Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Provence-i bárányborda francia lecsóval
  2015-07-24 23:09:41, péntek
 
   
  Provence-i bárányborda francia lecsóval

Hozzávalók:

2 db csontos, egész bárányborda
1 db padlizsán
1 db cukkini
2 db piros kaliforniai paprika
2 fej közepes hagyma
3-4 db közepes, lédús paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomlé
olívaolaj
2 szál bazsalikom
2 szál kakukkfű
3-4 szál petrezselyem
2 szál zeller
1 póréhagyma külső héja

bors
kevés cukor
A páchoz:
1 nagy fej hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma összenyomva
1 evőknál chillipor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1-2 babérlevél
4-5 ág kakukkfű
4-5 ág rozmaring
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz

bors

Elkészítés:

A páchoz egy nagyobb jénai tálban összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a gondosan lefaggyúzott bárányhúst, majd a pácoló edényt fóliával szorosan lezárva 1-2 napra beteszem a hűtőbe pihenni.

Készítéskor a páclé tetejéről leszedett olajon átsütöm a lecsepegtetett húsdarabokat, majd egy nagyobb tepsibe fektetem őket, rakok rá a hagymás pácléből, és letakarva beteszem a tepsit a 170 fokosra előmelegített sütőbe, bő 2 órára.

Közben nekilátok a zöldségek feldarabolásának a francia lecsóhoz. Felkockázom a padlizsánt és a cukkinit, a kaliforniai paprikát csíkokra vágom, félbe, majd szeletekre vágom a hagymát és a paradicsomot, mindegyiket külön tálba teszem. (Az eredeti francia recept szerint mindegyik zöldfélét külön-külön kell elkészíteni, ezért párhuzamosan több serpenyőt használok.)

Hagyma: kevés olívaolajon megpárolom, amikor kezd üvegesedni, sózom, kissé megpirítom, de vigyázok, nehogy odaégjen, megkeseredjen. Ha kész, egy szűrőtálba teszem.

Padlizsán és cukkini: kevés olívaolajon, intenzívebb tűzön együtt sütöm, csak amikor már megpuhultak, akkor sózom, őket is a szűrőtálba teszem.

Kaliforniai paprika: kevés olívaolajon, erős tűzön puhára pirítom, fűszerezés nélkül teszem a szűrőtálba.

Paradicsom: 1-2 evőkanálnyi olívaolajon párolom, kevés cukorral megszórom, hozzáadok 1 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, összemelegítem.

Egy nagyobb serpenyőbe teszem a szűrőtálban lecsepegtetett párolt, pirított zöldféléket, ráöntöm a fokhagymás paradicsomot levével együtt, beledobom a megmaradt fokhagymagerezdeket, és hozzáadok egy ízesítőcsokrot: egy póréhagyma külső héjába csomagolom összekötözve a szálas fűszereket, felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom, kis lángon összefőzöm.

Ránézek a bárányra, ha már megpuhult, fedő nélkül a szaftjával locsolgatva ropogósra sütöm. Amikor kész, vágódeszkán a kiálló bordacsontok között éles késsel szeletekre vágom.

Adagonként tálalom, egy tányérra 2 szelet báránybordát helyezek, leszűrt szaftjával kissé meglocsolom, mellé halmozok a francia lecsóból. Friss, ropogós baugettet adok hozzá.

Mind a bárány, mind pedig a francia lecsó - eredeti, francia neve: ratatouille (ejtsd: ratatui) önálló ételként is elkészíthető, alkalmazható a mindennapokban, de a provence-i konyhában összetartoznak, mint nálunk a pörkölt és a nokedli.

Tudom, nem egyszerű, és ráadásul időigényes is az elkészítése, de nem egy hétköznapi ebédnek, vacsorának ajánlom, hanem egy jeles nap, ünnepi, családi fogásának. Az eredmény megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá, Nani.

Megjegyzés:

A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Címkék: feldarabolásának, fokhagymanyomón, paradicsomlével, lecsepegtetett, összemelegítem, összetartoznak, mindennapokban, ízesítőcsokrot, előmelegített, megkeseredjen, bordacsontok, báránybordát, összekeverem, petrezselyem, elkészíthető, paradicsomlé, alkalmazható, összekötözve, hozzávalókat, paradicsomot, beleforgatom, húsdarabokat, lefaggyúzott, párhuzamosan, összenyomva, elkészíteni, kaliforniai, elkészítése, megpuhultak, locsolgatva, olívaolajon, meglocsolom, ratatouille, készítéskor, zöldféléket, felkockázom, nagyobb jénai, gondosan lefaggyúzott, pácoló edényt, hűtőbe pihenni, páclé tetejéről, lecsepegtetett húsdarabokat, nagyobb tepsibe, hagymás pácléből, zöldségek feldarabolásának, francia lecsóhoz, kaliforniai paprikát, eredeti francia, szűrőtálba teszem, nagyobb serpenyőbe, szűrőtálban lecsepegtetett, fokhagymás paradicsomot,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Albert Einsteinről  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Elköszönt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Erdőn  A boldog családok mind hasonló...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nevem  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alázat  Png csokor  Alvó cicák  Png csokor  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Jó éjszakát  Png kislány  Az engedelmesség miért nem vál...  Akarat  Esti kép  képre írva  Paul David Tripp Április 21  Egy maradéktalanul uralt világ  Régi emberek, akikre máig büsz...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Albert Einstein gondolata  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Az engedelmesség miért nem vál...  Png cica  Kerüld el az evangélium örömén...  Éretlen vers  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Png telefon  Minden harmadik...  Adakozás  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Alázat  A televizió nem a kultúrát kép...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Nevem  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Szép estét kedves látogatóimna...  Elköszönt  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép napot kívánok  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Png férfi  Németh László tollából  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  Nem számIt  Png csokor  Akarat  Szép estét  Csak a fogyatkozás látható  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Örülök, hogy látlak!  Zilahy Lajos gondolata  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Leonardo da Vinci gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kellemes délutánt kívánok  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Paul David Tripp Április 20  A boldog családok mind hasonló...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nagyobb jénai, gondosan lefaggyúzott, pácoló edényt, hűtőbe pihenni, páclé tetejéről, lecsepegtetett húsdarabokat, nagyobb tepsibe, hagymás pácléből, zöldségek feldarabolásának, francia lecsóhoz, kaliforniai paprikát, eredeti francia, szűrőtálba teszem, nagyobb serpenyőbe, szűrőtálban lecsepegtetett, fokhagymás paradicsomot, póréhagyma külső, szálas fűszereket, szaftjával locsolgatva, kiálló bordacsontok, francia lecsóból, francia lecsó, provence-i konyhában, hétköznapi ebédnek, eredmény megéri, receptet Nanasnani, feldarabolásának, fokhagymanyomón, paradicsomlével, lecsepegtetett, összemelegítem, összetartoznak, mindennapokban, ízesítőcsokrot, előmelegített, megkeseredjen, bordacsontok, báránybordát, összekeverem, petrezselyem, elkészíthető, paradicsomlé, alkalmazható, összekötözve, hozzávalókat, paradicsomot, beleforgatom, húsdarabokat, lefaggyúzott, párhuzamosan, összenyomva, elkészíteni, kaliforniai, elkészítése, megpuhultak, locsolgatva, olívaolajon, meglocsolom, ratatouille, készítéskor, zöldféléket, felkockázom, szűrőtálban, intenzívebb, evőkanálnyi, bárányborda, vágódeszkán, mindmegette, mindegyiket, paradicsom, elkészítés, adagonként, szaftjával, bárányhúst, fáradságot, fokhagymát, szűrőtálba, szeletekre, serpenyőbe, hozzávalók, fokhagymás, megpárolom, üvegesedni, fűszerezés, megpirítom, összefőzöm, megjegyzés, bazsalikom, időigényes, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1166
  • e Hét: 16038
  • e Hónap: 29943
  • e Év: 159650
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.