Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Jó éjszakát!
  2015-03-19 23:53:19, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Gomolyás gombóc sajtmártással
  2015-03-19 23:50:24, csütörtök
 
  Gomolyás gombóc sajtmártással

Hozzávalók 4 személyre:

50 dkg gomolyatúró
2 szikkadt zsemle
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál margarin
2 tojássárgája
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál vágott petrezselyem
1 csipet őrölt szerecsendió
A gomolyasajt-mártáshoz:
10 dkg gomolyasajt
2 evőkanál margarin
2 evőkanál liszt
4 dl tej
1 csipet őrölt szerecsendió
1 teáskanál ételízesítő
1 evőkanál vágott petrezselyem

Elkészítés:

A gomolyatúrót burgonyanyomón áttörjük. A zsemlét nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük (használhatunk, ha van, aprítógépet is). A fokhagymát megtisztítjuk, és apróra vágjuk. A keményítőt 2 evőkanál vízzel simára keverjük.

A margarint habosra keverjük a tojássárgákkal. Hozzáadjuk az áttört túrót, a zsemlét, a keményítőt, a citromhéjat, a petrezselymet, a fokhagymát, sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, és jól összekeverjük. A masszát kb. 15 percig állni hagyjuk. A masszából gombócokat formálunk, és gyöngyöző vízben kb. 5-8 percig, főzzük, majd kiszedjük, lecsepegtetjük, melegen tartjuk. A sajtmártással tálaljuk. A gomolyamártáshoz a gomolyát kb. 1 cm-es kockákra vágjuk. A margarint felhevítjük, világosra pirítjuk benne a lisztet, majd álladó keverés mellett, beleöntjük a tejet. Felforraljuk, és sóval, borssal, szerecsendióval, ételízesítővel fűszerezzük. Végül belekeverjük a petrezselymet. A mártást levesszük a tűzről, belekeverjük a gomolya sajtot.





Munka: kb. 25 perc
Fogyasztható: kb. 45 perc múlva
1 adag: 590 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csokis-diós muffin
  2015-03-19 23:48:44, csütörtök
 
  Csokis-diós muffin

Hozzávalók:

Folyékony rész:
1 tojás felverve
2 evőkanál olvasztott vaj
kb. 1 dl tej
Száraz rész:
2,5 dl liszt
kb. 20 dkg csokoládé összetörve
2 evőkanál cukor
1 csomag sütőpor
fél teáskanál fahéj (akár ki is lehet hagyni)
2 dl darált dió
1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

A száraz és folyékony részek alapanyagait külön összekeverem, majd a két részt lazán egybeforgatom (nem kell simára keverni!). Ha túl száraz, akkor teszek még bele egy kevés tejet.

A sütőt előmelegítem 190 fokra. A muffinformát kivajazom, kilisztezem és mindegyik formát háromnegyedig töltöm a masszával. 25 percig sütöm.





Megjegyzés:

A sütéskor felolvadt csokidaraboktól isteni szaftos lesz a tészta. Egyszerű és gyors recept, akár a nyakunkon maradt csoki nyuszik v. mikulások eltűntetéséhez.

A receptet Willandveronika, a fotót Ilda82 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Kígyósi töltött gombóc
  2015-03-19 23:47:01, csütörtök
 
  Kígyósi töltött gombóc

Hozzávalók:

30 gombóchoz:
90 dkg főtt burgonya
30 dkg finomliszt
3 db tojás
3 evőkanál zsír

A töltelékhez:
50 dkg darált pörkölt
pörköltszaft
4 dl tejföl

Elkészítés:

A főtt burgonyát áttörjük, ha kihűlt, hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a zsírt, a sót, és jól összedolgozzuk.

Ezután kinyútjuk olyan vastagra, hogy gombócokat formázhassunk belőle. A tésztát 7x7 cm-es kockákra vágjuk.

A pörkölthúst a szaftjából kiszedjük és ledaráljuk. A szaftot félretesszük. Ezután elkészítjük a gombócokat: a négyszögekbe darált húst teszünk, gombócokat formázunk belőle. és sós vízben kifőzzük. Míg a gombócok főnek, a szaftot a tejföllel átforraljuk.

Amikor a gombócok megfőttek (feljöttek a víz tetejére), szép sorban a tejfölös szaftba szedjük, megforgatjuk benne, végül a szafttal tálaljuk.





Megjegyzés:

Mivel ez családi adag, a megmaradt gombócokat lefagyaszthatjuk.

Amennyiben kevesebb adagot akarunk készíteni, a hozzávalókat harmadoljuk.

A receptet Kárpáti Jánosné küldte. Köszönjük!
Fotó: AS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tejszínes-citromos gombaleves
  2015-03-19 23:45:11, csütörtök
 
  Tejszínes-citromos gombaleves

Hozzávalók:

6 személynek:
50 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
2 szál sárgarépa
2 szál fehérrépa /gyökér/
2 dl tejszín
1 db citrom leve
zellerzöld
petrezselyemzöld

ételízesítő

őrölt fehérbors
1 teáskanál pirospaprika
0,5 dl étolaj
Levesbetétnek:
5 dkg kis kockatészta

Elkészítés:

A gombát és a zöldségeket megtisztítjuk, felszeleteljük. A hagymát, apróra vágjuk.





Az olajon megdinszteljük a hagymát, rátesszük a zöldségeket és a gombát. Befűszerezzük, hozzáadjuk a zöldfűszereket és a pirospaprikát, 10-15 percig pároljuk. Vizet egyelőre ne tegyünk alá, mert a gomba levet enged. Negyed óra elteltével felöntjük a kívánt mennyiségre.

Ha a zöldségek megpuhultak, beleöntjük a kevés forró levessel elkevert tejszínt. Ha újra felforrt, levesszük a tűzről, és ízesítjük a citrom levével.





A citromot csak a végén adjuk hozzá, ha a leves a tejszínnel már felforrt, mert a citrom levétől kicsapódhat a tejszín!





Jó étvágyat kívánok hozzá!

Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kautz1009 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hét házi vizsgálat, amely életet menthet
  2015-03-19 22:05:29, csütörtök
 
  Hét házi vizsgálat, amely életet menthet

Gyorsan, egyszerűen kiderítheti, hogy baj van-e a szívével, az érrendszerével, esetleg a tüdejével




Fotó: Shutterstock

A legtöbb ember szíve szabályos ritmusban ver: du-DUMM-du-DUMM. Jason Mattinglyé azonban nem. Tizenéves kora óta tudja, hogy a ketyegője olykor géppuskaszerűen felgyorsul, összevissza ugrál, mint egy kezdő gimnáziumi tánccsoport, és olyan erősen ver, hogy sokszor éjszaka sem tud aludni miatta.

- Mindig is tudtam, hogy valami nincs rendben a pulzusommal, a szívritmusom sosem volt normális - mondja a 37 éves férfi. Néhány éve a biztonságtechnikai értékesítőként dolgozó Mattingly azt is megtudta, miért: a vizsgálatok egy pitvarremegés (szaknyelven: fibrilláció) nevű szívritmuszavart mutattak ki nála, amely ötszörösére növeli a szélütés kockázatát is. A feleségével és három gyermekével a texasi Friscóban élő férfi végül úgy döntött, vállalja a rendellenességet megszüntető műtétet.

- Férjként és kisgyerekes apaként nem akartam attól félni, mikor üt meg a guta - mondja.

A michigani Grand Rapidsban élő Mary Hendershot a gimnáziumi atlétikai csapatban mindig rövidtávfutóként indult. - Ha nagyobb távot akartam lefutni, a lábam bírta volna, de a tüdőm nem - meséli. - Kifogytam a szuszból. - Néhány éve aztán, amikor a fiánál asztmát állapítottak meg, Hendershot beszámolt az orvosnak saját légzési problémáiról is.

- Adott egy inhalátort, hogy próbáljam ki. Amint megenyhült az idő, edzőcipőt húztam, szippantottam egyet az inhalátorból, és futni kezdtem - meséli Hendershot (30), egy közművállalat adatbázis-kezelője. - Lefutottam fél kilométert, és életemben először azt éreztem, hogy tovább is bírom. Megkerültem a közeli parkot, és egészen hazáig futottam. Tehát engem mindig az asztma akadályozott, de én nem tudtam róla.

Manapság sok szó esik fantasztikus, a legkorszerűbb orvostudományi eredményeken alapuló módszerekről. Eközben könnyű elfeledkezni arról, hogy néhány otthon is elvégezhető vizsgálat - olyan egyszerű, hogy szinte nem is tűnik annak - akár az életét is megmentheti. Ezek a kutatásokkal is alátámasztott és a szakértők által is javasolt önvizsgálatok nem kerülnek semmibe, viszont rendkívül hasznosak. Íme, hét vizsgálat, amelyet még ma végezzen el önmagán - ezt ajánlják az orvosok is!


1. SZOKOTT ZIHÁLNI? Magyarországon évente legalább száz ember haláláért felelős a nem megfelelően kezelt asztma

Az asztma gyötrelmes küszködéssé teheti a testmozgást, és megnehezítheti a mindennapos tevékenységeket is. Ennek ellenére gyakran nem veszik észre, különösen felnőtteknél nem. Nemrég négyezernél is több afroamerikai férfit és nőt megvizsgálva több mint 10 százalékuknál találtak addig diagnosztizálatlan asztmára utaló tüneteket.

A szakemberek szerint a 65 év feletti korosztályban nagyjából ugyanekkora lehet azok aránya, akik tudtukon kívül asztmásak. - Talán azt hiszi, az öregedés miatt vannak légzési nehézségei - mondja dr. Paul Enright, az Arizonai Egyetem kutatója. - De ne bagatellizálja a dolgot! A diagnosztizálatlan asztma megnehezítheti az életet, és akár halálos is lehet.

ÖNVIZSGÁLAT Tegye fel magának azt a két kérdést, amelyekkel két, csaknem 27 ezer főre kiterjedő kutatásban vizsgálták a résztvevők légzését. Az egyszerű kérdések segítségével az asztmás esetek 90 százaléka felismerhető.

1. Szokott néha zihálni?

2. Előfordul, hogy testmozgás közben vagy amikor megerőlteti magát, úgy érzi, nem kap elég levegőt?

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ Ha egyik vagy mindkét kérdésre igen a válasz, kérje meg orvosát, hogy vizsgálja meg, javasolja dr. Enright. Az orvos szükség esetén szakrendelésre küldi, ahol légzésfunkciós vizsgálatot végeztetnek: megmérik, mennyi levegőt és milyen gyorsan képes kilélegezni. Ha szükséges, további vizsgálatokra is sor kerülhet.


2. OLVASSON A TENYERÉBŐL! A vashiánytól érezhet kimerültséget, és az immunrendszere is legyengülhet - szerencsére a tenyere nyomra vezethet

A vas a szervezetben az az ásványi anyag, amely a vörösvérsejtekben segít megkötni a légvétel során a tüdőbe került oxigént, és elszállítani azt a szervezet különböző sejtjeihez. Ha nincs belőle elég, az kimerültséget, figyelem-összpontosítási nehézségeket, sőt, akár légszomjat és szívdobogás-érzést is okozhat.

A vashiány egyáltalán nem ritka: a becslések szerint a nők 20 százalékánál, a várandós nők felénél és a férfiak 3 százalékánál fordul elő. - Igen gyakori, hogy valaki vérszegény, és nem is tud róla, ugyanis ez az állapot lassan és alattomosan alakul ki - magyarázza dr. Lloyd P. Van Winkle, a Texasi Egyetem San Antonió-i Egészségtudományi Központjának családorvosa.

ÖNVIZSGÁLAT Nyissa ki teljesen a tenyerét. Sápadtnak tűnnek a ráncok? - Nem számít, milyen a bőrszíne, ha szokatlanul sápadtnak tűnik a tenyere, az ínye vagy a szemhéja belseje, az azt jelzi, hogy a vashiány miatt csökkent a vörösvérsejtek mennyisége, ez pedig a felszínhez közeli hajszálerekben is látszik - mondja dr. Van Winkle.

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ Kérdezze meg orvosától, nem lenne-e tanácsos vérképvizsgálattal ellenőrizni, megfelelő-e vérében a vörösvérsejtek mennyisége. Vashiány esetén nemcsak a vörösvérsejtek száma, de a mérete is kisebb, illetve kevesebb vérfesték - hemoglobin - található bennük.


3. ÜSSE A RITMUST! A szélütéseknek akár a 20 százaléka is visszavezethető szívritmuszavarokra. Az utóbbiakat mielőbb fel kell ismerni

A szabálytalan ritmusú szívverés, a pitvarremegés (Afib) és rendkívül gyors szívdobogás évente több ezer szélütés hátterében állhat nálunk is. Az esetek 70 százaléka halálos kimenetelű vagy maradandó bénuláshoz vezet. A zömük az Afib kezelése révén elkerülhető lenne, ám az érintettek egyharmada nem is tud az állapotáról.

- Az Afib esetén a szív valóban hosszú időn át igen szabálytalan ritmusban ver - magyarázza dr. Eric Prystowsky, az indianapo-lisi St. Vincent Kórház Klinikai Elektrofiziológiai Laboratóriumának igazgatója. - A szív felső üregei, a pitvarok, nem húzódnak össze, csak remegnek. A vér pang a szívben, emiatt pedig vérrög képződhet. Ez a vérrög, ha a jobb kamrába jut, a tüdőbe, ha pedig a balba, egyenesen az agyba kerülhet.

ÖNVIZSGÁLAT A lábával kopogva kövesse a pulzusát (a nyakán, az állkapocs alatt vagy a csuklóján) egy percen át. Több tanulmány szerzői is azt találták, hogy ezzel az egyszerű vizsgálattal az orvosok több mint 90 százalékos biztonsággal ismerték fel, kinek van pitvarfibrillációja (a diagnózist azután a szívműködés műszeres vizsgálatával igazolták).

- Ha a szívritmus annyira szabálytalan, hogy nem tudja a lábával követni, pihenjen egy órát, és próbálkozzon újra! - javasolja dr. Prystowsky. - Ha még mindig szélsőségesen egyenetlenül ver a szíve, szóljon erről az orvosának!

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ Miután meghallgatta a szívét, háziorvosa vagy kardiológusa elektrokardiogram-vizsgálatot kérhet, amely fontos információkat ad a szíve működéséről. Szívultrahangra is sor kerülhet. A pitvarfibrillációban szenvedők egy része alvadásgátlókat, esetleg más gyógyszereket kap. Pacemaker beültetésére vagy akár műtétre is sor kerülhet az állapot megszüntetése érdekében.


4. CUKORBETEGSÉG KÉRDEZZ-FELELEK A kezeletlen cukorbetegség kétszeresére növeli a szívbetegség kockázatát, és 10-15 évvel is megrövidítheti az életét. Önt is érintheti-e ez a betegség?

Az orvosok a cukorbetegséget megelőző, prediabéteszes állapotban lévőknek csupán 4 százalékát tájékoztatják az őket fenyegető veszélyekről, írja egy amerikai tanulmány. Magyarországon szerény becslés szerint is több százezer a még diagnosztizálatlan cukorbeteg.

Fogjon tehát ceruzát! - javasolja a tanulmány szerzője, dr. Heejung Bang, a Weill Cornell Orvostudományi Főiskola munkatársa. Ez az egyszerű önvizsgálat tíz esetből kilencszer azonosíthatja azokat, akiknél fennáll a veszélyes vércukorproblémák kockázata.

ÖNVIZSGÁLAT Karikázza be a válaszokat, majd adja össze a pontokat!

1. Ön nő (0) vagy férfi (1)?

2. Hány éves? (40 alatt: 0 pont; 40-49: 1; 50-59: 2; 60 vagy idősebb: 3)

3. Van-e a családtagjai (szülei vagy testvérei) között cukorbeteg? (nem: 0; igen: 1)

4. Magas-e a vérnyomása, vagy szed-e vérnyomáscsökkentő gyógyszert? (nem: 0; igen: 1)

5. Túlsúlyos vagy elhízott? (normális testsúlyú: 0; túlsúlyos: 1; elhízott: 2; rendkívül elhízott: 3)

6. fizikailag aktív? (nem: 0; igen: -1)

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ - Ha az összpontszáma 4 vagy több, nagy az esélye annak, hogy már prediabétesze van - mondja Bang. - Öt vagy több pont esetén igen nagy a cukorbetegség kockázata. Kérjen orvosától vércukorvizsgálatot!


5. ELŐREHAJLÁS ÉS NYÚJTÁS Ha merevek az erei, a szívének jobban kell erőlködnie. E vizsgálat segíthet a szívroham kockázatának felismerésében

Az egészséges erek fala a léggömbökhöz hasonlóan rugalmas, és az erek a nap során az igényeknek megfelelően tágulnak és szűkülnek. Ha azonban a verőerek az életkor, a súlyfelesleg, az érfalakon lerakódó plakk, az ülő életmód vagy a cukorbetegség miatt merevebbé válnak, megnő a vérnyomás - és azzal együtt a végzetes szélütés és szívroham kockázata is.

Az erek rugalmasságának vizsgálatához általában korszerű, gyakran nehezen elérhető műszerek kellenek. Most azonban ön is képet kaphat arról, vajon olyan rugalmasak-e, mint egy selyemharisnya - vagy olyan rugalmatlanok, mint egy elöregedett kerékpárgumi -, és ehhez nem kell mást tennie, mint leülni a padlóra. Egy nemrég 526 férfi és nő bevonásával végzett kutatás során a pulzushullámmérő műszerek szerint azoknak voltak a legrugalmasabbak a verőerei, akik az ülve előrehajolós tesztben is a legrugalmasabbnak bizonyultak.

Mi az összefüggés? Az előrehajlás mértékét meghatározó ízületi szalagok jórészt kötőszövetből állnak, ugyanabból, mint ami az érfalban is található, magyarázza dr. Kenta Yamamoto kutató, az Észak-texasi Egyetem Fort Worthben működő Egészségtudományi Központjából. Ami tehát merevebbé teszi az egyiket, az a másikra is hasonlóan fog hatni.

Vannak bizonyítékok arra, hogy a nagy izmokat ruganyosan tartó tevékenységek, amilyen a nyújtás is, hatással vannak a verőérfalak rugalmasságára is. Egy nemrég felnőtteken végzett vizsgálat pedig kimutatta, hogy miután a résztvevők elkezdtek rendszeresen nyújtani, jelentősen nőtt az agyat vérrel ellátó nyaki verőereik falainak rugalmassága.

ÖNVIZSGÁLAT Üljön a padlóra előre nyújtott lábakkal, lábujjai mutassanak a mennyezet felé! Hajoljon előre csípőből, és nyújtsa a karját a lábfeje felé! Próbálja megérinteni a lábujjait!

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ Ha nem tudja megérinteni a lábujjait, lehetséges, hogy önnél az átlagosnál nagyobb a verőérfalak elmerevedésének a kockázata. Ha az elmúlt egy évben nem ellenőriztette a vérnyomását, tegye most meg!

- Legalább kétévenként tanácsos ellenőriztetni a vérnyomást - mondja Yamamoto. Ha pedig a rendszeres testmozgást néhány nyújtással is kiegészíti, az nem csak az izmait teheti rugalmasabbá, hanem talán a verőereit is.


6. MÉRJE MEG A DEREKÁT! Akinek túl nagy a derékbősége, annál ugrásszerűen nő a korai halálozás kockázata - még akkor is, ha nem túlsúlyos

A kidagadó pocak azt jelzi, hogy sok zsír rakódott le a hasüregében. Ebből a hasi szervek közé ágyazódó sűrű, sárgás zsírból - sárga zsírszövetnek is nevezik - folyamatosan zsírsavak, étvágynövelő hormonok és gyulladáskeltő vegyületek kerülnek a vérbe.

Egy kilenc európai országban végzett, 360 ezer fős vizsgálatban a nagy derékbőség még a nem túlsúlyosaknál is súlyos problémákat jelzett előre: a nőknél 79 százalékkal növelte az idő előtti halálozás kockázatát, a férfiaknál pedig megduplázta. A kidagadó pocak különösen veszélyes a szívre: háromszorosára növeli a végzetes kimenetelű szívbetegség kockázatát.

Ennek ellenére, hangsúlyozzák a szakértők, az orvosok gyakran nem mérik meg betegeik derékbőségét - ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel nem veszik észre ezeknél az egyébként normális testsúlyú személyeknél a hasi zsírfelesleget.

ÖNVIZSGÁLAT Vetkőzzön le derékig, és álljon egy tükör elé! Tegyen mérőszalagot a dereka köré, majd csúsztassa le a csípőcsont felső pereméig! Ne húzza be a hasát, ne tartsa vissza a lélegzetét, és ne is szorítsa meg a mérőszalagot! Írja le a mért értéket!

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ A férfiaknál a cukorbetegség és a szívbetegség kockázata 94 centiméteres derékbőségnél kezd nőni; a 102 centiméteres vagy nagyobb derékméretet általában már nagy kockázatúnak tekintik. Nőknél 81 centiméternél kezd emelkedni a kockázat, és 89 centimétertől általában már igen nagynak számít. A hasi zsír a leghatékonyabban testmozgással csökkenthető, és mediterrán jellegű étrenddel (sok zöldség és gyümölcs, gabonaféle és hal, valamint sok egyszeresen telítetlen zsiradék olívaolajból és olajos magvakból). Mivel a sárga zsírszövet aktívabb anyagcseréjű a csípőn és másutt lerakódó zsírnál, könnyen felszívódik, miután valaki rendszeres mozgásba kezd.


7. A KÉT MÁSODPERCES DEPRESSZIÓTESZT A depresszió árt a szívnek, az emlékezetnek és sok másnak is

Egy sor magyar és külföldi híresség is bevallotta már, hogy nehéz küzdelmet vív a búskomorsággal. Ennek ellenére a depressziós férfiak, nők és gyermekek mintegy 70 százaléka semmiféle segítséget sem kap az állapota leküzdéséhez.

Ez legalábbis részben azoknak az orvosoknak tulajdonítható, akik nem elég figyelmesek. Dr. Alex J. Mitchell, a brit Leicesteri Egyetem pszichiátere 41, a világ különböző pontjain készült s összesen 50 ezer főre kiterjedő tanulmányt elemezve megállapította, hogy az orvosok az esetek 50 százalékában nem ismerték fel a depressziót. Ez a figyelmetlenség nagyon súlyos következményekkel jár, mivel a diagnosztizálatlan és kezeletlen depresszió növelheti a cukorbetegség, a szívbetegség és más krónikus egészségügyi problémák, valamint az öngyilkosság kockázatát is.

ÖNVIZSGÁLAT Nem könnyű megállapítani, hogy éppen csak rossz passzban van, vagy olyan depressziós, ami már segítséget igényel. De miután új-zélandi orvosok 421 férfinak és nőnek tettek fel néhány kérdést, a válaszok alapján a depressziós páciensek 97 százalékát sikerült azonosítaniuk. A módszer nem tökéletes; más, a depresszió kiszűrésére használt módszerekhez hasonlóan sokszor ad tévesen pozitív eredményt. Tekintse inkább úgy, mint az orvos és páciense közötti beszélgetés kezdetét.

1. Gyakran érezte-e az elmúlt egy hónapban kedvetlennek, levertnek vagy reményvesztettnek magát?

2. Gyakran érezte-e úgy az elmúlt egy hónapban, hogy semmi sem érdekli igazán, és semmiben sem lel igazi örömöt?

A KÖVETKEZŐ TEENDŐ - Ha egyik vagy mindkét kérdésre igennel válaszolt, feltétlenül érdemes elbeszélgetnie orvosával - mondja dr. Marian R. Stuart, a New Jersey-i Robert Wood Johnson Orvosi és Fogorvosi Egyetem nyugalmazott professzora. - Szerencsére sokféle segítség áll a rendelkezésére, például a tanácsadás, a testmozgás, a napló vezetése vagy szükség esetén az antidepresszánsokkal való kezelés. Először mindenképpen a háziorvosát keresse fel, aki remélhetőleg ismeri önt és az életkörülményeit is.

Írta Sari Harrar

Forrás: http://www.rd.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Sok mindentől megvéd az alma
  2015-03-19 21:49:54, csütörtök
 
  Sok mindentől megvéd az alma

Az új ízeken kívül három okunk is van arra, hogy miért éri meg minél többet fogyasztani e pompás gyümölcsből





Fotó: Shutterstock

Hamarosan valósággal elárasztja az alma a zöldséges standokat. Új fajták is megjelentek: például a fanyarul fűszeres, pirossal sávozott cameo, az édes, sárgás rózsaszín cripps pink vagy az almaboros ízű, kemény húsú honeycrisp.

Ráadásul az alma újabb egészségre kedvező tulajdonságait fedezték fel. Íme, néhány ok a mindennapi almaevésre:

Elhárítja az Alzheimer-kórt. Az almában található kvercetin hatékony antioxidáns, amely védi az idegsejteket a sorvadástól. Legalábbis patkányban, bár hasonlóan hathat az emberben is. Chang Lee, a Cornell Egyetem kutatója arra figyelmeztet, hogy a gyümölcs héját is el kell fogyasztani, mert az különösen gazdag antioxidánsokban.

Véd a vastagbélráktól. Új németországi kutatási adatok arra mutatnak, hogy miközben az alma rostjai a vastagbélben erjednek, olyan vegyületek termelődnek, amelyek gátolják a ráksejtek képződését.

Megakadályozza a magas vérnyomást. A közelmúltban egy, a diéta és az egészségi állapot kapcsolatát elemző vizsgálat szerint azoknál a felnőtteknél, akik fogyasztanak almát, 37 százalékkal csökken a magas vérnyomás valószínűsége.

Írta Janis Graham

Forrás: http://www.rd.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Ezt igya az egészséges erekért!
  2015-03-19 21:43:19, csütörtök
 
  Ezt igya az egészséges erekért!

A cikóriát általában az igazi kávé pótszerének tartják. Pedig van egy csodás hatása.

Úgy tűnik, a cikóriakávé fogyasztásával csökkenhet az éren belüli kóros vérrögképződés, a trombózis kockázata - mutatták ki egy klinikai vizsgálatban magyar kutatók.





Fotó: Shutterstock

Huszonhét önkéntes egy héten keresztül napi 300 millilitert fogyasztott el ebből a nedűből. A vizsgálat kezdetekor és végén laboratóriumi vizsgálatokra is sor került.

- A véralvadásért felelős vérlemezkék vérrögképződési hajlama mérséklődött, illetve egyes gyulladásos vegyületek szintje is csökkent. A vér sűrűsége is kisebb lett, ami ahhoz vezethet, hogy a vér könnyebben tud az erekben áramlani - foglalja össze a megfigyeléseket dr. Garai János, a Pécsi Tudományegyetem Kórélettani és Gerontológiai Intézetének docense.

Egyelőre nem tudni pontosan, hogy a cikóriakávé melyik komponensének köszönheti előnyös hatásait; valószínűsíthető azonban, hogy polifenol típusú vegyületek szerepet játszanak ebben.

Az októl függetlenül napi egy pohárnyi ebből az italból biztosan nem árt.
Forrás: Phytotherapy Research

Forrás: http://www.rd.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Nevessen a szíve egészségéért
  2015-03-19 21:33:03, csütörtök
 
  Nevessen a szíve egészségéért

Most már tudományos bizonyíték is van rá, hogy a pozitív érzelmek, a zene és az érintés jótékony hatással bírnak





Fotó: Thinkstock

Egyik kedvenc pillanatom a praxisom során, amikor komor arccal közölhetem a pácienssel, hogy a legjobb dolog, amit a szívelégtelenség utáni felépülés érdekében tehet, az az, hogy menjen haza és nevessen, amíg a könnye ki nem csordul.

A szív egészségének fenntartása és egy szívbetegség visszafordítása sokkal összetettebb dolog, mint hogy egyszerűen diétával, testmozgással és a koleszterinszintjén való görcsöléssel meg lehetne oldani. A legfrissebb kutatások szerint a stressz, illetve az azzal szembeni tehetetlenség egyenes út a szívbetegségekhez. Egy 250 ezer résztvevő bevonásával lezajlott 11 évig tartó vizsgálat például azt állapította meg, hogy a szorongás az esetek 26 százalékában összefügghetett a kialakult koszorúér-betegséggel.

Az ingerültség és a düh szerepel a szívre ártalmas érzelmek toplistájának az élén: a Harvard Egyetem kutatói nemrégiben világítottak rá, hogy a szívrohamos esetek 40 százalékában a betegek beszámolója szerint az infarktust megelőző évükben sokat mérgelődtek, az esetek 8 százalékában pedig a tünetek jelentkezését megelőző két órában jelentkező dührohamokról számoltak be.

Ahogy a kutatások bizonyítják a negatív érzelmek káros hatását, úgy a pozitív érzelmek rendkívüli gyógyító hatását is meggyőző tényekkel támasztják alá. Kardiológiai praxisom 25 éve során többször megfigyelhettem, hogy az optimizmus, a magabiztosság, a nevetés, az emberi kapcsolatok és a relaxáció hogyan segíti a szív gyógyítását és egészségének megőrzését.

Ne féljen nevetni
Egy-egy kimerítő nevetés rengeteg endorfint szabadít fel, amely pedig aktiválja a vérerek falában azokat a receptorokat, amelyek a nitrogén-monoxid-termelést szabályozzák. Ennek a vegyületnek a hatására tágulnak az erek, javul a vérkeringés, csillapodik az érgyulladás, csökken a koleszterinplakkok lerakódása, illetve a vérlemezkék ragadósságának mérséklésével kisebb lesz a vérrögök kialakulásának a kockázata is.

Egy régebbi vizsgálat során a kutatócsoportom azt állapította meg, hogy a szívbeteg páciensek 40 százaléka nagy valószínűséggel nem tudja humorral kezelni a kellemetlen helyzeteket - így például ha véletlenül rájuk önt valamit egy pincér -, szemben azokkal, akiknek nincs panaszuk a szívükre. Egy másik kutatás során A Ryan közlegény megmentése és a Keresd a nőt! című filmek egy-egy jelenetét nézettük meg a résztvevőkkel. Azt tapasztaltuk, hogy az előbbi, nyomasztóbb filmjelenet során a résztvevők ereinek az átmérője 50 százalékkal összeszűkült, míg utóbbi, vicces klip során 22 százalékkal tágult. Mindösszesen 15 perc nevetés már olyan jótékony hatással járt, mint az edzőteremben eltöltött 15-30 perc, vagy napi 1 sztatin szedése.

Hangolódjon rá
Az orvostudomány mostanra tudta bizonyítani, amit azért mindenki sejtett már évszázadok óta: a zenének valóban van gyógyító ereje. Egy vizsgálat azt mutatta ki, hogy napi 25 perc zenehallgatással 4 hét alatt 12 Hgmm-rel sikerült csökkenteni a szisztolés vérnyomás értékét (a fönti szám), és 5 Hgmm-rel a diasztolés vérnyomásét (az alsó szám). Ez az eredmény egy erős vérnyomáscsökkentő gyógyszer hatásával ér fel.








A zene nyugtató ereje olyan mértékű, hogy a szívműtét előtti idegeskedés csillapításakor hatékonyabbnak bizonyult a gyógyszeres nyugtatóknál. Egy csoportos vizsgálat során jobbak voltak azoknak a betegeknek az eredményei, akik a műtét után zenét hallgattak, mint azokéi, akik helyette nyugtatót kaptak. Az egyik magyarázat szerint a zene közvetlenül az idegrendszerre hat, amely a szívverésért és a vérnyomásért is felelős.

Kézrátéttel gyógyítani?
Emlékszem, gyerekkoromban mennyire megnyugtatott, ha az orvos a vállamra tette a kezét, miközben a tüdőmet hallgatta. Praxisom kezdete óta én is így teszek a betegeimmel: több kutatás is alátámasztotta, hogy az emberi érintés mennyire kedvező hatású a szív állapotára. Egy vizsgálat során például kimutatták, hogy a párjuktól rendszeresen ölelésben részesülő személyek szívverése és vérnyomása egészségesebb, és ráadásul nőtt a szervezetükben azoknak az anyagoknak a szintje, amely a vérerek tágulását serkenti.

Írta dr. Michael Miller és Catherine Knepper

Forrás: http://www.rd.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
100 Ft-ba kerül, védi a vesét és májat,...
  2015-03-19 12:37:39, csütörtök
 
  100 Ft-ba kerül, védi a vesét és májat, és a rák megelőzésére is kiváló!







Tavasz van, így a piacokon egyre nagyobb mennyiségben jelennek meg a változatosabbnál-változatosabb színez zöldséghegyek. A szezonzöldségekből ajánlatos minél többször fogyasztani saláta, leves, főzelék formájában.

Mindenképpen vásároljunk rendszeresen, hiszen étkezésünk elengedhetetlen tartozéka minden friss zöldség. A retek az első tavaszi zöldségünk, a friss, piros, ropogós gumók tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

Már az ókori görögök és rómaiak is előszeretettel fogyasztották, a burgonya mellett az egyik fő tápláló és alapélelmiszer. Szín, méret és formát illetően többféle retek létezik, azonban közös bennük a jellegzetes íz, és a terápiás tulajdonság.

Az apró piros hónapos retek az egyik legkedveltebb fajta, talán azért is, mert elsőként jelenik meg a piacokon. Fogyasszunk belőle minél többet, hiszen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Megtalálható benne a B6-és B3-vitamin, a folsav, riboflavin, az A-, C-, K-és E-vitamin, valamint vas, kálium, mangán, réz, cink, fehérjék és értékes rostok.

Hatóanyag tartalmának köszönhetően csökkenti a vastagbélrák, mell-és petefészek daganat kialakulásának kockázatát. Magas kéntartalma van, ez adja sokszor a kissé csípős, jellegzetes ízét. A kén segít felvenni a harcot a káros szabadgyökökkel, és megakadályozza a sejtburjánzást.

Legújabb kutatások alapján kimutatták, hogy a piros retek olyan anyagot tartalmaz, mely vizelethajtó, éppen ezért védi a vesék és a húgyutak egészségét. Segíti a máj méregtelenítését, és fogyasztása által elkerülhetjük a különböző májbetegségeket. Vízhajtó hatásának és magas káliumtartalmának köszönhetően, segít kiüríteni a szervezetben felgyülemlett folyadékot, így könnyebben megszabadulhatunk a narancsbőrtől, és a boka-lábduzzadástól.

Mivel gazdag antioxidánsokban, segít megőrizni a bőr szépségét, és a ráncok megelőzésében is nagy szerepe van. Hamar jóllakottság érzetet biztosít, nem tartalmaz sok kalóriát és vízhajtó, így ideális eledel a fogyókúrázók számára is. 100 gramm retek csak 16 kalóriát tartalmaz, így korlátok nélkül fogyasztható.

Forrás: twice.hu

Forrás: http://www.mindenegybenblog.hu

Link

Szerintem drágább 100 ft-nál, de még úgy is megéri.
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.