Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
Az Istené vagy a miénk?
  2022-10-08 22:47:18, szombat
 
  Az Istené vagy a miénk?

Hívő életünk egyik legalapvetőbb kérdése, meg tudjuk-e különböztetni, hogy mikor ,,szeretünk" csupán a magunk szeretetével és mikor árad rajtunk keresztül az Isten szeretete?
Ez a feladat azért nagyon nehéz, mert külső megjelenésében e két szeretet között szinte lehetetlen különbséget tenni. Az eltérés ugyanis nem abban van, ami látható, hanem abban, ami a szem előtt rejtve marad: az indítékban, a szándék tisztaságában. Valljuk be, kellő önismeret, vagy önkritika hiányában gyakran beleesünk a kísértésbe, hogy saját emberi szeretetünket Isten rajtunk keresztül áradó jóságának tekintsük. Ezek a jó szándékú tévedéseink sokszor vezetnek fájdalmas konfliktusokhoz, sőt keserű csalódásokhoz az Istennel, embertársainkkal - de talán elsősorban önmagunkkal szemben.
Saját emberi szeretetünk ésszel kontrollálható, logikus és telis-tele van kicsinyes elvárásokkal.
Isten szeretete ésszel felfoghatatlan, emberi logikával követhetetlen és előre kiszámíthatatlan. Nem lehet kiérdemelni, mert nem érdem szerint jár, nem járandóság, vagy ,,juss", hanem ajándék. Az Ő szeretete feltétel nélküli, mindig megelőlegezett szeretet.
Igen, amíg a mi szeretetünkre érdemessé kell válnia a kiválasztottaknak, addig az Isten épp azokat ajándékozza meg gazdagon, akik a mi szemünkben teljesen érdemtelenek,
A mi szeretetünk - mint számító vállalkozó - csak azokba fektet energiát, akikben annak gyors kamatozását reméli. Az érdekteleneket és reménytelenül semminek látszókat azonban hamar ,,nullára írja". Isten szeretete viszont épp a reményteleneket, a folyton elbukó visszaesőket öleli magához legszorosabban, nem pedig a maguk szemében valaminek látszókat.
Mi gyarló emberi szeretetünk hálóját kivetjük azokra, akiket saját szempontjaink alapján megkedvelünk. Kezdetben szeretetünk körébe vonjuk, neveljük, gondozzuk őket. Mikor azonban ,,kinőnek" személyes bűvkörünkből, képtelenek vagyunk őket elengedni. Megragadó ,,szeretettel" inkább még szorosabbra rántjuk előttük a háló száját, és csalódott szívvel kérjük rajtuk számon a hálát és a viszonzást. Istennek nincsenek saját szempontjai. Ő személyválogatás nélkül szeret minden embert, legyen bár hitetlen, vagy hívő, mohamedán, hindu, zsidó vagy keresztyén.
A mi szeretetünk felfedező, megragadó és megkötöző szeretet.
Isten szeretete azonban egyszerre megtartó, őrző és elengedő, szabadon hagyó, felszabadító szeretet. Ő akkor sem vet ki minket szeretetéből, ha elhagyjuk Őt. Tiszteli szabadságunkat. De amíg mi büszkeségből nemet mondunk a hozzánk visszakéredzkedőknek, Isten soha nem utasítja vissza a hozzá visszatérő ,,tékozló fiúkat". Ő nem kér számon, nem rója fel a múltat. Újjászül minket megbocsátó szeretetében.
A mi szeretetünk csak az önérzet sérülékeny üvegfalán keresztül sugárzik. Ha ezt az üvegfalat kívülről bármilyen karc, vagy szenny éri, azon már csak nagy erőveszteséggel képes átszüremleni. Ilyen sérülés lehet bármilyen kicsinyesség, sértés, érdektelenség, bizalmatlanság, vagy alaptalan vád, amivel minket illetnek. Ezzel szemben Istennek nincs önérzete, mert az önérzet a magunkhoz és másokhoz viszonyulás érzékeny mérőműszere. Isten azonban az Alfa és az Omega, a kezdettől létező tökéletes LÉNY. Neki - mint önmagában teljes egésznek nincs szüksége arra, hogy bárkihez viszonyuljon. S mivel Ő maga sohasem változik - a változásnak még az árnyéka sem kísérti meg soha - önmagához sem kell viszonyulnia. Az Ő szeretetét nem lehet befolyásolni. Csak emberi érzelmeink, kishitűségünk, félelmeink, lelkiismeret-furdalásaink miatt támad bennünk az a képzet, hogy Isten nem szeret minket eléggé! Valójában azonban saját lefokozott önbecsülésünket, az élet harcában megsérült személyiségünk fájdalmait vetítjük bele saját Isten-képünkbe, és képtelenek vagyunk elhinni, hogy Ő másképp lát minket, mint ahogy mi látjuk önmagunkat.
Ő a jövőt, a pozitív lehetőségeket látja bennünk. Mi pedig gyakran csak az elmulasztott és már vissza nem térő nagy lehetőségek lepusztult emlékhelyének tekintjük magunkat. Nem merünk szembesülni az előttünk álló lehetőségekkel, pedig kishitűségünkbe zárt sorsunk ajtaját egy szebb jövő feszegeti.

Simon András
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Imádság
  2022-10-08 21:52:59, szombat
 
  Az igazi imádság nem önmagasztaló, Krisztust magasztalja.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:51:32, szombat
 
  Az igazi imádságban egyszerre van jelen a szent tisztelet, a szent bizalmasság és a szent bátorság.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:49:25, szombat
 
  Az igazi imádság úgy tár mindent az Úr elé, mintha az Úr semmit nem tudna a bűnös helyzetéről, közben mégis tisztában van vele, hogy az Úr mindent tud.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:47:26, szombat
 
  Az igazi imádság hagyja, hogy Isten Isten legyen. Kiüresíti a kezét és szívét Isten trónja előtt. Semmit nem rejteget. Az igazi imádság nem magyarázkodás, hanem kérés. Nem mondja meg az Úrnak, hogy miként térítsen meg egy bűnöst, hanem megkéri rá, hogy tegye meg, bízva abban, hogy Ő mindenkinél jobban tudja a módját.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:43:11, szombat
 
  Az igazi imádság ébredésre vágyik. Egyedül az Úrtól vár és remél mindent. Amikor Adoniram Judson nyolc éve szolgált már, de még senki sem tért meg a szavára, a Missziós Tanács megkérdezte tőle, hogy vár-e még ezek után valamit. Miután igennel felelt, újabb kérdést intéztek hozzá: "És mégis mekkora dolgot vár?" Mire Judson így felelt: "Olyan nagyot, amilyen nagyok Isten ígéretei."

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:38:43, szombat
 
  Az igazi imádság inkább szól Istenről, mint az emberről. Elmerül az Isten dicsőségével és országával való szent foglalatosságban. Nem maga az imádság, és nem is az imádkozó áll a középpontjában. Nem beteges önvizsgálat céljából fordul befelé, hanem azért, hogy kihozza onnan a hívő halottságát és romlottságát, hogy azután felvihesse a kegyelmes Mindenható elé.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:33:51, szombat
 
  Az igazi imádság nem prédikál Istennek. Nem akarja kézen fogva vezetni, hanem kinyúl vezérlő karja után.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:25:37, szombat
 
  Az igazi imádság a legerősebb fegyver a hívő Istentől kapott fegyverzetében. A puritán Thomas Lye így vallott róla: "Inkább állnék szemben a bűnösök ágyúival, mint az igazak imáival."

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Imádság
  2022-10-08 21:18:40, szombat
 
  Az igazi imádság megmagyarázhatatlanul felnagyítja mind Krisztus méltó voltát, mind a bűnös méltatlanságát, így az alázatosságnak és a "háládatosságnak" is a legfontosabb része.

Beeke
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 17 
2022.09 2022. Október 2022.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 1 db bejegyzés
e hónap: 269 db bejegyzés
e év: 1575 db bejegyzés
Összes: 35938 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1594
  • e Hét: 24238
  • e Hónap: 53550
  • e Év: 241352
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.