|
2015-07-24 23:09:41, péntek
|
|
|
|
|
|
Provence-i bárányborda francia lecsóval
Hozzávalók:
2 db csontos, egész bárányborda
1 db padlizsán
1 db cukkini
2 db piros kaliforniai paprika
2 fej közepes hagyma
3-4 db közepes, lédús paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 dl paradicsomlé
olívaolaj
2 szál bazsalikom
2 szál kakukkfű
3-4 szál petrezselyem
2 szál zeller
1 póréhagyma külső héja
só
bors
kevés cukor
A páchoz:
1 nagy fej hagyma apróra vágva
4 gerezd fokhagyma összenyomva
1 evőknál chillipor
1/2 citrom reszelt héja és leve
1-2 babérlevél
4-5 ág kakukkfű
4-5 ág rozmaring
6 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál méz
só
bors
Elkészítés:
A páchoz egy nagyobb jénai tálban összekeverem a hozzávalókat, beleforgatom a gondosan lefaggyúzott bárányhúst, majd a pácoló edényt fóliával szorosan lezárva 1-2 napra beteszem a hűtőbe pihenni.
Készítéskor a páclé tetejéről leszedett olajon átsütöm a lecsepegtetett húsdarabokat, majd egy nagyobb tepsibe fektetem őket, rakok rá a hagymás pácléből, és letakarva beteszem a tepsit a 170 fokosra előmelegített sütőbe, bő 2 órára.
Közben nekilátok a zöldségek feldarabolásának a francia lecsóhoz. Felkockázom a padlizsánt és a cukkinit, a kaliforniai paprikát csíkokra vágom, félbe, majd szeletekre vágom a hagymát és a paradicsomot, mindegyiket külön tálba teszem. (Az eredeti francia recept szerint mindegyik zöldfélét külön-külön kell elkészíteni, ezért párhuzamosan több serpenyőt használok.)
Hagyma: kevés olívaolajon megpárolom, amikor kezd üvegesedni, sózom, kissé megpirítom, de vigyázok, nehogy odaégjen, megkeseredjen. Ha kész, egy szűrőtálba teszem.
Padlizsán és cukkini: kevés olívaolajon, intenzívebb tűzön együtt sütöm, csak amikor már megpuhultak, akkor sózom, őket is a szűrőtálba teszem.
Kaliforniai paprika: kevés olívaolajon, erős tűzön puhára pirítom, fűszerezés nélkül teszem a szűrőtálba.
Paradicsom: 1-2 evőkanálnyi olívaolajon párolom, kevés cukorral megszórom, hozzáadok 1 gerezd fokhagymanyomón átpréselt fokhagymát, összemelegítem.
Egy nagyobb serpenyőbe teszem a szűrőtálban lecsepegtetett párolt, pirított zöldféléket, ráöntöm a fokhagymás paradicsomot levével együtt, beledobom a megmaradt fokhagymagerezdeket, és hozzáadok egy ízesítőcsokrot: egy póréhagyma külső héjába csomagolom összekötözve a szálas fűszereket, felöntöm a paradicsomlével, sózom, borsozom, kis lángon összefőzöm.
Ránézek a bárányra, ha már megpuhult, fedő nélkül a szaftjával locsolgatva ropogósra sütöm. Amikor kész, vágódeszkán a kiálló bordacsontok között éles késsel szeletekre vágom.
Adagonként tálalom, egy tányérra 2 szelet báránybordát helyezek, leszűrt szaftjával kissé meglocsolom, mellé halmozok a francia lecsóból. Friss, ropogós baugettet adok hozzá.
Mind a bárány, mind pedig a francia lecsó - eredeti, francia neve: ratatouille (ejtsd: ratatui) önálló ételként is elkészíthető, alkalmazható a mindennapokban, de a provence-i konyhában összetartoznak, mint nálunk a pörkölt és a nokedli.
Tudom, nem egyszerű, és ráadásul időigényes is az elkészítése, de nem egy hétköznapi ebédnek, vacsorának ajánlom, hanem egy jeles nap, ünnepi, családi fogásának. Az eredmény megéri a fáradságot! Jó étvágyat hozzá, Nani.
Megjegyzés:
A receptet Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
Címkék: feldarabolásának, fokhagymanyomón, paradicsomlével, lecsepegtetett, összemelegítem, összetartoznak, mindennapokban, ízesítőcsokrot, előmelegített, megkeseredjen, bordacsontok, báránybordát, összekeverem, petrezselyem, elkészíthető, paradicsomlé, alkalmazható, összekötözve, hozzávalókat, paradicsomot, beleforgatom, húsdarabokat, lefaggyúzott, párhuzamosan, összenyomva, elkészíteni, kaliforniai, elkészítése, megpuhultak, locsolgatva, olívaolajon, meglocsolom, ratatouille, készítéskor, zöldféléket, felkockázom, nagyobb jénai, gondosan lefaggyúzott, pácoló edényt, hűtőbe pihenni, páclé tetejéről, lecsepegtetett húsdarabokat, nagyobb tepsibe, hagymás pácléből, zöldségek feldarabolásának, francia lecsóhoz, kaliforniai paprikát, eredeti francia, szűrőtálba teszem, nagyobb serpenyőbe, szűrőtálban lecsepegtetett, fokhagymás paradicsomot,
|
|
|
|
nagyobb jénai, gondosan lefaggyúzott, pácoló edényt, hűtőbe pihenni, páclé tetejéről, lecsepegtetett húsdarabokat, nagyobb tepsibe, hagymás pácléből, zöldségek feldarabolásának, francia lecsóhoz, kaliforniai paprikát, eredeti francia, szűrőtálba teszem, nagyobb serpenyőbe, szűrőtálban lecsepegtetett, fokhagymás paradicsomot, póréhagyma külső, szálas fűszereket, szaftjával locsolgatva, kiálló bordacsontok, francia lecsóból, francia lecsó, provence-i konyhában, hétköznapi ebédnek, eredmény megéri, receptet Nanasnani, feldarabolásának, fokhagymanyomón, paradicsomlével, lecsepegtetett, összemelegítem, összetartoznak, mindennapokban, ízesítőcsokrot, előmelegített, megkeseredjen, bordacsontok, báránybordát, összekeverem, petrezselyem, elkészíthető, paradicsomlé, alkalmazható, összekötözve, hozzávalókat, paradicsomot, beleforgatom, húsdarabokat, lefaggyúzott, párhuzamosan, összenyomva, elkészíteni, kaliforniai, elkészítése, megpuhultak, locsolgatva, olívaolajon, meglocsolom, ratatouille, készítéskor, zöldféléket, felkockázom, szűrőtálban, intenzívebb, evőkanálnyi, bárányborda, vágódeszkán, mindmegette, mindegyiket, paradicsom, elkészítés, adagonként, szaftjával, bárányhúst, fáradságot, fokhagymát, szűrőtálba, szeletekre, serpenyőbe, hozzávalók, fokhagymás, megpárolom, üvegesedni, fűszerezés, megpirítom, összefőzöm, megjegyzés, bazsalikom, időigényes, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |
29 | 30 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
0 db bejegyzés |
e év: |
0 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1166
- e Hét: 16038
- e Hónap: 29943
- e Év: 159650
|
|
|