Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
Szüreti töltött szőlőlevél és töltött paprika
  2013-10-03 12:26:32, csütörtök
 
  Szüreti töltött szőlőlevél és töltött paprika

Hozzávalók:
60 dkg darált hús
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
bors
törött szegfűbors

pirospaprika
12,5 dkg (1 tasak) gyors rizs
6-8 db piros színű, vastag húsú érkezési paprika
szőlőlevelek

Elkészítés:
A hagymát kevés olajon megpirítjuk, beletesszük a darált húst, a zúzott fokhagymát, ízesítjük borssal,
sóval, pirospaprikával, kb. 10 percig pároljuk.

Megfőzzük a tasakos rizst, majd összekeverjük a megpárolt darált hússal.

A paprikából kiszedjük a magházát, és megtöltjük a húsos-rizses töltelékkel.

Kevés olajat öntünk egy tepsibe, beletesszük a töltött paprikákat, és sütőbe toljuk, kb. fél órát sütjük, közben locsoljuk.

Ugyanezt a tölteléket tölthetjük szőlőlevélbe is. A megmosott szőlőlevélbe beletesszük a
tölteléket, alakjától függően összetekerjük vagy háromszög alakúra hajtjuk. Sorbarakjuk a kiolajozott tepsibe. Barnára sütjük, közben locsoljuk.

Tálaláskor tejfölt locsolhatunk rá.





Megjegyzés:
A receptet Takó Istvánné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüreti káposztás egytál
  2013-10-03 12:21:01, csütörtök
 
  Szüreti káposztás egytál

Hozzávalók:
70 dkg sertéscomb
1 fej fehér káposzta
1 fej hagyma
2 evőkanál olaj
5 dl újbor
2 fürt szőlő
1 csokor kapor
1 kis pohár tejföl

Elkészítés:
A félkarikára szeletelt hagymát kevés olajon megpirítjuk, hozzátesszük a vékony csíkokra vágott sertéshúst, és sóval, borssal fűszerezzük. Ha barnára pirult, meglocsoljuk a bor egy részével. Amikor a bor elpárolgott, hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt káposztát, a maradék bort, s időnként megkeverjük, de lefedve pároljuk.

Mielőtt elkészülne, beleszórjuk az összevágott kaprot, majd óvatosan belevegyítjük a kimagozott szőlőszemeket és a tejfölt.





Megjegyzés:
A receptet Csúzi Istvánné küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmgette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Szüret idején
  2013-10-03 12:17:47, csütörtök
 
  Szüret idején

A szüret ünnep. Az ültetés, kapálás, metszés és oltás hosszú és fáradalmas hónapjai után a szürettel elkezdődik a borkészítés ideje.

Hazánk szőlészeti és borászati hagyományai hosszú évszázadokra nyúlnak vissza. A szőlő és bor szeretete áthatja kultúránkat, irodalmunkat, mezőgazdaságunkat. A szüret szó eredetileg a szőlő borrá alakításának részfolyamatára, a szűrésre utal, de mai jelentése kiterjedt a többi gyümölcs betakarításának elnevezésére is.




A vidéki élet legnagyobb ünnepei közé tartozik a szüret

Szőlő-ős:

A szőlő egyes fajai már 65 millió évvel ezelőtt megjelentek a Földön, azonban az eljegesedések hatására csak néhány nemzetség maradhatott fenn. A legendák szerint a szőlőkultúra őshazája Örményország, ugyanis az özönvíz után az Araráton kötött ki Noé bárkája. Noé itt szőlőt telepített, annak terméséből bort készített. Az i.e. 9. században Menua örmény király lányának a hegyoldalon volt egy teraszos szőlőskertje. Jerevánban egy barlangban találtak több ezer éves szőlőmagvakat. A magyar nép nyelvében már a Honfoglalás előtt megjelentek a szőlőtermeléssel kapcsolatos szavak. Az első írásos emléket 1061-ből találjuk. A középkorban már kialakult szőlőművelés folyt, melyet a hazánkba betelepülő, szőlőműveléshez jól értő népek tovább színesítettek.


Az étkezési szőlő:

A szőlőt már őseink sem csupán borkészítésre használták, étkezési szerepe is nagy volt. A 12. században már ismerték a kecskecsöcsű fajtát, de később feljegyezték a gohér szőlőt és a romonyát is. A filoxéravész után új fajták jelentek meg, például a csabagyöngye, a szőlőskertek királynéja és a muskotály. A vastagabb héjú, erősebb csumájú fürtöket a téli napokra tették el. Az ún. ,,álló szőlőhöz" (elálló) a fürtöket, gyakran a venyigével együtt, már a szüret alatt külön gyűjtötték. Egyenként vagy csomóba kötve aggatták fel őket a pincében. Disznóöléskor, családi ünnepeken csemegeként fogyasztották, de beteglátogatásra is gyakran vittek egy-egy fürt szőlőt. Álló szőlőnek a fehér és kövidinkát, a romonyát és a kecskecsöcsűt részesítették előnyben. Manapság az otellót, az izabellát és a delawárit is elteszik.




Piros vagy fehér szőlőt is használhatunk, attól függően, melyik mutat jobban az ételben

Augusztus végétől decemberig szüret.

Az első szüretek, természetesen az időjárási viszonyoktól függően, augusztus végén kezdődnek, amikor a korai érésű fajták termése eléri az adott bornak megfelelő cukor-sav arányt. Egyes termőterületeken és fajták esetében sokszor akár decemberig is elhúzódhat a szüret. A szüret megkezdésének idejét sok helyen a hatóságok vagy a földesúr határozta meg. Tilos volt a szüret előtt személyes fogyasztáson kívül szőlőt szedni, mivel ez csökkentette volna az adóként beszedett dézsmabor mennyiségét. A szüret első napja egyes területeken neves dátumokhoz kapcsolódik, Eger környékén szeptember 29. - Szent Mihály napja, Miskolc környékén október 18. - Lukács napja, a Dunántúlon október 15. - Szent Teréz napján. A Tokaj - hegyalján október 28. - Simon Júda, a szőlők védőszentjének napja jelentette a szüret kezdetét. Szüret idején bezártak az iskolák, szünetelt a bíráskodás és a katonák is szabadságot kaptak.




Régi szőlőprés, ma már ilyet nem nagyon használnak...

A szüret régen is és napjainkban is a hajnali órákban kezdődött, hiszen a fürtök a leszedést követően azonnal erjedni kezdenek. A szüret estéjén zene és tánc, a szüreti szezon végén szüreti felvonulás és bál várt a munkában elfáradtakra. A nagyobb pincészetek és gazdaságok ma már elsősorban géppel szüretelnek, mivel a gyorsabb, higiénikusabb betakarítás magasabb minőségű bort eredményez, de a szüreti hagyományokat szerencsére minden tájegységünk őrzi és ápolja.




Egyszerű, de ellenállhatatlan desszert a csokoládéba mártott szőlő


Kóstoljunk meg néhány mustos, szőlős ételt:

Mustos karaj:

Hozzávalók:
8 szelet rövidkaraj
2 fürt szőlő (piros és fehér vegyesen)
2 dl must
1 dl olaj
grill fűszerkeverék vagy só, bors, fokhagyma, kömény, koriander, paprika keveréke, szerecsendió

A megmosott hússzeleteket megfűszerezzük és meghintjük őrölt szerecsendióval. Kevés olajon elősütjük. Felöntjük a musttal, és lassú tűzön rövid ideig pároljuk. Az utolsó percekben leszemezett, megmosott szőlőszemeket adunk hozzá, és együtt készre pároljuk.

Mustban pácolt kacsacomb hagymás szőlővel:

Hozzávalók:
4 kacsacomb
2 dl must (vagy szőlőlé)
1 kávéskanál szárított majoránna
60 dkg apróbb burgonya
10 gerezd fokhagyma
2 kisebb fej vöröshagyma
4 szál újhagyma
2 babérlevél
10 szem bors
20 dkg libazsír
1 teáskanál méz
20 dkg szőlő

Az előkészített kacsacombokat musttal leöntjük, és egy napig hűtőben pácoljuk. Felhasználás előtt letörölgetjük, sózzuk, majoránnával megszórjuk. A zöldségeket megtisztítjuk és megmossuk. A sütőt 160 fokra (gázsütő 1. fokozat) előmelegítjük. Az egyik hagymát szeletekre vágjuk, beletesszük egy tepsibe, ráhelyezzük a combokat. Mellé tesszük a fokhagymákat, a babérlevelet, megszórjuk a borssal, és rátesszük a libazsírt. Aláöntünk 1 dl mustot, egy pici vizet, és a sütőben nagyon lassan, puhulásig sütjük (kb. 2 óra). Néha meglocsolgatjuk, és mikor már majdnem puha, mellé helyezzük a megtisztított burgonyákat egészben vagy felezve. Ha a hús és a burgonya egyaránt megpuhult, kivesszük a tepsit a sütőből, és a combokat átszedjük egy másik hőálló edénybe. A sütőt felkapcsoljuk 200 fokra (gázsütő 3. fokozat), a combokat visszatesszük a sütőbe, hogy a tetejük ropogósra piruljon. A másik hagymát vékony cikkekre vágjuk. Serpenyőben megpirítjuk kicsit a mézet, rátesszük a hagymát, és összepirítjuk. Az újhagymát nagyobb darabokra vágjuk, a szőlőt félbevágjuk, kimagozzuk. Az újhagymát és a szőlőszemeket rádobjuk a mézes hagymára, összeforgatjuk. A krumplis, szaftos, zsíros tepsiből óvatosan leöntjük a zsírt (zsíroskenyérnek mennyei). A visszamaradt burgonyát és a szaftot ráöntjük a szőlős hagymára. Összeforgatjuk, ha szükséges, fűszerezzük, és a megpirult combokkal tálaljuk.




A kacsához nagyon jól illik a szőlő és a bor is

Szőlős rétes:

Hozzávalók:
40 dkg szőlő
1 csomag réteslap
6 evőkanál cukor
10 dkg vaj
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál darált dió
4 evőkanál zsemlemorzsa

A sütőt melegítsük elő. Két vagy három kész réteslapot terítsünk tiszta konyharuhára. Olvasszuk meg a vajat, és keverjük el a tejföllel. Pöttyözzünk a tejfölös vajból a réteslapokra, szórjunk rá 2 evőkanál zsemlemorzsát. Tegyük rá a megmosott, lecsöpögtetett szőlőszemeket a réteslapokra, a szélén hagyjunk ki helyet. Szórjuk rá a dió és a cukor felét. Fahéjat is adhatunk hozzá. Tekerjük fel a rétest, kenjünk a tetejére az olvasztott vajas tejfölből, és süssük pirosra. Még forrón is ehetjük vaníliafagyival, vagy hidegen kínálhatjuk önmagában.

Szőlős-mascarponés sütemény:[/b




Mutatós és finom a szőlővel gazdagított túrótorta Hozzávalók:
25 dkg mascarpone
30 dkg szőlő
4 evőkanál cukor
4 tojás
10 dkg babapiskóta
1 dl aromás, száraz fehérbor
1 dl tejszín

A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat 3 evőkanál cukorral kikeverjük. Hozzákeverjük a mascarponét. A szőlőt nagyságtól függően félbe-negyedbe vágjuk. A tejszínt és a bort egy lábosban együtt meglangyosítjuk. A babapiskótákat ebbe az öntetbe mártogatjuk, majd egy tálba lerakjuk. A tojásfehérjét felverjük egy csipet sóval, hozzáadunk 1 evőkanál cukrot, majd a mascarponés krémhez öntjük, beletesszük a szőlőszemeket is, és a krémet a piskótákra öntjük. 5-6 órát pihentetjük.

SB

Forrás:Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Burgonyaragu sütőtökkel és rókagombával
  2013-10-03 11:32:13, csütörtök
 
  Burgonyaragu sütőtökkel és rókagombával

Hozzávalók négy személyre:
75 dkg sütőtök
75 dkg burgonya
2 lilahagyma
4 evőkanál vaj vagy sütőmargarin
3 dl zöldségleves (kockából)

bors
zsálya
40 dkg rókagomba
10 dkg tejszín
3-4 evőkanál világos balzsamecet
2-3 evőkanál étkezési keményítő
5 dkg tökmag

Elkészítés:
Meghámozzuk a tököt és a burgonyát. A tökből eltávolítjuk a szálas belső részt és a magokat, majd a húsát 3-4 cm-es kockákra vágjuk. A burgonyákat megmossuk, és ezeket is felkockázzuk. Megtisztítjuk a hagymát, apróra vágjuk, és két evőkanál forró zsiradékon üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a burgonyát és a tököt, és 5-7 percig sütjük. Felöntjük a zöldséglevessel, majd az egészet felforraljuk. Sóval, borssal és apróra vágott zsályával ízesítjük, azután lefedve, kis lángon további 20-25 percig főzzük. Megtisztítjuk a rókagombákat, a nagyobbakat félbevágjuk, és forró zsiradékon 5-7 perc alatt megsütjük. Megsózzuk, megborsozzuk. A raguhoz öntjük a tejszínt, és még öt percig főzzük. Kevés ecettel ízesítjük, majd apránként szórva hozzáadjuk a keményítőt, hogy kissé besűrűsödjön. Darabokra vágjuk a tökmagokat, és a gombával együtt a ragura szórjuk.

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Mozzarellás burgonya
  2013-10-03 11:28:57, csütörtök
 
  Mozzarellás burgonya

Hozzávalók:
4 nagy főtt burgonya
20 dkg füstölt mozzarella
4 szelet bacon
bors
kakukkfű

kevés vaj

Elkészítés:
A megfőtt burgonyákat meghámozzuk. Amikor kihűltek, vízszintesen három részre vágjuk.

Az alsó darabra 1 vastagabb szelet sajtot teszünk, majd burgonya, megint sajt és végül ismét a burgonya következik.

Mindegyiket sózzuk, borsozzuk,
baconszelettel körbetekerjük, majd megszórjuk a kakukkfűvel.

Egy kivajazott tepsibe sorba rakjuk, és pirosra megsütjük.





Megjegyzés:
A receptet Gogolákné Rácz Anita küldte. Köszönjük!

Fotó: AS

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Rozmaringos sült tarja
  2013-10-03 11:23:32, csütörtök
 
  Rozmaringos sült tarja

Hozzávalók:
1 kg sertéstarja (4 nagy szelet volt a csontjával)
A páchoz:
5 evőkanál mustár
5 evőkanál olaj
3 gerezd fokhagyma - reszelve
1 vöröshagyma - félfőre szeletelve
1 teáskanál őrölt rozmaring
1 teáskanál őrölt szerecsendió
1 teáskanál őrölt feketebors


Elkészítés:
A tarjaszeleteket kicsit klopfoltam, a széleit pár helyen bevágtam, hogy ne zsugorodjon majd a sütésnél. Bedörzsöltem sóval, borssal.

A mustárban fokozatosan elkevertem az olajat, a fokhagymát, a szerecsendiót és a rozmaringot. Ezzel a páccal megkentem a hússzeleteket, egymásra helyezetem, a vöröshagymaszeleteket a hússzeletek közé elosztottam, zsírpapírba csomagoltam, 1 éjszakát a hűtőben érleltem.

Nagyméretű serpenyőben 3 evőkanál olajat hevítettem, a hússzeletek mindkét oldalát hirtelen, magas hőfokon pirosodásig sütöttem.

Az elősütött hússzeleteket tepsibe tettem, az elősütésből visszamaradt szaftot rálocsoltam, a szeletekre dobtam 1-1 kis hajtás friss rozmaringágat, aláöntöttem 1/2 dl vizet (a hús is enged), majd előmelegített 210 fokos sütőben sütöttem fedetlen, kb. 40 percig, közben saját szaftjával többször meglocsoltam.

Köretként párolt spárga, hollandi mártás és párolt rizs készült.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos raguleves
  2013-10-03 11:18:29, csütörtök
 
  Tárkonyos raguleves

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
5 dkg sütőmargarin
1 kis fej hagyma
5 dkg póréhagyma
2 dl főzőtejszín
1 tyúkhúsleveskocka
1 szál répa
1 szál fehérrépa
1 karalábé
2-3 közepes krumpli
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 csipet tárkony

bors
1 tojásból készült nokedlitészta

Elkészítés:
Vágd apró kockára a húst, a vörös- és póréhagymát. Olvaszd fel a margarint, párold meg rajta a vöröshagymát. Mielőtt késznek látod, dobd bele a pórét is. Forgasd át párszor, tedd bele a húst, sózd, borsozd, és két nagyobb csipet tárkonyt is tégy bele. Párold fehéredésig. Majd öntsd fel vagy 3 liter vízzel. Tedd bele a húsleveskockát is. Hagyd főni 15 percig. Közben a tejszínt öntsd egy tálkába, jöhet bele az apróra vágott zöldpetrezselyem, keverd át. A forró levesből merjél rá, így hígítsd. Öntsd össze, forrald ki, és csepegtess bele pár csepp citromlevet. Teáskanállal szaggass bele apró nokedlit. A tányérokban még ízlés szerint lehet citromlével picit megbolondítani.

Megjegyzés:
A receptet U-né Márti, a fotót Mihokjol küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Tárkonyos raguleves
  2013-10-03 11:18:11, csütörtök
 
  Tárkonyos raguleves

Hozzávalók:
60 dkg pulykamell
5 dkg sütőmargarin
1 kis fej hagyma
5 dkg póréhagyma
2 dl főzőtejszín
1 tyúkhúsleveskocka
1 szál répa
1 szál fehérrépa
1 karalábé
2-3 közepes krumpli
1 csokor petrezselyemzöld
2-3 csipet tárkony

bors
1 tojásból készült nokedlitészta

Elkészítés:
Vágd apró kockára a húst, a vörös- és póréhagymát. Olvaszd fel a margarint, párold meg rajta a vöröshagymát. Mielőtt késznek látod, dobd bele a pórét is. Forgasd át párszor, tedd bele a húst, sózd, borsozd, és két nagyobb csipet tárkonyt is tégy bele. Párold fehéredésig. Majd öntsd fel vagy 3 liter vízzel. Tedd bele a húsleveskockát is. Hagyd főni 15 percig. Közben a tejszínt öntsd egy tálkába, jöhet bele az apróra vágott zöldpetrezselyem, keverd át. A forró levesből merjél rá, így hígítsd. Öntsd össze, forrald ki, és csepegtess bele pár csepp citromlevet. Teáskanállal szaggass bele apró nokedlit. A tányérokban még ízlés szerint lehet citromlével picit megbolondítani.

Megjegyzés:
A receptet U-né Márti, a fotót Mihokjol küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu




 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Túrós bukta
  2013-10-03 11:03:46, csütörtök
 
  Túrós bukta

Hozzávalók:
80 dkg liszt
13 dkg olvasztott zsír vagy 20 dkg vaj, vagy Rama
2 tojás
5 dkg élesztő
kb. 1 marék cukor
2 dl tej

A töltelékhez:
50 dkg túró
cukor ízlés szerint
mazsola ízlés szerint
citromhéj ízlés szerint
2 tojás

Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben kb. 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. A lisztet, a zsírt, a tojást, az élesztőt és a cukrot összekeverjük, és mint a nokedlit, úgy dagasztjuk, de keményebb legyen kicsit. (Ha nem elég puha, tegyünk még bele tejet, ha túl puha, akkor meg lisztet.)

Ha sima a tészta, kiöntjük és sodorjuk, nyújtjuk, felkockázzuk.

A túrót 2 tojássárgájával, cukorral, vaníliás cukorral, citromhéjjal, mazsolával (vagy ahogy szereti a család) kikeverjük, és hozzáadjuk a végén a fehérjét, amit habbá verünk (nem kell nagyon keményre).

A tésztákat megtöltjük túróval, és apró batyukat készítünk. Zsírozott tepsibe tesszük, és megtöltve hagyjuk kelni kicsit - kb. negyed vagy fél órát, attól függ, milyen nagy sütiket szeretnénk.

Ha megkelt, akkor 150 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük. Amikor érezzük az illatát, akkor majdnem jó.





Megjegyzés:
A receptet és a fotót Mjjbaba küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Gombaleves petrezselymes vajgaluskával
  2013-10-03 10:58:07, csütörtök
 
  Gombaleves petrezselymes vajgaluskával

Hozzávalók:
30 dkg gomba
2 db sárgarépa
1 db zöldség
1 db vöröshagyma

ételízesítő
őrölt bors
petrezselyemzöld
1 db paprika
1 db paradicsom
liszt
olívaolaj
pirospaprika
tejföl
A petrezselymes vajgaluskához:
5 dkg vaj, vagy Rama
1 db tojás

petrezselyemzöld
1-2 evőkanál liszt

Elkészítés:
A gombát, a sárgarépát és a zöldséget megtisztítjuk, majd feldaraboljuk. Egy edénybe olajat öntünk, felmelegítjük, majd rátesszük a zöldségeket, és párolni kezdjüki. Pár perc után hozzáadjuk a gombát, és együtt pároljuk tovább. Közben megszórjuk az ízlés szerinti fűszerekkel és apróra vágott petrezselyemzölddel. Ha már megpárolódott, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük vízzel, beletesszük a vöröshagymát, a paprikát, a paradicsomot, és készre főzzük. Ekkor kiszedjük belőle a paradicsomot és a paprikát, majd beleszórjuk a megmaradt apróra vágott petrezselyemzöldet.
Végül a tejfölt jól kikeverjük egy evőkanál liszttel, és állandó keverés mellett a levesbe csorgatjuk.

Petrezselymes vajgaluskához a vajat kicsit felolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni. Ezután hozzákeverjük a tojást, a sót, az apróra vágott petrezselyemzöldet és annyi lisztet, hogy galuskatésztát kapjunk. Jól összekeverjük, majd kiskanállal a levesbe szaggatjuk. Addig főzzük még a levest, amíg a galuskák feljönnek a leves tetejére.





Megjegyzés:
A receptet Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrá:Mindmegtte.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     2/3 oldal   Bejegyzések száma: 22 
2013.09 2013. Október 2013.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 275 db bejegyzés
e év: 2276 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.