2012-02-12 21:39:25, vasárnap
|
|
|
Jókai bableves
400 g száraz tarkabab, 150 g tisztított sárgarépa,150 g tisztított gyökér, 100 g tisztított zeller, 50 g tisztított vöröshagyma, 100 g zsír, 100 g liszt, 500 g debreceni kolbász, 500 g sertés-csülök, 2 gerezd fokhagyma, 1 db babérlevél, 1 cs petrezselyem zöldje, 6 dl tejföl, 2 l csont lé, só, kalocsai csemege-fűszerpaprika, ecet.
A főzéshez előkészített száraz babot jól megmossuk, és főzés előtt egy nappal beáztatjuk. másnap újból megmossuk, csont lében feltesszük főni. beletesszük a füstölt csülköt, a debreceni kolbászt és a babérlevelet. ( A debrecenit kb. 10 perc főzés után kivesszük, félretesszük.) A mikor a bab puhulni kezd, hozzáadjuk a kockákra vágott vegyes zöldséged. Lassú tűzön egyenletes forrással főzzük. Ha füstöl csülök megpuhult a levesből kivesszük, és bablevest világosbarna fűszeres rántással (zsír, liszt, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, kalocsai csemege fűszerpaprika) berántjuk. Tejfölt adunk hozzá, kevés ecettel ízesítjük, és jól kiforraljuk. Ha szükséges sózzuk. a debrecenit karikákra vágjuk, és a forrásban lévő bableveshez adjuk.
Házilag készített csipetkével forrón tálaljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: magyaros ételek |
|
|
|