2013-08-01 21:36:53, csütörtök
|
|
|
CUKKINIS TÓCSNI
1 db közepes cukkini
3 db közepes burgonya
2 gerezd fokhagyma
só
bors
kakukkfű
1 db tojás
liszt
elkészítés
A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és nagylyukú reszelőn lereszeljük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, lereszeljük, összekeverjük a cukkinivel, és megsózzuk.
Pár perc után kinyomkodjuk, és hozzátesszük a fűszereket, fokhagymát préselve, tojást, lisztet, fakanállal összekeverjük.
Serpenyőbe kevés olajat teszünk, felforrósítjuk, majd kb. 1 ek masszát teszünk a serpenyőbe, a kanállal laposra nyomjuk kb. egy fél tenyérnyire, majd mindkét oldalát pirosra sütjük.
ZÖLDSÉGES FRITTATA
10 tojás
6 ek tej
3 közepes méretű cukkini , apróra kockázva
4 póréhagyma, felkarikázva
6 szál sárgarépa, felkarikázva
2 húsos paprika, felkockázva
só
frissen őrölt bors
1 csokor snidling
5 ek olaj
elkészítés
Egy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, majd beletesszük az összevágott zöldségeket és fedő alatt, lassú tűzön, megpároljuk őket.
Közben a tojásokat felverjük a tejjel, sóval, borssal, mintha rántottát akarnánk készíteni.
A megpárolt zöldségeket kivajazott tepsibe tesszük és ráöntjük a felvert tojásokat.
Meghintjük a felaprított snidlinggel és ki-ki kedve szerint szórhat rá sajtot is, majd irány a sütő! 200 fokon 20 perc alatt készre sül.
HIDEG CUKKINI KRÉMLEVES
két kisebb cukkíni (összesen kb. 300 g)
125 g natúr joghurt
1,5 ek finomra vágott mentalevél
5-6 ek cukkíni főzővíz
1/2 kk só
frissen őrölt fekete bors
elkészítés
A megtisztított cukkínik két végét levágjuk, a cukkíniket félbevágjuk, majd negyedbe és apró szeletekre.
Sós, lobogó vízbe dobjuk 5 percre, majd jeges vízben lehűtjük (hogy megállítsuk a továbbfővést) és leszűrjük. Fontos, hogy a főzővízből egy csészényit tegyünk félre!
A megfőzőtt zöldséget turmixgépbe dobjuk, ráöntjük a joghurtot, hozzáadjuk a kissé felaprított mentát, sózzuk, borsozzuk és pépesítjük.
A kívánt állag eléréséhez szükséges mennyiségű főzővízzel higítjuk. (Én 5-6 evőkanálnyit adtam hozzá.)
Légmentesen lezárt dobozban a hűtőbe tesszük egy-két órára.
Teáskanálnyi joghurttal a közepén és kevés finomra vágott mentával tálaljuk.
BORSÓS-CUKKINIS KÖLES FASÍRT
1 bögre köles
2 bögre víz
3 ek kukoricakeményítő
fél bögre borsó
3 kisebb cukkini
fél ek majoranna
1 mk fehérbors
1 mk bazsalikom
só (én himalája sót használtam)
elkészítés
A kölest megfőzzük a vízben ( 2 kk sóval).
A felaprított cukkinit a borsóval feltesszük párolódni (lepje el a víz!). Akkor jó, mikor a villa bele tud szaladni a cukkinibe. Villával masszává törjük (kb. krumplipüré állagúra).
Hozzáadjuk a fűszereket, a sót, a kölest és a kukoricakeményítőt.
Végül, kisebb kupacokat forró olajba teszünk sülni. Lassú tűzön, többször megforgatva megsütjük.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|