|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 115
|
|
|
|
2008-10-31 21:00:57, péntek
|
|
|
A lícium gyümölcse a természetben fellelhető egyik leggazdagabb természetes antioxidáns forrás. Gazdag ásványi elemekben (kalcium, kálium, vas, cink, szelén), riboflavinban (B2 vitamin), C-vitaminban, béta-karotinban, lykopinban, polszacharidokban és fenolokban.
Egyes vélemények szerint a világon az egyik leggazdagabb C-vitamin forrás.
A szabad gyököket ártalmatlanítani képes antioxidánsok többszörösen is támogatják az immunrendszer munkáját. A szabad gyökök képződése természetes élettani folyamat; sejtjeink az anyagcsere során tápanyagokat égetnek, az oxidáció melléktermékei a szabad gyökök.
Olykor azonban a szervezetben a különböző környezeti és életmódbeli tényező pl. az UV sugárzás, a szennyezett levegő, a dohányzás, a helytelen táplálkozás hatására a szükségesnél több szabadul fel belőlük. A szabad gyökök károsító hatása sok betegség kialakulásában is kimutatható: szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban; a koszorúér-elmeszesedés, a szívinfarktus, a rákos megbetegedések, bőrgyógyászati megbetegedések, több májbetegség kialakulásában.
Ezért fontos, hogy olyan természetes, antioxidánsokban gazdag táplálékkal segítsük szervezetünk működését, melyek nem halmoznak fel a szervezet számára szükségtelen vagy káros anyagokat.
Emellett a kínaiak szerint a lícium afrodiziákum is.
Ez a tulajdonság a növény egészségmegőrző tulajdonságában rejlik. Harminc éves kor körül már kezdetét veszi a vese gyengülése, ami általában a szexuális potencia visszaesésében és a hímivarsejtek minőségének romlásában jelentkezik.
A líciummal, azaz a vese és a máj működésének serkentésével a vesegyengeség általános tünetei (szédülés, fülzúgás, térd- és derékfájás, kimerültség) megszüntethetők.
Egészséges máj és vese esetén szabályos lesz a menstruáció is, és megszűnik a fehér folyás.
A tradicionális kínai orvoslás szerint a máj felel látásunkért, így "tiszta" májjal búcsút mondhat a szemproblémáinak.
Fogyasztható nyersen, vagy gyógyteába áztatva, illetve kompótba és levesbe főzve is. |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2008-10-31 17:32:33, péntek
|
|
|
A m i k o r...
"Amikor tudod, hogy nem jön, de mégis várod
Amikor tudod, hogy kár volt, mégse bánod,
Amikor érzed, hogy hevesebben dobog a szíved,
Amikor érzed, hogy érte remeg a két kezed,
Amikor várod, hogy eljöjjön a pillanat,
Amikor várod, hogy odaadhasd önmagad,
Amikor vágyod ölelését s csókjait,
Amikor vágyod hangját és szavait,
Amikor néznéd mosolyát és két szemét,
Amikor néznéd, ahogy nyújtja a két kezét,
Amikor nem bírod már, kibuggyannak a szavak,
Amikor nem bírod már türtőztetni magad,
Amikor elhiszed, hogy erre volt szükséged,
Amikor elhiszed, hogy Ő is eleped érted,
Amikor megijedsz, de nem tudsz tenni ellene,
Amikor megijedsz, mert rossz lenne nélküle,
Amikor már aludnál és ébrednél is mellette,
Amikor már Önmagaddal harcolsz ellene,
Amikor rájössz, hogy mit sem ér a józan ész,
Amikor rájössz, hogy miért ne, hisz egyszer élsz,
Amikor rájössz, hogy miért ne, hisz egyszer élsz,
Amikor világossá válik, hogy ez jó neked,
Amikor világossá válik, hogy megteszed,
Akkor vedd tudomásul, hogy igenis szereted!"
|
|
|
0 komment
, kategória: versek |
|
|
|
|
|
2008-10-30 12:43:25, csütörtök
|
|
|
* 60-70 dkg sertéscomb
* 2 nagy répa
* 2-3 szál petrezselyem
* petrezselyem zöldje
* 1 zöldpaprika
* 1-2 paradicsom
* 1-3 gerezd fokhagyma
* 1 vöröshagyma
* 10 dkg zöldborsó
* 10 dkg gomba
* babérlevél
* só, bors
* tárkony
* szegfűbors
* 1-2 ek mustár
* 2 dl tejföl
* 2-3 karika citrom
1. A kicsi kockákra vágott combot hideg vízben feltesszük főni.
2. Forrás után leöntjük róla a vizet és lemossuk a húst.
3. Egy másik edényben az apróra vágott zöldséget, sárgarépát kevés olajon lepirítjuk.
4. Rátesszük a húst, felöntjük vízzel, beletesszük a babérlevelet, sót, borsot, szegfűborsot, fokhagymát, hagymát, paprikát, paradicsomot.
5. Amikor a hús kezd puhulni, beletesszük a zöldborsót, gombát.
6. Mustáros habarást készítünk. (1-2 evőkanál mustár, 2 dl tejföl)
7. Habarás után, amikor minden megfőtt, beletesszük a petrezselyem zöldjét, 1 evőkanál tárkonyt.
8. Miután levettük a tűzről, teszünk bele 2-3 karika citromot (csak 20 percig hagyjuk a levesben.)
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2008-10-30 12:42:00, csütörtök
|
|
|
* 1/2 kg brokkoli
* 1 közepes fej lilahagyma
* 2 ek kapribogyó
* 1,5 ek vörösborecet
* 3 ek olívaolaj
* 3 ek mandulapehely (szeletelt mandula)
* só
* frissen őrölt fekete bors
1. A brokkolit rózsáira szedjük és lobogó, sós vízben blansírozzuk két percig. Leszűrjük és hideg vízzel jól átöblítjük, hagyjuk lecsepegni.
2. Szárazon felhevített serpenyőben pár perc alatt illatosra, aranyszínűre pirítjuk a mandulaszeletket. (Kis tálkában félretesszük.)
3. Ugyanebben a serpenyőben a durvára vágott lilahagymát olívaolajon puhára pároljuk, majd meglocsoljuk az ecettel, sózzuk, borsozzuk.
4. Hozzáadjuk a leöblített kapribogyót és a roppanós brokkolirózsákat. Ha szükségesnek ítéljük, löttyinthetünk még bele kevés olívaolajat.
5. Magasabbra vesszük a lángot, és többször átforgatva alaposan átforrósítjuk.
6. A lilahagymás-kapribogyós brokkolit tányérokra szedjük és meghintjük a pirított mandulapelyhekkel.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/12 oldal
|
Bejegyzések száma: 115
|
|
|
|
2008. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
115 db bejegyzés |
e év: |
1248 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1096
- e Hét: 5324
- e Hónap: 9728
- e Év: 41457
|
|
|