Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Paradicsomos-bazsalikomos rizottó
  2015-03-09 17:04:21, hétfő
 
  Paradicsomos-bazsalikomos rizottó

Hozzávalók:

20 dkg koktéparadicsom
20 dkg rizs (rizottó rizs, ha igazit akarsz)
5 levél frissbazsalikom
3 dkg vaj
5 dkg pecorino vagy grana padano sajt
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
leveskocka
fehérbors

Elkészítés:

Olívaolajat melegítek közepes lángon, a fokhagymát közben szecskázva aprítom, a koktélparadicsomot negyedelem,
a bazsalikomleveleket apróra vágom. A forró olajba megy a fokhagyma, és röviddel utána a paradicsom, borssal, sóval. Ezekkel egyidőben a leveskockát is feloldom forró vízben (1 kockához 7-8 dl vizet kell adni, hogy a rizst ne kelljen később sózni).

Amikor a paradicsomot 2-3 alkalommal átforgattam kb. 3-5 perc alatt, beledobom a bazsalikomot, de egy keveset díszítésnek elteszek a tálaláshoz. A bazsalikomot csak megfonnyasztom benne.

Az alaplé kész, olívát hevítek egy edényben, megpirítom kicsit a rizst, és lassan adagolva öntöm hozzá az alaplevet, mindig hagyom elfőni róla, és csak akkor öntöm rá a következő 1-1,5 dl-t. A 20 dkg rizs aldente kb. 6 dl levet vesz fel, nem kell megijedni, ha nyálkásnak tűnik, a rizottó így finom.

Leveszem a tűzről, belekeverem a vajat és kb. 3 dkg reszelt sajtot (csak kemény sajt lehet, hogy ne nyúljon, hanem elkeveredjen benne). Ha minden benne van, lefedem 5 percre. Az idő elteltével belekeverem a paradicsomos keveréket, és szinte azonnal tálalom.

A maradék sajt és bazsalikom fejedelmi dísze ennek a könnyű, egészséges, ízletes egytálételnek. Jó étvágyat!

Megjegyzés:

Kifejezetten ajánlom azoknak, akik kedvelik az olasz ízeket, és nem akarnak már pizzát vagy lasagnét enni. A rizottó olyan étel, amiben a kreativitást bátran szabadjára lehet engedni. Bármit beletehetünk, az alap az a vajas, pecorinós, húslével főzött rizs.

A receptet Bandita81 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Almás pite
  2015-03-09 17:03:16, hétfő
 
  Almás pite

Hozzávalók:

A töltelékhez:
2 kg savanykás alma
20 dkg cukor
1 kávéskanál fahéj
1 citrom reszelt héja
Az omlós tésztához:
50 dkg finomliszt
25 dkg margarin
12,5 dkg porcukor
2 tasak vaníliás cukor
1 tasak sütőpor (10 g)
2 tojás + 2 tojássárgája
2 evőkanál tejföl
Továbbá:
6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió
1 tojássárgája a kenéshez
(fahéjas) porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és a citromhéjat, majd mérsékelt tűzön addig pároljuk, amíg a levét el nem fővi (30-40 perc). Hagyjuk kihűlni.

Közben az omlós tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a tojásokat és tojássárgákat, 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra. Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval, majd elkenjük rajta az almapépet. Úgy, hogy a papír legyen fölül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket.

Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és középső bordamagasságon aranybarnára sütjük (50-60 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk (fahéjas) porcukorral.





Megjegyzés:

Lajos Mari receptje. A fotót Krisztitunder küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csopaki aprópecsenye
  2015-03-09 17:01:05, hétfő
 
  Csopaki aprópecsenye

Hozzávalók:

40 dkg pulykamellfilé
5 dkg füstölt szalonna
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
kevés petrezselyemzöld
1 zöldpaprika
1 paradicsom

őrölt bors

Elkészítés:

Az apróra vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, majd beletesszük a szintén apróra vágott vöröshagymát. A pulykamellet csíkokra vágjuk (ízletesebb, ha előtte fokhagymás tejbe áztatjuk), és a hagymához keverve kb. 15-20 percig erős lángon pirítjuk, majd hozzáadjuk a megtisztított, felszeletelt gombát, a zöldborsót. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, beletesszük a felszeletelt zöldpaprikát és paradicsomot, s végül a fokhagymát. Amikor a hús megpuhult petrezselymes burgonyával tálaljuk.





Megjegyzés:

Nagyon finom!!!

A receptet Zizi, a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bakonyi gombaleves
  2015-03-09 16:59:37, hétfő
 
  Bakonyi gombaleves

Hozzávalók:

50 dkg vargánya gomba
15 dkg füstölt, húsos szalonna
20 dkg paraszt kolbász
2 dl tejföl
1 kis fej vöröshagyma
1 evőkanál zsír
1 evőkanál liszt
pirospaprika

őrölt bors
finomra vágott zsálya és kakukkfű

Elkészítés:

A szalonnát felkockázzuk, a felhevített zsírban kisütjük, szűrőkanállal kiszedjük a zsírból, félretesszük a pörcöt és 2-3 evőkanálnyi szalonnazsírt is. A maradék zsíron megpároljuk a felszeletelt gombát, sózzuk, borsozzuk, a zöldfűszerekkel ízesítjük. Felöntjük 2 liter vízzel, felforraljuk.

Közben egy serpenyőben a félretett zsíron megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a lisztet és a pirospaprikát, a levesből kivett merőkanálnyi lével hígítva rántást készítünk, majd az egészet a leveshez öntjük. Beletesszük a felkarikázott kolbászt meg a tejfölt, és összeforraljuk. Ízlés szerint, ha szükséges, még fűszerezzük.

Minden tányérba szedünk egy keveset a sült szalonnapörcből, arra merjük rá forrón a levest, amit még tejföllel, 1-2 karika csípős, hegyes zöldpaprikával díszíthetünk.

Megjegyzés:

A receptet Nordkapp küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Roppanós cukkinikockák háromféle sajttal
  2015-03-09 16:58:19, hétfő
 
  Roppanós cukkinikockák háromféle sajttal

Hozzávalók:

2 közepes cukkini (kb. 50 dkg)
2 db konzerv hámozott paradicsom (szezonban természetesen friss)
1 egész szárított paradicsom apróra vágva
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 mozzarellagolyó (12,5 dkg)
5 dkg kéksajt
1 teáskanál kakukkfű

bors
A ropogós morzsaréteghez:
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 evőkanál frissen reszelt kemény sajt (pl. Grana Padano)
frissen őrölt színes bors

Elkészítés:

A cukkiniket alaposan megmosom, nagyjából 1-1,5 cm-es nagyobb kockákra vágom. A lilahagymát egészen apróra felkockázom, a fokhagymát fokhagymanyomón átpréselem. A mozzarellát és a kéksajtot a cukkinivel nagyjából azonos darabokra vagdosom, miként a paradicsomot is. A szárított paradicsomot egészen apróra vágom.





Kis tálba reszelem a kemény sajtot, hozzáadom a zsemlemorzsát, alaposan megborsozom, félreteszem.

Olívaolajon megpirítom a hagymákat, hozzáadom a kétféle paradicsomot, átforgatom, majd hozzáadom a cukkinikockákat, kakukkfüvet, sót, borsot, kb. 5 perc alatt épp csak megpirítom a zöldségeket. Egy hőálló tálba terítem a cukkinis keverék felét, megszórom a mozzarella és kéksajt felével.

Erre újabb réteg cukkini került, majd a maradék sajt, végül az egészet megszórom az előre elkészített morzsa-reszelt sajt keverékkel. 180 °C-ra előmelegített sütőbe tolom. 15 percig sütöm, majd 5 percre grillfokozatra állítom a sütőt, hogy a teteje szépen megpiruljon.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gyömbéres-diós karikák
  2015-03-09 16:55:26, hétfő
 
  Gyömbéres-diós karikák

Hozzávalók:

25 dkg dió
20 dkg porcukor
2 tojásfehérje
csipet só
2 mokkáskanál őrölt gyömbér
A díszítéshez:
jégcukor
csokoládédrazsé

Elkészítés:

A sütőt 180 fokra előmelegítem. A dióbeleket sütőpapírral borított tepsire rendezem, 6-8 perc alatt megpirítom. Kissé hűlni hagyom, majd a vékony héjat egyszerűen ledörzsölöm. A tisztított diót a porcukorral nagyon finomra őrlöm. Az így kapott, szinte lisztfinomságú őrleményhez keverem a gyömbért.

A tojásfehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verem, majd beledolgozom a diós keveréket. Az eredmény egy szinte homogén, tésztaszerű massza.

A sütő hőmérsékletét 160 fokra állítom. Egy sütőpapírra egymástól jókora távolságra 7 cm átmérőjű köröket rajzolok egy kiszúróforma segítségével. A diós keveréket sima csőrrel ellátott habzsákba kanalazom, a végét összecsavarom. A sütőpapírt megfordítom, hogy a ceruzarajzolatok alulra kerüljenek, majd a tepsibe helyezem, és a körvonalak mentén szabályos karikákat rajzolok a diós masszából.

Az így elkészült tepsit 15-20 percig pihentetem a konyhában, hogy kissé megszáradjon a felülete. Ekkor süthető jégcukorral meghintem, majd az előmelegített sütőben nagyjából 8-10 perc alatt világosra sütöm. A még meleg karikákat széles pengéjű kés segítségével leválasztom a sütőpapírról, és rácson hűlni hagyom. Tálalás előtt csokoládédrazsékkal is meghintem.





Megjegyzés:

Ideális aprósütemény tea vagy kávé mellé. Persze sokkal kisebb karikákban vagy csók formájában is megsüthető ez a tészta, ráadásul bevonható cukormázzal vagy épp csokoládéval, nagyon könnyű, és nagyon finom, a régi időkre emlékeztető, egyszerű házi finomság.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gombafasírt laskával és vargányával
  2015-03-09 16:53:41, hétfő
 
  Gombafasírt laskával és vargányával

Hozzávalók:

30 dkg laskagomba (csiperkével is helyettesíthető)
10 dkg vargánya (kockára vágott, mélyhűtött)
1 kisebb fej lilahagyma
2 db kissé szikkadt kifli
1/2 -1 dl tej
3-4 dkg frissen reszelt parmezán
1 db tojás
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál őrölt rozmaring
1/2 teáskanál őrölt kakukkfű
1 csokor finomra vágott friss petrezselyemzöld
zsemlemorzsa a forgatáshoz, ha szükséges, egy kevés a fasírthoz

fehérbors
olaj a sütéshez

Elkészítés:

A laskát megtisztítottam, apróra kockáztam (kb. 1/2 cm). A hagymát finomra aprítottam. A vargánya elve kockázva került a mélyhűtőbe, de ha friss akad kéznél, azt is érdemes apróra kockázni.

Az olajon a hagymát pirítani kezdtem, majd felengedés nélkül rádobtam a mélyhűtött vargányát. Sóztam, borsoztam, megpirítottam, majd az egészet pürésítettem. A hagymás gombapürét visszakanalaztam a serpenyőbe, rádobtam a laskakockákat, és erős tűzön pirítani kezdtem. Hozzáadtam a kakukkfüvet, a rozmaringot, még egy kevés sót. Nagyjából 4-5 perc elteltével nem csupán a víztartalma egy részét veszítette el, de szépen meg is sült a laska. A sűrű gombás keveréket hűlni hagytam.

A petrezselyemzöldet egészen finomra aprítottam. A kifliket feldaraboltam, langyos tejjel meglocsoltam, majd puhulni hagytam. A megpuhult kifliket villával összetörtem, majd hozzáadtam a már kihűlt gombát, az előzetesen kissé felvert tojást, a pirospaprikát, valamint hozzáreszeltem a sajtot, végül belekanalaztam a petrezselyemzöldet. Az egészet fakanál segítségével alaposan összedolgoztam. Ha a massza túlságosan lágy lenne, egy kevés zsemlemorzsát is lehet hozzákeverni.

Egy tányérra nagyjából 4 evőkanál zsemlemorzsát szórtam. A masszából vizes kézzel 4 cm átmérőjű kis fasírtokat formáztam (ebből a mennyiségből nekem 25 db lett). Mindegyiket megforgattam a zsemlemorzsában.

Serpenyőben olajat hevítettem, és szép sorban kisütöttem a kis fasírtokat. Salátával tökéletes könnyű ebéd, de ha marad belőle, hidegen is remek!





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Selymes karfiolkrémleves bazsalikommal és parmezánnal
  2015-03-09 16:51:37, hétfő
 
  Selymes karfiolkrémleves bazsalikommal és parmezánnal

Hozzávalók:

1 kis fej friss karfiol (kb. 35-40 dkg)
1 db közepes lisztes burgonya (pl. Ella, kb. 15 dkg)
1 kisebb fej salottahagyma (vagy ½
fej vöröshagyma)
1 l zöldségalaplé
1 csokor friss bazsalikom (ha csak szárított van otthon: 1 teáskanálnyi szárított)
1 csokor friss petrezselyemzöld
1/2 citrom frissen préselt leve
1,5 dl tej
2 teáskanál olívaolaj
1 evőkanálnyi frissen reszelt parmezán (vagy bármely kemény sajt)
kevés őrölt zsálya
frissen őrölt bors
rozmaring

Elkészítés:

A karfiolt alapos mosás után rózsáira bontom. A hagymát felaprítom, a krumplit meghámozom, apró kockákra vágom.

Olívaolajon üvegesre dinsztelem a hagymát, majd hozzáadom a nagyjából 1 cm-esre aprított burgonyát, a rózsáira szedett karfiolt. Hozzáadom a szárított fűszereket. Annyi zöldséglevessel öntöm fel, hogy bő 1 cm-rel ellepje a zöldségeket. Fedő alatt, közepes erősségű tűzön nagyjából 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben felaprítom a bazsalikomot, petrezselymet. A már szinte kész leveshez adom a tejet, majd lehúzom a tűzhelyről, és belepréselem a citrom levét, majd beleteszem az aprított bazsalikomot, petrezselyemzöldet, végül a parmezánt. Botmixerrel pürésítem.

Ha túlságosan sűrű lenne, zöldséglevessel javítok az állagán, kóstolás után, ha szükséges továbbfűszerezem, frissen tálalom!





Megjegyzés:

A leves titka - a jó minőségű hozzávalókon túl - a fűszerezésben rejlik, érdemes megkóstolni.

A receptet és a fotót Habliliom küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Boldog hetet!
  2015-03-09 16:26:00, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!
és




 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Beteg a monitorom
  2015-03-09 13:50:12, hétfő
 
  Kedves Barátaim, kedves Látogatóim!

Nem működik rendesen a monitorom már hetek óta.
Vagy ma délután, vagy holnap délután elviszik javításra
a monitor "kórházba".

Türelmeteket kérem, remélem hamarosan viszontlátom "gyógyultan".
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2015.02 2015. Március 2015.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 349 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1424
  • e Hét: 16296
  • e Hónap: 30201
  • e Év: 159908
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.