|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 27
|
|
|
|
2016-01-29 22:03:19, péntek
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
50 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
4 ek olvasztott sertészsír
2 ek porcukor
1 késhegynyi szódabikarbóna
1 kávéskanál só
2 ek tejföl
4 dl napraforgó olaj (sütéshez)
elkészítés
Alapanyagokat összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük.
Lisztezett deszkán kisodorjuk, kb. 2-3 cm széles és 30 cm hosszú csíkokat vágunk.
Megfogjuk az egyik végét, és körbe-körbe tekerjük (kör alakúra).
Forró olajban kisütjük, és porcukorral meghintjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2014-03-01 22:33:24, szombat
|
|
|
Forgácsfánk vagy Csörögefánk
Hozzávalók:
60 dkg liszt
¼ csomag sütőpor
2 dl tejföl
1 tojás
2 tojás sárgája
2 evőkanál porcukor
5 dkg margarin
só és olaj
A margarint, sót , porcukrot habosra keverjük. Az egész tojásokat és a tojás sárgákat hozzákeverjük, majd hozzáadjuk a liszttel elkevert sütőport, és a tejföllel keményebb tésztává gyúrjuk. Kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és különböző formájúra vágjuk, így készíthetünk akár rózsafánkot is. Linzerszaggatóval 1 teli és 2 lyukas formát szaggatunk, majd megkenjük tojásfehérjével és összetapasztjuk. Forró olajban kisütjük és porcukorral meghintve tálaljuk.
Forgácsfánk II.
Hozzávalók:
30 dkg liszt
5 evőkanál vaj
4 evőkanál porcukor
5 tojássárgája
3 dl tejföl
0,5 dl rum
1 mokkáskanál só
a sütéshez olaj
A megszitált liszttel a vajat gyúródeszkán elmorzsoljuk, hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, a cukrot, a rumot, a tejfölt és a sót. Összegyúrjuk, cipót formálunk belőle, és 30 percig pihentetjük.
A lisztből és a tojások sárgájából - kevés só és cukor hozzáadásával - tésztát gyúrunk. Késfoknyira nyújtjuk, majd derelyevágóval ujjnyi széles csíkokra vágjuk. Ujjunkra tekerjük, majd a tekercseket forró olajba rakjuk és pirosra sütjük. Vaníliás cukorral meghintve adjuk az asztalra.
fél centiméteres lapból derelyevágóval 10x5 cm-es téglalapokat vágunk, majd ezeken a téglalapokon 2-3 vékony vágást végzünk úgy, hogy a téglalap két vége és a széle érintetlen maradjon.
Forró, bő zsírban a tészta mindkét oldalát aranysárgára sütjük, és a zsírt lecsepegtetjük róla (vagy papírszalvétára szedve itatjuk le róla). Vaníliás cukorral meghintve, baracklekvárral tálaljuk.
Forgácsfánk III.
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
3 tojás sárga
2 evőkanál porcukor
1 evőkanál rum
1 dl tejföl
1 evőkanál citromlé
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só, olaj a sütéshez,
A tetejére:
1 tasak vaníliás cukor;
A tálaláshoz:
2 evőkanál sárgabarack lekvár, 1 evőkanál rum.
A tojás sárgákat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt, a citromlevet és a reszelt citromhéjat. Megsózzuk, ezután a lisztet is hozzáadva alaposan összedolgozzuk. Lisztezett deszkán tanácsos dolgozni! A tésztát egy cipóba formálva késfok vékonyra kinyújtjuk, majd lisztbe mártott derelyemetélővel hosszúkás rudakat vágunk belőle. A derelyemetélővel a tészta közepén és hosszában szabálytalan alakzatokban bevagdossuk, és bő, forró olajban szép pirosra sütjük. Minél több helyen vagdossuk be a nyers tésztát, annál változatosabb formájú lesz a forgácsfánk. Egyforma alakzatokat is készíthetünk belőle. A megsült fánkokat papírtörlőn lecsöpögtetjük a felesleges olajtól, majd vaníliás cukorral meghintjük. Rummal ízesített baracklekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2014-03-01 22:28:35, szombat
|
|
|
Csurgatott fánk recept
6 dl tej
10 dkg vaj
1 csipet só
2 ek cukor
40 dkg liszt
8 db tojás
4 ek rum
olaj a sütéshez
A tejet a vajjal együtt felforraljuk, beleszórjuk a sót és a cukrot, ha felforrt hozzáadjuk a lisztet és erős kevergetés mellett addig hagyjuk a tűzön míg összeáll annyira, hogy elváljon az edénytől. A masszát langyosra hűtjük, majd habverővel egyenként beledolgozzuk a tojásokat és a rumot.
A tésztát habzsákba rakjuk, és a felforrósított olajba borzas csigákat nyomunk, mindkét oldalukat szép pirosra sütjük, a felesleges olajat papírtörlővel leitatjuk. Porcukorral megszórva lekvárral tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2014-03-01 22:23:08, szombat
|
|
|
BÁBA FOGA
hozzávalók / 4 adag
25 dkg liszt
2 dkg vaj
2 tojássárgája
1 dl tejföl
csipet só
csipet porcukor
1 cs sütőpor
kb 5 cl pálinka (amennyit a tészta felvesz)
olaj a sütéshez
elkészítés
A liszthez hozzátesszük a sütőport.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel. Csipet sót, majd porcukrot teszünk hozzá, s elkeverjük. Így egy morzsalékos lisztet kapunk, melynek közepébe fészket készítünk.
Hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját és jól összedolgozzuk. Annyi pálinkát adunk hozzá, hogy összeálljon (gyúrt tészta állagot kapjunk).
Amikor a tésztánk összeállt kivesszük a tálból, s nyújtódeszkán jól összegyúrjuk. Letakarjuk, s hűtőben pihentetjük fél órát.
A tésztát több részre osztjuk és vékony (ujjnyi vastagságúra) sodorjuk. Lehelletnyi lisztet teszünk a deszkára, ügyeljünk rá, hogy ne legyen nagyon lisztes a deszkánk, mert nem tudunk vele dolgozni.
Felvágjuk 8-10 cm-es darabokra. A közepéig bevágjuk, majd 90°-ot fordítva a másik oldalon is bemetsszük.
Bő, közepesen forró olajban szép szalmasárgára sütjük.
A már majdnem kihűlt tésztát vaníliás porcukorba megforgatjuk.
Lekvárral tálaljuk. Jó étvágyat! |
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2014-02-12 22:25:04, szerda
|
|
|
hozzávalók / 6 adag
50 dkg liszt
3 ek porcukor
3 ek rum
só
6 tojássárgája
5 ek tejföl
10 dkg olvasztott vaj
elkészítés
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a rumot, a sót, a tojások sárgáját, a tejfölt és a vajat, majd összegyúrjuk és egy órát pihentetjük.
Vékonyra nyújtjuk deszkán, és derelyemetszővel kivánt formára vágjuk esetleg hajtogatjuk.
Bő olajban pirosra sütjük, és melegen vaníliás porcukorba hempergetjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2014-02-12 22:05:43, szerda
|
|
|
hozzávalók / 4 adag
200 g liszt
2 db tojás
10 ml vodka
0.5 kk só
400 ml napraforgó olaj (a sütéshez)
4 ek porcukor (a tálaláshoz)
elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a vodkát, a tojásokat és kemény tésztát gyúrunk. Egy tiszta konyharuhát benedvesítünk, kicsavarjuk belőle a vizet és a tésztát a nedves konyharuhával bugyolálva 40 percig pihentetjük szobahőmérsékleten.
Lisztezett felületen több részletben olyan vékonyra nyújtjuk a tésztát, amennyire csak tudjuk. Négy különböző átmérőjű, kerek szaggatóval mindegyik méretből ugyanannyi tésztakorongot gyártunk. Mindegyik haraszt négy, egymásra helyezett, eltérő átmérőjű korongból áll, mégpedig úgy, hogy alulra helyezzük a legnagyobbat és az egyre kisebb átmérőjűeket tesszük rá. Az így elkészített tésztatornyok közepét ujjunkkal benyomjuk, ezáltal összetapasztjuk az egymásra helyezett tésztakorongokat, majd a széleket bevagdossuk (hét vágással nyolc egyenlő részt kapunk). A szaggatók méretétől függ, hogy hány harasztot tudunk készíteni. (Nekem tíz darab lett belőle.)
Serpenyőben az olajat felhevítjük és két-három adagban aranyszínűre sütjük a harasztokat. Megvárjuk míg kissé kihűlnek, porcukorral meghintjük vagy mézet csurgatunk rájuk és tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
2014-02-12 22:02:45, szerda
|
|
|
Keresés:
mi van a hűtődben?
recept
kalória
tápanyag
Rózsafánk - Haraszt 2. recept
receptek fánk haraszt
zora85 zora85 receptje
Rózsafánk - Haraszt 2.
hozzászólások (2)
story
Az idei farsangi idő nagyon hosszú volt, ezért szinte minden vasárnap más fánk készült a konyhában. A mai vasárnap a rózsafánkra esett a választás.
hozzávalók / 4 adag
A tésztához
250 g liszt
150 ml tejföl
2 g porcukor
4 g fahéj (őrölt)
50 g vaj
3 db tojássárgája
1 csipet só
5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)
A tálaláshoz
20 dkg sárgabaracklekvár
2 ek porcukor
elkészítés
Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.
A tésztát vékony liszten kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.
A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevágjuk, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé. A tésztákat középen ujjunkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.
Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket.
A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk, és a közepükbe baracklekvárt teszünk.
|
|
|
0 komment
, kategória: farsang |
|
|
|
|
|
1/3 oldal
|
Bejegyzések száma: 27
|
|
|
|
2024. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | 2 | 3 | |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 423
- e Hét: 518
- e Hónap: 1730
- e Év: 29953
|
|
|