Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
Konyhai kisokos
  2012-03-31 17:59:50, szombat
 
  Burgonyatészta (krumplitészta)

Konyhai kisokos

Burgonyatészta (krumplitészta)

Hozzávalók:
1 kg krumpli
25 dkg liszt
1 tojás
1 csapott ek zsír,. vagy vaj
kevés só.

Elkészítése: A krumplit héjában megfőzzük, meghámozzuk és azon melegében áttörjük. Ha kihűlt, beledolgozzuk a lisztet, a tojást, a zsíradékot és megsózzuk. A masszát jól összedolgozzuk, hogy egyenletes és ruganyos legyen.

Nudlihoz, szilvásgombóchoz, barackosgombócokhoz, egyéb finomságokhoz, pl. kenyérben, cipóbansütésekhez is használhatjuk. A tojás mennyisége növelhető, a liszt vidékenként változik, sok helyen rozs, zab, kukoricaliszt is megy bele, Ez az alaprecept, de semmi se tiltja a kísérletezgetést. A végeredmény a lényeg.


Nokedli, galuska

Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 tojás

kb 3 dl víz

Elkészítése: A hozzávalókat összekevered. Nem kell görcsölni vele, a nokedli tésztája akkor jó, ha kissé csomós. Sós vízbe szaggasd, és ha feljütt, kissé még (pár percig) főzd, hogy a közepe is átfőjön. A víz liszttől, tojástól függő, érzésre kell önteni. Ne folyjon, de ne is álljon össze.

Készíthetjük rétesliszttel felesben, és a víz egy része is helyettesíthető tejjel. Érdemes kipróbálni. A nokedli és a galuska közti külömbség nüansznyi. A nokedli apróbb, egységesebb, és általában szaggatóval készítjük, a galuskát kanállal szaggatjuk, és amolyan "emberes" falatokat kapunk.


Gyúrt tészta készítése házilag

Elkészítése: A gyúródeszkára szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést csinálunk, amelybe beleütjük a tojásokat és megsózzuk. Óvatosan összeállítjuk, majd gyúrással alaposan kidolgozzuk úgy, hogy a tészta sima és csomómentes legyen. Ezután cipókat alakítunk ki, tetejüket vékonyan megkenjük zsírral, hogy felülete ne száradhasson ki, és tiszta ruhával letakarva 25-30 percig pihentetjük. A pihentetett tésztákat kinyújtjuk. A sodrófával vékonyított, nyújtott tésztát állandóan forgatjuk, hogy vastagsága egyenletes, formája kör alakú legyen.

Mielőtt a tészta készítéséhez hozzákezdenénk, tudni kell azt az aranyszabályt, hogy az igazi gyúrt tésztába egy cseppnyi vizet sem teszünk, és hogy a tészta minősége elsősorban a jó kidolgozástól függ. A nyújtáshoz mindig csak minimális lisztet használjunk, mert a sok liszt repedezetté teszi a tészta felületét. Ha cérnametéltet csinálunk, feltekerjük a sodrófára, kihúzzuk belőle, és vékonyan felszeleteljük az egészet. Meglisztezzük, tíz ujjunkkal fellazítjuk, hogy a liszt tapadásmentessé tegye, majd kiszárítjuk, vagy azonnal hasznosítjuk. A finommetélt még vékonyabb cérnametélt. Ugyanígy készül a szélesmetélt is, csak szélesebb csíkokra metéljük. Eperlevelet derelyeszaggatóval csinálunk, kiterített állapotában, kockatésztát úgy, mint a szélesmetéltet, csak még szélesebbre vágjuk, végül megmetéljük keresztben. A lebbencstésztához kiszárítjuk, kézzel összetörjük kisebb-nagyobb darabokra, és főzés előtt kissé megpirjuk a lábosban.


Csipetke, csipkedli
Hozzávalók:
15 dkg. liszt (amennyit a tojás felvesz) 1nagyobb tojás
1/2 kk só, de ízlés szerint több-kevesebb
Elkészítése: A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lisztet dobunk még a tálba jó bőven, és elkezdjük hagyományosan apró darabkákra csipkedni, majd sodrani ujjal.
Van egy gyorsabb módja is. Deszkán nyújtsd ki 2-3 mm vastagra, és pizzaszeletelő görgővel, derelyeszaggatóval, vagy simán késsel csikozd fel ugyanekkorára, alaposan lisztezd be, vissza ne ragadjon, majd kockázd fel. Hintsd meg bőven liszttel újból, és tenyérrel sodord meg. Tizede idő alatt kész, és szebb, egyenletesebb is.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
sós kiflik
  2012-03-31 17:32:58, szombat
 
  SÓS KIFLIK

Hozzávalók:
70 dkg liszt
2 db tojás
5 dkg élesztő
1 dl tej
1 mk cukor
1 pohár kefir

Töltelék:
20 dkg margarin
1 ek só

Az élesztőből, tejből as cukorból kovászt készítek.
A többi hozzávalót egy tálba teszem a megkelt kovásszal és hólyagosra dagasztom a tésztát.
(lehet géppel is).
Eztuán kb. 40 percig meleg helyen kelesztem.
Addig a puha vajat és a sót habosra keverem.
Ezután 8 részre osztom a tésztát as mindengyiket kinyújtom kerek pizzaformájúra.
A krém 1\4-ét rákenem az egyik lapra és ráteszek egy másik kerek format.
Ezt a dupla lapot feldarabolom 16 cikkre. (lehet 8 cikkre is)
A többi lapot is így csináljuk meg.
Felvert tojással megkenem a tetejüket as sajtal, szezámmaggal köménnyel megszóróm.
Előmelegített kb. 180 fokos sütöben sütöm.



 
 
0 komment , kategória:  sós sütik  
húsvéti kalácsok
  2012-03-27 13:50:04, kedd
 
 



1,2 kg liszt (fele sima, fele rétes)
1 cs friss élesztő
15 dkg cukor
2 tojássárgája
1 kk só
½ pohár tejföl
10 dkg vaj puhán
tej szükség szerint
tojás a kenéshez

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, legjobb kelesztőbe. Elkeverjük benne a sót, és mélyedést készítünk a közepébe.
Tejet langyosítunk egy bögrényit, és a mélyedésbe öntjük, kicsi lisztet is keverünk hozzá, és belemorzsáljuk az élesztőt, szórunk rá egy kevés cukrot, és letakarva megkelesztjük a kovászt.
Miután a kovász megkelt (felfutott), hozzátesszük a többi anyagot a vaj kivételével, és jól kigyúrjuk.
Kissé félre tesszük kb. fél órára, és még egyszer átgyúrjuk, hozzátesszük a puha vajat, és ezzel már csak könnyedén összedolgozzuk. Ettől lesz foszlós.
Letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkára öntjük, és hét egyenlő részre osztjuk. Először négy tésztát kisodrunk jó hosszúra, és összefonjuk.
Zsírozott vagy sütőpapíros tepsibe körré formáljuk a fonatot.
Kisodorjuk a maradék 3-at is, összefonva az előző tetejére tesszük. Kissé rányomkodva tenyerünkkel, hogy a kelésnél ne bukjon le.
Felvert tojássárgájával megkenjük, és kb. fél órai pihentetés után megsütjük. (Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le papírral.)
Sütőből kivéve egy konyharuhával letakarva még kissé pihentetjük, utána szelhetjük.




4,5 dl víz
12 dkg vaj
90 dkg liszt
5 dkg cukor
5 dkg barna cukor
7 tk szárított élesztő
4 db tojás
csipet só
Tetejére:

1 jól felvert tojás
3 szem mazsola

A vizet a vajjal felmelegítjuk, hogy megolvadjon, de ne forrjon.
Egy nagy tálban (ha van dagasztógépünk, akkor azt használjuk) elkeverjük a cukrokat, a lisztből 40 dkg-ot, a sót meg az élesztőt, végül beleöntjük a vajas vizet.
Jól osszekeverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat egyenként szintén jól elkeverve.
Ezután a maradék lisztet 4 részletben adjuk hozza, minden adagot jól elkeverve. Amikor a tészta már elválik a tál oldalától, akkor enyhén lisztezett deszkán addig gyúrjuk, amíg sima és ruganyós lesz.
Kiolajozzuk a tálat, a tésztát visszarakjuk, fordítunk rajta, hogy az olaj bevonja minden oldalról. Letakarjuk konyharuhával, meleg, huzatmentes helyen duplájára kelesztjük.
Amikor megkelt, két részre osztjuk. Ezután tetszés szerinti formára alakítjuk. (Én az egyik felét 3 részre osztottam, és összefontam. A másik adagból nyulat készítettem. Azt az adagot szintén elfeleztem, az egyik félből levágtam egy vékony csíkot, amiből 5 kis gombócot formáltam. Ez lesz a hasa, a két első lába meg az orra és a pofija. A másik fél adagot elfelezve, az egyik a feje, a másik fél pedig négy részre vágva a füle meg a két hátsó lába. A jól felvert tojással "ragasztottam" a pofiját, orrát, lábait a testhez. A szemnek meg a köldöknek, éles késsel kis lyukat vágtam, és a mazsolát a tojásba mártva úgy nyomtam a mélyedésbe.)
Sütőlemezre rakva, konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Begyújtjuk a sütőt.
Tojással megkenjük a kalácsok tetejét. Meleg sütőbe rakva pirosra sütjük.




30 dkg liszt (25 cm-es kalácsformához)
2 dkg élesztő
1 csapott evőkanál cukor
5 dkg vaj
1 tojás
8 db édesítő tabletta
1/2 citrom reszelt héja
nagyobb csipet só
kb. 2 dl tej (a liszt minőségétől függően)

A lisztet a kelt tészta gyártásra rendszeresített tálba öntjük, krátert formázunk a közepén.
Kis lábaskában fél dl tejet langyosítunk, hozzáadunk egy csapott evőkanál lisztet és egy csapott evőkanál cukrot, az élesztőt. A kisrugóssal homogenizáljuk és várunk, míg felfut (már nem folyik).
A tálban képezett liszt-kráter közepébe kotorjuk a kovászt, szélről lisztet húzunk rá, hogy teljesen ellepje.
A kis lábaskába újabb fél dl tejet öntünk, hozzáadjuk az édesítő tablettákat és a vajat. Kisrugóssal homogenizálunk, a vaj felolvad, az édesítő tabletta feloldódik. Még egy dl tejet adunk, langyos legyen. Azért használok édesítő tablettát cukor helyett, mert a cukor "lehúzza" a kelttésztát - azaz nem kel könnyűre, levegősre, ahogy szeretnénk. Nagyanyám nem használt sem édesítő tablettát, sem cukrot, így a kalács könnyű volt ugyan, de nem volt elég édes. A kalács legyen édes! Ettől kalács és nem kenyér!
Az édes-vajas tejet a liszthez adjuk, a citromhéjjal, a felvert tojás felével és a sóval. Középen lyukas, kerek formájú fakanállal összedolgozzuk. Akkor elég a tej, ha a fakanállal össze tudjuk dolgozni, de nem könnyen! Álljon össze a massza, de dolgozzunk meg érte! Ha túl könnyen megy, akkor túl sok a tej - dagasztáskor bajunk lesz vele! Az a jó, ha nehezen ugyan, de összevegyíthető a fakanállal a tészta. Ha mégsem: kevés langyos tejjel segítünk.
Kézzel dagasztjuk tovább a tésztát: nyitott ujjakkal újra és újra felvéve és a tál falához csapva. (Úgy szoktam, hogy a térdeim közé szorítom a tálat, ott csapkodok.) Mikor már sem a kezemhez, sem a tálhoz nem ragad, akkor lisztet szórok alá, bucit formálok belőle, lisztet szórok rá is, és letakarva kelni hagyom.
Amikor a kétszeresére dagadt, deszkára borítom és könnyű kézzel hurkát formálok belőle. Nem gyötröm, nem bántom - élvezem kellemes lazaságát.
A hurka egyik végét a jobb kezemmel előre, a másik végét a ballal hátrafelé csavarom, közben lazán felemelve a deszkához csapkodom. Egyszercsak magától össze akar tekeredni - pontosan úgy, mint amikor a fonalból sodrott kötelet akarok csinálni. Ekkor megengedem, hogy a hurka középről indulva összetekeredjen önmagával, kedvesen segítek, végül a két végét alulról felfelé összenyomom.
Kalács formába teszem az összefont szálat, megint letakarom konyharuhával és kelni hagyom. Kelt tésztát akkor szabad készíteni, ha jó meleg a konyha - legalább 25 fokos - különben nincs kelés!
Amikor a tészta majdnem a kalács-forma tetejéig dagadt, megkenem a felvert tojás másik felével. Még 10 percig várok, hogy a tojás rászikkadjon a tésztára.
Forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra kapcsolok és szép pirosra sütöm a kalácsot.
A sütőből kivéve megvárom míg langyosra hűl, akkor borítom ki a formából.
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
elnöki tekercs
  2012-03-26 21:33:11, hétfő
 
 



4 tojásfehérje
8 dkg porcukor
pici só
6 csapott ek kakaópor (nem instant)

A krémhez:

4 dl habtejszín
fél csomag habfix
3 dl tej
1 cs tejszín ízű pudingpor
3 ek cukor
A hempergetéshez:

kb. fél csomag kókuszreszelék

A 4 tojásfehérjét kemény habbá verjük pici sóval.
Belekeverjük a porcukrot, fokozatosan szitáljuk bele a kakaót és közben kézi erővel nagyon lazán összekavarjuk.
Egy 38x30-as sütőpléhre fektetjük a jó minőségű sütőpapírt, és egyenletesen elkenjük rajta a kakaós masszát.
Elektromos sütőben 190°C-on 15 percig sütjük.
Kb. 8 perc után lessünk be a sütőbe. (Nem szabad megfeledkezni róla, mert ha kiszárad, törik, nem lehet feltekerni)
Ha kisül, a tetejének puhának kell lennie és tűpróbánál nem szabad, hogy ragadjon.
Közben elkészítjük a tölteléket: A pudingot a cukorral megfőzzük.
Miután levesszek a tűzről, kihűlésig többször belekeverünk (ne bőrösödjön be).
Felverjük a tejszínt a fixálóval és a már jól kihűlt pudinghoz, kanalanként lazán hozzákeverjük.
A kisült és kihűlt lapot az asztalra tesszük, rákenjük a krém 1/3-át.
Megszórjuk kókuszreszelékkel, és feltekerjük, mint a piskótatekercset, közben óvatosan leválasztjuk róla a sütőpapírt.
A tekercs hosszának megfelelő alufóliára ráöntjük a maradék kókuszreszeléket, szétsimítjuk, és a szélére tesszük a tekercset.
Megkenjük krémmel, a szabadon levő részét és begurítjuk a kókuszba.
A még barna részt is bekrémezzük, majd tovább gurítjuk a kókuszba.
A fólia 2 végét megfogva, ide-oda görgetjük.
1,5-2 óra hűtés és fogyasztható.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
vicc
  2012-03-26 20:22:59, hétfő
 
  Egy részeg dülöngél hazafelé a körúton. A Rákóczi téren megszólítja
egy néger örömlány:
- Hello szépfiú, nem akarsz hazakísérni?
- Mi... mi... mit csináljak én Afrikában?
-----------------------------------------------------
A dülöngélő részeg az utcán nekimegy egy asszonynak,aki hatalmas pofont lekever neki.
- Már haza is értem? - csodálkozik a részeg.



 
 
0 komment , kategória:  viccek  
húsvét
  2012-03-26 11:00:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
dalmata
  2012-03-24 20:45:48, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
húsvét
  2012-03-23 21:58:28, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
sünik
  2012-03-23 21:50:58, péntek
 
  "Néhány sündisznó roppant fázik egy téli éjszakán. Összebújnak hát, hogy egymást melegítve védekezzenek a hideg ellen. De mennél jobban összebújnak, annál jobban érzik egymás tüskéit, annál jobban szúrnak. Próbálnak hát távolodni. Csakhogy akkor ismét dideregnek. Valahogy így van ez az emberrel is. Ha eltávolodik társaitól, minden kihűl körülötte, rideg lesz az élete. Ha közelít hozzájuk, némely szúrást, esetleg akaratlan tüskét el kell viselnie. De még mindig jobb szeretteink tüskés kedvét eltűrni, mint belefagyni az egyedüllétbe. Elvégre nekünk is vannak tüskéink, amelyeket a hozzánk ragaszkodók kénytelenek eltűrni. S ha él bennünk megértés, szeretet, e tüskepárbaj sosem okoz veszélyes sérüléseket."


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
gyömbéres csirke
  2012-03-21 20:46:30, szerda
 
 



25 dkg csirke felsőcomb filé
15 dkg vágott zöldbab (mirelit)
3 dkg kenyérszalonna
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 tk méz
1 kk só
friss reszelt gyömbér vagy 1 tk őrölt gyömbér
1/2 tk chilipaprika
kevés vaj a sütéshez

elkészítés
Egy kevés vajon megfuttatjuk az apró kockára vágott szalonnát. Mikor kezd áttetszővé válni, hozzátesszük a laskára vágott vöröshagymát, s lassú tűzön alaposan megdinszteljük.
Hozzátesszük a friss reszelt gyömbért, s a fokhagymát, s feljebb tekerjük a hőfokot. Beledobjuk a kockára vágott csirkét, s a mézet is belekeverjük.
Mikor a hús kifehéredett, s kicsit meg is pirult, takarékra állítjuk a lángot, s hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt kb. 10 perc alatt puhára pároljuk a húst.
Végül hozzátesszük a mirelit zöldbabot, meglocsoljuk egy kis szójaszósszal, s még pár percig hagyjuk főni, míg a bab is megpuhul.
 
 
1 komment , kategória:  főételek  
     1/5 oldal   Bejegyzések száma: 42 
2012.02 2012. Március 2012.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 42 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 56
  • e Hét: 151
  • e Hónap: 1363
  • e Év: 29586
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.