Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
almás pite
  2009-10-16 12:44:05, péntek
 
 


A tésztához:

45 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
1 csipet só
22 dkg cukor
12 dkg zsír /ha lehet, mangalica/
6 dkg margarin
kb 0,5 dl tej
2 tojás
1 citrom lereszelt héja
A töltelékhez:

1,7 kg jonatán alma (vagy valamilyen savanykás típusú)
1 citrom leve
3-4 ek zsemlemorzsa
6 dkg cukor
1 tk fahéj
Tetejére:

vaníliás porcukor

Az almát lereszeljük egy tálba, és félrerakjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Összegyúrjuk a tojásokkal, a zsírral, margarinnal és a cukorral, a tejjel, valamint a citrom lereszelt héjával - lágy tésztát kell kapnunk.
Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük egy kb. 40 x 26 cm-es tepsibe.
Egy pohárban a 6 dkg kristálycukrot összekeverjük az 1 tk fahéjjal.
Az almát kinyomkodva, egyenletesen szétterítjük a tésztán, meglocsolgatjuk a citrom levével, egyenletesen szétszórjuk rajta a fahéjjas cukrot, és meghintjük a zsemlemorzsával.
A tészta másik felét kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. Megszurkáljuk villával szépen a tetejét, és a sütőbe rakjuk. /Nem kenjük meg tojással!/
180°C fokon, (légkeveréses 160°C-on) 35-40 percig sütjük, a sütési idő függ az alma nedvtartalmától. A tészta teteje aranysárga lesz.
Amint kisült, kivesszük, és vaníliás porcukorral meghintjük, majd langyosan felszeletelve tálaljuk.


 
 
0 komment , kategória:  receptek  
csodakalács
  2009-10-16 12:38:28, péntek
 
 



60 dkg finomliszt
5 dkg élesztő
8 dkg kristálycukor
4 dl tej
1 csipes só
3 tojássárgája
2 ek étolaj
A töltelékhez:

1 csomag őrölt fahéj
25 dkg lágy margarin

Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk.
A többi hozzávalóval együtt tésztává dagasztjuk. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény aljától és oldalától.
6 egyforma cipót formálunk belőle és letakrva, langyos helyen kb. 45-50 perc alatt megkelesztjük.
A töltelékhez a margarint a cukorral és a fahéjjal habosra keverjük.
A cipókat egyesével kinyújtjuk és mindegyiket megkenjük a krém arányos részével. Felcsavarjuk. 3 rúdból kalácsot fonunk. Az így kapott két kalácsot kivajazott tepsire tesszük és kb. 20 percig pihentetjük. Időközben a sütőt (légkeveréses 165 fok, egyéb 180 fok) előmelegítjük.
Felvert tojással megkenjük és kb. 35 perc alatt megsütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
hét vége
  2009-10-16 08:05:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2009.09 2009. Október 2009.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 732 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 7263
  • e Hónap: 11667
  • e Év: 43396
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.