Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
mézes süti
  2009-12-14 21:34:37, hétfő
 
 


hozzávalók 4 főre 125 g méz
125 g vaj
3 tojás
250 g porcukor
1/2 citrom leve és reszelt héja
500 g liszt (fele-fele arányban lehet finomliszt és rozsliszt)
1 kk szódabikarbóna
2 ek mézeskalácsfűszer
1 tojás a kenéshez

elkészítés
Felolvasztjuk a mézet a vajjal, majd hagyjuk langyosra hűlni.
A tojásokat eldolgozzuk a porcukorral és a citromlével. Hozzáadjuk a mézes-vajas keveréket.
A lisztet átszitáljuk a szódabikarbónával, a mézeskalácsfűszerrel és a reszelt citromhéjjal. Apránként a mézes-tojásos alaphoz adjuk és jól összedolgozzuk. Így egy lágy, ragacsos masszát kapunk.
Elsimítjuk a massza tetejét és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük legalább 5 órára, még jobb ha egy egész éjszakán át pihentetjük.
A tésztát lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk, cipót formálunk belőle, majd 8 részre osztjuk és kb. 4 cm átmérőjű rudakat sodrunk belőle. Mindegyiket 10 egyenlő szeletre vágjuk, majd lisztes kézzel a szeletekből golyókat formálunk.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük a golyókat, majd a tetejüket enyhén felvert tojással megkenjük. (A golyók között érdemes 4-5 cm távolságot hagyni, mert sütés közben jócskán megnőnek.)
Előmelegített sütőben 200 fokon, légkeveréses módon kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
rögtön puha mézes süti
  2009-12-14 21:31:14, hétfő
 
 


hozzávalók 12 főre 50 g vaj vagy margarin
60 g barnacukor /lehet fehér kristálycukor is/
125 g méz
250 g finomliszt
1 tasak sütőpor
1/2 kk szódabikarbóna
1-1 mk őrölt fahéj, reszelt friss gyömbér , szegfűszeg , szerecsendió , szegfűbors
1 citrom héja reszelve
1 narancs héja reszelve
1 tojás
A díszítéshez:

120 g porcukor
1 tojás fehérje

elkészítés
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, mézet, és a cukrot, majd hideg vízfürdőbe állítva hagyjuk kihűlni.
A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, valamint a reszelt héjakat összekeverjük egy másik tálban.
A kihűlt mézes masszában elkeverünk egy egész tojást, majd ezután a lisztes keverékkel összedolgozzuk.
5-12 órára hidegre tesszük.
Sütőpapírral kibélelünk sütőlemezeket, vagy tepsiket.
A tésztát 3 mm vastagságúra nyújtjuk lisztezett felületen, és különböző formákkal kiszúrjuk, s a sütőlemezekre helyezzük kissé tágasan, hogy ne nőjenek össze.
200 °C -ra előmelegített sütőben 7-8 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni sütés után, és díszíthetjük cukormázzal, amit porcukorból és egy tojás fehérjéből verünk habbá, majd habzsákból rányomjuk a díszítést a figurákra, és hagyjuk megszáradni.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
gesztenyés fatörzs
  2009-12-14 10:04:00, hétfő
 
 



Gesztenyés fatörzs

Hozzávalók:
A piskótához: 6 tojás, 6 evőkanál porcukor, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál étkezési keményítő, 2 evőkanál víz, 3 evőkanál darált dió, csipet só.
A krémhez: 10 dkg étcsokoládé, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza, 15 dkg vaj, 2 evőkanál porcukor, 1 evőkanál rum.
A tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 15 dkg vaj, 1 evőkanál porcukor.

Elkészítés:
A piskótához a tojásfehérjét kemény habbá verjük a csipet sóval, majd hozzáadjuk a porcukor felét. A tojássárgáját kikavarjuk a 2 evőkanál hideg vízzel és a 3 evőkanál porcukorral, majd kanalanként beleforgatjuk a keményítővel elkevert lisztet és a tojáshabot. A piskótamassza felét megsütjük kisebb tepsiben (22 x 32 cm), ha kész megszórjuk porcukorral, és felgöngyöljük egy konyharuha segítségével. Ezután megsütjük a másik felét is a tésztának, de ebbe belekavarjuk a 3 evőkanál diót. A krémhez gőz fölött felolvasztjuk a csokit, még melegen belekeverünk 5 dkg vajat. A gesztenyemasszát villával összetörjük, hozzáadjuk a rumot. A 10 dkg vajat kikavarjuk a 2 evőkanál porcukorral, majd felváltva, kanalanként hozzáadjuk a gesztenyét és a kihűlt csokit. A bevonathoz gőz fölött felolvasztjuk az étcsokoládét, a még meleg masszába belekavarjuk a vajat és a porcukrot. A gesztenyekrémmel megtöltjük a két piskótát, a simát és a diósat is, a csokikrémmel bevonjuk, villával cifrázzuk és tejszínhab-rózsákkal meg félig csokiba mártott diógerezdekkel díszítjük. Hűtőben pihentetjük másnapig, de legalább 1 órát.
Nagyon finom, igazi ünnepi sütemény.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2009.11 2009. December 2010.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 46 db bejegyzés
e év: 732 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 857
  • e Hét: 5085
  • e Hónap: 9489
  • e Év: 41218
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.