szenvedett születésétől a halálig, kegyetlenül és nyilvánosan meggyilkolták a legelvetemültebb módon. Hogyan történhetett meg, hogy az Emberfia meghalhatott? Hogyan történhetett meg, hogy az emberek elfoghatták és megkínozhatták a Messiást? Nem ez volt-e a vége minden jónak, igaznak és szépnek? Ha ez megtörténhetett, van-e remény a világ számára?
Nos, a válasz igen. Van remény! A kereszt nem a történet végét jelentette! Isten igazságos és bölcs tervében ez a sötét és katasztrofális pillanat úgy volt elrendelve, hogy ez legyen az a pillanat, amely helyrehozza mindazt a sötét és katasztrofális dolgot, amit a bűn okozott a világnak. A halálnak ez a pillanata egyúttal az élet pillanata is volt. Ez a reménytelen pillanat volt az a pillanat, amikor az örök reménység megadatott. Az igazságtalanság e szörnyű pillanata egyúttal a csodálatos kegyelem pillanata is volt. A rendkívüli szenvedésnek ez a pillanata garantálta, hogy a szenvedésnek egyszer és mindenkorra vége lesz. A szomorúságnak ez a pillanata a szív és az élet örök örömébe fogadott bennünket. Krisztus elfogatása és halála megvásárolta számunkra az életet és a szabadságot. A legrosszabb dolog, ami történhetett, egyúttal a legjobb dolog is volt, ami történhetett. Egyedül Isten képes ilyesmire.
Ugyanaz az Isten, aki azt tervezte, hogy a legrosszabb dolog lesz a legjobb, a te Atyád. Ő uralkodik életed minden pillanatában, és hatalmas kegyelmében képes megtenni érted azt, amit a megváltás történelmében tett. Fogja az életedben bekövetkező katasztrófákat, és a megváltás eszközeivé teszi őket. Fogja a kudarcodat, és a kegyelem eszközeként használja. A bukott világ "halálát" arra használja, hogy motiváljon téged, hogy az élet után nyújtsd ki a kezed. Életed legnehezebb dolgai a kegyelem legédesebb eszközeivé válnak az ő bölcs és szerető kezében.
Vigyázz tehát, hogyan értelmezed az életedet. Ami katasztrófának tűnik, az valójában kegyelem lehet. Ami végnek tűnik, az lehet, hogy a kezdet. Ami reménytelennek tűnik, az lehet Isten eszköze, hogy valódi és tartós reményt adjon neked. Atyád elkötelezte magát amellett, hogy ami rossznak tűnik, azt valami nagyon-nagyon jóvá változtatja.

További tanulmányozásra és bátorításra: ApCsel 2:14-36

Paul David Tripp
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az életkörülmények összehangolása
  2024-03-30 07:12:50, szombat
 
  Az életkörülmények összehangolása

Jézus Krisztus életének és szolgálatának egyik legérdekesebb aspektusa az időzítéshez való érzéke volt. Nemrégiben észrevettem, hogy az Úr Jézus, úgy tűnt, késlelteti a földre való eljövetelét.
Az 1Mózes 3:15-ben található szavakkal kezdődően Isten megígérte, hogy elküldi a Felkentet, a Messiást, hogy megváltsa népét a bűneiktől. Ábrahámnak az volt megmondva, hogy ő lesz az ősatyja annak, akin keresztül az egész világot áldott lesz. Jákob azt mondta, hogy ez a Messiás Júda törzséből lesz. Mózes azt mondta nekünk, hogy Ő nagy próféta lesz. Az volt megmondva nekünk, hogy Dávid nemzetségéből fog származni és és örökre elfoglalja Dávid trónját. Ézsaiás próféta gyakran beszélt az eljövendő Messiásról.
Mikeás megjósolta, hogy Betlehemben fog születni, Zakariás pedig azt mondta, hogy szamáron ülve fog bevonulni Jeruzsálembe. Sorról sorra, parancsolatról parancsolatra, próféciáról próféciára ismertették a Messiás életének és küldetésének részleteit - több mint háromszáz különálló próféciát adtak meg tizenöt évszázadon keresztül.
Egész Izrael türelmetlenül várta ezt a Megváltót. Az Ószövetség a végéhez közeledett. Az utolsó próféták hirdették üzeneteiket - Haggáj, Zakariás és végül Malakiás, aki könyvét a "nehogy eljöjjek és átokkal sújtsam a földet" szavakkal fejezte be.
Mindenki várta, de a Messiás nem jelent meg. Ehelyett Nagy Sándor meteorként lángolt át Európán és Ázsián, uralva a világot. Messiás még mindig nem volt.
Sándor korai halála után a kis Izrael népét a szíriai Szeleukida dinasztia és annak zsarnoka, IV Antiokhosz brutálisan megalázta. Az évekből évtizedek, az évtizedekből pedig évszázadok lettek. Messiás még mindig nem volt. Nemzedékek jöttek és elpusztultak. Korszakok jöttek és mentek. Messiás még mindig nem volt.
Alfred Edersheim zsidó tudós szerint Izrael ősi rabbijai között nagy viták folytak arról a kérdésről, hogy "Mi késlelteti az Ő eljövetelét?". A remény egyre fogyott. Edersheim írta: "A csillapíthatatlan szenvedések évei után a zsinagógának be kellett látnia, hogy egytől egyig minden határidő lejárt, és ahogy a kétségbeesés rátelepedett Izrael szívére, általánosan elterjedt az a nézet, hogy a Messiás eljövetelének idejét nem lehet előre tudni, és hogy a témával kapcsolatos spekuláció veszélyes, bűnös, sőt kárhozatos".
Mi volt Isten álláspontja ebben a kérdésben? A Galata 4:4 szerint: "Amikor pedig eljött az időnek teljessége, elküldte Isten az ő Fiát" (NIV). Az idők távlatából visszatekintve láthatjuk, hogy Jézus Krisztus éppen a megfelelő pillanatban jött az emberi történelemben.
A megfelelő vallási pillanatban jött. Négy dolog történt Izrael vallási történetében az Ó- és Újszövetség között. Először is, a zsidók végül is ragaszkodtak az egyistenhithez: az egy Istenben való hithez. Másodszor, a zsidó tudósok összeállították és kanonizálták Szentírásukat, létrehozva azt, amit ma Ószövetségnek nevezünk.
Harmadszor, ebben az időszakban a héber Szentírást lefordították az általánosabb görög nyelvre. Negyedszer, a babiloni fogság idején a zsidók szétszóródtak az ismert világban. Ennek eredményeként, amikor az újszövetségi apostolok elindultak prédikálni, azt tapasztalták, hogy zsidó társaik már megismertették a világot az egyistenhittel és Isten törvényével, és ezzel előkészítették az utat az evangélium üzenete számára.
Az Úr Jézus ráadásul a megfelelő kulturális pillanatban érkezett. Az Ó- és Újszövetség közötti legdrámaibb esemény Nagy Sándor meteorszerű felemelkedése volt, aki végigsöpört Európán és Ázsián, és a világot egynyelvűvé változtatta: görög nyelvvé. Amikor az apostolok elindultak, hogy hirdessék az evangéliumot, görögül prédikáltak. Nem volt szükségük nyelviskolákra, fordítókra, nyelvi akadályokra.
Jézus éppen a megfelelő politikai pillanatban jött. Krisztus születésének idején a világot uraló hatalom a Római Birodalom volt, amely két, az evangélium sikeréhez kritikus fontosságú dolgot biztosított: egy fantasztikus úthálózatot a birodalom minden szegletébe, és a világméretű béke korszakát.
Ez volt az egyetlen alkalom az emberi történelemben, amikor mindezek a feltételek egyszerre jöttek össze. Nagyrészt ezek a tényezők tették lehetővé az evangélium gyors terjedését az Urunk feltámadását követő napokban.
Micsoda nagyszerű lecke! Megtanít bennünket a türelem erejére az élet eseményeivel kapcsolatban. Bíznunk kell az Ő időzítésében, és a szívünknek időt kell adnia Neki, hogy a körülményeket a javunkra igazítsa.
Miért nem kapok olyan sok imakérésemre azonnal választ? Talán Isten türelmesen vár, amíg az összes körülmény megfelelően igazodik e kérések vagy törekvések lehető legszélesebb körű beteljesüléséhez. Ugyanaz az éles, kifogástalan érzék az isteni időzítésre, amely Jézust az evangélium terjedésének optimális pillanatában küldte a világba, ugyanaz az éles, kifogástalan érzék az isteni időzítésre, amely imáinkra válaszol és életünket irányítja.
Az Úr Jézus Krisztus az Alfa és az Omega, a kezdet és a vég, az első és az utolsó. Ő ismeri a véget a kezdetektől, és néha úgynevezett késedelmek fordulnak elő az életben, mert Isten a mi javunkra igazítja a körülményeket. Várnunk kell rá és bíznunk kell benne, tudva, hogy az Ő időzítése ugyanolyan tökéletes, mint Ő maga.

Robert J. Morgan


 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Te egy példa vagy
  2024-03-29 22:45:51, péntek
 
  Március 30

Te egy példa vagy

,,Hanem vesztek erőt, minekutána a Szent Lélek eljő reátok: és lesztek nékem tanúim úgy Jeruzsálemben, mint az egész Júdeában és Samariában és a földnek mind végső határáig." (ApCsel 1:8)

Az emberek figyelnek téged. Ha tudják, hogy keresztény vagy, akkor tényleg figyelnek. És néha akkor figyelnek, amikor a legkevésbé számítasz rá.

A minap vettem egy új számítógépet (a régi elromlott). Ahelyett, hogy egyszerűbbé tette volna az életemet, az új számítógép azt eredményezte, hogy elvesztem a speciális parancsok és az opciós billentyűk tengerében. Kinyitottam a használati útmutatót, és felhívtam a 800-as számot. Egy gép válaszolt, és üzenetek sokaságát tárta elém, amelyeken végig kellett dolgoznom magam. Ez csak tovább fokozta a frusztrációmat. Végül egy igazi emberrel beszéltem. "Üdv, Michelle vagyok, és azért jöttem, hogy segítsek. Először is, mi a neve?"
Morgolódtam: "Joni, J-o-n-i-vel írva, de úgy ejtve, hogy Johnny. Remélem, tudsz nekem segíteni."
Miután csend lett a másik végén, Michelle megkérdezte: "Maga az a Joni Eareckson Tada?".
Elkaptak. Itt készültem lecseszni ezt a hölgyet és a számítógépes cégét, de ő tudta, hogy ki vagyok. Nevetve mondta: "Tudom, hogy ki vagy, úgyhogy nem lehetsz túlságosan csalódott miattam!". Ekkor mindketten nevettünk; igaza volt.
Keresztényként minden szót mérlegelned kell? Sosem szabad hazudnod? Mindig tartsd kordában az indulataidat? Csak azt mondd, amit gondolsz, és azt gondold komolyan, amit mondasz? Természetesen. Ha Krisztus nevére hivatkozol, az emberek elvárják, hogy úgy viselkedj, mint ő. Ez rossz dolog? Egyáltalán nem; a keresztény számára ez ésszerű.
Nos, vagy jól teszed a dolgodat, és építed a többi keresztényt, valamint szomjaztatod a hitetleneket Isten után, vagy pedig kiélheted a csalódottságodat, és bemocskolhatod Krisztus nevét. Magas elhívást kaptál - még akkor is, ha a számítógéped nem működik.

Uram Jézus, tedd lehetővé számomra, hogy úgy éljek, hogy az téged tiszteljen. Amikor mások nem figyelnek, vagy amikor azt hiszem, hogy ismeretlen vagyok, emlékeztess arra, hogy te látsz engem, és pontosan tudod, ki vagyok.

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Az élet várótermei
  2024-03-29 22:19:50, péntek
 
  Az élet várótermei

Nemrég találtam egy érdekes kettősséget a zsoltárokban, amely jól szemlélteti a küzdelmünket, amikor az élet várótermeiben találjuk magunkat. Egyrészt a zsoltárosok dicsérik az Úrra való várakozás erényét:

,,Várjad az Urat, légy erős; bátorodjék szíved és várjad az Urat." - Zsoltár 27:14
,,Lelkünk az Urat várja, segítségünk és pajzsunk ő." - Zsoltár 33:20
,,Csillapodjál le az Úrban és várjad őt; ne bosszankodjál arra, a kinek útja szerencsés, se arra, a ki álnok tanácsokat követ." - Zsoltár 37:7
,,A kik az Urat várják, öröklik a földet." - Zsoltár 37:9
,,Várjad az Urat, őrizd meg az ő útját; és fölmagasztal téged." - Zsoltár 37:34
,,Mert téged vártalak Uram, te hallgass meg Uram, Istenem!" - Zsoltár 38:16
,,Várom az Urat, várja az én lelkem, és bízom az ő ígéretében. Várja lelkem az Urat, jobban, mint az őrök a reggelt, az őrök a reggelt." - Zsoltár 130:5-6

Egy másik kifejezés még nagyobb gyakorisággal fordul elő a zsoltárokban. Ugyanazok a szerzők, akik azt mondják, hogy várjuk az Urat, csodálkoznak is....

,,Te, oh Uram, míglen?" - Zsoltár 6:4
,,Uram, meddig felejtkezel el rólam végképen? Meddig rejted el orcádat tőlem? Meddig tanakodjam lelkemben, bánkódjam szívemben naponként? Meddig hatalmaskodik az én ellenségem rajtam?" - Zsoltár 13:2-3
,,Oh Uram, meddig nézed?" - Zsoltár 35:17
,,Jeleket nem látunk, próféta nincs többé, és senki sem tudja, meddig tart ez még. Isten, meddig gyalázhat az ellenfél? Örökké csúfolhatja nevedet az ellenség?" - Zsoltár 74:9-10
,,URam, Seregek Istene, meddig lángol még haragod néped imádsága ellenére?" - Zsoltár 80:5
,,Miért rejtőzöl el oly soká, URam, miért lángol haragod, mint a tűz? Gondold meg, hogy mit ér az életem, milyen mulandónak teremtettél minden embert!" - Zsoltár 89:47-48
,,Fordulj hozzánk, URam! Meddig késel? Könyörülj szolgáidon!" - Zsoltár 90:13
,,URam, meddig fognak a bűnösök, meddig fognak a bűnösök vigadni?" - Zsoltár 94:3
,,Hány napja van még szolgádnak?" - Zsoltár 119:84
Át tudjuk érezni ezt a dilemmát. Egyrészt azt mondják, hogy várjunk az Úrra, másrészt pedig természetünknél fogva türelmetlenek vagyunk. Amikor szorongásban, fájdalomban vagy nehéz körülmények között érezzük magunkat, valami bennünk azt kiáltja: "Uram, meddig?".
Vegyünk észre két dolgot. Egyrészt Isten soha nem dorgálta meg türelmetlen népét, amiért azt kérdezte: "Meddig?". Sőt, még meg is tisztelte a kérdésüket azzal, hogy belefoglalta a Szentírásba. Másrészt soha nem válaszolt a kérdésükre. Ehelyett arra utasította őket, hogy várjanak az Ő időzítésére - és közben reményteljes igét adott nekik. Ézsaiás szavaival élve:

,,Hiszen öröktől fogva nem hallottak és fülükbe sem jutott, szem nem látott más Istent te kívüled, a ki így cselekszik azzal, a ki Őt várja." (Ézsaiás 64:3)

Robert J. Morgan

 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Egy költséges ajánlat
  2024-03-29 22:04:20, péntek
 
  Március 29

Egy költséges felajánlás

,,De a király ezt felelte Araunának: Így nem! Csak pénzért fogadom el tőled, mert nem akarok ingyen kapott égőáldozatot bemutatni Istenemnek, az ÚRnak. Megvette tehát Dávid azt a szérűt és a marhákat ötven sekel ezüstért." 2Sámuel 24:24

Arauna, a jebuzita csak udvarias volt. Amikor megtudta, hogy Dávid meg akarja venni a cséplőföldjét, hogy oltárt építsen, meghajolt, és felajánlotta ökreit az áldozati áldozathoz, valamint a fát, amelyen elégetni lehet. Dávid hallani sem akart erről. Ha igazi áldozatról van szó, Dávid tudta, hogy neki magának is fel kell ajánlania valamit. Például a nehezen megkeresett pénzét.
A mi esetünkben nem muszáj, hogy a mi készpénzünk legyen az a felajánlani való. Lehet az időnk, az imáink, az ajándékaink és a tehetségünk. Most éppen Carolynra gondolok, egy varrónő barátomra, aki alig tud megélni a varrásból és szabásból. Carolyn egyedül él a kis lakásában a macskájával, és késő éjszakáig dolgozik, varrogatva. Tavaly karácsonykor nem tudta megvenni azokat az ajándékokat, amiket szeretett volna, ezért még egy lépést tett - extra sokáig fennmaradt, és szoknyákból és mellényekből álló ajándékokat készített. A barátai a legjobbat kapták, amivel csak tudott szolgálni, még akkor is, ha ez azt jelentette, hogy le kellett csúsznia egy megbízás határidejéről, még akkor is, ha ez korán keléssel és fájó ujjakkal járt. Azok a szoknyák és mellények nekünk, akik megkaptuk őket, sokkal értékesebbek, mint bármi, amit a Saks Fifth Avenue-n vásárolhatnánk.
Oswald Chambers mondta: "Az áldozatról alkotott elképzelésünk az, hogy kicsikarunk magunkból valamit, amiről nem akarunk lemondani, tele fájdalommal, gyötrelemmel és szorongással. A bibliai elképzelés az áldozatról az, hogy szeretetajándékként odaadom a legjobbat, amim van".
Mi a legjobb dolog, amit tehetsz? Kétségtelenül valami, ami sokba kerül neked. Amikor a legjobbat adjuk, az mindig elvesz egy falatot valamiből, ami nekünk kedves - legyen az a pénztárcánk, az időnk, a barátságaink, az alvásunk, az ételünk, a büszkeségünk vagy a ruhásszekrényünk. Ajánld fel Istennek mindig a legjobbat.

Ha ma felajánlok neked valamit, legyen az a legjobbam. Ha nem az, Uram, akadályozd meg, hogy felajánlásként gondoljak rá!

Joni Eareckson Tada
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/12 oldal   Bejegyzések száma: 116 
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 116 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 6289
  • e Hét: 40065
  • e Hónap: 69377
  • e Év: 257179
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.