2017-01-05 18:06:04, csütörtök
|
|
|
Feketeretek-saláta variációk: mézes és joghurtos
"A fekete retek - erős aromája és magas illóolajtartalma miatt - közismerten jó köhögés, rekedtség, megfázásos megbetegedések ellen, továbbá alkalmazzák légúti betegségek gyógyítására. A friss retek elősegíti az epe és a gyomornedvek elválasztását, ismeretes antioxidáns tulajdonsága is. Erősíti, tonizálja a beleket, serkenti a bélmozgást és egyben a székelést is. Az epére és a májra gyakorolt kedvező hatása valószínűleg közvetett, ugyanis a béltonizálásból vezethető le, mások szerint ugyanakkor közvetlenül is erősíti az epeutak simaizomzatát. Májzsírosodás ellen legjobb gyógyszer a fekete retek, és abból is a reteklékúra alkalmazása, legalább hat héten keresztül. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is. Az epe ugyanis az elfogyasztott zsiradékkal kerül kapcsolatba. A felhalmozódott mennyiség idővel irritálja az epét, ekkor kezdünk valamit érezni az oldalunkon, a máj mellett. Ha epekövünk vagy epehomokunk van, segíthet, ha hathetes reteklékúrát kezdünk, de természetesen ezt csak orvosi felügyelet mellett tegyük. Stabilizálja a vérnyomást, megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket, az ízületi gyulladást, és daganatellenes hatása is ismert." (Forrás.)
A fentiekben említett gyógyhatásai mellett azért az íze is nagyon jó.
Hozzávalók a mézeshez:
2 közepes fekete retek
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál méz
só, őrölt bors
A fekete retkeket alaposan megmostam, papírtörlővel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
A mézet és az olívaolajat elkevertem kevés sóval és őrölt borssal, majd a retekre öntöttem.
Néhány órára hűtőbe tettem, hogy az ízek összeérjenek.
Hozzávalók a joghurtoshoz:
3 közepes fekete retek
2-3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 kávéskanál méz
25 dkg feta sajt
2 kis pohár (2 x 140 g) natúr joghurt
A retkeket alaposan megmostam, papírtörlővel megtöröltem, meghámoztam és nagylyukú reszelőn lereszeltem.
A fokhagymagerezdeket megtisztítottam, a retekhez préseltem, rámorzsoltam a fetát.
Az olívaolajat elkevertem a mézzel és a joghurttal, és beleforgattam a fetás-fokhagymás retket.
Néhány órára a hűtőbe tettem, hogy összeérjenek az ízek.
forrás: hankka.blogspot.hu |
|
|
0 komment
, kategória: egészség |
|
|
|