Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jó éjszakát!
  2015-05-23 23:59:05, szombat
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Aranyló burgonyás csigák
  2015-05-23 23:35:36, szombat
 
  Aranyló burgonyás csigák

Hozzávalók:

egy 24 cm átmérőjű, magas falú kerek sütőformához:
A tésztához:
2-3 db héjában sült burgonya (tisztán mért tömeg: 40 dkg)
10 dkg finomliszt + egy kevés a nyújtáshoz
2 dkg burgonyakeményítő
1 db közepes méretű egész tojás
1/2 teáskanál só
1/2 teáskanál frissen reszelt szerecsendió
A töltelékhez:
1 db nagyobbacska salottahagyma
5-6 db napon szárított paradicsom
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál olívaolaj
1 nagy csipet só
ízlés szerint frissen őrölt bors
A mártáshoz:
2 db közepes méretű egész tojás
2 dl főzőtejszín
1/2 teáskanál só
kevés frissen őrölt bors

Elkészítés:

A burgonyákat alapos mosást követően 180 fokra előmelegített sütőben 50-55 perc alatt héjastul puhára sütöm. Azon melegében meghámozom, burgonyanyomóval finomra töröm. Amíg hűl, kimérem a lisztet és a burgonyakményítőt, kis tálban enyhén felverem a tojást.

A már langyos összetört burgonyához adom a lisztes keveréket, sózom, szerecsendiót reszelek hozzá - kanállal elkeverem, a közepébe kis mélyedést készítek, ebbe öntöm a tojást. Gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom, kisebb golyóvá formálom, és addig pihentetem konyhai hőmérsékleten, amíg a tölteléket elkészítem.

A hagymát finomra kockázom, a paradicsomokat hasonló méretűre aprítom. Kis serpenyőben felforrósítom az olajat, rádobom a hagymát és a paradicsomot, megszórom oregánóval, a paradicsom sótartalmától függően kevés sót és sok borsot adok hozzá. 3-4 perc alatt átpirítom.
Magas falú, kerek sütőforma aljára sütőpapírt helyezek - ha nem tapadásmentes a forma, az oldalait kevés vajjal vagy olajjal érdemes megkenni. A sütőt ismét bekapcsolom, ezúttal 175 fokra melegítem elő.

Gyúródeszkára kevés lisztet szórok, nyújtófával 1/2 cm vastag téglalappá nyújtom a pihentetett burgonyás tésztát, majd egyenlően elosztom a felszínén a pirított hagymás keveréket. A hosszabb végétől indulva szorosan feltekerem. Nagyjából 1 cm vastagon felszeletelem.

Az előkészített sütőformába ültetem a csigákat, 25 percre beteszem a sütőbe. Ennyi idő alatt a tészta félig átsül, a teteje enyhén megpirul.
A tojást a tejszínnel, sóval, szerecsendióval kézi habverő segítségével alaposan összekeverem. A félig sült csigákra kanalazom a mártást, és további 25-30 percre visszateszem a sütőbe.

Akkor készült el, ha a tejszínes mártás aranyszínű lesz, és a csigák közötti résekben szépen megemelkedik, itt-ott enyhén megpirul.

A csigákat azon melegében tálalom, friss salátával, leggyakrabban rucolával tálalom.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombagulyás
  2015-05-23 23:33:21, szombat
 
  Gombagulyás

Hozzávalók:

50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
5 db közepes krumpli
olaj
őrölt pirospaprika
őrölt kömény

bors

Elkészítés:

Az olajon üvegesre párolom a felkockázott hagymát, hozzáadom a karikákra vágott sárga- és fehérrépát, a felkockázott krumplit, kevés vizet öntök alá. Fedő alatt addig főzöm, amíg a zöldségek félig megpuhulnak.

Ekkor beleadom a felszeletelt gombát, megszórom pirospaprikával, fűszerezem csipetnyi őrölt köménnyel, sózom, borsozom, felöntöm annyi vízzel, ami ellepi, készre főzöm.

Forrón tálalom, tejfölt kínálok hozzá. Kedvünk szerint csipetkét is főzhetünk bele.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Tatár-variációk
  2015-05-23 23:31:32, szombat
 
  Tatár-variációk

Hozzávalók:

50 dkg bélszín ledarálva vagy apróra vágva
1 kis fej hagyma
6 szem olajbogyó
5 szem kaprigyümölcs
6 fél szárított paradicsom
1 csík szardella
1 gerezd fokhagyma
körömnyi gyömbér
1/2 chilipaprika
5 dkg vargánya

bors
olívaolaj
A tálaláshoz:
barna kenyér
ciabatta
baguette

Elkészítés:

A húst ledaráljuk vagy nagyon finomra vágjuk. Elharmadoljuk.

Az egyik részbe sót, durvára őrölt borsot és 1 kis fej finomra vágott hagymát teszünk, összekeverjük, és barna kenyéren tálaljuk.

A másik részbe apróra vágott olívabogyót, kaprigyümölcsöt, szardellát és szárított paradicsomot keverünk, sózzuk, borsozzuk, és ciabattával tálaljuk.

A harmadik részbe aprított chilipaprikát, gyömbért és fokhagymát keverünk, 5 dkg enyhén megpirított, apróra vágott vargányát keverünk,és a bagettel tálaljuk.





Megjegyzés:

Dunszt Zsolt receptje, fotó: Győrfi Viktória, styling: Matis Edit Dodi

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Diós rakott palacsinta borsodóval
  2015-05-23 23:29:21, szombat
 
  Diós rakott palacsinta borsodóval

Hozzávalók:

A palacsintához:
20 dkg liszt
2 egész tojás
2 dl tej
3 dl szódavíz
1 kávéskanál só
1 dl olaj
A töltelékhez:
fahéjas porcukor
cukros dió
A borsodóhoz személyenként:
1 dl fehérbor
1 kanál cukor

Elkészítés:

A hozzávalókból palacsinta tésztát készítünk. 1 órát állni hagyjuk, és a tésztába 1 dl olajat keverünk. A palacsintákat kisütjük teflon palacsintasütőben. A palacsintákat tálra rétegezzük úgy, hogy hol fahéjas cukorral, hol cukros dióval szórjuk meg. Ha elkészülünk vele, tegyük be 5 percre a sütőbe.

A borsodóhoz habüstben felverjük a hozzávalókat gépi habverővel. Tűzre téve addig verjük, míg habos lesz.





Megjegyzés:

Fotó: AS

A receptet Nemes Imréné küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Mustáros rántott sertésborda majonézes krumplival
  2015-05-23 23:27:30, szombat
 
  Mustáros rántott sertésborda majonézes krumplival

Hozzávalók:

8 szelet karaj csont nélkül
1 db chilipaprika
2-3 evőkanál mustár
só ízlés szerint
csipet őrölt bors
A panírozáshoz:
15 dkg finomliszt
3 db tojás
20 dkg zsemlemorzsa
A sütéshez:
étolaj
A körethez:
1 kg burgonya
3 dl majonéz
2 dl tejföl

2 evőkanál mustár
porcukor
citromlé
őrölt fehérbors

1 csokor újhagyma

Elkészítés:

A burgonyát héjában megfőzzük. Még melegen meghámozzuk, és kockákra vagy karikákra vágjuk, hagyjuk hűlni.

A hagymát vékonyan felkarikázzuk. A majonézt elkeverjük a tejföllel és a mustárral. Ízlés szerint ízesítjük sóval, porcukorral, citromlével, fehérborssal. Beleforgatjuk a kihűlt burgonyát és a hagymát, majd a hűtőbe tesszük 1 órára.

A chilipaprikát apróra vágjuk, elkeverjük a mustárral. A hússzeleteket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A hússzeleteket vékonyan megkenjük a chilis mustárral, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük. A pácolást előző nap is megtehetjük, úgy a hús még finomabb lesz.

A húst a szokásos módon bepanírozzuk, majd bő, forró olajban, közepes lángon kisütjük, majd a majonézes burgonyával tálaljuk.





Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

Csirke- vagy pulykamellből is elkészíthető.

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Medvehagymás zellerkrémleves
  2015-05-23 23:25:35, szombat
 
  Medvehagymás zellerkrémleves

Hozzávalók:

1 db nagyobb zellergumó
25 dkg szárzeller /angol zeller, halványító zeller/
5 dkg vaj
1 fej vöröshagyma
6-8 levél medvehagyma
2 dl főzőtejszín

őrölt fehérbors
ételízesítő

Elkészítés:

A zellergumót meghámozzuk, és a szárzellerrel együtt megmossuk, kockákra vagy vékony szeletekre vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és a medvehagymával együtt apróra vágjuk.

A vajon megfonnyasztjuk a vöröshagymát, rátesszük a zellert és a medvehagymát. Sózzuk, borsozzuk, ételízesítőt /vagy ha van, alaplét/ adunk hozzá, és fedő alatt puhára pároljuk. Az egészet összeturmixoljuk, hozzáadjuk a tejszínt és kiforraljuk.

Levesgyönggyel vagy pirított zsemlekockával tálaljuk.





Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Csirkemájas saláta
  2015-05-23 23:19:40, szombat
 
  Csirkemájas saláta

Hozzávalók:

20 dkg csirkemáj
1 fej hagyma (elhagyható)
4 főtt tojás
1 fej fodros saláta
2 evőkanál metélőhagyma
15 dkg császárszalonna
1 evőkanál olaj
Az öntethez:
1 mokkáskanál mustár (csípős)
4 evőkanál olaj
2 evőkanál borecet
őrölt bors


Elkészítés:

A leveleire szedett salátát megmossuk és lecsöpögtetjük. Az öntethez egy csészében villával összekeverjük a mustárt, az olajat és az ecetet. Megsózzuk, borsozzuk, és hozzákeverünk 1 evőkanál metélőhagymát. Salátástálra tesszük a leveleket, és meghintjük a maradék metélőhagymával. Serpenyőben átsütjük a csíkokra vágott szalonnát (a hagymával), majd hozzáadjuk a feldarabolt májat, és nagy lángon, állandóan kevergetve 4-5 percig együtt pirítjuk. Amikor jól átsült, a szalonnával együtt a salátába keverjük. A tojásokat cikkekre vágjuk, és a salátára tesszük. Azonnal tálaljuk, az öntetet pedig tálkában adjuk mellé.

Megjegyzés:

Nem is gondolnád, milyen finom! :) Fehérjenapra is kiváló, még egy fél szelet pirítós is belefér, és a mennyekben érzed majd magad. Jóétvágyat! (A recept a Sláger Rádió életmódmagazinjából való.)

A receptet Csillagharcos küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Pünkösdi rózsa
  2015-05-23 23:18:01, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Pünkösdi várakozás
  2015-05-23 23:13:18, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2015.04 2015. Május 2015.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 425 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1863
  • e Hét: 11366
  • e Hónap: 25271
  • e Év: 154978
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.