2012-05-25 21:17:11, péntek
|
|
|
6 tányér bodzavirág (szakszerűen: bogernyő)
80 dkg méz
7 dl víz
1 citrom
2 citrom leve
elkészítés
A mézet a citromlével elkeverjük, míg teljesen homogénné válik (egy kancsóban, még jobb széles nyakú üvegben, aminek van saját teteje). (A fehér műanyag kupakos, füles, négyszögletes Luminarc kancsóm, amely a hűtő ajtajában is kiválóan elfér - most éppen mással volt teli.)
Beletesszük a bodzavirágokat és a karikára vágott citromot.
Egy órán keresztül a konyhában pihentetjük, néha megkeverjük.
Hűtőbe tesszük.
Pohárba töltve 1:8-10 arányban, szódával vagy vízzel hígítva, esetleg további citromlé hozzáadásával, elegánsan friss citromkarikával fogyasztjuk.
2 l víz
2 kg kristálycukor
20 g citromsav
12 nagy bodzavirág
12 kisebb bodzavirág
2 citrom
elkészítés
A vizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg képződik a szirup tetején egy kis hab, szedjük le szűrővel.)
A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét.
A citromokat alaposan megsúroljuk, majd felkarikázzuk.
Gondosan kimosott 5 literes befőttesüvegbe tesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat. (Én most 2 kisebb üvegben osztottam el egyenlően a hozzávalókat.)
A befőttesüveg alá széles pengéjű kést teszünk (így nem pattan szét az üveg), és felöntjük a meleg, de nem tűzforró sziruppal. Hagyjuk kihűlni.
Az üveget kistányérral lefedjük. 5 napig meleg helyen- de nem napon - érleljük, néha megkeverjük.
Kivesszük a bodzavirágokat és a citromkarikákat, finom szűrőn átszűrjük, és jól zárható csavaros palackokba töltjük.
Fogyasztáskor hideg, buborékos vagy szénsavmentes ásványvízzel tetszés szerint hígítjuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|