|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 18
|
|
|
|
2014-04-19 23:28:54, szombat
|
|
|
Elegáns, de egyszerű: a kuglóf
A kuglóf rendkívül elegáns forma, amelyben nagyon sokféle desszertet készíthetünk, többek között kelt tésztás és kevert tésztás finomságokat.
A kuglóf eredete elég kétséges, annyi bizonyos csupán, hogy az eredetileg élesztős tésztát rejtő formát már a XVI. század környékén ismerték, főleg a német ajkú vidékeken és a kelet-európai régióban. A kuglóf formájának kialakulásához kapcsolódó legenda szerint a Betlehemből hazafelé tartó három királyok turbánjának mintájára született a sütőforma. Az biztos, hogy a formaterv bevált, a hegyre emlékeztető, barázdált vagy épp tükörsima felületű kuglófot azóta is kedvelik a világ szinte minden táján. A kuglóf nem tekinthető klasszikus menüsorba beilleszthető desszertnek, inkább uzsonnára, kávé, tea vagy kakaó mellé szokás kínálni.
Mázzal gazdagon az igazi, és egy kis darabolt dió semárt neki :)
A kuglóffal szoros rokonságban álló lengyel babka elengedhetetlen kelléke a húsvétnak, s valljuk be, a kelt tésztás kuglófok számára szintén a húsvét az igazi szezon, ebben az időszakban a kaláccsal együtt a legkelendőbb ez a sütemény. Ilyenkor a kisebb kuglófformák közepét elfoglalhatják a színes főtt tojások, s fonás híján - a kuglófban - a kalácstészta is tökéletes otthonra lel.
A kelt tésztás kuglófokra jellemző a gazdag matéria. Ezeknél a tésztáknál a folyadék tej vagy adott esetben tejszín, a lisztet gyakorta dúsítják őrölt csonthéjasokkal, mákkal vagy kakaóval, sőt vajjal, tojássárgájával is lágyítják.
Mind a kelt tésztás, mind a kevert tésztás kuglóf kedvelt alapanyaga a túró. A túró lehet magában a tésztában, ami azért jó, mert nedvessége jóvoltából a tésztánk tovább friss maradt, másrészt a túró ideális töltelék is. Ez az anyag elég sűrű ahhoz, hogy ne folyjon el, belehabart tojással jól kordában tartható és nagyon jól fűszerezhető, akár sós irányban is. Ha azonban édes túrós süteményre vágyunk, akkor nyugodtan adjunk hozzá vaníliát, citrom-, narancs- vagy mandarinhéjat, kis fahéjat, szerecsendiót, s keverhetünk bele egy kevés rumba áztatott mazsolát is.
A mazsolás kuglóf igazi békebeli klasszikus
A mazsolát nem kötelező beáztatni, de a keményebb aszalványok esetében jobb, ha legalább vízben, teában vagy tejben kicsit megáztatjuk a felhasználás előtt (még jobb, ha gyümölcslikőrbe vagy rumba áztatjuk), így a nedvességet nem a tésztától vonja el, s nem lesz kellemetlen meglepetésben részünk, amit - a sütemény falatozása közben - épp ráharapunk egy, a kelleténél keményebb darabra.
Nem csak túróval gazdagíthatjuk a tésztát, hanem sütőtökkel, céklával, banánnal, almával vagy éppen sárgarépával is felturbózhatjuk. Ezeknek a zöldségeknek az édessége és a nedvességtartalma nagyon fontos és jól kihasználható. A céklás, répás vagy épp sütőtökös kuglófba kevesebb zsiradék és kevesebb cukor kell.
A mini kuglófok is nagyon mutatósak
A tészta cukortartalma sokban függ a tölteléktől. Amennyiben édes krémmel, lekvárral kívánjuk rétegezni a tésztát, abban az esetben csupán minimális mennyiségű cukor kell a tésztába, az is javarészt azért, hogy az élesztő jobban és hamarabb dolgozni kezdjen.
Ugyanez igaz a kevert tésztás kuglófokra is, itt is fontos szempont, hogy milyen töltelékkel készítjük a tésztát. A kevert tésztás kuglófok esetében ez a töltelék legtöbbször csokoládé, marcipánmassza, aszalt gyümölcsök, csonthéjas magvak keveréke, amelyeket kis lisztbe fogatunk, majd utána adjuk a tésztához, hogy sütés közben le ne süllyedjenek. Az ilyen kevert tésztás sütemények esetében nyugodtan felhasználhatunk egy-két extra tojásfehérjét, ha épp akad a hűtőben. A tészta levegősebb, finomabb lesz tőle. A darabos töltelék mellett a kevert tésztába kerülhet mogyorókrém, csokoládékrém, esetleg valamilyen nem túl sűrű, de nem is folyós lekvár, amelyet a tészta formába történő kanalazása közben simítottunk bele.
A kuglófot tölthetjük is - például finom diós töltelékkel
A kuglóf cukortartalmát, küllemét és stílusát meghatározza a formára oly jellemző máz. A csúcsos forma, a belső üreg és a külső ívek szinte súgják, hogy öntsük le őket, vagy legalább porcukorral hintsük meg, hogy minden egyes formás mélyedés jól látsszék. A porcukornál azonban sokkal masszívabb, édesebb öntetek is léteznek. A csokoládés, vaníliás öntetek mellett nagyon kedvelt a cukormáz, amelyet kedvünk szerint ízesíthetünk, s amely segítségünkre lehet, ha a kuglófot további dekorációnak kívánjuk alávetni.
Az egyszerű tészta kugfófformában sütve máris ünnepi finomság
Sokszor a csokoládémáz sem a végső állomás, darált vagy vékonyra szelt, esetleg finomra tört csonthéjasok (dió, mogyoró, mandula), apróbbra vágott aszalványok, jégcukor, dekorcukor vagy épp édes morzsa is kerülhet még a kuglófra.
Többszínű kuglófok
A kuglóf - bármilyen tésztából készüljön is - kifejezetten alkalmas mintás sütemények készítésére. Abban az esetben, ha kelt tésztás kuglófot készítünk, akkor az egymásra rétegzett eltérő színű tészták, vagy a kinyújtott tésztára kent töltelékkel feltekert tészta fog szép mintát kiadni. A kevert tésztáknál is megoldható mindez, ott a forma töltése közben kerülhetnek bele különböző színű vagy állagú rétegek, amelyek a sütemény elkészülte után izgalmas mintázatot adnak a desszertünknek.
A márványos kuglóf is nagy klasszikus
Az évszázadokon át használt európai kuglófformák után nagyon hamar elterjedt a kevéssé csúcsos, finomabban lankás változat, amelyet a 50-es évek Amerikájában szabadalmaztatott egy konyhai eszközöket gyártó cég. Ma már javarészt ez a forma található mindenütt, a süvegszerű, magas hegycsúcsra emlékeztető formák kikoptak a hétköznapjainkból.
A forma választásakor célszerű olyat venni, amely - a briós formával ellentétben - középtájt rendelkezik azzal a csővel, amely segíti a sütőben a forró levegő áramlását, így biztosítva számunkra, hogy tökéletesen átsült süteményt kapunk a sütési idő végére. Ha igazán szép felületű süteményeket szeretnénk, akkor érdemes megfontolni a szilikon forma vásárlását. Ezeket a formákat nem szükséges kikenni, és a nehezebb, tartalmasabb tésztákat is egész jól megtartják. Annyi csupán a trükk, hogy a sütőrácsra helyezett formát kell megtölteni, s nem a tésztával alaposan megrakott formát kell beügyeskedni a sütőben lévő rácsra.
Csokisan, csokimázzal - ki kér egy szeletet? :)
Karintiai reindling:
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg finomliszt
2 dkg friss élesztő
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dl langyos tej
1 nagyobb tojás
5 dkg cukor
csipetnyi só
A töltelékhez:
15 dkg mazsola
3 evőkanál rum
3 dkg olvasztott vaj
6 dkg cukor
3 teáskanál őrölt fahéj
Elkészítés: A lisztet kimérem, átszitálom, majd a kenyérsütő üstjébe öntöm. Rámorzsolom az élesztőt, hozzáadom a cukrot és a sót. A vajat a tejhez adom, majd langyosra melegítem. A langyos tejhez ütöm a tojást, alaposan elkeverem, majd a keveréket fokozatosan a liszthez adom. Hagyom, hogy a gép 1,5 óra alatt tökéletesen kidolgozza a tésztát. Amíg dolgozik a gép, addig egy tálba kimérem a mazsolát és meglocsolom az alkohollal.
Amikor kész a tészta, finoman lisztezett felületen ujjnyi vékonyra nyújtom. A felületét olvasztott vajjal megkenem, egyenletesen meghintem cukorral és fahéjjal is. Ezután a mazsolával is meghintem, majd feltekerem. Lehetőleg szorosan tekerem, de arra ügyelek, hogy ne nyújtsam tovább a tésztát. A felcsavart tésztakígyót a kuglófformámba fektetem, és 20 percet hagyom kelni.
Addig pont felfűt a sütő 185 fokra, amiben aranyszínűre sütöm nagyjából 40-45 perc alatt.
Ha elkészült, rácsra borítom, és hagyom kihűlni.
Mogyorós koszorú:
Hozzávalók:
20 dkg mogyoró
15 dkg cukor
15 dkg vaj
4 egész tojás
1/2 csomag sütőpor
csipetnyi só
csipetnyi fahéj
Elkészítés: A mogyorót alaposan megdarálom, majd egy nagyobb tálba öntöm. Hozzáadom a fahéjat, a sütőport és a sót. Egy másik tálba kimérem a vajat és a cukrot, majd habverővel habosra keverem. Ezután hozzáadom a tojások sárgáját, s beleöntöm a mogyorót a keverékbe. Homogén tésztává dolgozom. A tojások fehérjét habbá verem, és könnyed mozdulatokkal beleforgatom a mogyorós tésztába, majd az egészet egy szilikon kuglófformába töltöm.
190 fokon tűpróbáig sütöm. Rácsra borítva hagyom kihűlni.
Húsvétra is tökéletes sütemény a kuglóf
WM
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek, írások - vegyes |
|
|
|
|
|
2014-04-19 23:21:08, szombat
|
|
|
Tojásos töltött sajttekercs
Hozzávalók:
25 dkg trappista sajt
25 dkg "Vénusz sütőmargarin
4 db főtt tojás
20 dkg párizsi vékonyra szeletelve
2 db savanyú uborka
1 kis fej lilahagyma
10 dkg krémsajt
piros arany
só
Elkészítés:
A sajtot lobogva forró vízbe tesszük, a tüzet elzárjuk alatta. A fedőt az edényen hagyjuk, és a sajtot annyi ideig hagyjuk a forró vízben, ahány dkg volt.
A margarint, a 4 tojássárgát, a piros aranyat, a sót és a krémsajtot összekavarjuk. A tojásfehérjét, az uborkát, a lilahagymát apró kockákra vágva a krémhez keverjük.
Amikor a sajt ideje lejárt, kivesszük a vízből, alufóliára helyezzük, és még melegen gyorsan téglalap alakúra nyújtjuk. A párizsit a kinyújtott sajtra helyezzük, rákenjük a krémet, és szorosan feltekerjük.
Alufóliába csomagoljuk, lehűtjük, és hidegen szeleteljük.
Megjegyzés:
A receptet Bálint Balázsné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2014-04-19 23:18:30, szombat
|
|
|
Kalácsban sült sonka
Hozzávalók:
2 dkg élesztő
3 dkg cukor
1,5 dl tej
40 dkg liszt
2 db tojás sárgája
5 dkg vaj + a formához
30 dkg füstölt, főtt sonka
csipetnyi só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben kis cukorral futtatjuk fel. A lisztet, a cukrot, a csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Ha felfutott az élesztő, azt is ráöntjük, és a maradék langyos tej hozzáadásával tésztát állítunk össze.
A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Letakarjuk, és langyos helyen a duplájára kelesztjük.
Egy kuglófformát kivajazunk, kilisztezünk. A megkelt tésztát kicsit átgyúrjuk, 3 cipót készítünk, majd mindegyiket kinyújtjuk a sütőforma méretére.
A sonkát apró kis kockákra szeleteljük. Az alsó lapot belehelyezzük a formába, erre kerül a sonka fele, majd egy újabb lap, a sonka másik fele, és betakarjuk az egészet egy lappal. Kissé lenyomkodjuk a széleit a kuglófformának megfelelően.
Meleg helyen a tésztát még kicsit kelesztjük, és előmelegített (160 C-fok) sütőben kb. 30-35 percig sütjük.
Megjegyzés:
A receptet Nagy Istvánné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-04-19 23:16:23, szombat
|
|
|
Nyuszi muffin
Hozzávalók:
A muffinhoz:
2 bögre liszt
1,5 bögre tej
15 dkg vaj
2 tojás
csipet só
10 evőkanál cukor
1 evőkanál vaníliás cukor
1/2 csomag sütőpor
reszelt narancshéj vagy citromhéj ízlés szerint (minél több, jó púpozott evőkanállal simán mehet bele :))
A hamis marcipán bevonathoz és fülekhez:
1 dl tej
35 dkg kristálycukor
10 dkg rétesliszt
10 dkg finomliszt
12,5 dkg vaj
2 teáskanál mandulaaroma
A gyúráshoz:
porcukor
keményítő
Elkészítés:
A muffinhoz a vajat megolvasztjuk (egy részével ki lehet kenni a muffinpapírokat - én nem tettem, nem is ragadt bele a muffin, csak egy vékony réteg maradt a papíron), a maradékhoz hozzáadjuk a cukrokat és a sót, jól elkeverjük. Ezután beletesszük a tojásokat, a tejet és a sütőporos lisztet, végül a narancs/citromhéjat). A formákba öntjük, és aranysárgára sütjük (tűpróba).
A hamis marcipán bevonathoz és fülekhez a tejet felforraljuk a cukorral, majd apránként hozzákeverjük a kétféle lisztet, és kb. 10 perc alatt sűrűre főzzük. A végén a tűzről levéve hozzáadjuk a vajat és az aromát. Hűtőben pihentetjük. Keményítős porcukorral átgyúrjuk, és lehet formázni.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Linyah küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2014-04-19 23:14:02, szombat
|
|
|
Rozmaringos-narancsos bárányborda
Hozzávalók:
6 főre:
1,5 kg bárányborda
4 cl friss narancslé
4 cl száraz vörösbor
6 evőkanál olívaolaj
2 kanál japán rizsecet (mirin)
1 kanál reszelt narancshéj
1 kanál friss rozmaring (apróra szelve)
só
bors
Elkészítés:
Az anyagokat összekeverjük, ez lesz a páclevünk. A bordákat a csont mellett keresztben félbevágjuk, pácoljuk (30 perc), majd forró grillen sütjük. A jó bárányborda kívül ropogós, belül viszont porhanyós és véres. A teljesen átsült bárányborda ízetlen, száraz és rágós.
Ajánlatos a bordákat a forró grillen csak hirtelen megsütni (4-5 perc), majd forró sütőben (8-10 perc) befejezni a sütést.
Megjegyzés:
ChefLaszlo receptje.
Forrás:Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2014-04-19 23:12:00, szombat
|
|
|
Húsvéti sonkaleves
Hozzávalók:
40 dkg nyers füstölt sonka vagy tarja (esetleg füstölt csülök)
50 dkg vegyes leveszöldség (sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, karalábé, kelkáposztacikk, gomba, lilakáposzta)
1 nagy fej vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 dl száraz vörösbor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál natúr reszelt torma
1 púpozott teáskanál liszt
Elkészítés:
A füstölt húst előző nap hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztatólevet leöntjük róla, és 2 l friss vízben tesszük fel főni. Ha felforrt, kis lángon addig főzzük, amíg annyira megpuhul, hogy a villa hegye könnyen beleszalad. Levéből kivéve nagyon éles késsel - rostjaira merőlegesen - kockákra vagdaljuk. (Azért kell nagyon éles kés, mert a meleg sonkát nehéz szeletelni.)
A sonkalébe beletesszük az összes megtisztított és vékony hasábokra vagdalt vegyes zöldséget, a hagymát és a sonkakockákat. Ha a zöldség is megfőtt, akkor a lisztet simára keverjük a borral, a tejföllel és a tejszínnel, beleszórjuk a finomra metélt petrezselyemzöldet, és a forrásban lévő levest behabarjuk vele.
Tálaláskor a natúr reszelt tormára merjük.
Megjegyzés:
Nagyon finom, különleges ízű leves, utána már csak egy jó italt kíván az ember!
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás:Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 18
|
|
|
|
2014. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
395 db bejegyzés |
e év: |
4790 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2659
- e Hét: 12162
- e Hónap: 26067
- e Év: 155774
|
|
|