2009-10-16 12:44:05, péntek
|
|
|
A tésztához:
45 dkg finomliszt
1 cs sütőpor
1 csipet só
22 dkg cukor
12 dkg zsír /ha lehet, mangalica/
6 dkg margarin
kb 0,5 dl tej
2 tojás
1 citrom lereszelt héja
A töltelékhez:
1,7 kg jonatán alma (vagy valamilyen savanykás típusú)
1 citrom leve
3-4 ek zsemlemorzsa
6 dkg cukor
1 tk fahéj
Tetejére:
vaníliás porcukor
Az almát lereszeljük egy tálba, és félrerakjuk.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval. Összegyúrjuk a tojásokkal, a zsírral, margarinnal és a cukorral, a tejjel, valamint a citrom lereszelt héjával - lágy tésztát kell kapnunk.
Előmelegítjük a sütőt 180°C fokra (légkeveréses 160°C).
Kettéosztjuk a tésztát, az egyik felét kinyújtjuk és belehelyezzük egy kb. 40 x 26 cm-es tepsibe.
Egy pohárban a 6 dkg kristálycukrot összekeverjük az 1 tk fahéjjal.
Az almát kinyomkodva, egyenletesen szétterítjük a tésztán, meglocsolgatjuk a citrom levével, egyenletesen szétszórjuk rajta a fahéjjas cukrot, és meghintjük a zsemlemorzsával.
A tészta másik felét kinyújtjuk, és beborítjuk vele a tölteléket. Megszurkáljuk villával szépen a tetejét, és a sütőbe rakjuk. /Nem kenjük meg tojással!/
180°C fokon, (légkeveréses 160°C-on) 35-40 percig sütjük, a sütési idő függ az alma nedvtartalmától. A tészta teteje aranysárga lesz.
Amint kisült, kivesszük, és vaníliás porcukorral meghintjük, majd langyosan felszeletelve tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|