Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Várni
  2014-04-11 23:57:41, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Verses képeslapok  
Kopogtatás nélkül
  2014-04-11 23:51:42, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
A költészet napja.
  2014-04-11 23:45:34, péntek
 
  A költészet napja.

Április 11. József Attila születésnapja.





Ekkor tartjuk minden évben a magyar költészet napját. Ezen a napon országszerte előadásokat, versmondó versenyeket, felolvasásokat rendeznek a költő tiszteletére. A rendszerváltás után a Magyar Írószövetség csatlakozott a rendezvényekhez.

A költészet napja alkalmából emlékezzünk meg József Attiláról! József Attila hatodik gyermekként született 1905. április 11-én, ekkor azonban már csak két nénje élt. Apja elhagyta családját. A kisfiú Öcsödön nevelkedett egy parasztcsaládnál, de később visszatért Budapestre. Édesanyja meghalt, gyámja egyik nővérének, Jolánnak férje, Makai Ödön lett. Makóra került gimnáziumba, nyaranta munkát vállalt. Kilencéves volt, mikor először öngyilkosságot kísérelt meg.

Megismerkedett Juhász Gyulával, az ő segítségével megjelent első verseskötete (Szépség koldusa) Szegeden. A ,,Nyugat" is közölte verseit. Otthagyta a gimnáziumot, de később Budapesten leérettségizett. A szegedi egyetem hallgatója lett, magyar-francia szakra iratkozott be, innen azonban eltanácsolta Horger Antal nyelvészprofesszor a ,,Tiszta szívvel" című verse miatt. A költő ősszel a bécsi egyetemen hallgatott előadásokat; megismerkedett Németh Andorral, Kassák Lajossal, Hatvany Lajossal, Lukács Györggyel. Párizsban a Sorbonne egyetemre járt. 1927-ben hazatért Budapestre. Barátságot kötött Illyés Gyulával. Rövid ideig a pesti egyetemre is járt. Megismerkedett Kosztolányi Dezsővel.

Szerelmes volt a jómódú polgárcsaládból származó Vágó Mártába, de a lány egyéves londoni tanulmányútra ment. Idegösszeomlással szanatóriumba került. 1930-tól Szántó Judit volt az élettársa, nagy szegénységben éltek. Később szakítottak. 1935-ben beleszeretett pszichoanalitikus kezelőjébe, Gyömrői Editbe. A ,,Nagyon fáj" szerelmes verseinek ez a kapcsolat az ihletője.

A ,,Szép Szó" egyik szerkesztője lett. ,,Nagyon fáj" (1936) c. kötete sem hozta meg a várt elismerést. A költő utolsó szerelme Kozmutza Flóra volt.

Még az év nyarán a Siesta szanatóriumba került; november 4-én nénjei vették magukhoz balatonszárszói panziójukba. 1937. december 3-án a szárszói állomáson egy tehervonat halálra gázolta. Máig vitatott, hogy a költő szándékos öngyilkosságot követett-e el, vagy véletlen balesetnek esett áldozatul.

József Attila munkássága csak a költő halála után nyerte el méltó elismerését.

József Attila életműve szerves része a magyar kultúrának, verseinek többsége semmit nem vesztett modernségéből, erejéből. A 20. század egyik legjelentősebb költőjének tekinthető, költészete nemcsak saját kora, hanem az egész század alapkérdéseit felölelte. Művészetében a kor lehetséges poétikai eljárásai keverednek. Költészete mindenkit képes megszólítani.

Noha a költészet napját József Attila születéséhez kötjük, április 11-én született Márai Sándor is, 5 évvel József Attila előtt, 1900-ban.

A magyar költészet napját negyvennégy évvel ezelőtt, 1964-ben ünnepelték meg először.

(Forrás: Meridián - Csakurda Ágnes)


 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Borban érlelt zellerszeletek bundában
  2014-04-11 22:18:17, péntek
 
  Borban érlelt zellerszeletek bundában

Hozzávalók:

2 nagyobb zellergumó
3-4 dl félszáraz fehérbor
A palacsintatésztához:
2 db tojás
liszt
tej

szódavíz
Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A zellergumókat meghámozzuk, centis szeletekre felvágjuk, besózzuk, egy mélyebb tálba helyezzük, és felöntjük a borral. Körülbelül 2-3 órán át így pácoljuk.

Közben a hozzávalókból sűrű palacsintatésztát készítünk. A lecsurgatott zellerszeleteket ebbe a tésztába merítjük, picit benne tartjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.

Azon melegében, tartármártással vagy fehérbormártással tálaljuk. Köretként friss zöld salátát adunk hozzá.

Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Lazac görögös jellegű salátával
  2014-04-11 22:11:18, péntek
 
  Lazac görögös jellegű salátával

Hozzávalók:

2 főre:
2 db 10-15 dkg-os lazacszelet
20 dkg uborka
20 dkg paradicsom
3-4 db szarvasi mini mozarella sajt
1 fej kisebb lilahagyma
0,5 dl 1,5%-os tej
fél citrom leve
petrezselyem
oregánó

bors

Elkészítés:

A lazacszeleteket megmosom, a fél deci tejben kicsit megáztatom, majd meglocsolva a citrom levével, és sóval, borssal kicsit megfűszerezve grillen megsütöm. Míg sül, elkésztem a köretet, vagyis a salátát. Mosás után felkockázom az uborkát és a paradicsomot, félbevágom a mini sajtokat, és ízlés szerint feldarabolom a lilahagymát. Tálba teszem a hozzávalókat, összekeverem, és sóval, oregánóval ízesítem. Az elkészült lazacszeleteket külön-külön lapos tányérra teszem, mellé körítem a salátát, és petrezselyemlevéllel díszítem. A lazac nagyon laktató, ízletes étel, és annak, aki szereti az egyszerű salátákat, tökéletes párosítás ebédre vagy vacsorára.
Megjegyzés:

A receptet Vass Erika küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette,hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sacher torta
  2014-04-11 22:07:47, péntek
 
  Hozzávalók:

4 tojás
10 dkg vaj
14 dkg porcukor
14 dkg étcsokoládé
7 dkg finom liszt.
A tetejére: 10 dkg házi sárgabaracklekvár
12 dkg étcsokoládé
12 dkg cukor
1 teáskanál olaj
4 evőkanál víz

Elkészítés:

A vajat a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük. A tojásfehérjét a maradék cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljk a lisztet. A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük. Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabaracklekvárral. A mázhoz a csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgőz fölött) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát. Megszilárdulva szeleteljük.





Megjegyzés:

A fotót Dome1987 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Alföldi batyu
  2014-04-11 22:02:58, péntek
 
  Alföldi batyu

Hozzávalók:

8 szelet kicsontozott sertéskaraj vagy -tarja
1 szál gyulai kolbász
4 db csemege uborka
2 db főtt tojás
2 gerezd fokhagyma

őrölt bors
Vénusz olaj

Elkészítés:

A hússzeleteket jól kiverjük, sózzuk és borsozzuk, egyik oldalukat kicsit megkenjük olajjal. A gyulai kolbászt olyan 5 centis darabokra, majd hosszában félbe vágjuk, nyolc darabot kapjunk belőle. A csemegeuborkát szintén hosszában félbe, a főtt tojásokat negyedbe vágjuk. A fokhagymagerezdeket fokhagyma préssel pépesítjük.

A szelet húsokat olajos felükkel felfelé kiterítjük, elosztjuk rajtuk a pépesített fokhagymát. Minden szeletre ráteszünk 1-1 darab kolbászt és uborkát, valamint negyed főtt tojást. Az így megtöltött hússzeleteket batyu alakúra formázzuk, fogpiszkálóval összetűzzük, és forró olajban hirtelen megsütjük.

Frissen tálaljuk, köretként gombás vagy kukoricás párolt rizs illik hozzá, és friss zöld salátát is adhatunk mellé.

Megjegyzés:

Aki a szárazabb húsokat szereti, annak karajból, a szaftosabb húsok kedvelőinek tarjából készítjük.

Amennyiben több időnk van a készítésre, a töltött hússzeleteket roláddá formázva akár hagyományosan (liszt, tojás, zsemlemorzsa) panírozva, vagy sörtésztába mártva ki is süthetjük, ekkor akár hasábburgonyát, szalmakrumplit vagy rossejbnit is adhatunk mellé.

Így gyakorlatilag már két finom ételt ajánlottam, bármelyiket választod, jó étvágyat hozzá, Nord!

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Csirke becsinált-leves
  2014-04-11 22:01:10, péntek
 
  Hozzávalók:

70 dkg (csontos) csirkeaprólék vagy kb. 35 dkg filézett csirkehús (akár pulykahús is lehet)
3 dkg vaj
30 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa és fehérrépa, darabka zellergumó)
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg zöldborsó (télen fagyasztott)
1 (bio) tyúkhúsleveskocka
kb. 1 teáskanál szárított tárkony
aprított petrezselyem vagy zeller zöldje
kb. 1 dl tejszín
csipet cukor
1/2 citrom leve
őrölt bors

A galuskához:
1 tojás
kb. 2 dkg lágy vaj
kb. 5 dkg liszt
aprított petrezselyem zöldje
bors
opcionálisan: 1 csirke mája (kb. 5 dkg)

Elkészítés:

Az aprólékot kis darabokra, a zöldségeket karikára, a hagymát finomra aprítom.

Felhevített vajban a húsdarabok minden oldalát átpirítom, hozzáadom a zöldségeket a hagymával, fokhagymával, tovább pirítom, felengedem kb. 1,2 liter vízzel. Sózom, borsozom, leveskockával puhulásig főzöm, közben a zöldborsót is hozzáadom.

Ha minden megpuhult, belekeverem a tejszínt. A vajgaluskához a tojást villával habosra verem, a vajjal és a liszttel összekeverem, sózom, borsozom, kevés petrezselyemzöldet keverek hozzá, melegített kiskanállal galuskákat szaggatok a lassan gyöngyöző levesbe (ebben az esetben a csirke máját is belekapartam).

Csipet cukorral, citromlével, tárkonnyal, zöldpetrezselyemmel ízesítem még a levest, pár percig lassan forralom, rövid pihentetés után tálalom.





Megjegyzés:

Ez a fura nevű leves nagyon régi elnevezés, mára már kissé feledésbe merült!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tojáskrém hagymával
  2014-04-11 21:58:44, péntek
 
  Tojáskrém hagymával

Hozzávalók:

10-12 tojás
1-2 evőkanál disznózsír
1 nagy fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
kevés pirospaprika

bors
A díszítéshez:
kigyóuborka

Elkészítés:

A tojásokat megfőzzük, megpucoljuk és lereszeljük - vagy nagyon apróra daraboljuk.

Egy üvegtálban összekeverjük a tojást a lereszelt vörös- és fokhagymával, hozzátesszük a borsot, a fűszerpaprikát, a sót, és annyi zsírral elvegyítjük, hogy kenhető legyen.

Kenyérre kenve, uborkakarikákkal tálaljuk.
Legjobb vacsorára vagy ha váratlan vendég jön.
Bármilyen fehérbort adhatunk hozzá, sőt egy
pohár lehűtött száraz pezsgővel is fokozhatjuk az
étvágyunkat.





Megjegyzés:

A receptet Kollár Józsefné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2014.03 2014. április 2014.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 395 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1372
  • e Hét: 10875
  • e Hónap: 24780
  • e Év: 154487
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.