Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
Sango Villagren: Ébredő világ
  2011-04-06 23:50:54, szerda
 
  Sango Villagren:Ébredő világ

Már ébredezik a lusta nap,
és bontja első sugarát,
az égbe nyújtózva szárnyra kap
és felém nyitja mosolyát.

Leváltja az égről a fáradt holdat,
és új erővel tovább ragyog.
Átöleli a sötétben megsorvadt
ében tájat, hol én is vagyok.

Lágyan cirógatja arcomat a szél
és rohannak velem a felhők,
a természet dalol, zeng, beszél,
majd ébred a város, felnyög.

Felszáll a füst, lendül a por,
s vad zaj ébred az emberrel.
Reng, üvölt a kocsisor,
és minket a szenny temet el.

Vad búgások, ricsaj csendül,
fültépő, harsány hangok.
Ordítás lesz most a csendből,
nyitnak a boltok, a bankok.

Amíg csendes volt a táj,
és csukott volt még minden szem,
s csukott volt még minden száj,
jobb volt minden, azt hiszem.
 
 
1 komment , kategória:  versek  
Zsókanita, itt a tavasz
  2011-04-06 22:12:00, szerda
 
  Szia drága Barátnőm!
Köszönöm a kedves látogatásod és a szép ajándékot.,
Kivánok neked és családodnak szép napot, jó estét és nyugodt, pihentető éjszakát
,szeretettel: Zsóka

.......


Köszi, neked is.
 
 
0 komment , kategória:  Barátaim képei és videói  
Uram, szeretlek és szükségem
  2011-04-06 22:04:12, szerda
 
  Uram, szeretlek és szükségem van Rád. Jézus nevében költözz a szívembe, és a
családoméba, az otthonomba és a barátaiméba. Ámen!
Áldjon meg érte az Isten!

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Szomszédok Lenke nénije
  2011-04-06 20:59:50, szerda
 
  92 évesen elhunyt Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije

...... ........


2011. április 5-én, életének 93. évében elhunyt Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes színművész, közölte az MTI-vel szerdán a Nemzeti Színház.
A legnagyobb népszerűségre a Szomszédok című teleregény Takács Lenke nénijeként tett szert, aminek köszönhetően mindenki rögtön a szívébe zárta - 1987 és 1999 között szerepelt a ma is közkedvelt sorozatban.

Képek az alábbi linken Link
Nagy barátság volt
Horváth Ádám rendező elmondása szerint Komlós Juci mindig felkészült, rendkívül pontos művész volt. A Szomszédok író-rendezője felidézte: a televíziós sorozatot megelőzően többek között a Mire megvénülünk című hatrészes Jókai-feldolgozásában dolgoztak együtt a színművésszel. "Nagy barátság volt" - fogalmazott.
Komlós Juci az elejétől a végéig, azaz 1987-től 1999-ig játszott a Szomszédokban; Zenthe Ferenccel - mint Lenke néni és Taki bácsi - szimbólumaivá váltak a teleregénynek.
"Amikor az elején a szereposztást csináltam, csak bennük voltam biztos, a többiekben még nem. Mindketten boldogan vállalták, akkor még nem hittük, hogy tizenhárom évre" - emlékezett a sorozat alkotója. Horváth Ádám hozzátette: a színművész addigra már abbahagyta a szakmát, ezért a Szomszédok ilyen értelemben színészi "feltámadás" volt számára.
A galéria megtekintéséhez kattintson ide
Türelem, szelídség, komolyság, szorgalom
"Milyen volt vele együtt dolgozni? Tüneményes. Először is mindig felkészült volt, másodszor rendkívül pontos: kézzel kijegyzetelte a forgatókönyvből a saját szövegét, végszóval. Egy hangnyi nézeteltérés köztünk tizenhárom év alatt nem volt. Valami hihetetlen türelemmel, szelídséggel, komolysággal és szorgalommal csinálta a forgatásokat, és nagyon szerette" - szólt egykori munkatársáról és barátjáról Horváth Ádám.
A sorozat 1999-es befejezése után a rendező ritkábban, felesége, Csűrös Karola rendszeresen látogatta Komlós Jucit. "Én sem az érdeklődés hiánya miatt maradtam távol, hanem mert Jucika nem nagyon szerette, hogy látszik rajta a betegsége" - árulta el.
A nyilvánosságtól már szeretett volna elköszönni
A való életben Földessy Géza felesége volt, akivel 11 évig éltek együtt, a színész-rendező azonban 1948-ban Németországba disszidált, magára hagyva Komlós Jucit egyetlen gyermekükkel, az akkor mindössze hároméves Margittal. Külföldre menekült férje miatt a színésznőt több retorzió érte az Államvédelmi Hatóság részéről.
"Édesanyámnak nagyon boldog 92 éve volt, s a mai napig mosolyogva éli az életét. Rengetegen szeretik, keresik, érdeklődnek felőle, de a nagy nyilvánosságtól már szeretett volna elköszönni" - mondta Földessy Margit színművésznő februárban a hirado.hu-nak édesanyja 92. születésnapja alkalmából.
Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.
Komlós Juci búcsúztatását szűk családi és baráti körben tartják
...... .........

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Elhunyt Komlós Juci
  2011-04-06 20:30:38, szerda
 
  Elhunyt Komlós Juci 2011.04.05.
MTI Utolsó módosítás: 2011. 04. 06., 18:12

...... ......


Életének 93. évében, kedden elhunyt Komlós Juci, a Nemzet Színésze, Jászai Mari-díjas és érdemes művész - adta hírül az MTI szerdán a Nemzeti Színházra hivatkozva.
Számos mozi- és tévéfilmben szerepelt, az 1962-es Az aranyember-ben Teréza mamát alakította, a Semmelweis-ben Semmelweis Ignác (Apáthi Imre) feleségét játszotta. Szerepelt az 1954-es Rokonok-ban, az Esős vasárnap-ban, a Mire megvénülünk-ben, a Különös házasság-ban, a Lányarcok tükörben című produkcióban, a Beszélő-ben és A megfelelő ember-ben. Láthattuk a Bors című 1968-as sorozatban is, a legszélesebb körű ismertségre viszont a Szomszédok című, 1987 és 1999 közt futó tévésorozatnak köszönhetően tett szert, amelyben Lenke nénit alakította. (A férjét, Taki bácsit alakító Zenthe Ferenc 2006-ban hunyt el.)
Jászai Mari-díjjal 1957-ben tüntették ki, három évvel később érdemes művész címet kapott, 1998-ban beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé. 2002 márciusában, Lukács Margit eltávozását követően a Nemzet Színésze cím birtokosa lett.
Férje a 2001-ben elhunyt Földessy Géza színész, színházi rendező volt, lányuk Földessy Margit színész, drámatanár.
Komlós Juci búcsúztatására szűk családi és baráti körben kerül sor.

Égjen örökké az emlékgyertyája
...... ........... .............

 
 
1 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Ilyen volt, Komlós Juci
  2011-04-06 20:04:09, szerda
 
  Ilyen volt, ilyen lett: Komlós Juci
Forrás: 2011. április 6. | Bíborka, Vilmos

........


A többség a Szomszédokból ismeri Komlós Jucit, aki az elmúlt 70 évben rengeteg darabban és filmben feltűnt.
1919. február 10-én látta meg a napvilágot Szabadkán. Igazi művészcsaládba született: édesapja, Komlós Vilmos és édesanyja, Pintér Irma elismert színművészek voltak, de öccséből, Komlós Andrásból is színész lett.Miután a család Pestszentlőrincre költözött, az egykori Állami lakótelepen laktak, Komlós Juci pedig Gulner Gyula utcai Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait. Bár szülei féltették a színész szakmától, és inkább azt szerették volna, ha gyors- és gépírást tanul, végül 1935-ben Rózsahegyi Kálmán Színészképző Iskolájába iratkozott be.
Hamar felfedezték:
Ám tanulmányait félbeszakította, ugyanis tehetségére hamar felfigyeltek, és egy év után a Király Színházhoz hívták. Le is szerződött a társulathoz, majd Szegedtől Miskolcig több vidéki színpadot is bejárt. Végül a negyvenes évek viharai után visszatért a fővárosba, hogy az Operettszínházban bizonyítsa tehetségét, majd a Művész Színház, később pedig a Magyar Színház és a Vidám Színpad következett.
Az ötvenes évek elejétől a Magyar Néphadsereg Színházában láthatta a közönség, 1957-től a József Attila Színházban, nyolc évvel később pedig a Tháliában lépett színpadra, 1977 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja. Az évek során a közönség láthatta Opheliaként a Hamletben, Iluskaként a János vitézben, de ő keltette életre a Légy jó mindhalálig Nyilas Misijét is.
Rengeteg filmben játszott
A színpadi szerepek mellett a film világa is korán megtalálta, első szerepét 17 évesen játszhatta el a Forog az idegen című játékfilmben, majd mintegy 15 év kihagyás után a Kis Katalin házasságában tűnt fel Máriássy Félix rendezésében. Az ötvenes-hatvanas években szinte minden évben forgatott: egyebek mellett a Rokonok, a Szerelem csütörtök és Az aranyember fűződik a nevéhez Bár a hetvenes-nyolcvanas években is folyamatosan aktív volt mind a színpadon, mind a kamerák világában, a mai generáció talán mégis elsősorban a Szomszédokból emlékszik rá: Lenke néni szeretnivaló karakterét 12 éven át keltette életre, a magyar teleregény 1999-es megszűnéséig.
Zente Ferenc-cel
...... ......


Bár a Szomszédok utolsó epizódja óta is eltelt több mint tíz év, az akkori tévénézők emlékeiben ma is elevenen élnek a sorozat karakterei, akik egytől egyig kedves, szerethető, nagyon emberi figurák voltak. Közülük is rengetegen rajongtak a Komlós Juci által megformált csupaszív bolti eladóért, Lenke néniért, hiszen feledhetetlen párost alkotott az ugyancsak zseniális - 2006-ban sajnálatos módon elhunyt - Zenthe Ferenccel. 106
Címoldal / Sztár / Hírek
Ma 91 éves Komlós Juci, a Szomszédok Lenke nénije
A Szomszédok Lenke nénije, azaz Komlós Juci fiatalkorától képes derűt csempészni még a legkomorabb arcokra is.
Szerző: Pákozdi GabriellaForrás: Femina.hu2010. február 10.120hirdetésBár a Szomszédok utolsó epizódja óta is eltelt több mint tíz év, az akkori tévénézők emlékeiben ma is elevenen élnek a sorozat karakterei, akik egytől egyig kedves, szerethető, nagyon emberi figurák voltak. Közülük is rengetegen rajongtak a Komlós Juci által megformált csupaszív bolti eladóért, Lenke néniért, hiszen feledhetetlen párost alkotott az ugyancsak zseniális - 2006-ban sajnálatos módon elhunyt - Zenthe Ferenccel. A mai fiatalságkultuszt éltető világban talán furcsa, de Komlós Juci 68 évesen került az első magyar teleregény szereplőgárdájába, és bőven nyugdíjaskorú volt, amikor 1999-ben befejeződtek a forgatási munkálatok. Ám nehogy bárki is azt higgye, a színésznőnek ez volt az egyetlen filmes munkája.

Már dédnagymama
Bár az ezredforduló után visszavonult, az IBS Színpadon még láthattuk két darabban: 2003-ban A vád tanújában, három évvel később pedig a Macskajátékban. Közel hetvenéves pályafutását a szakma is több ízben elismerte: a Jászai Mari-díjat még 1957-ben megkapta, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével tüntették ki, 2002-ben pedig a Nemzet Színésze elismeréssel gazdagodott. A színésznő még Szegeden ismerkedett össze későbbi férjével, a szintén színész Földessy Gézával. Saját bevallása szerint 12 évig voltak boldogok, lányuk, Földessy Margit 1946-ban jött a világra - belőle ugyancsak elismert színésznő lett. Unokája, Galántai Márk révén Komlós Juci dédnagymama, dédunokája, Laura már gimnazista.



 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Komlós Juci élete
  2011-04-06 19:43:26, szerda
 
  Komlós Juci élete
Született: 1919. február 10. (Szabadka, Szerbia)
Meghalt: 2011. április 5.

...... ........... ......


Komlós Juci (Szabadka, 1919. február 10. - Budapest, 2011. április 5.[1]) a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Jászai Mari-díjas magyar színésznő. Komlós Vilmos és Pintér Irma színművészek gyermeke, Komlós András színművész testvére, Földessy Géza színész, színházi rendező és színigazgató volt felesége, Földessy Margit színművésznő édesanyja.
Édesapja Komlós Vilmos (1893-1959), a nagyszerű komikus volt, aki évekig játszotta óriási népszerűséggel Sajó szerepét a Hacsek és Sajó című bohózatokban párjával, Herczeg Jenővel.
Édesanyja Pintér Irma színésznő és komika volt. Férje mellett játszott 1933-ban a Vica a vadevezős című filmben. Testvére Komlós András, nagybátyja a Jászai Mari-díjas, érdemes művész Tyll Attila volt.
Férje, Földessy Géza (1905-2001) színészként és színházigazgatóként is tevékenykedett. Pályája során minden szerepkörben fellépett. 1948-ban külföldre települt, és Münchenben színházat alapított. Férje disszidálása miatt viszont Komlós Jucit retorziók érték itthon. Elváltak.
Gyermeke Földessy Margit, Balázs Béla-díjas színésznő. A Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió (IBS Színpad) színházi vezetője volt.
Unokája Galántai Márk, aki elektronikus zenével foglalkozik és rendezvényszervező és dédunokája Galántai Laura.[2] ,,Margitkám, a lányom szokta emlegetni, hogy ő anyaváró gyerek volt. Ebből kitalálható, hogy nagymamaként volt mit törlesztenem. Akkor már nem is volt annyira fontos a pálya, úgyhogy tőlem telhetően igyekeztem is. Én voltam a legjobb cinkosa Márk unokámnak, aki lehet, hogy éppen ezért nem lett színész. Viszont a dédunokám, Laura minden megnyilatkozásában ott látom az őskomédiást."[3] ,,A Szomszédok egyik fejezetében az egyik jelenetben, valódi család lépett kamera elé. Takácsné, a népszerű Lenke néni, azaz Komlós Juci saját lányával, Földessy Margit színésznővel és annak fiával, Galántai Márkkal együtt szerepelt."[4]
Pestszentlőrincen, az egykori Állami lakótelepen lakott és a Gulner Gyula utcai Általános Iskolában kezdte tanulmányait[5]. Rózsahegyi Kálmán színművészeti iskolájában végzett 1935-ben. Először a Király Színházhoz szerződött, majd Szegeden, Miskolcon, a Szabad Színházban és a Fővárosi Operettszínházban is játszott. 1947 után a Művész Színház, a Magyar Színház és a Vidám Színpad művésze lett. 1952-ben a Magyar Néphadsereg Színházában, 1957-től a József Attila, 1965-től kezdve pedig a Thália Színházban lépett fel. 1977 óta a Nemzeti Színház tagja. Eleinte naiva- és szubrettszerepeket játszott, később jelentős karakterszínésznővé vált. A színház mellett számos jelentős filmben szerepelt, így például az Aranyemberben is. A közönség jól ismerhette a Szomszédok című teleregény Lenke nénijeként. A Színház és Filmművészeti Egyetem 2005-ben munkássága elismeréseként felmentette az órárajárás alól és kiállította neki a színész-diplomát.
...... ........... .......



Szinházi szereplései:
Shakespeare: Hamlet (Ophélia)
Dumas: A kaméliás hölgy (Gauthier Margit)
Móricz: Légy jó mindhalálig (Nyilas Misi)
Rostand: Cyrano de Bergerac (Roxane)
Bakonyi-Kacsóh: János vitéz (Iluska)
Brecht-Weill: Koldusopera (Polly)
Lavrenyov: Leszámolás (Tatjana)
Heltai: A néma levente (Zilia)
Harsány: A bolond (Ársayné)
Sardou-Csanak Béla-Szenes Iván: Váljunk el (Cyprienne)
Sardou: A szókimondó asszonyság (Hübscher Kata)
Lope de Vega: A kertész kutyája (Diana)
Thomas Mann-Krystina Skuszanka: Mario és a varázsló (Angiolieriné)
Tóth Ede: A falu rossza (Finum Rózsi)
Fejes: Mocorgó (Klein néni)
Agatha Christie: A vád tanúja (Miss Plimsoll)[7]
Örkény István: Macskajáték (Cs. Bruckner Adelaida [hang])[8]

Filmjei:
Forog az idegen (1936)
Kis Katalin házassága (1950)
Semmelweis (1952)
Vihar (1952)
A harag napja (1953)
Rokonok (1954)
A megfelelő ember (1959)
Szerelem csütörtök (1959)
Négyen az árban (1961)
Fagyosszentek (1962)
Az aranyember (1962)
Esős vasárnap (1962)
Húsz évre egymástól (1962)
Özvegy menyasszonyok (1964)
Beszélő (1967)
Holtág (1968)
Lányarcok tükörben (1972)
Kísértés (1977)
B.U.É.K. (1978)
Örökség (1980)
Vásár (1986)
Aranyidő (1986)

Tévé filmjei:
Próbaút (1960)
Princ, a katona (1967-tévésorozat)
Bors 1-15. (1968)
Kalevala (1969)
Villa a Lidón (1971)
Ászja (1971)
Poldini úr (1972)
A bolondok grófja (1973)
Az ember melegségre vágyik (1972)
A peleskei nótárius (1975)
Felelet 1-6. (1975)
Százéves asszony (1976)
Az ész bajjal jár (1977)
A Zebegényiek (1978)
Mire megvénülünk 1-6. (1978)
Baleset (1978)
Gazdag szegények (1980)
Petőfi 1-6. (1981)
Tündér Lala (1981-mesejáték)
A legnagyobb sűrűség közepe (1981)
Glória (1982)
Míg új a szerelem (1983)
Mint oldott kéve 1-7. (1983)
Különös házasság 1-4. (1984)
Kismaszat és a Gézengúzok (1984)
Egy gazdag hölgy szeszélye (1986)
Birtokos eset (1989)
Szomszédok - Takács Lenke (1987-1999)
...... .......


Lenke néni 80. szülinapi köszöntője
Videó link Link


Dijak, kitüntetései
Jászai Mari-díj (1957)
Érdemes művész (1960)
SZOT-díj (1989)
Erzsébet-díj (1989, 1991)
Déryné-díj (1999)
A Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje (1994)
Örökös tagság a Halhatatlanok Társulatában (1998)
A Nemzet Színésze (2002)
Pestszentlőrinc-Pestszentimre díszpolgára (2004)

 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Ó! Óram add meg nekem....
  2011-04-06 15:59:36, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Pecznyik Pál: Útravaló
  2011-04-06 15:50:05, szerda
 
  Pecznyik Pál: útravaló
1998.I.12.

.......


Az Úr áldjon meg és
őrizzen meg téged.
Élet keskeny útján
igazgassa lépted.

Az élet útjáról
soha ne lépjél,
győzelmes harc után,
menny honába érjél.

Ennél szebbet, jobbat
már nem kívánhatok,
hiszen én is cak egy
földi vándor vagyok.

Halál folyamát majd
ha én is elérem,
és Uram engem is
átsegít a réven,
ámulattal nézzük
a legszebb országot,
mely felülmúl minden
földi gyönyört, álmot.

Égi hazánkra most,
reménységgel nézünk,
s ez a remény kísér,
amíg hazaérünk.


 
 
0 komment , kategória:  versek  
Szederfa, mandulafa virágja
  2011-04-06 15:40:33, szerda
 
  Mandula virágja
...... ........... .......



Szederfa virágja
...... ........... ........... ......


 
 
0 komment , kategória:  Virágokról leírás  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 26 
2011.03 2011. április 2011.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 525 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7396
  • e Hét: 30456
  • e Hónap: 63610
  • e Év: 297357
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.