Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Jó éjszakát, békés álmokat!
  2017-10-26 23:56:09, csütörtök
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Turbózd fel az immunrendszered!
  2017-10-26 23:50:40, csütörtök
 
  Turbózd fel az immunrendszered!

Ilyenkor, ősszel sokan kérdezik, hogyan védekezzenek a meghűlésekkel, fertőzésekkel, járványokkal szemben. Mindent kivédeni nem lehet, de fontos, hogy szervezetünket és immunrendszerünket ne érjék váratlanul a támadások.
Hideg idő = betegség?

Az, hogy a hideg bekövetkeztével kicsit meghűlünk, megfájdul a torkunk, folyik az orrunk, nem feltétlen jelen rosszat. Ez csak annyit mutat, hogy az immunműködések zajlanak, de semmiképpen sem aktív fertőzés jelei. Egyszerűen csak arról van szó, hogy változik a környezet, megfúj a szél, hidegből melegbe, melegből hidegbe megyünk stb. és erre reagál a szervezetünk. A reakció sokszor nem is testi, hanem pszichés. Ettől függetlenül fontos, hogy amit megtehetünk tegyünk meg i is, hogy az immunrendszerünk fel legyen készülve a valódi külső támadásokra.






Az immunrendszer felturbózása helyett helyesebb az immunrendszer harmonizálásáról és felkészítéséről beszélni. Az immunrendszernek ugyanis sok eleme van, így működése nem fekete és fehér. Az olyan folyamatokat, amik árthatnak nekünk nem kell felturbózni. Például az allergiás reakciókat (ami szintén az immunműködések eredménye) nem kellene felturbóznunk! :)
Stresszeljünk kevesebbet az egészségünk érdekében!

Azt is érdemes átgondolni, hogy ősszel nemcsak az időjárás változik meg, hanem a munkateljesítmény is. Vége a nyárnak, beindul a darálógép a suliban, a munkahelyen és így a család minden részében. Márpedig a pszichés állapotunk nagy mértékben hatással van immunrendszerünkre is. A túlzott mértékű pszichikai stressz egyértelműen gyengíti azt. Ne feledjük, hogy a stressz mértéke viszonylagos. Az igazi kérdés, hogy hogyan tudjuk feldolgozni a minket érő stresszhatásokat. A stresszkezelő technikák bevetése tehát alapvető.

Persze a védekezés klasszikus módszerei nem elhanyagolhatók. Ezek a:

- Probiotikumok, hiszen az immunrendszer lelke a bél körüli nyirokcsomókban van!

- C-vitamin: Bárki bármit állít, az immunsejteknek szüksége van rá! Napi 3x1000mg-ra simán fel lehet emelni a napi dózist ilyenkor.

- Flavonoidok, növényi színanyagok: Segítik mind az immunsejteket, mind a védekezésből adódó károsodások helyrehozatalát

- Gombakivonatok: A gyógygombák, illetve a gomba sejtfal összetevők (1-3 béta glukán és 1-4-alfa glukánok) erősítik az immunrendszer nem specifikus védekező képességét. Ez tulajdonképpen a természetes ölősejtek aktivitásának növekedését jelenti.






Immunrendszer meggyengülése

Az immunrendszer erősítése kapcsán nem lehet figyelmen kívül hagyni az azt “gyengítő" tényezők számbavételét. Az immunműködések meggyengülésekor a rendszerben zajló folyamatok nem működnek megfelelő intenzitással, vagy megfelelően. Ezt kellene meggyengülésnek nevezni, de inkább az egyensúly megbomlása a helyes kifejezés. Ekkor kicsit összezavarodhatnak az immunrendszer kölcsönös egymásra hatásban működő folyamatai, és nem csak a védelem csökkenése, hanem a fent említett autoimmun folyamatok beindulása is problémaként jelentkezhet.

Ennek oka lehet környezeti pl.: szennyezőanyagok a levegőben, a vizekben, növényvédőszer maradványok, színezőanyagok a táplálékban, gyógyszerhatások, visszatérő vagy megbúvó bacik, gombák, vírusok miatti krónikus gyulladások.






Fontosak az életmódi hatások

Nem lehet elmenni az életmódi hatások figyelembevételén sem. Az anyagcserehatások, a finomított szénhidrátok miatt ugráló vércukorszint, a felszabaduló és nem megfelelően semlegesített szabadgyökök károsító hatása, rossz tápláltság, illetve az immunrendszer számára szükséges nyomelemek, mikrotápanyagok, ásványok és vitaminok nem megfelelő biztosítása.

Végül, de nem utolsó sorban a fizikai és lelki stresszt is meg kell említeni. Intenzív edzés sajnos átmenetileg gyengítheti az immunműködéseket, amivel jó, ha tisztában vagyunk. A lelki tényezők, a fel nem dolgozott feszültségek még károsabbak, és hatásuk sokkal hosszabb távú. Vizsgaidőszakban például csökken az egyetemisták fehérvérsejtszáma, és a természetes ölősejtek aktivitása.

- Ásványi anyagok, multivitaminok Ésszel, nem megadózisban, de kiegyensúlyozottan pótolva, harmonizálják az immunműködéseket, hisz megszüntetik a hiányállapotokat.

Forrás: https://www.vitaminsziget.com

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Homoktövis, a gyógyító növények királynője
  2017-10-26 23:42:07, csütörtök
 
  Homoktövis, a gyógyító növények királynője

A kínaiak nem véletlenül nevezik a homoktövist a gyógyító növények királynőjének. Ősidők óta jól ismerik és használják ezt a csodaszert, akárcsak a tibetiek és a mongolok is nagy alázattal tisztelik varázslatos erejét a testre és a lélekre gyakorolt üdvös hatása miatt.






Ha megkérdeznek egy szakembert, mire jó a homoktövis, a válasz csak ennyi szokott lenni: Mindenre. Ezt sokan hiszik és bíznak benne, hogy igaz, de akik isszák gyümölcsének levét és eszik a gyümölcs magjából és héjából készült őrleményt, azok nem csak hiszik, de bizonyossággal tudják, hogy ez az elixír valóban számtalan bajra orvosság és a természet patikájának egyik legfőbb kincse. A gyümölcs gazdag szénhidrátokban, fehérjében, aminosavakban és vitaminokban. A nálunk élő növények közül a homoktövis bogyója tartalmazza a legtöbb C-vitamint (500-900 mg/100 g). Ez a mennyiség a citrom és a narancs C-vitamin-tartalmának tízszerese. A homoktövis gyümölcse több C-vitamint tartalmaz, mint az eper, a kivi, a paradicsom, a sárgarépa, és a galagonya. Emellett egyéb vitaminok (A, B, E, F, K), ásványi anyagok (kalcium, magnézium, cink), telítetlen zsírsavak, fehérjék és aminosavak gazdagítják. A homoktövis E-vitamin-tartalma (202,9 mg/100 g gyümölcs), magasabb, mint a búza, a kukorica, és a szójabab E-vitamin-tartalma.

Magjából értékes, telítetlen zsírsavakban gazdag linol- és linolénsav, valamint más zsírosolajok nyerhetők, melyeket kozmetikai készítményekben (külső és belső hámsérülésekre) és gyógyászati célokra (sugárbetegségek gyógyítására) alkalmaznak. A bogyóból készült vitaminkoncentrátum antioxidáns és sejtvédő hatású. Az újabb kutatások a homoktövisben található flavonoidok, az értékes növényi olajok és zsírok kedvező élettani hatását emelik ki.

Elsősorban immunerősítő, de kiváló hámosító és gyulladáscsökkentő is. Magas C-vitamin-tartalma révén jól bevált kiegészítő meghűléses betegségeknél. E-vitamin- és esszenciális zsírsav-tartalmának köszönhetően jótékony hatással van a száraz, berepedezett bőrre, és természetes védelmet nyújt a káros UV-sugárzás ellen.
A homoktövis hatóanyagai javítják a szervezet védekezőképességét, gyógyítják a gyomor- és nyombélfekélyt, az égési- és fagyási sebeket, a bőrfertőzéseket és a fogínygyulladást, gátolják egyes rákos daganatok növekedését, enyhítik a sugárterápia okozta károsodásokat, segítenek a szív- és érrendszeri betegségek gyógyításában, csökkentik a röntgen- és radioaktív sugárzás okozta károsodásokat, és védik a májat. Fokozzák az anyagcserét, zsíroldó hatásuk van, így segítenek az optimális testsúly megtartásában.

-az immunrendszer erősítésére, általánosan roboráló szerként
-fertőzésveszély, pl. influenzajárvány idején
-allergiák, pl. szénanátha esetén
-betegség utáni lábadozás időszakában
-daganatgátló, sejtregeneráló hatása miatt rákos megbetegedések kezelésére, illetve daganatok kialakulásának megelőzésére
-fogyókúrázóknak, zsíroldó hatása miatt
-a szív funkcióinak javítására, ill. érrendszeri betegségek kezelésére
-gyomor- és nyombélfekély esetén
-“F" vitaminhiány miatt fellépő központi idegrendszeri abnormitások korrigálására, különösen cukorbetegeknél
-májregeneráló hatása miatt ajánlott a máj tisztítására, alkoholfogyasztás esetén fokozottan ajánlott, az elvonási tünetek csökkentésére is
hasnyálmirigy- és tüdőbetegségeknél is alkalmazhat

Forrás:asvanyianyag.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészségmegőrző szemek – szőlő
  2017-10-26 23:40:13, csütörtök
 
  Egészségmegőrző szemek - szőlő

Szőlő mindenütt terem a világon - nemesítve és vadon is. Már a rómaiak is felismerték jótékony hatásait: testüket, szellemüket frissítették fel vele. A vitaminok, ásványi anyagok, rostok és a magas víztartalom teszi a szőlőszemeket pompás, ideális ,,kúragyümölccsé".

Mi található a szőlőben?

A szőlőben a szervezet számára szinte minden fontos tápanyag megtalálható. Sok vitamin, ásványi anyag és nyomelem: A- (béta-karotin), B1-, B2- és C-vitamin, de kalcium, vas és foszfor is. Különösen fontos a szőlő magas káliumtartalma. A kálium vízhajtóként hat, így elősegíti az anyagcseretermékek kiürülését a veséken keresztül.

Fontos!
A szőlő gyümölcshúsában rejlő apró magvak miatt fogyasztása epebetegeknek, gyomorbetegeknek és gyulladásos bélbetegségben szenvedőknek panaszt okozhat.

A szőlő ezen kívül gyümölcssavat, szőlőcukrot és pektineket tartalmaz, ami a rostanyagokhoz hasonlóan gondoskodik a jó emésztésről.

A felsorolt értékes anyagok, a 80%-os víztartalom és az alacsony energiatartalom (100 g - 74 kcal) ideális kúragyümölccsé teszik a szőlőt. Ha jót akarunk tenni szervezetünkkel, együnk egy héten keresztül minden nap egy kiló szőlőt. Próbáljuk meg egyszerűen beépíteni normális étrendünkbe: együk müzlihez, tízóraiként, desszertként vagy salátában. Ügyeljünk arra, hogy közben sokat igyunk: szénsavmentes ásványvizet vagy gyógynövényteákat.

A piros szőlőben ezen kívül cserzőanyag is van, ami hatással van a bélnyálkahártyára. Az ún. flavonidok - főleg a piros szőlőben találhatók - jó hatást gyakorolnak a szívre, az érrendszerre, és segítenek az érelmeszesedés kialakulásának megakadályozásában is.





Szőlőmag olaj:

Pár éve amerikai kutatók klinikai kísérlettel igazolták, hogy a szőlőmag-kivonat jó a metabolikus szindrómában (magas vérnyomás, hasi elhízás, magas koleszterin- és vércukor szint) szenvedőknek. A hidegsajtolással kinyert szőlőmag-olaj gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban, bioflavonokban, telítetlen zsírsavakban, linolsavban (az F vitamin egyik alkotója) klorofillban, könnyen emészthető és koleszterinmentes.

Antioxidáns hatású, védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Az E vitaminban különösen gazdag olajok közé tartozik. A szőlőmagvak gazdagok procyanidinokban. Ezek a flavonoidokhoz tartoznak, amelyek az anthocyanokkal (aromaanyagok) állnak rokonságban. A procyanidin a C- és B-vitamin, valamint a béta-karotin mellett ma a legismertebb gyökfogó, tehát antioxidáns.

Szőlő felhasználása:

Az értékes tápanyagokat akkor őrizhetjük meg teljesen, ha a szőlőt frissen, héjával és magjával együtt fogyasztjuk. A szemeket mindig alaposan mossuk meg! A szőlő nagyon finom müzliben, salátában, savanyú káposztával, sajthoz és a sütemények tetején is.

Camembertsaláta recept szőlővel:

Hozzávalók: 20 dkg camembert, 20 dkg szőlő, 20 dkg majonéz, 2 dkg mandula, csipetnyi só, késhegynyi fehérbors, 1 ek porcukor.

Elkészítés: A szőlőt megmossuk, a sajtot 1x1 cm-es kockákra vágjuk és egy mély tálba tesszük. A mandulát apróra vagdaljuk és összekevjük a porcukorral. A cukrozott mandulát a tálba tesszük, belekavarjuk a majonézt, sózzuk, borsozzuk és jól behűtjük.

A szépségápolás szolgálatában:

A boltok polcain széles választékban sorakoznak a szőlőből készült kozmetikumok. Ami nem is csoda, hiszen a benne található hámlasztó anyagok és antioxidánsok hatására a bőr selymessé, feszessé válik, gyümölcssavainak köszönhetően pedig fényes lesz. Magjának olaja is szépít: építőleg hat bőrünk sejtmembránjaira, melytől javul általános életereje. Jótékony hatását mi is élvezhetjük, ugyanis otthon gyorsan és könnyedén készíthetünk belőle magunknak pakolást.

Arcpakolás szőlőből:

Hozzávalók: 4 nagyobb vagy 8 kisebb szőlő

Elkészítés: A szőlőszemeket meghámozzuk és kimagozzuk. A húsát villával összetörjük, a száj- és szemkörnyék kivételével az egész arcra felvihetjük. A pakolás nyálkásnak tűnik, de frissítően hűvös és bizsergető érzést kelt. Hagyjuk hatni nagyjából negyedórát. Ezután az arcot langyos vízzel alaposan öblítsük le, a bőrt töröljük szárazra és a szokásos módon hidratáljuk.

Forrás:www.vitaminsziget.com
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Csipkebogyó
  2017-10-26 23:38:30, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Bögrés-krumplis lepényke
  2017-10-26 23:31:31, csütörtök
 
  Bögrés-krumplis lepényke

Hozzávalók

1,5 bögre liszt
1 bögre víz
0,5 bögre tej

bors
1 csipet pirospaprika
0,5 kg krumpli
oregánó ízlés szerint
kakukkfű ízlés szerint
fokhagyma ízlés szerint


Elkészítés

A lisztet a tejjel-vízzel átlagos palacsintatészta állagúvá keverjük. Sóval, borssal, oregánóval, kakukkfűvel, bazsalikommal, fokhagymával ízesítjük. Kevés pirospaprikával tesszük színesebbé.
A krumplit megfőzzük, majd a meghámozás után felkarikázzuk. Kiolajozott (vagy kivajazott) közepes méretű tepsibe tesszük, majd az alján szétterítjük a burgonyakarikákat.
Ráöntjük a tésztát, és 180-200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy készen van-e.





Megjegyzés

1 bögre = 2,5 dl (körülbelül) Ez a recept több módon elkészíthető, tetszőlegesen lehet beletenni különböző hozzávalókat (pl.: sonka, kolbász, virsli, hagyma, kukorica).
Tiberius18

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Oreós csokis pite sütés nélkül
  2017-10-26 23:28:13, csütörtök
 
  Oreós csokis pite sütés nélkül

Hozzávalók

2 csomag oreo keksz (2x44 g)
40 dkg vaj
4 dl habtejszín
30 dkg étcsoki
20 dkg barna cukor


Elkészítés

A kekszeket egy aprítóba tesszük és alaposan összedaráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, összekeverjük, majd egy piteformába simítjuk és egyenletesen lenyomkodjuk, hogy a szélére is jusson. Fél órára a hűtőbe tesszük.
Közben a tejszínt felmelegítjük az étcsokoládéval, majd amikor az elolvadt, hozzáadjuk a cukrot és az egészet összeolvasztjuk.
A csokikrémet a behűtött kekszes alapra csurgatjuk, egyenletesen eloszlatjuk, majd az egészet a hűtőbe tesszük 1 órára. A hűtőből kivéve friss málnával vagy ízlés szerinti gyümölccsel díszítjük.






A recepthez tartozó videót itt találod:
Link

SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Mézes-szezámos csirkeszárny
  2017-10-26 23:21:12, csütörtök
 
  Mézes-szezámos csirkeszárny

Hozzávalók

12 db csirkeszárny
1 dl szójaszósz
1-2 gerezd fokhagyma
1 db gyömbér (2-3 cm-es)
1 ek csiliszósz
1-2 ek szezámmag
1/2 db húsleveskocka
1 púpos ek méz
1-2 szál újhagyma


Elkészítés

A megtisztított csirkeszárnyak végeit levágjuk. A páchoz összekeverjük a szójaszószt a zúzott fokhagymával, a lereszelt gyömbérrel és a csiliszósszal. A keverékbe tesszük a szárnyakat, és 1-2 órán keresztül pihenni hagyjuk, közben többször átforgatjuk.
Száraz serpenyőben rázogatva megpirítjuk a szezámmagot, és félretesszük.





Felmelegítünk egy serpenyőt, majd egy ecset segítségével megkenjük a páclével, és ismét felforrósítjuk. Beletesszük a szárazra törölt szárnyakat, és ropogós kérget sütünk rá.





Ráöntjük a páclét, ha szükséges egy kevés vizet öntünk rá, és rámorzsoljuk a leveskockát. Fedő alatt puhára pároljuk, közben megforgatjuk.
Amikor puha, rácsorgatjuk a mézet, és készre sütjük (vigyázzunk, nehogy a méz ráégjen). Tálaláskor megszórjuk a szezámmaggal és frissen vágott zöldhagymával.





Megjegyzés

Körete lehet főtt és a mézes mázban megforgatott burgonya. Kerti partira kitűnő, gyors, ízletes. Serpenyő helyett rostélyon is elkészíthetjük, vagy beolajozott alutálcán is süthetjük. Kézzel ragadjuk meg, az ujjainkat úgyis megnyaljuk utána.
buksz39

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Pikáns lencsekrémleves kolbásszal
  2017-10-26 23:16:02, csütörtök
 
  Pikáns lencsekrémleves kolbásszal

Hozzávalók

3 doboz konzervlencse (400 g-osak)
4 dkg száraz kolbász
1,5 dl cukrozatlan habtejszín
2 ek olaj
1 fej vöröshagyma
1/2 tk őrölt kömény
1 tk szárított majoránna
2 db húsleveskocka

bors


Elkészítés

Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és üvegesre sütjük rajta a meghámozott, finomra vágott hagymát.Meghintjük az őrölt köménnyel, még néhány percig pirítjuk, majd lehúzzuk a tűzről.
A lencsét leszűrjük és lecsepegtetjük,félreteszünk belőle 4 ek-nyit, a többit a hagymás keverékhez adjuk a szárított majoránnával,és a leveskockákkal együtt.Felöntjük 750 ml vízzel, felforraljuk, azután közepes lángon, lefedve főzzük 10 percig.
Egy száraz serpenyőben megpirítjuk a hámozott, vékonyan felkarikázott kolbászt.
Lehúzzuk a levest a tűzről,hozzáadjuk a tejszínt, és botmixerrel pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, mélytányérokba merjük, és a ropogós kolbászkarikákkal tálaljuk.





SÁNDOR ADRIENN
Gasztroblogger

A ropogós kolbászkarikák igazán különlegessé varázsolják az egyszerű lencsekrémlevest.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 405 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2611
  • e Hét: 17483
  • e Hónap: 31388
  • e Év: 161095
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.