Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
Kiüthetik a magyar gazdaság alappillérét
  2016-03-28 22:15:13, hétfő
 
 
2016 Március 28

Kiüthetik a magyar gazdaság alappillérét

Ez történt a gazdaságban az év 12. hetében

Nemsokára forró lehet a hangulat a magyar gazdaság talán legfontosabb szektorában, az autóiparban, mert a héten két gyárban, köztük a győri Audinál is sztrájkbizottság alakult, a cégek pedig aligha tudják majd megadni a dolgozóknak, amit akarnak. A kormány közben a Klik megszüntetésével vagy átnevezésével hallgattatná el a tüntető tanárokat, az MNB földesurat játszik a saját kastélyában, szlovák csalók pedig milliárdoktól fosztanak meg magyar részvényeseket. Ez történt a héten a gazdaságban.

Munkások motorblokkokat szerelnek az Audi gyárban Győrben. Fotó: Kollányi Péter
Állhatnak majd az autógyárak

Olyan dolog készül Magyarországon, ami nem volt még soha:
Sztrájkolhatnak a munkások az autóiparban.

Hétfőn a győri Audi gyár dolgozói jelentették be, hogy mivel a cég elutasította a béremelési az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) bérkövetelését, sztrájkbizottságot alakítottak, amihez eddig már 5000 ember dolgozó csatlakozott. De az autóipari felzúdulás nem áll meg az Audinál, csütörtökön az ország egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a 2400 embert foglalkoztató sopronkövesdi Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. dolgozói is sztrájkbizottságot szervezett, a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint pedig még legalább két cégnél van sztrájkközeli helyzet.

Az Audinál 15 ezer forintos, az Autolivnél 12 százalékos béremelést akarnak kiharcolni a dolgozóknak, az Audi viszont egy az egyben elutasította a szakszervezet követelését, a sopronkövesdi cég pedig 2,5 százalékos - a szakszervezet szerint megalázó - emelést ajánlott fel. Az Audival január óta tárgyal a szakszervezet, és még nincs kizárva, hogy meg is fognak egyezni, de maga az, hogy sztrájkbizottságok alakulnak, jelzi, hogy valami nagyon nagy gond van a magyar gazdaság talán legfontosabb iparágában.

A probléma az, hogy ahogy gyakorlatilag bármelyik másik iparág, úgy az autóipar sem tud igazán versenyképes béreket fizetni. A nyáron már kibukott az, hogy felszolgálót, sofőrt vagy szakácsot már alig lehet találni Magyarországon, mert aki tehette, elment nyugatra ugyanazt a munkát jóval több pénzért csinálni. A helyzet az autóiparban sem más, sőt, itt már elég Szlovákiáig elmenni, hogy egy fényező vagy karosszérialakatos bruttó 70-80 ezer forinttal többet keressen.

Ez oda vezet, hogy a nyugati autógyártók kelet-közép-európai fióktelepei között elindul egy bérverseny a jó dolgozókért. Ez pedig főleg az autóipari beszállítókat érinti majd rosszul, akik nem tudnak 2-3 százalékosnál többet emelni a béreken, különben tönkremennek, így viszont a dolgozóikat fogják előbb-utóbb elveszteni.

Egyelőre még úgy tűnik, hogy az autóipari dolgozók előbb megpróbálnak itthon nagyobb fizetéseket kicsikarni, de nagy kérdés, hogy mi lesz akkor, ha ez nem sikerül, és vagy kollektíven sztrájkokkal, vagy egyenként, az elvándorlással fognak tüntetni a magyar bérszínvonal ellen.

A sztrájkhangulat nemcsak az autóipart érte el, csütörtökön a Tesco dolgozói is sztrájkbizottságot alakítottak, miután január óta nem tudnak megállapodni a béremelésről az áruházlánc vezetésével. Itt azt nehezményezik a dolgozók, hogy például az online üzletágban dolgozók, vagyis azok, akik összeszedik és kiszállítják a házhoz rendelt bevásárlást, annak ellenére nem kaptak fizetésemelést és kell szerintük elviselhetetlen körülmények között dolgozniuk, hogy az online rendelések forgalma 20-30 százalékkal emelkedett az elmúlt időben.
Klikkel terel a kormány

A hét egyik legnagyobb, de talán a tragikus belga terrortámadás miatt viszont az indokoltnál kevesebb figyelmet kapott híre az volt, hogy Rétvári Bence, az Emmi államtitkára kedden reggel bejelentette:a nyáron megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ.

Ez elég nagy visszavonulónak tűnik a kormánytól, aminek vezetője korábban azt mondták, hogy bár van baj a Klikkel, az 2018 előtt még biztosan nem szűnik meg. Rétvári kedden azt mondta, szeptemberre kialakítanak majd egy új rendszert, amiben még mindig az állam lesz az iskolák fenntartója, de ami sokkal kevésbé lesz központosított. Palkovics László közben pedig a köznevelési kerekasztallal tárgyalt, például arról, hogy

az iskolák vezetői két évvel meghosszabbíthatják a nyugdíjas tanárok szerződéseit,
a jövő héttől pedig az iskolaigazgatók bankkártyákat kapnak majd, amely a mindennapi működéshez szükséges beszerzéseket biztosíthatja, így nem kell majd a tanároknak zsebből fizetniük a krétáért és egyebekért.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár

Akkor ez most azt jelenti, hogy a kormány teljesítette azt, ami miatt tanárok, diákok és szülők kétszer is megtöltötték a Kossuth teret zuhogó esőben? Aligha. Amit Rétvári bejelentett, az
valójában csak arra jó, hogy szétzilálja a tüntetéseket és húzza az időt, amíg a kormány kitalálja, hogy mit is akar kezdeni az oktatással.

A Klik kormány elhibázott oktatáspolitikájának szimbólumává vált, ami, ahogy írtuk, egy eleve hibás koncepción alapuló és rosszul is végrehajtott oktatási reform eredménye. De attól, hogy ez megszűnik, hogy átnevezik/átalakítják vagy új intézményt tesznek a helyére, még messze nem oldódnak meg a magyar oktatási rendszer problémái és a tanárok és szülők követelései sem teljesülnek ettől.

Arra viszont jó ez, hogy úgy mutassa be a kormányt, mint ami hajlandó változtatni, a folytatódó tüntetéseket pedig innentől sokkal inkább politikai, csak a kormány lejáratására szervezett tiltakozásnak lehet beállítani.

Hogy magában az oktatási rendszerben mit akar változtatni a kormány, arról eddig nem sokat lehet tudni, mint ahogy az sem látszik, hogy egy kicsit átalakított, de ugyanúgy központosított rendszer hogyan tud majd jobban működni, mint amit kivált vele a kormány.
Európában megbukott és Ádernek sem tetszik. Mi az?

Az elmúlt hetekben valahogy úgy nézett ki a törvényalkotás, hogy

egy fideszes képviselő vagy miniszter benyújt egy hosszú és fontos törvényjavaslatot
azt másnap, nagyjából átolvasás nélkül megszavazza a parlament
majd Áder János köztársasági elnök visszaküldi, hogy ez így nem oké.

Ez történt a Rogán Antal féle Nemzeti Otthonteremtési Közösségeket létrehozó törvénnyel is. Ebben lényegében az állt, hogy azok, akik új lakást akarnak venni, otthonteremtési közösségekbe (nok) tömörülhetnek, amikbe a tagok 10-15 évig összedobják a pénzüket, hogy aztán a közös pénzből egy-egy tag lakást tudjon vásárolni.

A nokok pénzét zrt. formában direkt erre a célra létrejött cégek kezelik; azt pedig, hogy ki mikor kaphat lakást a pénzből, licitálással vagy (ha a licitálásnak nincs egyértelmű eredménye) sorsolással döntik el a tagok. Az állam pedig, ahogy lakástakarék-pénztáraknál is, a befizetések 30 százalékának megfelelő támogatást nyújtana a tagoknak.

Csakhogy Áder János úgy látta, hogy míg a cél önmagában nemes, mert támogatni akarja a lakásvásárlást, egy ilyen bizniszben a résztvevőknek
megfelelő garanciákat is kellene biztosítaniuk arra, hogy nem dönthetik rá az ügyfelekre az egészet,

illetve a hatóságnak is szigorúan kellene felügyelnie. Ez pedig Áder szerint ebben törvényben tisztázatlan és ellentmondásos.

A törvényből pont azok a garanciák hiányoznak, amikkel el lehetne kerülni, hogy a pár év múlva befuccsoló fogyasztói csoportokat (mert nok-ok végső soron azok lesznek) ne az adófizetők és a magyarországi bankok pénzén kelljen majd kimenteni ezeket és a tagjaikat. Mivel ezek olyan pénzügyi szervezetek lesznek, amikre nem vonatkoznak majd a bankokra érvényes szigorú tőkekövetelmények, ezek sokkal bizonytalanabb szervezetek lesznek. Pont ezért ez a vásárlói csoport-koncepció a nagy értékű vételeknél már egész Európában megbukott.
Ide meneküljön a locsolók és nyulak elől!

Ha már unja a locsolóverseket és a hímes tojást, és szeretne olvasni pár hosszabb, de nagyon érdekes Index cikket, itt van pár, amibe mindenképpen érdemes belemélyedni:

Például arról, hogy az MNB hogyan találta fel újra a középkort Tiszaroffon, ahol 415 millió forintért vett magának egy kastélyszállót a Magyar Nemzeti Bank, amit nagyon rossz kihasználtsággal és nagyon drágán működtet, közpénzből. Viszont cserébe munkát ad a környéken 42 embernek ad nem túl sok munkát, amiért cserébe senki nem mondhat semmi rosszat a falu új földesurairól.
Vagy arról, hogy a magyar egészségügy tele van olyan orvosokkal, akik önkéntesen dolgoznak a kórházakban, hogy aztán a rendelésen megjelent betegeket a magánrendelőjük felé tereljék és zsebre rakjanak sok hálapénzt.
Vagy arról, hogy hogyan sikerült Vladimir Meciar volt szlovák miniszterelnök unokaöccsének kijátszania egy 2,5 milliárd forint értékű gázüzemet 2200 magyar részvényes kezéből.
Esetleg arról, hogy mit mondott a MÁV vezérigazgatója, Dávid Ilona, amikor megkérdeztük, hogy mit gondol a 150 százalékos fizetésemeléséről, amáv gazdálkodásáról, A Déli Pályaudvar bezárásáról és a balatoni büfékocsikról.

Forrás: Index

http://www.zoldhirado.hu/kiuthetik_a_magyar_gazdasag_alappilleret.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gyagyás Tódi: visszük a Balatont is, ti meg bekaphatjátok
  2016-03-28 22:11:48, hétfő
 
 
2016 Március 28

Gyagyás Tódi: visszük a Balatont is, ti meg bekaphatjátok

Hogy mi a fenét keres egy propagandaminiszter a 170. balatoni hajózási szezon ünnepélyes megnyitóján, húsvét szombatján, fogalmam nincs. És ha már mindenáron ott kell lennie, miért nyitja ki a száját is, az - ha nem is érthetetlen - legalábbis idegesítő.

Kép: Huszár Attila

Rogán egy ilyen. Odapofátlankodott Siófokra és átadta a város nevét viselő felújított katamaránt. Vagy ha nem is sajátkezűleg vágta el a szalagot, a biztonság kedvéért ott vigyorgott a jobban teljesítés csoportképein. És mellé mozgott is a szája:

,,Nekünk magyaroknak a Balaton egy létforma, nemzeti szimbólum, összetartó erő, egy olyan érték, amit őriznünk kell"

- mondta abban az oly jól ismert undorító királyi többesben és harmadik személyben, már megint egy egész ország nevében beszélve és a totálisan kiskorúsított nép helyett megfogalmazva, hogy mit jelent a Balaton azoknak, akik nem propagandaminiszterek. Az a Balaton, amit a nép legutóbbi értesülései szerint Rogán Antalnak egyelőre még nem sikerült a nevére íratnia.

És ha már a Balatonról volt szó, mint létformáról (bármit is jelentsen ez az értelmetlen baromság) eszünkbe juttatta - Orbán Ráhel nevének említése nélkül -, hogy ugyan a magyar turizmus jól és egyre jobban teljesít évről évre, de mégsem elég jól. Ezért az idegenforgalom fejlesztését egy új úgynökség alá kell gyűrni, kormánybiztost kell kinevezni az élére és - ezt már én teszem hozzá - tönkre kell vágni, szétlopni, bezúzni az anyaföldbe. És a Balaton vizébe.

De mert a turizmus és a Balaton egyelőre nem hoz pénzt és dicsőséget a konyhára, Rogán lement Mórickába - szerencsére megerőltetés nélkül megy ez neki - és eszébe jutott, miért is szalajtották el Siófokig ezekben a vérzivataros időkben:

,,nem hagyjuk magunkat megfélemlíteni, hogy gonosz erők elvegyék ünnepeinket, életkedvünket"

- préselte ki magából mindenféle szégyenérzet nélkül Rogán és gondolt a brüsszeli terrortámadásra, amelyből minden idők legnagyobb és legbűzösebb politikai tőkéjét próbálja összevakarni magának a regnáló állampárt. Igaz, hogy tegnap Széles Gábor kirohanása a Facebook és a gondolatrendőrség ellen sem volt kutya, amennyiben a gravitáció sikertelen kikapcsolója sem hagyja magát megfélemlíteni és pofán b*szkodja a sötét erőket, Rogán életkedve azért mégiscsak dühítőbb.

Hogy mi a gyászmenetért kell egy balatoni hajózási megnyitón, szombaton, húsvétkor a brüsszeli merényletekről beszélni, azt akkor sem fogja át a tudatom, ha túlságosan is jól értem, hogy miről van szó. Ilyen aljadék módon vakítani a parasztot, tényleg nem mindennapi. Végtelen örömmel tölt el, hogy Rogán Antal legnagyobb problémája az, hogy valahogy megőrizhesse az életkedvét és ezért gátlások nélkül használ ki minden alkalmat, hogy abba az egy témába belekapaszkodjon, amitől pártja és kormánya még remélhet valamiféle babérokat.

Csak jelezni szeretném azok számára, akik húsvétkor is rettegnek és azt hiszik, megnyugtatóan hatottak rájuk propaganda elvtárs szavai: egy kormány akkor végzi a leghatékonyabban a munkáját, ha mélyen kussol és az átlegember kvázi semmit nem érzékel azokból a hatalmas vélt és valós veszélyekből, amelyek állítólag rá leselkednek. Egy kormány nem akkor sikeres, ha minden napot, beleértve az ünnepnapokat is azon görcsöl, miként lehetne minél nagyobb pánikot kelteni a lakosság körében. Ha minden eseményt arra használ fel, hogy szétkürtölhesse azokat a semmitmondó szólamokat, amelyek nem oldanak meg semmit, de legalább szinten tartják a rettegést.

Ebben az értelemben a magyarok életkedvének legnagyobb gyilkosai éppen a Rogán-féle gonosz erők, akiknek élősködő létformája és látványos meggazdagodása világossá tette: semmit nem tudnak a Balatonról, ellenben annál többet a következmények nélküli ügyeskedésről, pozíciókkal való visszaélésről, gátlástalanságról.

Antalka, nektek a francia riviéra és Ibiza a létforma, ahonnan szimbolikusan haza lehet szipákolni és szemberöhögni azokat, akiknek évek óta egy balatoni nyaralásra sem futja. A Balatont nem kell megvédeni, mert amit ti megvédtetek eddig, annak általában bottal üthettük a nyomát.

Márpedig ami itt történni fog az újabb államigazgatási, átszervezési, ügynökösködési vonalon, az sajnos újabb bőrfotelekről szól, semmi másról. Amikor Rogán konkrétan kinyitja a száját, akkor sejthető, hogy valamit villámgyorsan kisajátítanak és másvalamit tönkretesznek. (Én a Balaton-parti kisvállalkozók helyében most nem érezném oly jól magam már amennyiben simán el tudom képzelni, hogy a nyaralóik, vendéglátóegységeik megtetszenek a Rogánoknak, akik megvédés címszó alatt már viszik is.) Szóval ha a turizmus évről évre jobban teljesít, mi a bánatért kell központosítani? Nem lehetne egyszer valamit békén hagyni, hogy csak úgy fejlődjön és teljesítsen jobban, ha tud és akar? Nem lehetne valamit egyszer szétverés helyett élni hagyni?

Nem, nem lehetne, mert a Fidesz eltökélt szándéka, hogy apró darabokra szedi szét és vonja ki az államigazgatási törvény hatálya alól az üzletileg értékes ágazatokat. Élükre politikai strómanokat helyez, akik az átmeneti gazdasági érdekek mentén cselekednek és a szabadrablás irányába terelik a folyamatokat. Ezért aztán Siófok egyelőre örülhet kedvére a hajózási szezonnak is meg Rogánnak is, ám majd késő lesz csodálkozni, amikor a település fejlődésének alapját jelentő idegenforgalomból őket kihagyják.

Undorító, hogy minden lépésükben, minden mondatukban, minden szándéknyilatkozatukban a maffiaállam nem oly sok életkedvvel kecsegtető képe néz vissza ránk. Nem tudom a Rogán-félék nyakló nélküli harácsolását mióta hívják életkedvnek, a létforma szerintem sokkal találóbb lenne rá. Érdekes akkor valahogy nem aggódott a gonosz erők támadásától, amikor visszadátumozta a letelepedési kötvényes bizniszt, amikor futószalagon passzolta le a belvárosi ingatlanokat a haveroknak, vagy amikor most ugyanazt csinálja a Pasa-parki jószomszédok segge alá tolt közbeszerzésekkel.

Úgyhogy Rogán Antal húsvéti kinyilatkoztatásának értelme: nekünk fideszes elvtársaknak a magyar adófizetők pénze és az egész ország Balatonostól egy olyan létforma és összetartó erő, amire minden körülmények között igényt tartunk, maradéktalanul meg is szerezzük a magunk számára és őrizzük-védjük brüsszeli áldozatok holttestén keresztül is.

Amúgy neked is áldott, jókedvvel teljes húsvétot, Rogán, minden okod megvan rá, hogy ne csüggedj. Én azért remélem, hogy eljön az az idő, amikor egy valóban független igazságszolgáltatás két kézzel veszi el a jókedvedet. Teljesen jogosan.

Forrás: Kolozsvári Szalonna


http://www.zoldhirado.hu/gyagyas-visszuk-a-balatont-is-ti-meg-bekaphatjatok.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Legyünk szolidárisak a tanárokkal - változtassuk kockássá
  2016-03-28 16:34:53, hétfő
 
 

Legyünk szolidárisak a tanárokkal - változtassuk kockássá Magyarországot március 30-án!

JámborAndrás
2016. március 25. péntek, 11:47


Nem a Tanítanék petíciója óta tudja az ország, hogy gond van a közoktatásban. Aki tanár, tudja, akinek gyereke van tudja, aki járt iskolába, tudja. Az én életemben ez a probléma egy éve erősödött fel, amikor Gitta lányomat vártuk, már akkor arról beszélgettünk a barátnőmmel, a még meg nem született gyerek fölött, hogy mi lesz majd, ha iskolába kerül, hogy kap megfelelő oktatást? Ha a közoktatásba visszük, az borzasztó lesz, ha alapítványi iskolába, az sok pénzbe kerül, és elszeparálódik a gyerek. Azt is tudjuk, hogy nem a Fidesz alatt lett szar a közoktatás. Csupán még szarabb lett, és most ott állunk, egy ország számára világos, ez így nem mehet tovább.

kocka.jpg

Azt látjuk, hogy a kormány csak tessék-lássék foglalkozik a témával, és inkább saját hatalmi érdekeit biztosítja be, mint hogy valóban széles konszenzusnak megfelelő új közoktatás alapjait rakná le.

Napról-napra követem, néha még írok is a Tanítanék mozgalomról. Bevallom, nem csupán az alapvető hazafiasság, az ország jobbításának szándéka hajt, amikor írok róla, hanem az önérdek is, hiszen apuka vagyok, hiszen mi a Mércében azért dolgozunk, mert jobb írányba szeretnénk változtatni az ország sorsát.

Március 30-ra, jövő hét szerdára polgári engedetlenséget hirdettek meg a tanárok, első körben egy órát nem tanítanak, hogy ezzel vegyék rá a kormányt, cselekedjen végre.

Csodálatos dolog ez kemény kiállás, és csak tisztelni lehet a bátrakat, akik akár munkahelyi retorziót is vállalnak a hivatásukért, hogy jobb körülmények között, eredményesebben taníthassanak, hogy a gyerekeink jobb oktatás kapjanak.

Nem szeretném cserben hagyni őket. Bár nem állhatok közéjük, mert nem vagyok tanár, de apa vagyok, és így érintett. Az egyetlen dolog, amit tudok tenni, hogy támogatom őket, és titeket is a támogatásukra hívok fel. Erre van eszközöm, ezt tudom tenni, és ezt meg kell tennem, magamért, Gittáért, és az ország sok kicsi Gittájáért.

Olvastam a Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezetének felhívását, amiben arra kérik a munkavállalókat, hogy kockás ingben menjenek dolgozni 30-án, így szolidarítva a munkavállalókkal. Én pedig azt gondoltam, bővítsük ki az ötletet.

Borítsuk kockás ingbe Magyarországot március 30-án, és mutassuk ki a szolidaritásunkat a pedagógusokkal! Mutassuk meg, hogy ez nem pár ezer, pár tízezer tanár ügye, hanem az egész országé.Tudom, hogy nem mindenkinek tetszik a kockás dolog, de ez az, amit mindenki ehhez a tiltakozási hullámhoz köt, ez az, amit ha meglátunk az utcán, azonosítani tudunk.

Vegyünk fel március 30-án valamilyen kockás ruhát, kockás sálat, kockás inget, kockás csokornyakkendőt, kockás kabátot, mindenkinek amije van. Csináljunk kockás karszalagot!

Rakjunk ki az ablakra kockás lepedőt, abroszt, inget erre a napra, hogy mindenki lássa, jobb oktatást akarunk magunknak és a gyerekeinknek!

És lehet kreatívnak lenni: ki lehet a zászlótartó rúdra rakni a kockás inget. Vagy a gyereknek kockásfülű nyúllal mennie a suliba, otthagyni a kockás füzetet a buszon, kirakni a kockás inget a kávézónk bejáratára, felhúzni a közlekedési táblára (persze úgy, hogy látható maradjon az eredeti jelzés, ne zavarjuk a forgalmat), rajzoljunk krétával kockákat az útra.

A lényeg az, hogy minél több helyen, minél jobban láthatóvá tegyük, amit a közvélemény-kutatásokból tudunk: Magyarország jobb oktatási rendszert akar. Ez előtt a kormánynak meg kell hajolnia.

Támogassuk meg azokat a tanárokat, akik bátran, munkahelyi figyelmeztetést vagy még rosszabbat kockáztatva kiállnak a jobb közoktatásért. Tegyük meg ezt azért is, mert ahogy láthatjuk, a hatalom már elkezdte a megfélemlítést.

Én mint állampolgár a tanárokat arra kérem, mérlegelve a következményeket de csatlakoznak a tanítanék mozgalom felhívásához a polgári engedetlenségre. Ez az ügy most róluk szól, és hiába támogatjuk őket, ők tudnak 30-án igazán kiállni a közös jövőnkért. A Tanítanék mozgalom tiltakozásának facebook eventje:https://www.facebook.com/events/1574608016189623/?ref=98&action_histo ry=null

Ha pedig tehetjük, keressük meg reggel 8 és 9 között a hozzánk legközelebb eső, tiltakozásban résztvevő iskolát, és menjünk oda az iskola előtt demonstráló tanárokhoz, köszönjük meg nekik, amit tesznek, biztassuk őket, vigyünk egy teát vagy kávét, és beszélgessünk velük.

A lényeg, hogy mutassuk meg egész nap , hogy szolidárisak vagyunk a tanárokkal. Mutassuk meg a munkahelyünkön, otthon, a szórakozóhelyeken. Ha sokan leszünk, akkor biztosan célt fog majd érni a Tanítanék mozgalom.

Hogy pedig igazán látható legyen, csináljunk fotót arról, ahogyan szolidarítunk, és tegyük közzé a közösségi médiában (facebookra, instagram, tumblr-re, twitterre) a #jobboktatásért hashtaggel, hogy a kormány is lássa, mennyien állunk a tanárok mögött.

A Kettős Mérce létrehozott egy facebook-eseményt, hogy ott gyűjtsük össze az ötleteket, mit lehet kockássá tenni, és hogy ott is látszódjon, milyen sokan vagyunk. Ha tehetitek, csatlakozzatok, és hívjátok meg az ismerőseiteket, hogy az esemény híre minél több emberhez eljusson. Ha pedig van ötletetek, hogyan lehet kreatív módon kockásnak lenni, írjatok az esemény oldalára, ha lehet, csináljatok képet, vagy videót hozzá, és mi a legjobbakból húsvét hétfőn csinálunk egy válogatást, hogy így biztassunk minél több embert a tanárok melletti szolidaritásra!

Itt tudjátok jelezni a csatlakozásotokat!
https://www.facebook.com/events/176161429441591/


http://kettosmerce.blog.hu/2016/03/25/legyunk_szolidarisak_a_tanarokkal_valtoztas suk_kockassa_magyarorszagot_marcius_30-an
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Sanders tudja, kik állnak az IÁ mögött, de nem mondja ki
  2016-03-28 16:30:36, hétfő
 
  Mindenki tudja hogy az amerikaiak meg a zsidók állnak a terroristák mögött,de nem áruljuk el hogy az amerikaiak meg a zsidók a felbújtók.

**********

2016. 03. 27. 21:05
MTI

Sanders tudja, kik állnak az IÁ mögött, de nem mondja ki

Bernie Sanders demokrata párti elnökjelölt-aspiráns a vasárnap délelőtti szokásos televíziós politikai vitaműsorokban fejtette ki nézeteit.

A vermonti szenátor - miután Alaszkában, Washington államban és Hawaiin egyaránt több mint hetvenöt százalékos győzelmet aratott vetélytársa, Hillary Clinton felett - vasárnap az NBC televízió délelőtti politikai vitaműsorában aggodalmának adott hangot, hogy Hillary Clinton nem akar kiállni vele vitára a New York államban április 9-én esedékes előválasztások előtt.

A kampányról szólva a politikus elismerte, hogy a déli szövetségi államokban Hillary Clinton legyőzte őt, de úgy vélte, hogy a nyugati parti államokban - ahol most lesznek a választások - liberálisabb szemléletű a választók többsége, tehát neki lesz előnye.

"Az utolsó hat választásból ötöt földcsuszamlásszerű győzelemmel nyertünk meg" - utalt Sanders a nyugati államokban eddig elért sikereire.

Ismét kitért arra, hogy szerinte az amerikai politikát - és benne a választási kampányokat is -

eluralta a pénz.

Ezzel összefüggésben bírálta Hillary Clintont, aki pár nap múlva részt vesz a George Clooney filmsztár és felesége által szervezett kampányvacsorán, ahol

353 ezer dollárt

kell fizetnie egy párnak a részvételért.

"A probléma nem Clooneyval van, hanem azokkal az emberekkel, akik megjelennek ezen a vacsorán" - fogalmazott Sanders. "Nem Clooneyt bírálom, hanem a korrupt kampányfinanszírozási rendszert. Nem Clooneynak, hanem a vacsorán résztvevő embereknek van jogtalan befolyásuk a politikai folyamatokra" - szögezte le Bernie Sanders.

A CNN hírtelevíziónak adott interjújában a terrorizmus elleni harcról beszélt. Miközben dicsérte Obama elnök eddigi terrorellenes döntéseit, meggyőződésének adott hangot, hogy az Egyesült Államoknak szigorítania kell a biztonsági intézkedéseket, ha el akar kerülni egy brüsszelihez hasonló terrortámadást.

Kissé rejtélyesen megállapította:

"Tudjuk, ki az az Iszlám Állam (...) Magától értetődő a dolog. (...) Ismerjük azokat az embereket, akik támadásokat terveznek európai szövetségeseink és önmaguk ellen"

- fogalmazott.

http://alfahir.hu/sanders_tudja_kik_allnak_az_ia_mogott_de_nem_mondja_ki
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Első fokon: idegen kém és hazaáruló Tőkés László Romániában
  2016-03-28 16:26:53, hétfő
 
  2016. 03. 28. 11:53


Első fokon: idegen kém és hazaáruló Tőkés László Romániában

Megalapozatlannak minősítette és elutasította a bukaresti törvényszék Tőkés László erkölcsi kártérítési keresetét, amelyet az EP-képviselő másfél éve nyújtott be az 1989-es temesvári forradalmi szerepét elvitató, őt hazaárulónak és idegen kémnek nevező volt Securitate-tisztek ellen - tudta meg az MTI hétfőn a törvényszék elnökétől, aki az intézmény szóvivői feladatkörét is ellátja.

Filip Teodorescu, a Securitate - az egykori kommunista titkosrendőrség - kémelhárításának korábbi helyettes parancsnoka és Ioan Talpes, a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) volt igazgatója azt állították 2014 szeptemberében az Antena 3 hírtelevízió műsorában, hogy Tőkés László 1989-ben a magyar titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. Tőkés László 30-30 ezer eurós kártérítést követelt rágalmazásért Filip Teodorescutól és az Antena 3 hírtelevíziótól, illetve 15 ezer eurót Ioan Talpestől.

A törvényszék háromszori halasztás után pénteken meghozott döntése nem jogerős.

Kincses Előd, az EP-képviselő ügyvédje a kereset elutasítását az MTI-nek kommentálva "egészen elképesztőnek" nevezte az ítéletet, amely azonban "a jelenlegi magyarellenes hangulatkeltésbe beleillik". A végzés szerinte jogilag csak úgy értelmezhető, hogy a törvényszék is idegen kémnek és hazaárulónak tartja Tőkés Lászlót.

Felidézte: a per érdemi tárgyalása során Taples és Teodorescu a volt temesvári lelkésznek egy magyarországi egyházi adomány átvételéről 1989-ben írt elismervényével próbálták alátámasztani azt az állításukat, hogy Tőkés László a magyar titkosszolgálatnak dolgozott, és ezért pénzt is kapott.

"Ha minden pap, aki a Ceausescu korszakban támogatást kapott külföldről, hazaáruló lenne, akkor azt hiszem, egy pap sem maradt volna Romániában, főleg ortodox" - jegyezte meg Kincses Előd.

Az ügyvéd elmondta: a felperes azzal bizonyította a kémvád megalapozatlanságát, hogy Tőkés Lászlót - az európai parlamenti képviselői mandátumra pályázó jelöltként - átvilágította az egykori Securitate levéltárát vizsgáló testület (CNSAS) és megállapította, hogy Tőkés László, nem volt kommunista titkosszolgálati ügynök.

"Becsatoltam továbbá a Bihar megyei táblabíróság egy ítéletét, amelyben elmarasztalták azt a nagyváradi újságírót, aki ugyanezeket a rágalmakat terjesztette Tőkésről és abban benne van, hogy Tőkés egy történelmi személyiség és teljességgel megalapozatlanok azok a hazugságok, amelyeket újra felmelegítettek a volt szekusok" - magyarázta Kincses Előd.

Az ügyvéd szerint befolyásolhatta a bíró - általa törvénytelennek tartott - döntését az, hogy a per érdemi tárgyalása utáni napokban, az ítélethozatal előtt három héttel Klaus Iohannis román államfő visszavonta Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrendet, amellyel 2009-ben, a forradalom huszadik évfordulóján a rendszerváltozás elindításában játszott történelmi szerepéért tüntették ki.

Kincses felidézte: azt is törvénytelennek tartják, hogy az államfő megfosztotta Tőkés Lászlót a román állami kitüntetéstől és hivatalos megkeresésben kérték az elnöki rendelet visszavonását. Mint mondta, a mostani erkölcsi kártérítési perben is javasolni fogja Tőkés Lászlónak, hogy fellebbezzen. Ebben az esetben a jogerős ítéletet a bukaresti táblabíróság fogja meghozni.


http://alfahir.hu/elso_fokon_idegen_kem_es_hazaarulo_tokes_laszlo_romaniaban
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A Fidesz és a húsvéti önmérséklet
  2016-03-28 10:13:42, hétfő
 
  A Fidesz és a húsvéti önmérséklet

2016.03.27. 11:02


március 25-én (19:14-kor) a Fidesz-KDNP-frakció sajtóközleményt jelentetett meg.

,,Áldott, békés húsvéti ünnepeket kívánunk minden magyar családnak és egész Európának! A kereszténység legnagyobb ünnepén arra kérjük az ellenzéki pártokat, hogy tartsanak önmérsékletet és mellőzzék a pártpolitikát."

Ahogy a közlemény elejét elolvastam, az merült fel bennem, nocsak, tényleg milyen figyelmesek ezek a Fidesz-KDNP-s honanyák, honapák, nemcsak minden magyar családra gondolnak, hanem egész Európára! Kicsit el is szégyelltem magam, hogy korábban én is lájkoltam a ,,Baszódjál meg KDNP!" című nótát a YouTube-on.

Bár azt azért nem egészen értettem, hogy ezt az áldottat és békéset miért csak Európának tartogatják, miért hagyják ki a húsvéti jókívánságokból a többi földrészt. Mintha ott nem élnének keresztények, s nekik nem járna az áldott és békés ünneplés. Na, jó, de ne kötekedjünk, gondoltam, hanem inkább értékeljük a közleménynek azt a további gesztusát, hogy milyen szép dolog is ez tényleg, hogy ilyenkor önmérsékletre, a párpolitizálás mellőzésére szólítanak föl.

Hát tényleg! Ünnepeljünk, együnk-igyunk békésen és áldottan, tömjük magunkat degeszre, s hagyjuk azt a csúnya politikát!

Ehhez képest a Fidesz egy napot sem bírt ki és a frakciójuk március 26-án szombaton délután két közleményt is megjelentettet (15:29 és 15:37-kor).

,,Azok a szocialisták, akik ma adócsökkentést követelnek, kormányzásuk alatt sorra emelték a munkát, az élelmiszereket, a családokat terhelő adókat. Elvették a gyermekesektől a családi adókedvezményt, az otthonteremtési adókedvezményeket és több mint duplájára - tizenkét százalékról huszonöt százalékra - emelték a lakásépítési áfát. A polgári kormány kevesebb, mint felére csökkentette a személyi jövedelemadót, bevezette a családi adókedvezményét, megduplázza a kétgyermekesek adókedvezményét, az Otthonteremtési programban 27%-ról 5%-ra csökkentette és visszaigényelhetővé tette a lakásépítési áfát és ugyanígy a sertéshús tőkeáfáját is. A Fidesz célja, hogy még tovább csökkenjenek a családok adóterhei."

Mi ez, ha nem kőkemény pártpolitizálás? Tőkeáfástúl, mindenestül.

De a másik közlemény is hasonló hangnemben íródott.

,,Az ellenzék folyamatosan támadja az otthonteremtési programot, ha rajtuk múlna, eltörölnék. A vidéket és a kistelepüléseket az a baloldali politika tette tönkre, amely megduplázta a munkanélküliséget és megszüntetett minden otthonteremtési támogatást."

E közlemény-rizsa további részét már nem is idézem, azt hiszem ennyiből is látszik, hogy éppen a Fidesz volt az a párt, amelyik nem tudta türtőztetni magát az ünnepre tekintettel sem.

Bár, ha figyelmesebben elolvastam volna az első közleményüket, rájöhettem volna, hogy az önmegtartóztatást, a pártpolitika mellőzését ők az ellenzéktől kérték.

Igen, ez az egymást követő három megnyilvánulás is jól tükrözi azt az álszent, hazug, tisztességtelen, önző gondolkodást, ami ennek az önnön hatalmától és erkölcsi nagyságától megrészegült kormánypártnak a sajátja.

Aminek a lényege, hogy amit szabad a Fidesznek, nem szabad az ellenzéknek.

http://proszektura.blog.hu/2016/03/27/a_fidesz_es_a_husveti_onmerseklet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbánt nem tisztázza a vagyonnyilatkozata
  2016-03-28 10:04:36, hétfő
 
  2016.már.25.
Írta: nickgrabowszki

Orbánt nem tisztázza a vagyonnyilatkozata



Ezt mi se mondhattuk volna szebben. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke szerint

közpénz nem veszíti el közvagyon jellegét.
az állam nem kegyet gyakorol, amikor adatot szolgáltat, hanem az a természetes.
a vagyonnyilatkozatok alkalmatlanok a politikusok vagyoni viszonyának az ellenőrzésére: a rendszer semmire sem jó, csak egy politikai fegyver, és csemegézésre alkalmas.

Ha elfogadjuk Péterfalvi állításait (és mi okunk volna nem tenni), abból viszont az következik, hogy nemcsak Kósa nem mond igazat, Orbán is hazudik, amikor azt állítja, vagyonnyilatkozata tisztázza őt a vagyonelrejtés, Mészáros Lőrinc strómanként, vagyonkezelőként való használatának gyanúja alól.

Hát nem.

Mivel az MNB-pénzek Matolcsy által történő ellopásának ügyével Ádertől Kövéren át Péterfalviig mindenki egyetért (kivéve persze a tolvajt és fedezőit), nézzük a másik a ügyet.

A Fidesz, illetve Orbánék alapvetően két taktikát választottak a hatvanpusztai ranch dolgának kivédésére. (Már persze az elhallgatáson túl: próbáljanak csak az ügyről az állami médiából, a TV2-ből, Habony vagy Széles sajtóbirodalmából tájékozódni.)

Az egyik, hogy a miniszterelnök nem is lakik ott.
A másik, ha ott lakna, se volna semmi baj, hiszen az apjáé a birtok.

Az első esetben viszont az a kérdés, hogy ha az Orbán-család nem lakik ott vagy nem használja nyaralónak a ranchot, akkor
miért tartózkodik ott életvitelszerűen Orbán Gáspár kutyája?

Akihez ráadásul a kutya gazdájának felmenője is könnyen hozzáfér. Mondhatni Nárciusz kéznél van. Ez nem arra utal, hogy az Orbán-család nem használná a birtokot.

Ha viszont használja, és - ami kétségtelen - id. Orbán Győző cégének tulajdonában van a ranch, akkor
mi magyarázza azt, hogy Mészáros Lőrinc 10 évre kibérelte azt 155 millió forintért?

Nem is ő használja, de fizet érte egy tisztes összeget. Rejtélyes.

Kínzó kérdések, amik válaszra várnak. Ezeket nem válaszolja meg az, hogy a vagyonnyilatkozatban nem szerepel a hatvanpusztai hacienda. (Ha Rogánnak lett volna strómanja, akiben megbízik, az ő lakása se nőtt volna.)

Tetszettek volna megpróbálni másként elrejteni a ranchot. Vagy egyáltalán nem is kellett volna elrejteni. De akkor meg azt kellett volna megindokolni, hogy a családnak miből van pénze egy korábbi főhercegi majorságra.

A nagy hiba persze az volt, hogy előálltak Nárcisz kutya fényképével. Ha az nincs, nincs semmi sem. Ki olvas manapság Ferenczi Krisztinát?


http://egyenlito.blog.hu/2016/03/25/orbant_nem_tisztazza_a_vagyonnyilatkozata
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Megint közbeszerzést nyert: nukleárishulladék-lerakót épít a
  2016-03-28 10:01:35, hétfő
 
  2016. 03. 27. 15:26

Megint közbeszerzést nyert: nukleárishulladék-lerakót épít az Orbán vejéhez köthető cég

Újabb több százmilliós közbeszerzést nyert a miniszterelnök vejéhez köthető West Hungária Bau - írja a hvg.hu.

A cég nyerte meg azt a közbeszerzést, amit a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. írt ki a Bátaapátiban épülő nukleáris hulladéklerakó további építésére. A szerződés értéke 998,5 millió forint.

A West Hungária Bau korábban részt vett a Várkert Bazár felújításában, és a Nemzeti Lovardát is ez a társaság alakíthatja át, Orbán Viktor miniszterelnök kedvenc polgármesterével, Mészáros Lőrinccel közösen.

A West Hungária Bau a miniszterelnök lányának, Orbán Ráhelnek a férjéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető. A cég vásárolta ki Tiborcz Istvánt abból az Eliosból, amelynek közvilágítás-felújítási megbízásait jelenleg is vizsgálja az Európai Unió csalás elleni hivatala.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke Mitől gazdagodik a miniszterelnök környezete? címmel várt egyértelmű, egyenes válaszokat Orbán Viktortól a hétfői parlamenti ülésen.

,,Az ön személyes strómanja Mészáros Lőrinc?" - tette fel a kérdést a Jobbik elnöke. Vona Gábor szerint ,,a Fidesz a bűnözők pártja, a Fidesz az, akit bűnözők vesznek körül", és a miniszterelnök "libidóját a pénz mozgatja". Orbán Viktor kitért a válaszadás elől, és azt mondta: ,,Az én életem egy nyitott könyv."


http://alfahir.hu/megint_kozbeszerzest_nyert_nuklearishulladek_lerakot_epit_az_or ban_vejehez_kotheto_ceg
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Álhír:
  2016-03-28 09:40:09, hétfő
 
  Miután a német munkaadók (főleg Türingiában) panaszkodtak, hogy nem érkezik elég menekült, a magyar kormány úgy döntött, hogy hosszadalmas pereskedés helyett inkább eladja a menekült-kvótánkat Türingiának.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbánnak épült újjá a Habsburg-major?
  2016-03-28 09:37:58, hétfő
 
 
Orbánnak épült újjá a Habsburg-major?

2016. március 28. - 09:18


A hatvanpusztai ügybe rövid távon biztosan nem fog belebukni az Orbán-kormány, ám a távolabbi jövőben káros lehet, hogy a korrupciós vádak már Orbán Viktort és családját is elérték - vélekedett Juhász Attila.

A majorság bejárata Fotó: Szalmás Péter / nepszava.hu

A Political Capital elemzője úgy látja, a kulcskérdés az: a kormányfő-közeli birtok meddig tud a nyilvánosság előtt maradni, és az ellenzék milyen intenzitással foglalkozik az üggyel. Hatvanpuszta egyelőre napirenden van: az Együtt például a fehérvári kormányhivatal előtt tüntet majd a kormányfő vagyonosodása miatt. Sejthető ugyanis, hogy az édesapja tulajdonolta birtokot - amelyet papíron Mészáros Lőrinc bérel - Orbán igényei szerint újították fel - legalábbis az egykori oknyomozó, Ferenczi Krisztina feljegyzései erről árulkodnak.

Tiltakozunk az új fideszes földesúri rendszer kialakítása ellen, meg fogjuk akadályozni, hogy Orbán Viktor és társai mindent elvegyenek azoktól a magyar emberektől, akik valóban gazdálkodni szeretnének, akik tényleg a földből élnek Magyarországon - mondta a Népszavának Juhász Péter. Az Együtt alelnöke jövő keddre szervezett demonstrációt a székesfehérvári kormányhivatal elé, ahol aznap fogják elárverezni azt a hatvanpusztai majorság szomszédságában lévő, 500 hektáros földterületet, amelyet egyébként jelenleg Mészáros Lőrinc Búzakalász 66 Kft.-je bérel az államtól. "Nem látok ugyan a jövőbe, de szinte biztosra veszem, hogy ez a föld is a miniszterelnök köreinél fog kikötni. Így már csaknem 5000 hektárt fognak birtokolni az Orbánhoz köthető személyek, ami magyar szinten igen jelentős uradalom" - vázolta Juhász, aki ellen a nemrégiben Fidesz-közelivé vált TV2 lejárató akciót is indított, miután vagyonosodási eljárást kezdeményezett a kormányfő és felesége, Lévai Anikó ellen. Ezzel kapcsolatban pártja kijelentette: nem fogják hagyni, hogy a fideszes pártsajtó az alelnök lejáratásával, vagy bármi más eszközzel elterelje a figyelmet Orbán rejtett vagyonosodásáról, arról, hogy miből telik neki kastélyokra, vagy miből vásárol a felcsúti polgármester több száz hektáros földbirtokokat.

Az Együtt a kormányváltás után vissza fogja venni a tisztességtelenül és törvénytelenül felvásárolt állami földeket, mert nem hagyhatjuk, hogy az egész országunk a Fidesz hűbérbirtokává váljon - írták. A párt aggályait alátámasztja az is, hogy Fejér megyében márciusban a kormányfő veje, Tiborcz István családja, illetve a Lévai Anikó földjeit is művelő Flier Jánosék is jelentős méretű földterületekhez jutottak. Orbán Ráhel férjéék egy nap alatt 216 millió forintot költöttek 193 hektár földre Bicskén, és év elején Mányon is vettek csaknem 300 hektár földet. Felcsút milliárdos polgármestere és családja több mint egymilliárdot fizetett az Orbán Győző tulajdonát képező Hatvanpuszta majorság körüli terület felvásárlásáért. Emellett Száron is szereztek 77 hektárt.
Hol vannak a munkagépek?

"Van ideje, bemegy, megkérdezi. Rosszul tudja" - mondta a hatvanpusztai majorság portása, amikor a 444 újságírói arról érdeklődtek a birtok bejáratánál lévő kaputelefonon, valóban az egykori Habsburg-birtokon tárolja-e mezőgazdasági gépeit Mészáros Lőrinc. A felcsúti polgármester ugyanis még 2012-ben Ferenczi Krisztinának, az óta elhunyt újságírónak kifejtette: azért bérelte ki 10 évre előre a területet Orbán Viktor édesapja, id. Orbán Győző CZG Kft.-jétől, hogy agrárcégei ott tárolhassa eszközeit. Ezeknek azonban a 444 drónfelvételein nem akadt nyoma Hatvanpusztán. A portás nem mondta meg pontosan, hol kellene érdeklődni, így ezzel kapcsolatosan e-mailben a Népszava is megkérdezte Mészárost, tartja-e magát korábbi állításaihoz, illetve ha nem gépeit tárolja, akkor mire hasznosítja a 155 millió forintért bérbe vett területet. Válasz egyelőre nem érkezett.

A majorság kapcsán felmerült a színlelt szerződés gyanúja is, mivel Orbán Győző cégének 2011 óta csupán 15,5 millió forintos éves bevétele van. Ez az összeg pontosan annyi, amennyit Mészáros fizet a hatvanpusztai major bérleti díjaként, így pedig ,,felmerülhet, hogy a gázszerelő valódi jogcím nélküli, színlelt szerződéssel fizet. Nem a birtok bérletéért, hanem valami egészen másért" - írta Facebookon Hadházy Ákos. Nem az LMP-s képviselő volt az első, aki felfedezte ezt az összefüggést, Ferenczi már 2014-ben megjelent, Narancsbőr című könyvében emlékeztetett a CZG és a Mészáros & Mészáros Kft. közötti összefüggésre. "Gazdasági társaságok között nem szokványos az, hogy évekre előre bérleti díjat fizessenek. Orbán Győző cégének tíz évre előre kifizették a majorságért a bérleti díjat 2011-ben. A két társaság mérlegébe betekintve kiderül, hogy azóta évről évre a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. és a Mészáros és Mészáros Kft. mérlegében fordított arányban nő és csökken az aktív és passzív időbeli elhatárolások összege" - írta akkor az oknyomozó.
Orbánéknak épült újjá a major

Könyvében Ferenczi hosszasan fejtegette Hatvanpuszta valódi funkcióját. Az újságíró még a birtokon is járt, és a látottakból arra következtetett: a területet Orbán Viktor és családja igényeire szabják át, s a területen látni vélte Lévai könyveit is. "A bejárattól jobbra lévő, szintén építkezés alatt álló épületben Lévai Anikó szolnoki szülői házából hozott könyvek vannak föltornyozva, profi módon becsomagolt dobozokban. Rajtuk cetli: ,,Ani könyvek (Rózsa utca)", valamint Orbán Viktor felcsúti díszpolgári címe, plakettje. Csináltatott tölgyfaajtók, -ablakok a szállítótokban tucatjával a földön, rézzsanérokkal és -kilincsekkel, ugyancsak tölgyfatokkal a majornak ugyanebben az épületében. A stílusuk megszólalásig hasonlít a Cinege utcai villa ablakaira-ajtóira. Nem csoda, ha helyben úgy fantáziálnak azok, akiknek bármilyen fogalmuk van az épülő uradalomról, hogy Orbán Győző nevére van megvéve, de valójában Viktoré. Ezt annál is inkább gondolják, mivel gyakran megfordul feleségével az egykori főhercegi majorban. A majorságot azok az állami földek veszik körül, melyeket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. nyert el 20 éves bérletre. Fölötte pedig a miniszterelnök felesége, Lévai Anikó szántói fekszenek". Mészáros már akkor is próbálta eltitkolni, hogy nem csupán a helyreállítási kényszer miatt építkeznek a területen, ám Ferenczi leírásai alapján kevés kétség férhet ahhoz, hogy a gázszerelőből lett milliárdos polgármester nem csupán a gépeit tárolná a területen.

"Műemlék-helyreállítási követelmények közt azonban ritkán szerepel, mondhatni, nem szokásos a tetőtér-beépítés. A majorba belépve, a közvetlenül balra elhelyezkedő épület második szintjén vadonatúj ablaksor áll. Az új tetőhöz ugyanazt az igényes, la corunai zsindelyt használták, amit a Puskás akadémia tetőfedése során. (...) Épp azt a felújítás alatt álló épületet próbáltuk megörökíteni, amelyikről Mészáros azt mondta: ott nem folyik semmilyen építkezés, legfeljebb műemléki állagmegóvás. Azóta is tart kisebb-nagyobb megszakításokkal az építkezés: a földszinten egy nagy nappali, hatalmas társalgó, amerikai konyha, fönt nyolc zuhanyzó-vécés szoba van. A tetősíkból kiemelt tizenhat nyílászáró az épület felső szintjén sem arra utal, hogy itt mezőgazdasági tevékenységet akarnának folytatni a jövőben. Az összességében két-háromszáz négyzetméter hasznos területű, pazar, de még félkész állapotban lévő épület hasznosítási célja inkább minőségi, fizetős diákszálló lehet ezek alapján. A helyiek lovaspólós álmokról is beszélnek, de hát annyiféle mendemonda kap lábra, az embereknek fogalmuk sem lehet arról, hogy mi folyik a MAGÁNTERÜLET IDEGENEKNEK BELÉPNI TILOS ÉS VESZÉLYES! tábla mögött."
Nárcisz, a titok őrzője

Ferenczi kutatásai során találkozott az egykori Habsburg-birtok ügyét újra a figyelem középpontjába terelő Nárcisz kutyával is, akit az Átlátszó le is fotózott a major kapujában. Ismert, a kormányfő Facebook-oldalán február végén jelent meg egy fotó, amelyen Orbán a kuvasszal pózol. Állítása szerint családja hat éve fogadta örökbe a kutyát, miután összeverve megtalálták a kertjükben. Ugyanakkor Nárcisz korábban egyszer sem jelent meg Orbán mellett, ami feltűnt a hazai sajtónak is. Hosszas keresgélés után kiderült, Nárciszt 2010-ben vették fel a Budai Kisállatklinikára, a rendszerben az állat gazdájaként a kormányfő fia, Orbán Gáspár szerepel, a kutya "bejelentett lakcíme" pedig érdekes módon nem a család felcsúti házánál, hanem Hatvanpusztán van. A 444-nek a portás megerősítette: a kuvasz jól van, és ha Ő - mármint Orbán - engedélyezi, akkor többet is elmesélhet a kutyáról. Ferenczi könyvéből az is kiderült, a kormányfő korábban elszólta magát a kutyával kapcsolatban: ,,a területet pedig a miniszterelnök Nárcisz nevű kutyája őrzi. Róla Orbán Viktor a Hot magazin szilveszteri számában nyilatkozott: ,,van egy hatalmas magyar kuvaszunk, Nárcisz: félelmetesen nagy és erős, olyan, mint egy Móricz-novella főhőse. Kint él Felcsúton". De valójában Nárcisz Alcsúton őrzi évek óta a hatvanpusztai uradalmat - Felcsúton nincs kutyájuk Orbánéknak."
Megválaszolatlan kérdések

Orbán Viktor a mai napig nem adott kielégítő választ azokra a hatvanpusztai majorral kapcsolaton kérdésekre, amelyeket Ferenczi Krisztina még 2012-ben juttatott el a kormányfő sajtóosztályához. Egyébként ezeket Szijjártó Péter akkori kormányszóvivő és Havasi Bertalan sajtófőnök is megkapta - utóbbi idő hiányában nem válaszolt.
Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester cége állítása szerint bérli a területet, a kérdésem az, hogy milyen szerződéssel, ha egyszer az nem szerepel egyik cége fióktelepeként sem a cégnyilvántartásban?
Milyen funkciót szánnak a két hatalmas műemléki istállónak és az 5 épületből álló együttest lezáró óriási magtárnak? Igaz-e, hogy lovaspóló-klubot akarnak nyitni az egykori József főhercegi majorban?
A Lévai Anikó által irányított építkezés a tetőtér-beépítéses épületben milyen céllal készül?
A másik, szintén építés alatt álló műemléki épületre milyen funkció vár?
Csak a családi szükségletek kielégítésére szolgáló pálinkafőzés folyik az ingatlanon, vagy bérpálinkafőzés működik ott?

Korrupt a hatalom

A hatvanpusztai ügybe rövid távon biztosan nem fog belebukni az Orbán-kormány, ám a távolabbi jövőben káros lehet, hogy a korrupciós vádak már Orbán Viktort és családját is elérték - vélekedett Juhász Attila. A Political Capital elemzője úgy látja, a kulcskérdés az: a kormányfő-közeli birtok meddig tud a nyilvánosság előtt maradni, és az ellenzék milyen intenzitással foglalkozik az üggyel. "A Publicus intézet kutatásából is kiderült, azért hatnak kevésbe a közvéleményre a korrupciós ügyek, mert az emberek úgy látják, minden politikus korrupt - egyébként korábban a Political Capital is hasonló eredményre jutott. Ugyanakkor félreértés, hogy ezeknek az ügyeknek nincs jelentőségük, hiszen az emberek már a Fideszt tartják a legkorruptabb pártnak, Orbán Viktort pedig a legkorruptabb politikusnak" - mondta lapunknak a szakember. Hozzátette, ebben egyéb változások is közrejátszottak: például 2010 előtt nagyobb nyilvánosságot kapott, ha a hatóságok eljárást indítottak kormánypárti politikusok ellen. Napjainkban sem az ügyészség, sem a rendőrség nem indít hasonló eljárásokat. Juhász szerint ugyanakkor a kormány tehetetlen, nem tudnak érdemben reagálni a korrupciós vádakra: "a fideszes kommunikáció e tekintetben nem nevezhető profinak: sajtótájékoztatókon például nem válaszolnak az ilyen témájú kérdésekre. Hallgatnak, mintha a probléma nem is létezne". Az elemző úgy látja, tavaly még több-kevesebb sikerrel sikerült elterelni a közfigyelmet a szinte már követhetetlen mennyiségű korrupciós ügyről, ám kérdés, hogy az idén is kitart-e a menekültügy: "a kapcsolódó alaptörvény-módosítást például nem túlzottan támogatott, és a kvóta elleni kampány és a népszavazás is meginogni látszik az Uniós egyeztetések hatására". Kiderült, Hatvanpuszta esetében nem a támadás volt a legjobb védekezés: Juhász Péternek pont, hogy jót tettek az ellene indult lejárató kampánnyal, hiszen ügye így még nagyobb nyilvánosságot kapott. Az akcióból sokaknak az jöhet le, hogy a kormányzat így akar bosszút állni az Együtt alelnökén, amiért az feszegeti a korrupciós ügyeket, ez pedig tovább rontja Orbánék megítélését - vázolta az elemző.

http://civilhetes.net/orbannak-epult-ujja-a-habsburg-major
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 14 
2016.02 2016. Március 2016.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 465 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 386
  • e Hét: 14616
  • e Hónap: 25727
  • e Év: 179223
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.