|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2015-03-09 17:04:21, hétfő
|
|
|
Paradicsomos-bazsalikomos rizottó
Hozzávalók:
20 dkg koktéparadicsom
20 dkg rizs (rizottó rizs, ha igazit akarsz)
5 levél frissbazsalikom
3 dkg vaj
5 dkg pecorino vagy grana padano sajt
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
leveskocka
fehérbors
Elkészítés:
Olívaolajat melegítek közepes lángon, a fokhagymát közben szecskázva aprítom, a koktélparadicsomot negyedelem,
a bazsalikomleveleket apróra vágom. A forró olajba megy a fokhagyma, és röviddel utána a paradicsom, borssal, sóval. Ezekkel egyidőben a leveskockát is feloldom forró vízben (1 kockához 7-8 dl vizet kell adni, hogy a rizst ne kelljen később sózni).
Amikor a paradicsomot 2-3 alkalommal átforgattam kb. 3-5 perc alatt, beledobom a bazsalikomot, de egy keveset díszítésnek elteszek a tálaláshoz. A bazsalikomot csak megfonnyasztom benne.
Az alaplé kész, olívát hevítek egy edényben, megpirítom kicsit a rizst, és lassan adagolva öntöm hozzá az alaplevet, mindig hagyom elfőni róla, és csak akkor öntöm rá a következő 1-1,5 dl-t. A 20 dkg rizs aldente kb. 6 dl levet vesz fel, nem kell megijedni, ha nyálkásnak tűnik, a rizottó így finom.
Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és kb. 3 dkg reszelt sajtot (csak kemény sajt lehet, hogy ne nyúljon, hanem elkeveredjen benne). Ha minden benne van, lefedem 5 percre. Az idő elteltével belekeverem a paradicsomos keveréket, és szinte azonnal tálalom.
A maradék sajt és bazsalikom fejedelmi dísze ennek a könnyű, egészséges, ízletes egytálételnek. Jó étvágyat!
Megjegyzés:
Kifejezetten ajánlom azoknak, akik kedvelik az olasz ízeket, és nem akarnak már pizzát vagy lasagnét enni. A rizottó olyan étel, amiben a kreativitást bátran szabadjára lehet engedni. Bármit beletehetünk, az alap az a vajas, pecorinós, húslével főzött rizs.
A receptet Bandita81 küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 17:03:16, hétfő
|
|
|
Almás pite
Hozzávalók:
A töltelékhez:
2 kg savanykás alma
20 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Az omlós tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor (10 g)
2 tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
1 tojássárgája a kenéshez
(fahéjas) porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.
Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket.
Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.
Megjegyzés:
Lajos Mari receptje. A fotót Krisztitunder küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 17:01:05, hétfő
|
|
|
Csopaki aprópecsenye
Hozzávalók:
40 dkg pulykamellfilé
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés petrezselyemzöld
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só
őrölt bors
Elkészítés:
Az apróra vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, majd beletesszük a szintén apróra vágott vöröshagymát. A pulykamellet csíkokra vágjuk (ízletesebb, ha előtte fokhagymás tejbe áztatjuk), és a hagymához keverve kb. 15-20 percig erős lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, beletesszük a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, s végül a fokhagymát. Amikor a hús megpuhult petrezselymes burgonyával tálaljuk.
Megjegyzés:
Nagyon finom!!!
A receptet Zizi, a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-03-09 16:59:37, hétfő
|
|
|
Bakonyi gombaleves
Hozzávalók:
50 dkg vargánya gomba
15 dkg füstölt, húsos szalonna
20 dkg paraszt kolbász
2 dl tejföl
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
pirospaprika
só
őrölt bors
finomra vágott zsálya és kakukkfű
Elkészítés:
A szalonnát felkockázzuk, a felhevített zsírban kisütjük, szűrőkanállal kiszedjük a zsírból, félretesszük a pörcöt és 2-3 evőkanálnyi szalonnazsírt is. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekkel ízesítjük. Felöntjük 2 liter vízzel, felforraljuk.
Közben egy serpenyőben a félretett zsíron megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát, a levesből kivett merőkanálnyi lével hígítva rántást készítünk, majd az egészet a leveshez öntjük. Beletesszük a felkarikázott kolbászt meg a tejfölt, és összeforraljuk. Ízlés szerint, ha szükséges, még fűszerezzük.
Minden tányérba szedünk egy keveset a sült szalonnapörcből, arra merjük rá forrón a levest, amit még tejföllel, 1-2 karika csípős, hegyes zöldpaprikával díszíthetünk.
Megjegyzés:
A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 16:58:19, hétfő
|
|
|
Roppanós cukkinikockák háromféle sajttal
Hozzávalók:
2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
2 db konzerv hámozott paradicsom (szezonban természetesen friss)
1 egész szárított paradicsom apróra vágva
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 mozzarellagolyó (12,5 dkg)
5 dkg kéksajt
1 teáskanál kakukkfű
só
bors
A ropogós morzsaréteghez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
frissen őrölt színes bors
Elkészítés:
A cukkiniket alaposan megmosom, nagyjából 1-1,5 cm-es nagyobb kockákra vágom. A lilahagymát egészen apróra felkockázom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. A mozzarellát és a kéksajtot a cukkinivel nagyjából azonos darabokra vagdosom, miként a paradicsomot is. A szárított paradicsomot egészen apróra vágom.
Kis tálba reszelem a kemény sajtot, hozzáadom a zsemlemorzsát, alaposan megborsozom, félreteszem.
Olívaolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a kétféle paradicsomot, átforgatom, majd hozzáadom a cukkinikockákat, kakukkfüvet, sót, borsot, kb. 5 perc alatt épp csak megpirítom a zöldségeket. Egy hőálló tálba terítem a cukkinis keverék felét, megszórom a mozzarella és kéksajt felével.
Erre újabb réteg cukkini került, majd a maradék sajt, végül az egészet megszórom az előre elkészített morzsa-reszelt sajt keverékkel. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom. 15 percig sütöm, majd 5 percre grillfokozatra állítom a sütőt, hogy a teteje szépen megpiruljon.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 16:55:26, hétfő
|
|
|
Gyömbéres-diós karikák
Hozzávalók:
25 dkg dió
20 dkg porcukor
2 tojásfehérje
csipet só
2 mokkáskanál őrölt gyömbér
A díszítéshez:
jégcukor
csokoládédrazsé
Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem. A dióbeleket sütőpapírral borított tepsire rendezem, 6-8 perc alatt megpirítom. Kissé hűlni hagyom, majd a vékony héjat egyszerűen ledörzsölöm. A tisztított diót a porcukorral nagyon finomra őrlöm. Az így kapott, szinte lisztfinomságú őrleményhez keverem a gyömbért.
A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd beledolgozom a diós keveréket. Az eredmény egy szinte homogén, tésztaszerű massza.
A sütő hőmérsékletét 160 fokra állítom. Egy sütőpapírra egymástól jókora távolságra 7 cm átmérőjű köröket rajzolok egy kiszúróforma segítségével. A diós keveréket sima csőrrel ellátott habzsákba kanalazom, a végét összecsavarom. A sütőpapírt megfordítom, hogy a ceruzarajzolatok alulra kerüljenek, majd a tepsibe helyezem, és a körvonalak mentén szabályos karikákat rajzolok a diós masszából.
Az így elkészült tepsit 15-20 percig pihentetem a konyhában, hogy kissé megszáradjon a felülete. Ekkor süthető jégcukorral meghintem, majd az előmelegített sütőben nagyjából 8-10 perc alatt világosra sütöm. A még meleg karikákat széles pengéjű kés segítségével leválasztom a sütőpapírról, és rácson hűlni hagyom. Tálalás előtt csokoládédrazsékkal is meghintem.
Megjegyzés:
Ideális aprósütemény tea vagy kávé mellé. Persze sokkal kisebb karikákban vagy csók formájában is megsüthető ez a tészta, ráadásul bevonható cukormázzal vagy épp csokoládéval, nagyon könnyű, és nagyon finom, a régi időkre emlékeztető, egyszerű házi finomság.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 16:53:41, hétfő
|
|
|
Gombafasírt laskával és vargányával
Hozzávalók:
30 dkg laskagomba (csiperkével is helyettesíthető)
10 dkg vargánya (kockára vágott, mélyhűtött)
1 kisebb fej lilahagyma
2 db kissé szikkadt kifli
1/2 -1 dl tej
3-4 dkg frissen reszelt parmezán
1 db tojás
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt rozmaring
1/2 teáskanál őrölt kakukkfű
1 csokor finomra vágott friss petrezselyemzöld
zsemlemorzsa a forgatáshoz, ha szükséges, egy kevés a fasírthoz
só
fehérbors
olaj a sütéshez
Elkészítés:
A laskát megtisztítottam, apróra kockáztam (kb. 1/2 cm). A hagymát finomra aprítottam. A vargánya elve kockázva került a mélyhűtőbe, de ha friss akad kéznél, azt is érdemes apróra kockázni.
Az olajon a hagymát pirítani kezdtem, majd felengedés nélkül rádobtam a mélyhűtött vargányát. Sóztam, borsoztam, megpirítottam, majd az egészet pürésítettem. A hagymás gombapürét visszakanalaztam a serpenyőbe, rádobtam a laskakockákat, és erős tűzön pirítani kezdtem. Hozzáadtam a kakukkfüvet, a rozmaringot, még egy kevés sót. Nagyjából 4-5 perc elteltével nem csupán a víztartalma egy részét veszítette el, de szépen meg is sült a laska. A sűrű gombás keveréket hűlni hagytam.
A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítottam. A kifliket feldaraboltam, langyos tejjel meglocsoltam, majd puhulni hagytam. A megpuhult kifliket villával összetörtem, majd hozzáadtam a már kihűlt gombát, az előzetesen kissé felvert tojást, a pirospaprikát, valamint hozzáreszeltem a sajtot, végül belekanalaztam a petrezselyemzöldet. Az egészet fakanál segítségével alaposan összedolgoztam. Ha a massza túlságosan lágy lenne, egy kevés zsemlemorzsát is lehet hozzákeverni.
Egy tányérra nagyjából 4 evőkanál zsemlemorzsát szórtam. A masszából vizes kézzel 4 cm átmérőjű kis fasírtokat formáztam (ebből a mennyiségből nekem 25 db lett). Mindegyiket megforgattam a zsemlemorzsában.
Serpenyőben olajat hevítettem, és szép sorban kisütöttem a kis fasírtokat. Salátával tökéletes könnyű ebéd, de ha marad belőle, hidegen is remek!
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 16:51:37, hétfő
|
|
|
Selymes karfiolkrémleves bazsalikommal és parmezánnal
Hozzávalók:
1 kis fej friss karfiol (kb. 35-40 dkg)
1 db közepes lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1 kisebb fej salottahagyma (vagy ½
fej vöröshagyma)
1 l zöldségalaplé
1 csokor friss bazsalikom (ha csak szárított van otthon: 1 teáskanálnyi szárított)
1 csokor friss petrezselyemzöld
1/2 citrom frissen préselt leve
1,5 dl tej
2 teáskanál olívaolaj
1 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán (vagy bármely kemény sajt)
kevés őrölt zsálya
frissen őrölt bors
rozmaring
Elkészítés:
A karfiolt alapos mosás után rózsáira bontom. A hagymát felaprítom, a krumplit meghámozom, apró kockákra vágom.
Olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a nagyjából 1 cm-esre aprított burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt. Hozzáadom a szárított fűszereket. Annyi zöldséglevessel öntöm fel, hogy bő 1 cm-rel ellepje a zöldségeket. Fedő alatt, közepes erősségű tűzön nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben felaprítom a bazsalikomot, petrezselymet. A már szinte kész leveshez adom a tejet, majd lehúzom a tűzhelyről, és belepréselem a citrom levét, majd beleteszem az aprított bazsalikomot, petrezselyemzöldet, végül a parmezánt. Botmixerrel pürésítem.
Ha túlságosan sűrű lenne, zöldséglevessel javítok az állagán, kóstolás után, ha szükséges továbbfűszerezem, frissen tálalom!
Megjegyzés:
A leves titka - a jó minőségű hozzávalókon túl - a fűszerezésben rejlik, érdemes megkóstolni.
A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-03-09 16:26:00, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További jó napot!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2015-03-09 13:50:12, hétfő
|
|
|
Kedves Barátaim, kedves Látogatóim!
Nem működik rendesen a monitorom már hetek óta.
Vagy ma délután, vagy holnap délután elviszik javításra
a monitor "kórházba".
Türelmeteket kérem, remélem hamarosan viszontlátom "gyógyultan".
|
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 10
|
|
|
|
2015. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
349 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 1424
- e Hét: 16296
- e Hónap: 30201
- e Év: 159908
|
|
|