Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
December
  2017-12-08 23:30:46, péntek
 
  Csorba Győző - December




Tél van, meztelen ág-bogak
kúszálják a kerek holdat; a rettegő
földön félve kisér rideg
árnyékom. Valahol bárcsak akadna meg!

Mért juttatja eszembe, hogy
senkim sincs, egyedül járom az életet,
mért juttatja eszembe, hogy
nincs jól így, valamit kellene tenni már.

Vígan tartja elém meleg
karját néhol a fény, átnyul az ablakon. -
Ó, én nem mehetek be: más
nyugszik székemen és más gyüri ágyamat.

Szél ingatja a fák fejét,
rebbenten riadoz, fut föl-alá az árny,
mint a bánat a szívemen:
rebbenten riadoz, s jaj, soha nem hagy el.
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Ádventi köd
  2017-12-08 23:27:14, péntek
 
  Babits Mihály - Ádventi köd

Tél van megint!
Reggel amint
fölébredek,
még betekint
az utcalámpa
sötét szobámba,
mert odakint
köd van megint.

Elbuvik a
nap-paripa
az ég dugottabb
aklaiba,
hova a csillag-
állatok bujnak
nappalira:
Kos, Bak, Bika...

Tán a ravasz
égi lovas
sötéten tartja,
míg egy kamasz
s vig turf-inas
a forró pálya
gyepét kitárja:
az uj tavasz.

S én mint kinek
nagy versenyek
tétén végső
reménye remeg,
szorongva kérdem,
mit rejtenek
e függönyök
s az istenek?

És lesz-e még
hogy fölfakad
a borulat,
s küld-e a nap
egy sugarat,
mint vért a seb,
vagy megfuladt
a köd alatt?

És lesz-e még
Lángja elég
hevitni, mint
valaha rég
e földi lét
fagyát s az ember
vak életét
valaha még?

Ágyon ülök
s nincs egy szemernyi
kedvem kikelni.
Talán örök
marad a köd
amely beföd
s kásásan ing a
tetők fölött.

Óh könnyű rímek,
friss zengzetek,
csengessetek!
Végem, ha vígaszt
nem lelhetek
tibennetek...
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Kékség
  2017-12-08 23:23:38, péntek
 
  Csak úgy, mert szép.



 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Csirkemájas hamis rizottó
  2017-12-08 23:20:53, péntek
 
  Csirkemájas hamis rizottó

Hozzávalók:
20 dkg csirkemáj
20 dkg rizs
20 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
3-4 szelet bacon
2 paradicsom
1 zöldpaprika
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál étolaj

bors
majoránna
ízlés szerint ételízesítő


Elkészítés: A rizst megtisztítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, és az olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük kétszer annyi vízzel, mint amennyi a rizs térfogata. Felforraljuk, majd kis lángon 15-20 percig főzzük.

Amíg a rizs fő, elkészítjük a májat. Az összevágott szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, amit szintén megpirítunk. Belerakjuk a májat, megszórjuk borssal, majorannával, pár percig sütjük. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, a kockára vágott paradicsomot, megsózzuk, egy kis ételízesítővel meghintjük, és 10 percig pirítjuk.

A rizs tetejére szedve tálaljuk.





Mészáros Erika nyirfacukor

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Egyszerű vargabéles
  2017-12-08 23:16:50, péntek
 
  Egyszerű vargabéles

Hozzávalók

1 csomag rétes lap (10 lapos)
15 dkg cérnametélt
1 kg túró
3 dl tejföl
5 db tojás
20 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
0,5 dl olaj
15 dkg mazsola
1 db citrom
A béles tetejére:
4 dl tejföl
1 csomag vaníliás cukor


Elkészítés

A tésztát forró, enyhén sós vízbe kifőzzük. Ha elkészült leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük és félretesszük.
A tojások fehérjéjét kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük egy nagyobb tálban, majd vaníliás cukrot is belekeverjük. Beleforgatjuk a lecsepegtetett tésztát, tejfölt, majd a túrót, mazsolát, a reszelt citrom héját, végül az olajat.
Jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojáshabot is és lazán összeforgatjuk, vigyázva arra, hogy a habot ne törjük össze. A tepsit vékonyan kivajazzuk és egymásra terítünk fedésben 5 réteslapot, amiket vékonyan lekenünk olajjal.
Rárakjuk a túrótölteléket és befedjük a maradék réteslappal. Az utolsó réteg réteslapot is vékonyan megolajozzuk és a tejfölben elkevert vaníliás cukorral jó alaposan megkenjük. Előmelegített 170 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva melegen vagy langyosan tálaljuk.





Megjegyzés

Izlés szerint lehet bele több mazsolát rakni.
TinkaPrinzessin

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csilis pulykamáj
  2017-12-08 23:12:40, péntek
 
  Csilis pulykamáj

Hozzávalók

1 db hagyma
60 dkg pulykamáj
olíva olaj
bors
majoránna
1 db csili paprika (kisebb)
½ tk piros paprika (füstölt)

1 kg főzni való burgonya
2 dl tejföl
1 dl tej
10 dkg vaj
frissen őrölt szerecsendió
1 nagy marék rukkola


Elkészítés

A hagymát megpucoljuk, felkarikázzuk. A májat megtisztítjuk és falatnyi darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a hagymát, néhányszor átkeverjük, és hozzáadjuk a májat. Kevés vízzel felöntjük, és 10-15 perc alatt megpároljuk.
Közben borssal, majoránnával és csilivel ízesítjük. Sót csak a legvégén adunk hozzá.
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, megfőzzük, majd leszűrjük. Tejföllel, tejjel, vajjal pürésítjük. Sóval és szerecsendióval fűszerezzük. A májat füstölt pirospaprikával megszórjuk, a pürével és a rukkolával tálaljuk.





Gallicoop

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Téli húsos leves
  2017-12-08 23:09:36, péntek
 
  Téli húsos leves

Hozzávalók

20 dkg csirkemell

frissen őrölt bors
0,5 dl olaj
1 fej hagyma
1-2 db babérlevél
10 dkg burgonya
10 dkg sárgarépa
10 dkg zeller
10 dkg cékla
1/2 csokor petrezselyemzöld
1/2 csokor snidling


Elkészítés

A megtisztított húst felkockázzuk, majd megsózzuk és megborsozzuk. Felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk rajta a húskockákat. Kivesszük és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban megpirítjuk a finomra vágott hagymát a babérlevéllel, majd hozzáadjuk a megtisztított, csíkokra vágott zöldségeket. Megpirítjuk, majd felöntjük 8 dl vízzel, és az egészet puhára főzzük.
Megsózzuk és megborsozzuk ízlés szerint, majd a finomra vágott zöld fűszerekkel meghintve tálaljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Finomabb lesz a leves, ha a csontokból alaplét főzünk, és ezzel engedjük fel a zöldségeket.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     2/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.