Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Fekete-erdő rolád
  2014-09-06 23:25:56, szombat
 
  Fekete-erdő rolád

Hozzávalók:

A tésztához:
5 tojás
12 dkg cukor
7 dkg liszt
4 dkg cukrozatlan kakaópor
1/2 rúd vanília kikapart belseje
csipet só

A krémhez:
25 dkg mascarpone
2 evőkanál 20 %-os tejföl
1/2 rúd vanília kikapart belseje
8 dkg por cukor
1 citrom reszelt héja

Valamint:
20 dkg meggylekvár
20 dkg magozott meggy (befőtt is jó)
3 evőkanál rum

Elkészítés:

A tésztához az egész tojásokat a cukorral robotgéppel kb. 7-8 perc alatt habosra, kb. 5-szörös térfogatára verjük. Közben egy tálban a lisztben elkeverjük a kakaót, a sót és a vaníliarúd kikapart belsejét, majd finom mozdulatokkal elkeverjük a felvert tojáshabbal.

Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük a tésztamasszát, és előmelegített 190 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük.

Egy másik tiszta, enyhén lisztezett sütőpapírra borítjuk a tésztát, a tetejéről forrón lehúzzuk a sütőpapírt, feltekerjük, és hagyjuk kihűlni.

Amíg a tészta hűl, kikeverjük a mascarponét a tejföllel, a porcukorral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal.

A tésztát kitekerjük, meglocsoljuk rummal, megkenjük a lekvárral, és megszórjuk a jól kicsöpögtetett meggyel. A mascarpone krémet elosztjuk - szétkenjük rajta, majd feltekerjük, és a hűtőben pihentetjük néhány órát.

Tálalásnál kakaóporral vagy porcukorral meghintve kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:M9indmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Athéni gomba
  2014-09-06 23:23:38, szombat
 
  Athéni gomba

Hozzávalók:

személyenként 4-5 db tisztított nagyobb gombafej

bors
vaj

Elkészítés:

A gombafejeket megsózzuk, borssal ízesítjük. Olvasztott vajjal meglocsoljuk, és kb. 2 órát állni hagyjuk. Ezután teflonserpenyőben szép pirosra sütjük.





Kapormártással tálaljuk.

Megjegyzés:

Feltétként, köretként, de önálló könnyű ételként is tálalhatjuk.

A receptet Nordkapp, a fotót Mimi küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Bundában sült paradicsom
  2014-09-06 23:20:54, szombat
 
  Bundában sült paradicsom

Hozzávalók:

1 kg közepes nagyságú, hibátlan és kemény paradicsom
3 db tojás
3-4 evőkanál liszt
1-2 dl világos pilseni típusú sör

Vénusz olaj a sütéshez

Elkészítés:

A paradicsomokat ujjnyi vastag karikákra vágunk, sózzuk. A tojásokat felverjük, sózzuk, belekeverjük a lisztet, és a sörrel sűrű sörtésztát készítünk. A paradicsomszeleteket a sörtésztába mártjuk, és forró olajban hirtelen átsütjük őket.

Halak, húsok mellé köretként vagy akár önálló nyári vacsoraként is tálalhatjuk.

Megjegyzés:

Ha a megsütött paradicsomszeleteket egy tepsibe rendezzük egymás mellé, tetejüket megszórjuk reszelt sajttal, pár perc alatt a sütőben rápirítjuk a sajtot, tovább fokozhatjuk az ízhatást.

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sajtos csirkemellsaláta
  2014-09-06 23:19:26, szombat
 
  Sajtos csirkemellsaláta

Hozzávalók:

3 kisebb paradicsom
fél kígyóuborka
4 dl natúr joghurt
1 db alma
1 szál friss rozmaring
1 csirkemellfilé
salátakeverék (készíthetjük magunk is, de készet is vásárolhatunk)
2-3 gerezd fokhagyma
fél szál vastagabb póréhagyma
1 csipet fehérbors vagy Cayenne bors
1 csipet só
1 evőkanál libazsír
10 dkg fehérsajt sós lében

Elkészítés:

1. Az alapanyagokat megtisztítjuk, megmossuk.

2. A csirkemellet nagyobb csíkokra vágjuk, majd egy akkora serpenyőbe tesszük, amekkorában bőven elférnek, majd hozzáadjuk a zsírt.

3. A zöldségeket kisebb kockákra vágjuk a sajttal és az almával együtt.

4. A fokhagymát összezúzzuk, elkeverjük egy edényben a joghurttal és sóval-borssal.

5. A zöldségeket egy nagyobb tálban óvatosan összekeverjük.

6. A csirkemellcsíkokat elkezdjük sütni. Sózzuk és borsozzuk. Közben gyakran forgatjuk (kb. 15-20 perc). Amikor a felénél járunk, hozzáadjuk a rozmaringot, majd pár perc után kivesszük és félretesszük.

7. Egy pofásabb tányérra halmozzuk a salátát. A megsült csirkemelldarabokat felcsíkozzuk, majd a salátánkra helyezzük körben. Meglocsoljuk az öntettel és a sütésből visszamaradt zsiradékkal. Díszítjük, tálaljuk.





Megjegyzés:

Esetleg egy kis tárkonyos vagy ízesített ecettel is meglocsolhatjuk!

A receptet és a fotót Robull küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Rigó Jancsi III.
  2014-09-06 23:12:49, szombat
 
  Rigó Jancsi III.

Hozzávalók:

A tésztához:
6 db tojás
12 evőkanál cukor
10 evőkanál víz
12 evőkanál liszt (gluténmentes is lehet)
1 csomag sütőpor
3 evőkanál kakaó

A krémhez:
6 dl tejszín
13 dkg porcukor
3 evőkanál kakaópor
3 csomag zselatin fix

A csokimázhoz:
20 dkg csokoládé
5 dkg vaj

Elkészítés:

Elkészítjük először a tésztát. A 6 db tojásfehérjét felverjük keményre a cukorral és a vízzel. Majd hozzáadjuk a sárgáját, végül hozzáadjuk a kakaóval és sütőporral elkevert lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben kisütjük.

A krémhez 6 dl tejszínt felverünk jó keményre, majd hozzáadjuk a porcukros kakaót, és a végén a zselatin fixet.

A kihűlt piskótát kettévágjuk, az alsó tésztára kerül a krém, a tetejére a másik piskótalap.

A csokoládét vízgőz fölött a vajjal megolvasztjuk, az összeállítás után a sütemény tetejére simítjuk, végül hűtőbe tesszük dermedni.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Blahus küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sárgabarackos bárány bulgursalátával
  2014-09-06 23:10:28, szombat
 
  Sárgabarackos bárány bulgursalátával

Hozzávalók 4 személyre:

1 kg báránycomb (vagy lapocka)
2 teáskanál só
2 evőkanál liszt
1 dl mogyoróolaj
5 dkg vaj
16 dkg vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 evőkanál paradicsom püré
1 mokkáskanál bors
1 ág kakukkfű
1 ág rozmaring
2 dl fehérbor (ha van, tokaji)
2 dl zöldség leves
50 dkg sárgabarack

A bulgur salátához:
25 dkg bulgur
1 fej lila hagyma
2 szem paradicsom
1 csokor petrezselyem
4 evőkanál olívaolaj
½
citrom leve

Elkészítés:

1. A bulgurt átmossuk, fél liter forrásban lévő vízzel leöntjük, és lefedve várjuk, hogy magába szívja a nedvességet.

2. A báránycombot kicsontozzuk. Kockára vágjuk, sózzuk, lisztben megforgatjuk, mogyoróolajon megpirítjuk.

3. A megsült húsokat egy hőálló tálba szedjük.

4. A visszamaradt olajat kiegészítjük a vajjal, megpirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a paradicsompürét, fűszerezzük, felengedjük a borral és a zöldséglevessel, hozzáöntjük a húshoz, és összekeverjük.

5. A sárgabarackokat megmossuk, kimagozzuk, a ragu tetejére tesszük, és 40 perc alatt 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

6. A zöldségeket (hagyma, paradicsom) kis kockákra, a petrezselymet apróra vágjuk, és összekeverjük a kihűlt és lecsöpögtetett bulgurral, sózzuk, borsozzuk, citromlével és olívaolajjal meglocsoljuk, majd jól összeforgatjuk.

7. A bárányragut a bulgur salátával kínáljuk.





1 óra
Fogyasztható: azonnal

Megjegyzés:

Dunszt Zsolt receptje, további fotókat, elkészítési útmutatót és érdekességeket a recepttel kapcsolatban itt találsz! >>>

Fotó: Győrfi Viki

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Citromos zellerkrémleves
  2014-09-06 23:07:50, szombat
 
  Citromos zellerkrémleves

Hozzávalók:

1 nagy zellergumó
zeller zöldje
5 dkg vaj
50 dkg krumpli
2 dl tejszín
2 tojássárgája
2 tejföl
1 citrom

bors

Elkészítés:

A zellert és a krumplit kockákra vágjuk, feltesszük főni annyi sós vízben, amennyi bőven ellepi. Amikor megpuhult, összeturmixoljuk, belekeverjük a tejszínt és a fél citrom levét az apróra vágott zeller zölddel. Ha szükséges, felöntjük még egy kis vízzel. Kiforraljuk, félrehúzzuk, és hozzáadjuk a tejföllel kikevert tojássárgáját. Ezután már nem forraljuk.

Megjegyzés:

A receptet Kátya küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Citromos tonhalkrém
  2014-09-06 23:06:16, szombat
 
  Citromos tonhalkrém

Hozzávalók:

2 db tonhalkonzerv
1 db lila hagyma (közepes)
1 dl majonéz
1 kisebb citrom leve
1/2 csokor petrezselyem

bors

Elkészítés:

A lila hagymát és a petrezselyemzöldet apróra vágjuk. A tonhalakat lecsepegtetjük, egy tálba tesszük, és a hozzávalókkal együtt villával jól összekeverjük (törjük). Fogyasztás előtt egy fél órára hűtőbe tesszük, lehűtjük.

Megjegyzés:

Pirított toast kenyérre kenjük. Ha valaki szereti, a tetejét megszórhatja füstölt sajttal. Isteni. :-) Ne turmixold a krémet!!!

A receptet Kunigunda küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-halas  
4 szuper étel szeptemberben
  2014-09-06 16:50:39, szombat
 
  4 szuper étel szeptemberben

Szeptember az a hónap, mikor még élvezhetjük a forró nyár ízeit és lassan kezdhetünk hozzászokni az ősz színes ízvilágához.





Fotó: Wikipédia

Édesburgonya

Szénhidrát tartalma és rostgazdagsága miatt egy nagyon előnyös ősz eleji finomság. Béta-karotin tartalma pedig segít a bőr regenerálódásában. Legtöbben sütve fogyasztják, azonban főve őrizhetjük meg benne a legtöbb vitamint.





Fotó: whologwhy

Brokkoli

A brokkoli nagyszerű antioxidáns, C-vitamin és káliumforrás. A benne található folátok, béta-karotin és kalcium segíthet a szemeink egészségének megőrzésében, a szívbetegségek ellen, immunrendszer erősítőként hat és segíti a csontok erősségét megőrizni. Rengeteg módja van a fogyasztásának, csak arra kell figyelnünk, hogy ne főzzük túl, mert elveszti jótékony hatásainak egy részét.


Cékla

A vörös cékla nagy mennyiségű antioxidánst, kalciumot és káliumot tartalmaz. A benne található betanin és vulgaxanthin gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Egyik legízletesebb fogyasztása a frissen csavart céklalé, ami remek erősítő lehet hűvösebb őszi estéken.





Fotó: B.D.'s world

Szőlő

Remek C- és K-vitaminforrás. Ami pedig még előnyösebbé teszi, remek hidratáló, mivel nagy a víz tartalma. A benne található resveratrol segíthet az allergiás kórképek enyhítésében. Csak a fantáziánk szab határt fogyasztásának.




Fotó: Flickr.com

Forrás:http://filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Életbiztosítással ér fel, ha sok céklát fogyasztunk
  2014-09-06 16:38:59, szombat
 
  Életbiztosítással ér fel, ha sok céklát fogyasztunk

A céklának már az ókorban is ismerték az egészségre gyakorolt jótékony hatásait, hisz a növény kiváló kálium, kalcium, vas, szilícium és magnéziumforrás, de tartalmaz rezet, cinket, mangánt, ként, jódot, kobaltot, krómot, nikkelt, B1-, B2-, B6- és C-vitamint, folsavat, niacint és biotint is. Ezek a vitaminok és mikroelemek nélkülözhetetlen ásványi anyagok a haj, a körmök és az idegrendszer számára.





Lássuk, milyen jótékony hatással bír a cékla:

Felveszi a harcot a vérszegénységgel: a cékla a köztudatban vérszaporítóként ismert, ám más növényekhez viszonyítva semmivel sem tartalmaz több vasat. A titok ott van, hogy a cékla az a zöldségféle, amelyből a test a legjobban tudja hasznosítani a vasat. A cékla nátrium tartalma magas, a kalcium tartalma azonban alacsony, így ajánlott főzve, vagy konzervként fogyasztani.

Óvja a májat: a cékla lé sárgarépával kombinálva kiváló májtisztító. Főleg a zsírtalanítást végezi a májban. Eleinte használjunk több sárgarépát, mivel a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. E mellett májbetegségek, székrekedés és egyes bélbetegségek kezelésére is használták.

Karbantartja a szívet: a Queen Mary Egyetem 2010-es tanulmánya szerint naponta 2,5 deciliter cékla lé jelentősen csökkenti a vérnyomást. Kutatók szerint a gyakori céklafogyasztás akár 10 százalékkal is csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek miatt bekövetkezett halálesetek számát.

Forrás:http://filantropikum.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2014.08 2014. Szeptember 2014.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 268 db bejegyzés
e év: 4790 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4650
  • e Hét: 14153
  • e Hónap: 28058
  • e Év: 157765
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.