|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2009-03-16 14:39:35, hétfő
|
|
|
* 2 tojás
* 125 g liszt
* 250 ml hideg tej
* 40 g olvasztott vaj
* 1 ek vaníliás cukor
* csipet só
* 1-2 ek olaj a sütéshez
1. A hozzávalókat egy tálban kézi habverővel simára keverjük.
2. A palacsintatésztát fóliával letakarva minimum 2 órára a fridzsiderbe tesszük pihenni. (A tésztának főzőtejszín sűrűségűnek kell lennie, ha szükséges, kevés tejjel hígíthatjuk.)
3. A palacsintasütőt pár csepp olajjal felforrósítjuk, és kb. fél merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Körkörös csuklómozdulatokkal a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben. Az első felét kb. 45 másodpercig, a másik felét már csak 30 másodpercig sütjük.
4. A kész palacsintát tányérra tesszük és tiszta konyharuhával letakarjuk, míg a többit sütjük (így klasszul meleg marad a tálalásig).
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-16 14:38:22, hétfő
|
|
|
* 3 kisebb méretű, savanykás alma (lereszelve összesen kb. 200 g)
* 2 tojás
* 200 g liszt
* 5 dl tej
* 50 g olvasztott vaj
* 2 ek kristálycukor
* csipet só
sütéshez
* 1-2 ek olaj
tálaláshoz
* fahéj
* porcukor
1. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük.
2. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát keverünk, a végén belefograjuk a reszelt almát.
3. Lefóliázva a hűtőbe tesszük kb. 2 órára.
4. A palacsintasütőt pár csepp olajjal felforrósítjuk és kb. egy merőkanálnyi tésztát öntünk a közepére. Az almás palacsinta esetében, a reszelt almadarabok miatt kevésbé érvényes a klasszikus palacsintasütéskor bevált módszer, hogy körkörös mozdulatokkal a tésztát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben. Ha kell, rásegítünk a palacsinták megfordítására használt spatulával a tészta és az alma egyenletes elterítésében.
5. Közepesnél kicsit magasabb lángon mindkét felét aranyszínűre sütjük. Tányérra csúsztatjuk és tiszta konyharuhával letakarjuk, míg a többit sütjük. (Ebből a mennyiségből 9 db vastag palacsinta lett.)
6. Fahéjas porcukorral meghintve, félbehajtva tálaljuk. (Vastagsága miatt feltekerni nem igazán lehet..)
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-16 14:36:46, hétfő
|
|
|
Palacsintához
* 1 tojás
* ½ csésze liszt
* ½ csésze tej
* ¼ tk vaníliás cukor
* ½ citrom reszelt héja
* 1/3 csésze szénsavas ásványvíz
* csipet só
* napraforgóolaj a sütéshez
Töltelékhez
* 60 g őrölt dió
* 65 g durvára darált dió
* 1/3 csésze tejszín
* 2 ek rum
* 50 g kristálycukor
* 1 tk őrölt fahéj
Csokoládészószhoz
* 50 g étcsokoládé
* 2 tojássárgája
* ½ ek vaj
* ½ csésze tej
* 2 ek kristálycukor
* ½ tk vaníliás cukor
* 1 tk kakaópor
* 1 ek rum
1. A tejet, a tojást, a lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, majd az ásványvízzel hígítjuk. Fél órára félretesszük a tésztát, pihentetjük.
2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a diós tölteléket: a tejszínt a cukorral összeforraljuk, majd belekeverjük a többi hozzávalót és további három percig forraljuk.
3. A harminc perc leteltével felforrósítjuk a palacsintasütőt, kevés olajat csepegtetünk bele, és megsütjük a négy palacsintát. A palacsintákra elosztjuk a tölteléket és félbe, majd még egyszer félbe (tehát negyedbe) hajtjuk őket.
4. A csokoládészószhoz vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a tejjel együtt, a vízgőzről levéve habverővel belekeverjük először a tojás sárgákat, majd a többi hozzávalót. Visszatesszük a vízgőz felé és néhány percig melegítjük a szószt.
5. A palacsintasütőben diónyi vajat felolvasztunk és közepes lángon átmelegítjük, kissé megpirítjuk a már megtöltött és összehajtott palacsintákat. Nagy tányérra téve és a csokoládészósszal leöntve azonnal tálaljuk a Gundel palacsintát.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-16 14:35:05, hétfő
|
|
|
* 4 tojás
* 5 dkg vaj
* 10 dkg liszt
* 2,5 dl tej
* 10 dkg porcukor
* sárgabarack lekvár
* 15 dkg darált dió
* 1 csomag vaníliás cukor
* olaj a sütéshez
1. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük fel.
2. A tojás sárgáját robotgép segítségével kikavarjuk a vajjal, majd hozzáadjuk a csipet sót, a lisztet, majd apránként a tejet.
3. A felvert habot óvatosan a masszába keverjük, és így egy sűrű palacsintatésztát kapunk.
4. A tésztát palacsintaként kisütjük úgy, hogy a palacsintáknak csak az egyik oldalát sütjük meg, és a kisült tésztát rétegesen egymás tetejére tesszük.
5. A rétegeket felváltva lekvárral, illetve cukros/vaníliacukros dióval szórjuk meg.
6. Az utolsó palacsintát a sült felével a többi tetejére fordítjuk, és azt cukros dióval szórjuk meg. Kb. 8-10 réteg jön ki ebből a tészta mennyiségből.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-16 14:33:45, hétfő
|
|
|
* 3 nagyobb tojás
* 120 g finomliszt
* 1 kávéskanál sütőpor
* 1,5 dl tej
* csipet só
Feltétnek (szabadon variálható)
* narancslekvár
* reszelt keserűcsokoládé
* banán
* vagy ízlés szerint bármi egyéb
1. A tojások fehérjét és sárgáját különválasztjuk, a sárgájához lisztet, sütőport és tejet adunk, sima tésztává keverjük.
2. A tojásfehérjéből a sóval verjünk kemény habot, majd óvatosan adjuk hozzá a tésztához.
3. Közepes lángon melegítsünk fel egy palacsintasütőt, és egy kanálnyit öntsünk bele, elég egy kisebb kört sütni, hogy egyszemélyre is többemeletes kis tornyot építhessünk majd belőlük.
4. Ha az egyik oldala szép barnára sült, szórjuk meg a kívánt feltéttel (én ez alkalommal reszelt csokit, és tejszínnel, kanálnyi narancslével elkevert narancslekvárt használtam), majd süssük meg a másik oldalát is.
5. Pakoljuk tányérra feltornyozva úgy, hogy az egyes rétegek közé, és a torony tetejére is teszünk némi feltétet.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-16 14:30:48, hétfő
|
|
|
* 1,5 dl tej
* 2 egész tojás és 1 tojásfehérje
* 40 g (2 ek) olvasztott vaj
* 20 g (1 ek) nádcukorszirup vagy juharszirup
* 20 g (1 ek) porcukor
* 200 g finomliszt
* 14 g (2 ek) sütőpor
1. Simára keverjük a tejet, a 2 egész tojást, az olvasztott vajat, a szirupot, a cukrot, az átszitált lisztet és a sütőport. A tésztának sűrű, lágy folyamban kell lecsorognia a merőkanálról. Letakarva hűtőben pihentetjük legalább 2 órát.
2. Közvetlenül a sütés előtt puha habbá verünk egy tojásfehérjét és a palacsintatésztába forgatjuk.
3. Felforrósított serpenyő közepére 4 evőkanálnyi tésztát csurgatunk és szép világosbarnára sütjük a palacsinta mindkét oldalát.
4. Konyharuhával letakarva melegen tartjuk a palacsintákat, amíg a többit kisütjük.
5. Frissen, juharsziruppal tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
2009-03-16 14:28:35, hétfő
|
|
|
* 50 dkg finomliszt
* 8 dl langyos tej
* 1 csapott ek porcukor
* 2 dkg élesztő
* 1 vaníliás cukor
* 3 tojás
* csipetnyi só
1. 1,5 dl langyos tejbe beletesszük a porcukrot és elmorzsoljuk az élesztőt.
2. Langyos helyen kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.
3. Utána a többi hozzávalóval sűrű palacsintatésztát keverünk belőle.
4. Letakarva, langyos helyen 45 percig kelesztjük.
5. A hagyományos módon kisütjük. (Kicsit tovább kell sütni, mivel vastagabb.)
6. Savanykás, pikáns lekvárral töltjük.
7. Porcukorral meghintve tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 16
|
|
|
|
2009. Március
| | Hét | Ked | Sze | Csü | Pén | Szo | Vas | |
| 1 | |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |
30 | 31 | |
| |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
46 db bejegyzés |
e év: |
732 db bejegyzés |
Összes: |
7620 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1615
- e Hét: 5843
- e Hónap: 10247
- e Év: 41976
|
|
|