Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
mákos pettyeske
  2014-03-31 22:05:25, hétfő
 
 



Hozzávalók: 4 személyre

Tészta
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag sütőpor
- 15 dkg vaj
- 1 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- citrom héja

Krém
- 5 dkg fehércsokoládé
- 2 dkg vaj
- 10 dkg étcsokoládé
- 1 evőkanál édes kekszmorzsa
- 15 dkg darált mák
- 20 dkg kristálycukor
- 5 tojás

Tészta
Összeállítjuk a tésztát, ha kell, 1-2 evőkanál tejet tehetünk hozzá. Kettéosztjuk: a felét kinyújtjuk, tepsibe terítjük. Megkenjük baracklekvárral. A tészta másik feléből hat gombócot csinálunk. Mindegyikből tepsi hosszúságú rudat nyújtunk. A lekvárral megkent tésztára helyezzük egyenlő távolságra.
Krém
Összekeverjük az öt tojássárgáját a cukorral, a darált mákkal meg a morzsával, végül óvatosan összeforgatjuk a fehérjékből vert kemény habbal. A nyers tésztára simítjuk. Forró, 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. Ha kihült, étcsokoládéval bevonjuk, fehér csokivak márványozzuk. Hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
zabpelyhes paleo keksz
  2014-03-31 13:29:15, hétfő
 
 




Zabpelyhes-diós keksz

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

10 dkg zabpehely (gluténmentes)
10 dkg dióbél
10 dkg puha kókuszolaj
5 dkg xilit
1 citrom/narancs reszelt héja
1 db tojás
1 mokkáskanál szódabikarbóna

A zabpelyhet és a diót száraz serpenyőbe öntjük, és közepes lángon pár percig pirítjuk, közben néha megrázogatjuk. Ha kész, 2 evőkanál zabpelyhet félreteszünk, a többit a dióval együtt ledaráljuk. A puha vajat kikeverjük a cukorral és a tojással, majd minden egyéb alapanyagot hozzáadunk (citromhéj, szódabikarbóna, darált dió és zabpehely, és a 2 evőkanál egészben hagyott zabpehely) és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit és előmelegítjük a sütőt 190 fokra. Diónyi adagokat kanalazunk a sütőpapírra, kicsit ellapogatjuk, és sütőbe toljuk 12 percre. Ha kész, hűlni hagyjuk.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
p aleo csokis keksz
  2014-03-31 13:27:46, hétfő
 
 



Csokis keksz

Hozzávalók 15-20 db-hoz:

7 dkg kókuszolaj
20 dkg étcsokoládé
10 dkg xilit
2 db tojás
7 dkg darált mandula
1 mokkáskanál szódabikarbóna
10 dkg 70 %-os étcsokoládé apróra vágva

A vajat, a 20 dkg étcsokoládét és a cukrot egy lábasban közepes lángon összeolvasztjuk, majd lehúzzuk a tűzről, és pár percig hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tojásokat, és elkeverjük, majd a mandulát, a sütőport és az apróra vágott 10 dkg étcsokoládét is hozzákeverjük. A masszát hűlni hagyjuk, ha már nem meleg a lábas, hűtőbe rakjuk (akár 1 éjszakára is). Sütőpapírral bélelünk ki két tepsit, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A megdermedt masszából diónyi golyókat formázunk, a tepsire helyezzük, és tenyérrel, vagy egy pohár talpával kilapítjuk. Sütőbe toljuk, és 12 percig sütjük, majd megvárjuk, amíg teljesen kihűl.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
puncs szelet
  2014-03-31 13:24:13, hétfő
 
 




Hozzávalók: 4 személyre
- 6 evőkanál tejszín
- 15 dkg étcsokoládé
- 4-5 evőkanál lekvár
- 15 dkg dió
- 2 evőkanál kakaópor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 1 dl rum
- 6 evőkanál kristálycukor
- 6 evőkanál finomliszt
- 6 tojás
- 15 dkg cukor

Habosra keverjük a hat tojás sárgáját a 6 evőkanál cukorral, végül óvatosan beleforgatjuk a hat fehérjéből vert kemény habot. Elosztjuk benne a lisztet. Kizsírozott, kilisztezett tepsibe öntjük, 180 fokos sütőben megsütjük. Ha langyosra hűlt, kiborítjuk, és teljesen kihűtjük (akár előző nap is megsüthetjük, könnyebb is vele dolgozni, ha kicsit szárazabb). Levágjuk a tészta széleit, majd lapjában lemetsszük a felső felét-kétharmadát. A levágott részeket egy tálba morzsoljuk. Összekeverjük a rummal és a puha vajjal. Megédesítjük 15 dkg porcukorral, beledolgozzuk a kakaót. Egy lábasban megpirítjuk a 15 dkg kristálycukrot, beledobjuk a durvára tört diót, és gyorsan, még melegen összekeverjük a másik masszával. Az egészben hagyott piskótalapot megkenjük a lekvárral, rásimítjuk a rumos tölteléket. Kis lábasban felforrósítjuk a tejszínt, beletördeljük a csokit, és kevergetve, a lángról levéve felolvasztjuk. Hozzákeverjük a kockákra vágott hideg vajat, és ezt a mázat ráöntjük a sütemény tetejére. Hideg helyen hagyjuk összeérni az ízeket. Tálalás előtt meleg vízbe mártott késsel hosszúkás szeletekre vágjuk.
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
egybeasírt kuglóf formában
  2014-03-31 13:13:18, hétfő
 
 




HOZZÁVALÓK:
1 kg darált hús sertés és marha vegyesen
8 db tojás
1 tojás fehérje
2 kis fej vöröshagyma
4 nagy gerezd fokhagyma

bors
pirospaprika
majoránna
petrezselyemzöld
2 db szikkadt zsemle
kevés tej
a forma kikenéséhez:
vaj
zsemlemorzsa

ELKÉSZÍTÉS:
6 tojást keményre főzünk. A darált sertéshúst 2 tojással, a finomra vágott vöröshagymával, az összezúzott fokhagymával, sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával és az apróra vágott petrezselyemzölddel jól összekeverjük.

A zsemléket kis időre tejbe áztatjuk, majd kifacsarjuk és a ,,széttépkedett" zsemlét is a húsmasszához keverjük.

A húst egy nagy vajjal kikent, finom zsemlemorzsával meghintett kuglófformába tesszük úgy, hogy a közepén elosztjuk a 6 főtt tojást, a tetejére simítjuk a maradék húst. A tetejét felvert tojásfehérjével kenjük meg, hogy egyben, szétnyílás mentesen süljön meg.

200 fokos sütőben kb. 1 óra alatt sül meg (a sütő teljesítményétől függ).

Sütés után kihűtjük, deszkára borítjuk, majd felszeleteljük.

(Még ízletesebb, ha a formát vajjal való kikenés és zsemlemorzsával való meghintés helyett vastagabb bacon szeletekkel rakjuk ki, és arra kerül a húsos, tojásos réteg.)
 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
meggyes kókuszos tekercs
  2014-03-31 13:04:05, hétfő
 
 




Alap:
50 dkg darált háztartási keksz
3-4 evőkanál kakaópor
20 dkg porcukor
4 evőkanál feketekávé
tej az összeállításhoz

Krém:
30 dkg vaj
20 dkg porcukor
10 dkg kókuszreszelék + 10 dkg a megszóráshoz
magozott meggy

Az elkészült kekszes alapot három egyforma kisebb és egy nagyobb részre osztjuk. A kisebbeket folpackon egyesével kinyújtjuk téglalap alakúra. Ekkor meg tudjuk nézni, hogy milyen hosszúak lesznek, és ehhez igazítjuk majd a nagy tészta méretét. A kis tésztalapokra kenünk valamennyi krémet, kirakjuk szorosan magozott meggyszemekkel, és csak egyszerűen felcsavarjuk. Három vékony rudat kapunk. A végeiket le lehet vágni, hogy pontosan egyforma hosszúak legyenek.

Folpackon a nagy tésztából egy szélesebb, de ugyanolyan hosszú téglalapot nyújtunk, mint a kicsik. Megkenjük krémmel, de nem túl vastagon. Két kis rudat ráhelyezünk, közéjük is krémet kenünk, majd erre kerül középre a harmadik meggyes rúd. A rudak oldalán, ahol egy kicsit beesik a töltelék, oda is kenünk krémet, kitöltjük az űrt, és ekkor a folpack segítségével óvatosan feltekerjük. Meglehet, hogy segítség kell hozzá, mert négy kézzel könnyebben lehet vele boldogulni. A végeredmény azonban megéri a fáradtságot!
Szórjuk meg kókuszreszelékkel, majd tegyük hűtőbe. Lehet, hogy a leírás nem a legegyszerűbb, de a képek alapján nagyon könnyű elképzelni az összeállítást.


 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
csokis mákos paleo krémes
  2014-03-29 18:52:44, szombat
 
 



Hozzávalók egy 19×32 cm-es tepsihez:
A tésztához:
3 tojás
8 dkg erythritol por alakú
0,25 dl kókusztej
10 dkg darált mák
5 dkg nyílgyökérpor
3/4 cs sütőpor

A krémhez:
2 dl kókusztej
2 tk. szentjánoskenyérmag liszt, amit a paleo tejbegríznél használok, nem karobpor
1 tk. vanília kivonat
10 dkg darált mák
3 ek. kókuszvaj
8 dkg erythritol por alakú
+
2,5 dl kókuszkrém felverve
+ 2-3 dl áfonya lekvár (cukormentes)

A csokimázhoz:
5 dkg étcsoki (tej és cukormentes)
5 dkg kókuszvaj
1 ek.. evőkanál kakaópor
kevés erythritol (ízlés szerint, de el is maradhat)

A tojásokat külön választottam, a sárgákat habosra kevertem a por alakú erythritollal, majd hozzáadtam a kókusztejet is, elkevertem. A száraz hozzávalókat elvegyítettem. A tojás fehérjéket kemény habbá vertem, ezt összeforgattam a habos masszával, beleforgattam a száraz hozzávalókat. Egy 18 x 28-as tepsit használtam, kibéleltem sütőpapírral, belesimítottam a masszát. 180 fokos előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt megsült. Valamiért egy kis tojássárgája kivált a tésztában, de ez csak esztétikai hiba, az íze nagyon finom volt így is. Legközelebb csak úgy készítem majd, ahogyan én szoktam a piskótát, a tojásokat egyben keverem habosra. A krémhez a szentjánoskenyérmag lisztet és a mákot simára kevertem a kókusztejjel, felforraltam, folyamatos keverés közben besűrítettem, hűlés közben még keményedik az állaga. Amikor készen volt, belekevertem a vanília kivonatot, az édesítőt és kókuszvajat, simára kevertem, hagytam kihűlni, de közben többször átkevertem. A kókuszkrémet, amit előtte egy éjszakára kinyitva a hűtőbe tettem, felvertem, majd lazán összeforgattam a mákos krémmel. A kihűlt tészta tetejére kentem az áfonyalekvárt, erre simítottam rá a mákos krémet, ez lehetett volna több is, legközelebb ebből is többet fogok készíteni. A szentjánoskenyérmag liszt kapható Magyarországon is, nem azonos a karobporral, én ebből készítem a paleo tejbegrízt, itt meg lehet nézni hogyan. Talán útifűmaghéj is használható helyette, de szerintem ez sokkal finomabb így, érdemes beszerezni, mert nagyon kevés kell belőle egyszerre, iszonyú nagy a folyadékfelvevő képessége. A megkent tésztát a hűtőbe tettem, hogy a krém teljesen megszilárduljon, majd elkészítettem a bevonatot. A csokit felolvasztottam a kókuszvajjal, belekevertem a kakaóport és kevés édesítőt, habverővel simára kevertem és ezt simítottam a krém tetejére. Visszatettem a hűtőbe megdermedni, teljes dermedés után szinte lehetetlen volt törés nélkül felvágni, pedig melegített kést használtam, ezért még mielőtt a máz teljesen megdermed, érdemes felvágni a mázat szeletekre, így könnyebb lesz majd szépen szeletelni. Szerintünk nagyon finom és nagyon mákos.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
bölcsességek
  2014-03-29 18:40:28, szombat
 
 
ROSSZ SZÓ
Minden, amit mondasz, rólad szól: kivált, amikor másvalakiről beszélsz.
(Paul Valéery)


TÖKÉLETESSÉG
Semmiben sem vagyunk tökéletesek, még a rosszban sem.
(Fontenelle)


A TUDOMÁNY KORLÁTAI
Mégiscsak érdekes, hogy egy rágcsáló többet tud arról, mikor lesz elemi csapás, földrengés, mint a legragyogóbb tudós a gépeivel.
(Szepes Mária)


A DOLGOK LÉNYEGE
Semmiféle dolgot nem lehet sem szeretni, sem gyűlölni, míg meg nem ismertük.
Leonardo da Vinci


ÍTÉLKEZÉS
Gondolkodni nehéz, ezért legtöbben ítélnek.
(Márai Sándor)

A FÉLELEM EREJE
Aki fél, legalább olyan veszedelmes, mint aki gyűlöl.
(Márai Sándor)
 
 
0 komment , kategória:  idézetek  
csokoládé mousse
  2014-03-29 18:36:52, szombat
 
 



154.2 g csokoládé - ét (53%-os)
82.2 g vaj
2 db tojássárgája
3 db tojásfehérje
25.7 g porcukor

Leírás

A csokoládékrémek legnemesebbike a csokoládé mousse. A tojásfehérje habos lazításnak köszönhetően a csokoládé íze nem torzul, és légiesen könnyű, stabil krémet kapunk. Tortába töltve, vagy önmagában fogyasztva desszertként is felhasználható, zselés kötőanyag nélkül!

A csokoládét vízgőz fölött olvasszuk 45 C-ra, majd tegyük bele a felkockázott vajat, és olvasszuk fel benne. Ügyeljünk, hogy a keverék hőmérséklete ne emelkedjen 50 C fölé!
Míg a csokoládé olvad, a tojásfehérjét verjük habbá a porcukorral. Itt arra kel figyelnünk, hogy ne legyen törősen kemény a hab.
Ha mindezekkel megvagyunk, a tojássárgákat egyenletesen keverjük el a vajas csokoládéban.
Végül a felvert habot egy fakanállal, három részletben keverjük hozzá a csokoládéhoz.
A teljesen simára kevert mousse-t tegyük fél órára hűtőbe, majd evőkanállal galuskázzuk tálba, csokiforgáccsal díszíthetjük.
 
 
0 komment , kategória:  paleolit táplálkozás  
sonkás kalács
  2014-03-29 18:16:24, szombat
 
  Hozzávalók 4 személyre:
50 deka liszt,
3 dl tej,
1 tojás sárgája,
5 deka vaj, csapott kiskanál só, 1
kanál cukor,
1 csomag száraz élesztő.
A töltelék 10-15 deka puhára főzött sonka,
3-4 evőkanál tejszínes torma
A kenegetéshez 1 tojás

Elkészítés:
A tejet meglangyosítottam és belekevertem a cukrot, élesztőt. A liszttel összedolgoztam az összes hozzávalót, jól meggyúrtam, gyömöszöltem. Letakarva 1 órát kelesztettem. Újra átgyúrtam. 2 felé osztottam és mindkét tésztaadagot még 2 felé vágtam. A így kapott bucikat téglalap alakúra nyújtottam, megkentem tormakrémmel és apróra vágott főtt sonkával..... feltekertem,összefontam és kerek tortaformába raktam. A sütőt jól előmelegítettem, 220 fokra amíg még egy fél órát kelt a kalács. A tojással csak akkor kentem le a tetejét, mielőtt betettem a sütőbe. Körülbelül 35 percig sült.



 
 
0 komment , kategória:  húsvét  
     1/8 oldal   Bejegyzések száma: 74 
2014.02 2014. Március 2014.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 74 db bejegyzés
e év: 909 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 180
  • e Hét: 275
  • e Hónap: 1487
  • e Év: 29710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.