Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Németh Vivien:
  2011-05-21 19:12:20, szombat
 
  Németh Vivien: Ilyen az élet.

Néha úgy érezzük, hogy nehéz az élet,
Ilyenkor semmise vidít fel téged.
De van egy szó, mit úgy hívnak remény,
Ő ott lakozik a szíved legmélyén.

Helyre jön minden, csak reménykedj és higgy nekem,
Hiszen ha könnyű lenne a létezés nem is hívnák életnek.
Ha megszülettél, becsüld meg mert az tényleg egy csoda,
De csak egy élet van, ezért éld meg boldogan.


 
 
0 komment , kategória:  versek  
Díszpolgár lett HorthyIstvánné
  2011-05-21 18:59:10, szombat
 
  Díszpolgár lett Horthy Istvánné

...... ........... .........


Nagy Gábor Tamás szerint Horthy István feleségének életét a "megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte. Május 21 a főváros I. kerületének napja. Ennek tiszteletére a budavári városházán tartott ünnepségen a kerület díszpolgárává avatták Horthy Istvánnét, gróf Edelsheim Gyulai Ilonát, aki 1940-ben ment feleségül Horthy Istvánhoz, Horthy Miklós kormányzó fiához. Horthy István 1942. augusztus 19-én repülőszerencsétlenségben vesztette életét, özvegye, valamint egyetlen fia is jelen volt feleségével a szombati budavári rendezvényen.
Nagy Gábor Tamás, a kerület fideszes polgármestere, a párt országgyűlési képviselője azt mondta: a Horthy Istvánnénak adományozott díszpolgári cím nem csak egy elismerés, hanem 20 évvel a rendszerváltozás után a történelem "visszaszerzése" is, mert - mint fogalmazott - még mindig erős a történelemhamisítás, amelynek alapján "kollaboránsnak, antiszemitának tartanak embereket".
A főváros I. kerületének vezetője azt mondta: Horthy Istvánné önkéntes ápolóként mentette a sebesülteket a II. világháborúban, majd az emigrációban a Horthy család támaszaként dolgozott, és egész életét a "megingathatatlan emberiesség" és a jótékonyság vezérelte.
Nagy Gábor Tamás május 21-ét az áldozatkészség napjának nevezve emlékeztetett: 1995-től olyan emberek kaphatták meg a kerület díszpolgári címét, akiknek az élete ténylegesen is összefonódott kerületükkel. A kerület legmagasabb díjával tüntették ki az elmúlt másfél évtizedben mások mellett Egerszegi Krisztina olimpiai bajnok úszót, Puskás Ferenc legendás labdarúgót és Kányádi Sándor erdélyi magyar írót, költőt.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Rekordot döntöttek a Magyar...
  2011-05-21 18:56:07, szombat
 
  Rekordot döntöttek a magyar gyerekek

Több mint tízezer iskolás és óvodás vett részt az élőláncban a Parlamentnél. Gyerekek fogták körbe péntek délelőtt a Parlament épületét - több, mint tízezren.
...... ........... ............


Ezzel pedig felállították a gyermeklánc magyarországi rekordját. Országszerte csaknem 115 óvodából és általános iskolából - köztük mozgás-, látássérült és értelmi fogyatékos gyermekek - érkeztek a Kossuth térre. Négy iskolából több mint 300 kilométerről utaztak a fővárosba, hogy részt vehessenek a kezdeményezésben - mondta el a Független Hírügynökségnek Kovács János sajtófőnök.
A kísérletet a SRI CHINMOY Alapítvány több mint két évtizede sikeres Világharmónia Futás rendezvénysorozatának részeként rendezték meg. A világ összes földrészén, több mint 140 országban eddig milliók vettek részt a nemzetek közti barátság erősítését célzó kezdeményezésben. A futássorozat budapesti ünnepségét a rekordkísérleten kívül egész napos gyermekfellépések és programok, valamint parlamenti látogatás kísérte. A kilátogató iskolák mesejátékkal, aerobic bemutatóval, dalokkal és táncos műsorszámokkal készültek. Az élőláncba beállt Schmitt Pál köztársasági elnök is, a résztvevő gyermekek közül csaknem nyolcezren pedig az országházban is körbenéztek.


 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Több ezer tonna szemetet......
  2011-05-21 18:51:52, szombat
 
  Több ezer tonna szemetet szedtek össze az önkéntesek

1500 helyszínen, több mint 160 ezer ember, több ezer tonna szemetet szedett össze a TeSzedd! elnevezésű kezdeményezés keretében - mondta Illés Zoltán. Illés Zoltán, a vidékfejlesztési tárca környezetügyért felelős államtitkára szombaton Eger határában beszélt az akcióról. Úgy fogalmazott, hogy mindennek az a célja, hogy Magyarország egy kicsit tisztább legyen.
A hagyományteremtőnek szánt szemétgyűjtő naphoz, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány szervezett, környezetvédő és más civil és társadalmi szervezetek, cégek és magánszemélyek csatlakoztak - közölte az államtitkár.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, a TeSzedd! akció fővédnöke Veszprémben húzott kesztyűt, hogy tevékenyen is részt vegyen a rendezvényen.
Az összegyűjtött szemetet a következő egy hétben országszerte legális hulladékgyűjtő telepekre szállítják. A mozgalomba - amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve szervezett - minden megyében bekapcsolódtak a civil szervezetek, a kormányhivatalok, a vízügyi és erdőgazdálkodási szervek és az állami vállalatok is.
Az önkéntesek április 21. óta regisztrálhattak a TeSzedd! mozgalom honlapján, ahol a magánszemélyek és baráti társaságok mellett 156 vállalat, 403 civil szervezet és 551 közintézmény is jelezte részvételét. Nem csak földön, hanem vízen is takarítottak a jelentkezők, önkéntes búvárok merültek alá a Balatonban, és az Aggteleki Nemzeti Park vizei is megtisztultak, a fővárosi Gellért-hegy szikláin pedig ipari alpinisták szedték a szemetet - áll a KIM közleményében

Schmitt Pál is takarított A köztársasági elnök ma csatlakozik a két minisztérium és egy alapítvány által meghirdetett szemétszedő akcióhoz Schmitt Pál az államfői hivatal közleménye szerint a Sándor-palota körül szedi majd össze a szemetet.
"Tájékoztatjuk Önöket, hogy Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke csatlakozik a 'TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért' szemétszedési akcióhoz: 2011. május 21-én, szombaton 09.00 órakor a Sándor-palota előtt, valamint a Sándor-palota mögött található területen szemetet fog szedni munkatársaival" - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.
Az akciót májusban indította két minisztérium és egy alapítvány. A mai az első nagyszabású, országos lakossági szemétgyűjtő akció Magyarországon. A www.teszedd.hu honlapon magánemberek, iskolák, munkahelyi és más közösségek is regisztrálhattak. A jelentkezőkkel felvették a kapcsolatot a helyi szervezők, akik segítettek kialakítani a hulladékgyűjtő csapatokat. A munkát a területileg illetékes vízügyi igazgatóságok is segítik, a szemét elszállítását pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium szervezi meg. A TeSzedd! akciót a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Önkéntes Központ Alapítvány .

Robbanóanyagot is találtak az önkéntes szemétgyűjtők a
Ipari robbanóanyagot találtak önkéntes szemétgyűjtők a Kaposvár mellett Deseda tónál; a környéket lezárták. A fővárosból érkező tűzszerészek átkutatták a Deseda környékét, de nem találtak több gyanús csomagot. A robbanószert elszállították, ezután a forgalomkorlátozást feloldották.A Somogy Televízió internetes felületén megjelent híradás szerint munkatársaik találtak rá a robbanóanyagot tartalmazó csomagra. Információjuk szerint a robbanóanyag 1000 grammos paxit, mely oxigénnel érintkezve vagy a vízbe dobva azonnal robban.
 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Halálos villámcsapás ért egy..
  2011-05-21 18:49:37, szombat
 
  Halálos villámcsapás ért egy asszonyt a Velencei-tónál

Halálos villámcsapás ért egy 63 éves székesfehérvári asszonyt a Velencei-tónál, Gárdonyban szombaton - közölte a rendőrség az MTI-vel. Az asszony a férjével üldögélt a tóparti Horog utcában, amikor a térség felett átvonuló heves zivatart kísérő villám belecsapott. A mentők sikertelenül próbálták meg újraéleszteni - mondta el Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

 
 
0 komment , kategória:  Hírek  
Villámok versben
  2011-05-21 18:21:45, szombat
 
  Dsida Jenő : Villámok

...... .......


Cikáznak, cicáznak,
csillannak, villannak,
látszanak, játszanak,
kénytelen fénylenek,
roppantul ropognak,
morognak, dörögnek,
dörögve felcsapnak,
felcsapnak, lehullnak,
örökre elmulnak.

Villámok fényénél
fénylenek világok,
mindenek intenek.
De ha a szemedet
becsukod, lehúnyod,
semmit se láthatol.

Csak ha a szeretet
mindenen áthatol
s kinyitod szemedet:
eljön egy pillanat,
illanat, villanat,
megláthatsz valamit,
valami nagy dolgot
s hirtelen azt mondod
s mindétig borzongod:
Különös, különös!
Megérted, mosolygod.

De mondom, jól vigyázz!
Pillanat az öröm,
települ, jön a gyász.
A sugár gondatlan
elejtett kis ékszer,
kútba hull, elmerül,
mondtam már elégszer.

Mondtam már elégszer:
egy villám nem villan,
egy költő nem szólhat
se tízszer, se kétszer.
Mindegyik kilobban,
kialszik, messze jár,
más a fény, más a lény,
egy se a régi már.

Szedd össze eszedet,
nyisd ki a szemedet,
mert jön a sötétség!
Szikrányit hasító
fényesség nyomába
gyorsan lép a lába.

Hiába, hiába.
Ez a sors, hiába...
Cikáznak, cicáznak,
röppenve döbbennek,
játszani látszanak,
roppantul ropognak,
morognak, dörögnek,
dörögve felcsapnak,
csattanva lehullnak
s örökre elmulnak.
Örökre elmulnak.

 
 
0 komment , kategória:  versek  
A barátság kertje
  2011-05-21 18:12:04, szombat
 
  A barátság kertje /Gaby13-tól kaptam

A barátságot mondhatjuk egy kertnek,
melybe sok-sok kis magot elültethetsz.
Kedvesség és nevetés a locsolás,
s a szeretet lesz a kinyíló virág.
Türelem, megértés, gyengéd figyelem
napsütésnél jobban melegítenek,
Így nem hervad a szeretet virága,
s aki ültette, örökké csodálja...


 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Nem az a fontos, hogy meddig
  2011-05-21 18:10:06, szombat
 
  Nem az a fontos, hogy meddig élünk,
Hogy meddig lobog vérünk,
Hogy csókot meddig kérünk és adunk,
Hanem az, hogy volt egy napunk,
Amiért érdemes volt élni!"
(Ady Endre)

.........





 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Vigyázzák az álmodat mosolygó
  2011-05-21 18:00:07, szombat
 
 


Vigyázzák az álmodat mosolygó angyalok,
Ragyogják be éjszakádat hunyorgó csillagok!
Repítsen a csillagokig egy gyönyörű álom!
Hogy szép legyen az éjjeled
Én szívből kívánom!!! - Czakóné, Ági


 
 
0 komment , kategória:  Verses képek  
Józef Attila: A Dunánál
  2011-05-21 17:46:17, szombat
 
  Józef Attila: A Dunánál
1936. Június


A rakodópart alsó kövén ültem,
néztem, hogy úszik el a dinnyehéj.
Alig hallottam, sorsomba merülten,
hogy fecseg a felszin, hallgat a mély.
Mintha szivemből folyt volna tova,
zavaros, bölcs és nagy volt a Duna.

Mint az izmok, ha dolgozik az ember,
reszel, kalapál, vályogot vet, ás,
úgy pattant, úgy feszült, úgy ernyedett el
minden hullám és minden mozdulás.
S mint édesanyám, ringatott, mesélt
s mosta a város minden szennyesét.
És elkezdett az eső cseperészni,

de mintha mindegy volna, el is állt.
És mégis, mint aki barlangból nézi
a hosszú esőt - néztem a határt:
egykedvü, örök eső módra hullt,
szintelenül, mi tarka volt, a mult.
A Duna csak folyt. És mint a termékeny,

másra gondoló anyának ölén
a kisgyermek, úgy játszadoztak szépen
és nevetgéltek a habok felém.
Az idő árján úgy remegtek ők,
mint sírköves, dülöngő temetők.

2
Én úgy vagyok, hogy már száz ezer éve
nézem, amit meglátok hirtelen.
Egy pillanat s kész az idő egésze,
mit száz ezer ős szemlélget velem.

Látom, mit ők nem láttak, mert kapáltak,
öltek, öleltek, tették, ami kell.
S ők látják azt, az anyagba leszálltak,
mit én nem látok, ha vallani kell.

Tudunk egymásról, mint öröm és bánat.
Enyém a mult és övék a jelen.
Verset irunk - ők fogják ceruzámat
s én érzem őket és emlékezem.

3
Anyám kún volt, az apám félig székely,
félig román, vagy tán egészen az.
Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz.
Mikor mozdulok, ők ölelik egymást.
Elszomorodom néha emiatt -
ez az elmulás. Ebbol vagyok. "Meglásd,
ha majd nem leszünk!..." - megszólítanak.

Megszólítanak, mert ők én vagyok már;
gyenge létemre így vagyok eros,
ki emlékszem, hogy több vagyok a soknál,
mert az őssejtig vagyok minden ős -
az Ős vagyok, mely sokasodni foszlik:
apám- s anyámmá válok boldogon,
s apám, anyám maga is ketté oszlik
s én lelkes Eggyé így szaporodom!

A világ vagyok - minden, ami volt, van:
a sok nemzedék, mely egymásra tör.
A honfoglalók győznek velem holtan
s a meghódoltak kínja meggyötör.
Árpád és Zalán, Werbőczi és Dózsa -
török, tatár, tót, román kavarog
e szívben, mely e multnak már adósa
szelíd jövovel - mai magyarok!

... Én dolgozni akarok. Elegendő
harc, hogy a multat be kell vallani.
A Dunának, mely mult, jelen s jövendő,
egymást ölelik lágy hullámai.
A harcot, amelyet őseink vivtak,
békévé oldja az emlékezés
s rendezni végre közös dolgainkat,
ez a mi munkánk; és nem is kevés.

Elemzése
József Attila lírájában a tragikus önsors és a végső számadás költeménye A Dunánál c. költemény. Összegző vers, ,,megrendelésre" készült, a Szép Szó önálló kötetekben is megjelent 4-5. száma Mai magyarok régi magyarokról c. írta a költő bevezető versnek. A vers alaphelyzete azonos az eszmélés többi versével: egy adott pontból szemlélődik a költő, néz, hallgat és figyel. A külváros (Külvárosi éj), a csillámló sziklafal (Óda), a semmi ága (Reménytelenül) után most a rakodópart alsó kövén, a Duna-parton. A Duna jelkép egyrészt folyó, másrészt a közös történelemnek is tanúja, ezen kívül, mint folyó, alkalmas az idő-élmény érzékletes kifejezésére.
Versformáját tekintve az óda modern változata, szerkezetére jellemző a hármas tagolás, az eszmélkedés I-II-III. állomása, mely a pindaroszi óda szerint építkezik: tézis, antitézis, epódusz. Az első részben a költő odafordul a tárgyhoz, a másodikban kinyilvánítja felfogásást róla, a harmadikban pedig levonja a belőle a magatrtást meghatározó következtetést.
Az I. rész főmotívumát a Duna képe és ennek asszociációi alkotják. Az egész részt áthatja a víz ősképe( archetípus), mely az idő kifejezésére alkalmas. a víz folyása = az idő múlása, örökké egy, mégis újuló áramlását érzékeltet. A közvetlen környezet, a rakodópart lépcsőjéről szemlélt folyó látványával kezdődik a költemény. (A szemlélődő magatartás!) A messziről áramló víz a múltat idézi fel. A folyó hullámai és történelem, az eső és a múlt a költő belső világában eggyé válnak. A költő szerint az embernek a történelmi-idő zaklató kérdéseivel szembe kell néznie.
Az embernek előbb a felszín mutatkozik meg, majd a mély. Hogyan? anya- gyermek, hullám, ringatás, remegés... A lét 3 szakasza: kisgyermek, felnőtt, halál. (ezt a mű I. részéből kell kiemelni)
A strófák hat jambikus lejtésű sorból állnak. A sorok szótagszáma: 11-10-11-10-10-10, a szakasz rímképlete: a-b-a-b-c-c. A keresztrímes első négy sor minden szakaszban ellentétes mégis összetartozó jelenségeket mutat be.

A II. rész összefoglaló válasz az I. részben felmerült kérdésekre: a jelen embere csak ,,százezer ős" tapasztalatát elsajátítva munkálkodhat, az ősök küzdelmei pedig a jelen emberének erőfeszítéseiben nyerik el értelmüket.
Korrespodenciatudat: minden mindennel összefügg: jelen-múlt, ember-természet.
Ez a rész tételeket fogalmaz meg, ezért megváltozik a strófaszerkezet és a hangnem. A versszakok végéről elmarad a két páros rímű záró sor, és minden sorpár egy teljes mondat, egy-egy kijelentés. A III. részben a költemény hangja ünnepélyes és emelkedett lesz.

III. rész - szintézist teremt
A költő a múltból és a jelenből vonja le a tanulságot a jövő számára. Először saját közvetlen múltját veszi birtokba, aztán egyéni létét kiterjeszti az őssejtig valamennyi ősre, végül már az egész világot felöleli. Ez a részlet a keleti filozófiák hatását mutatja, valamint Spinoza létvízióját. . A történelembe a múlt minden eseménye egyenrangúan beletartozik. A teljes múltat a költő a történelmi harcok két típusával, a nemzeti és osztályküzdelmekkel érzékelteti. Az utolsó két sorban jelenik meg a ,,rendezni" ige, ami nemcsak a Duna-völgyi népek megbékélését és összefogását jelenti, a felhívás egy nagy társadalmi rendezésre s az abban való részvételre is vonatkozik. A strófák meghosszabbodnak, nyolc keresztrímű sorból állnak. A mondatok is nagyobb ívet írnak le, nemegyszer átnyúlnak a következő sorba.
A versben az emberiség részeként szemléli a magarságot - ez a J. A-i teljességigény. A megbékélés, a rendezés programjáthirdeti.
Néhány filozófiai vonatkozás még: a versben fellelhető Kant kategórikus imperatívusza, kell > a múltat be kell vallani
A III. szerk egység Shopenhauer és Freud életbölcselete
- anyjától örökli az ember természeti adottságait, biolófiai éltét, apjától az erkölcsi tudást. "Anyám szájából édes volt az étel,
apám szájából szép volt az igaz"


Szaval Kaszás Attila
Videó link Link

 
 
0 komment , kategória:  versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2011.04 2011. Május 2011.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 209 db bejegyzés
e év: 4538 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7965
  • e Hét: 31025
  • e Hónap: 64179
  • e Év: 297926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.