Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
roquefort sajt története
  2012-02-19 22:42:57, vasárnap
 
 



Roquefort egy kis dél franciaországi falu, csupa kő házacskával, amelyek mind egy szikla elé épültek. És ennek a sziklának köszönhetik a roquefortiak sajtmonopóliumukat. Ugyanis e falucska lakosainak egyetlen, de rendkívül jövedelmező foglalkozása a sajtkészítés. A hegyek lejtőin a ,,loupillard" ok legeltetik juhaikat, amelyek 300 liter tejet adnak egy sajtadag készítésére. A juhtejet előbb kissé fölmelegítik, aztán megaltatják.

Megalvás után a visszamaradt vizet kiöntik, amely eljárás után a 300 liter tejből 25 kilogramm szilárd anyag marad. Ez a túró már amúgy is elég sok mikrobát vesz magába, amelyek az erjedést előmozdítják. De hogy a roquefort sajt zöldes erezetű legyen, bizonyos mennyiségű penészes kenyeret tesznek a túróba. Ettől keletkeznek azok a kellemes ízű erek, amelyek tulajdonképpen apró
gombák.

A penészes kenyérrel kevert túrót aztán kerek bödönökbe rakják, melyek vagy 20 centiméter átmérőjűek. Ilyen állapotban az egyik sziklabarlangban helyezik el. A nagy szikla ugyanis egy egész barlanglabirintust alkot és az egyes barlangok falain kis repedések vannak. Minél több ezeknek a nyílásoknak a száma, annál kedvezőbb a barlang a sajt érésére.

A sziklahelyiségek legfőbb előnye természetesen a hideg levegő. Még a legforróbb kánikula idején is valóságos hátborzongató hideg árad ki ezekből a szikla-odúkból. Ez az alacsony hőmérséklet menti meg a sajtot a rothadástól. Ha már 14 napig állt a sajt, akkor képződik rajta először az úgynevezett ,,bajusz", melyet nyolcnaponként szorgosan eltávolítanak.

Vagy negyven nap múlva vastag kéreg képződik a sajton és a kék erek is megjelennek, ekkor a sajt teljesen érett és forgalomba bocsátható. Nyolcszáz esztendő óta ez a sajtkészítés a roquefortiak főfoglalkozása. 1800-ban nem kevesebb, mint 250 ezer kilogramm sajt volt elhelyezve a szikla-odúkban, 1840-ben pedig 750 ezer, ma évente 4 millió kilogramm sajtot gyárának a roquefortiak. 450 juhtenyésztő szállítja a szükséges tejet, és 5-600 asszonyt foglalkoztat a sajtgyártás.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2012.01 2012. Február 2012.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 488 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2327
  • e Hét: 6555
  • e Hónap: 10959
  • e Év: 42688
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.