Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Rumos meggy télre
  2015-06-23 22:29:01, kedd
 
  Rumos meggy télre

Hozzávalók:

10 db 3-3,5 dl-es csavaros tetejű kisüveghez:
kb. 2 kg érett, apróbb szemű meggy
üvegenként 2 evőkanál finomított kristály cukor
üvegenként 1/2 dl rum
üvegenként 2 kukac Na-benzoát (a biztonság kedvéért, mivel nyers, és nincs dunsztolva)

Elkészítés:

Az üvegeket és a meggyet nagyon alaposan ki- , illetve megmossuk.

Az üvegeket félig rakjuk meggyel, megszórjuk 1 evőkanál cukorral, tenyerünkkel megütögetjük, hogy a meggyszemek jól el tudjanak helyezkedni, kitöltsék megfelelően az üvegeket, majd telerakjuk az üvegeket meggyel, és újabb 1 evőkanál cukorral megszórjuk.





Minden üvegre 1/2 dl rumot töltünk,





egy réteg nylon fóliát helyezünk rájuk, és a csavaros tetőket jól rászorítjuk.





Megjegyzés:

Nem szoktam napra tenni, mert általában csak a téli hónapokban kerül felbontásra, így bőven van ideje a cukornak elolvadni.

Télen süteményekbe, különféle húsos ételekhez nagyon finom, a leve a legfinomabb likőrével vetekszik!

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Balzsamos meggydzsem
  2015-06-23 22:24:52, kedd
 
  Balzsamos meggydzsem

Hozzávalók:

4 kg meggy (magostul)
2 kg cukor
8 kanál jó minőségű balzsamecet
1 csomag gelfix super 3:1
1 csomag gelfix extra 2:1

Elkészítés:

A meggyet kimagozzuk, botmixerrel félig-meddig megtörjuk (maradjanak egész darabok is), összekeverjuk a pár kanál cukorral elkevert gelfixekkel, majd felforraljuk. Hozzádjuk a maradék cukrot, meglocsoljuk a balzsamecettel, és még 5 percig főzzük.

Ha szükséges, a habot a tetejéről eltávolítjuk, tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és fejjel lefelé fordítva 10 percet pihentetjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Sildiko2 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Meggyszörp
  2015-06-23 22:23:01, kedd
 
  Meggyszörp

Hozzávalók:

1 kg meggy
1,5 l víz
1 teáskanál citromsav
1 kávéskanál szalicil
3 kg cukor

Elkészítés:

A meggyet szétnyomkodjuk, hozzáadjuk a citromsavat, a szalicilt és a vizet. Összekeverjük, és 2 napig állni hagyjuk. Két nap után rászűrjük a cukorra, és miután a cukor elolvadt, üvegekbe rakjuk.

Megjegyzés:

Ezt a szörpöt málnából, eperből vagy bodzabogyóból is el lehet készíteni. Nagyon finom és kiadós.

A receptet Erika küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Egy, megérett a meggy
  2015-06-23 22:20:57, kedd
 
  Egy, megérett a meggy

A meggy szárából gyógytea készülhet, magjából fantasztikus melegítő párna, levelét régen pipadohánynak használták, gyantáját görcsoldóként ismeri a népi gyógyászat, a meggy fája pedig gyönyörű bútoralapanyag.

Meggytöri

A meggy származási helye Eurázsia, már az ókori görögök és rómaiak is kedvelték, bár nem tudjuk pontosan, mikortól különböztetik meg a cseresznyétől. Honfoglaló eleink bizonyíthatóan ismerték a meggyet, hazánkban - csakúgy mint Európa többi részén - a 15-17. századra lett népszerű. A Somogymeggyeshez hasonló településnevek és a személynevekben való megjelenés (Medgyesi) is alátámasztja, hogy kedvelt gyümölcs volt már több száz évvel ezelőtt, bár kezdetben inkább a vadmeggy és a cigánymeggy volt közismert.





Meggyes pitetorta




A meggyhez jól illik a vanília és a mandula is

Meggyes ismeretek

Fehér színű, apró virágai áprilisban nyílnak. Nyár elejétől érik, csonthéjas termésű, bordó színű. Leve erősen fest.

A meggy latin neve Prunus cerasus, a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, így rokona nemcsak a cseresznye, de az almafélék, a barack és a szilva is. Savanyú cseresznyeként is ismerjük.

Érdekes, hogy külföldön kevésbé népszerű, mint hazánkban, ott elsősorban ipari gyümölcs, nyersen alig fogyasztják. Az egy főre eső éves meggyfogyasztás itthon mintegy 5 kg, ezzel a világ élvonalába tartozunk. Meggytermesztésben Oroszország és Lengyelország vezet, mi a hetedik helyen állunk.

A legfinomabbnak sokan a Pándy meggyet tartják, legismertebb fajtái a Meteor, a Csengődi csokros, a Favorit, a Kántorjános, a Debreceni, az Érdi bőtermő és az Újfehértói fürtös, valamint a Balaton.

Miért jó a meggy?





Nem csak finom, de igazán egészséges is a meggy!

100 gr meggy energiatartalma kb. 213 kJ/51 kcal. 85%-a víz. C-vitamin tartalma 12 mg/100 gramm. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Vasat, kalciumot, káliumot és magnéziumot is tartalmaz. Serkenti az idegek működését. Emésztést segítő hatását nagy mennyiség nyers fogyasztása esetén tapasztalhatjuk.

Vízhajtó, serkenti a veseműködést, segíti a vitaminok felszívódását. Nagyon sok A-vitamint és szerves savat tartalmaz. B-vitaminban is gazdag, antioxidánsként ismerjük. Vérszegénység ellen is kiváló.

Meggy a tányérban

Készülhet belőle meggyleves, kompót, befőtt, gyümölcslé. Tehetjük gyümölcsturmixokba, gyümölcssalátákba. Ismerjük a meggyszószos marhahúst, valamint húsokat is megtölthetünk vele, de lassú tűzön együtt is sülhet más gyümölcsökkel és húsokkal.





A meggy csokis piskótával is nagyon finom

A legtöbb meggyet süteményekben, édességekben fogyasztjuk, kihagyhatatlan a meggyes pite és a meggyes rétes, de a mákkal is nagyon jól harmonizál.

Isteni a meggyszörp és a meggylekvár is, de készülhet belőle bor, rumos meggy, sőt a meggypálinka a legnemesebb párlatok közé tartozik.





Meggylekvár reggelire?

Kókuszos meggyleves

Hozzávalók:
50 dkg meggy
1 bögre tej
2 dl tejszín
6 evőkanál cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
4 evőkanál kókuszreszelék
1 citrom leve
pici só
fahéj
szegfűszeg

Elkészítés: A meggyeket megmossuk és kimagozzuk, ez tart a legtovább.1 liter vizet forralunk, a meggyet beleszórjuk. Mikor újra felforrt, beletesszünk a tej felét, a tejszínt, a cukrot, sót, fahéjat, szegfűszeget, kicsit összerottyantjuk. Hozzáadjuk a kókuszt. A maradék tejben elkeverjük a keményítőt, majd a leveshez adjuk. Citromlével ízesítjük.

Meggyszósz

Hozzávalók:
40 dkg meggy
12 dkg porcukor
1 csipet fahéj
1 szegfűszeg
fél citrom leve
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl

Előkészítés: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, megszórjuk a porcukorral, a fahéjjal, a szegfűszeggel, hozzáadjuk a citrom levét, egy csipet sót, és lábosban puhára főzzük (kb. 10 perc). A lisztet simára keverjük a tejföllel. A meggyet levesszük a tűzről, és belekeverjük a habarást. A mártást lassú tűzön besűrítjük, összeérleljük (kb. 3 perc). Húslevesben főtt húshoz főtt burgonyával ajánljuk.

Meggyes máktorta

Hozzávalók:
20 dkg vaj
20 dkg porcukor
5 tojás
10 dkg őrölt mák
16 dkg liszt
1 citrom lereszelt héja
25 dkg magozott meggy

Elkészítés: A vajat a porcukorral elkeverjük, majd egyenként belekeverjük az 5 tojást. Beletesszük a mákot, a lisztet és a citromhéjat. A massza 2/3-át kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és rászórjuk a kinyomkodott meggyet. Ráöntjük a maradék tésztát. Előmelegített sütőben 200 fokon 35-40 percig sütjük. Ha kész, porcukrot szitálunk a tetejére.




Van-e klasszikusabb süti, mint a meggyes piskóta? :)

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről
  2015-06-23 22:11:17, kedd
 
  Fagyasszuk vagy tegyük el lekvárnak? Mindent a cseresznyéről

A ropogós gyümölcsszemeket érdemes eltenni télire, hogy akkor is élvezhesse a zamatukat...

Így marad friss

Hűtőben 2-3 napig eláll, utána érdemes felhasználni, vagy nyersen megenni, különben összeesik és meglágyul.

Fagyasztva

A cseresznye jól fagyasztható, felengedés után szinte ugyanolyan ízletes és lédús, mint a fáról szemezgetve. Mielőtt betesszük a mélyhűtőbe, válogassuk ki az egészséges példányokat, szedjük le a szárukat, majd alaposan mossuk meg és csöpögtessük le a gyümölcsöt. Magozzuk is ki a szemeket, aztán osszuk szét akkora adagokra, amekkorákra majd szükségünk lesz, például 300 g a leveshez, 200 g a süteményhez...






Lekvárként

A befőzőcukroknak hála, manapság már nem nehéz finom házi lekvárt készíteni. Ehhez tisztítsuk és mossuk meg a cseresznyét, majd magozzuk ki és pürésítsük. 1,2 kg-nyi péphez adjunk 500 g befőzőcukrot, valamint 1 db citrom átszűrt levét. Az egészet főzzük fel, kevergetve forraljuk kb. 15 percig, majd töltsük befőttesüvegekbe. Ízlés szerint bodzavirággal vagy vaníliaaromával is ízesíthetjük.

Tipp

A piacon csak érett cseresznyét vásároljunk, ugyanis nem ,,utánérő", vagyis ha leszedéskor zöld és éretlen, akkor az is marad...
Érdekességek

Gondoltad volna, hogy az ókorban ez volt az egyik legkedveltebb szomjoltó gyümölcs? Nem véletlenül, hiszen kb. a 75%-a víz... A kutatók már egy i. e. 4. századból származó kelta sírban is találtak cseresznyemaradványokat...

MME

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek - befőzés, mélyhűtés  
Málna, te drága!
  2015-06-23 22:05:47, kedd
 
  Málna, te drága!

Boldogasszony csipkéjének is nevezik, és a német ,,Himbeer" név alapján himpér néven is ismert gyümölcsünk.

Málna, te drága

Hazánkban is őshonos, Európában a legészakibb területeken és Portugálián kívül mindenhol terem málna. Fehér, sárga, lila és fekete is létezik, a leggyakoribb a piros málnaszem.





A legegyszerűbb vaníliapuding is megbolondítható néhány marék málnával!

Latin neve rubus idaeus, a ,,rubus" pirosat, az ,,idaeus" pedig Ida hegyéről származót jelent. A Kréta szigetén lévő Ida hegyről származik állítólag a málna, de egy másik legenda szerint az Ida nevű erdei nimfa vére színezte meg az eredetileg fehér gyümölcsöt, melyet a síró, kisgyermek Jupiternek akart szedni.

A középkortól nagy mennyiségben gyűjtötték erdős területek szélén, tisztásokon, irtásokon, és kolostorokban termesztették, nemesítették.
Milyen málnát vegyünk?

Az egyik legnehezebben szállítható és tárolható gyümölcs. A puha, érzékeny málnaszemek a legapróbb nyomásra is összetöppednek, ráadásul a málna gyorsan penészedik is.





A málnaszemek különösen érzékenyek, nagyon sérülékenyek

Előnye, hogy jól bírja a mélyhűtést, ha tálcán előfagyasztjuk, igazi gurulós málna lehet a jutalmunk.

A málnaszedés körülményes munka, az ágak szúrósak, a szemek leszedését pedig fontos jól időzíteni, mert túléretten lepotyognak. Vacokkúpnak hívják a termést tartó apró pöcköt, mely a málnavesszőn marad, miután a málnaszemet lehúztuk róla.





Piros és sárga málna

Mi készüljön belőle?





A kissé sérült málnaszemekből isteni turmix készülhet

Gyerekek kedvence a málnaszörp (szörpökről bővebben itt >>> ) , de finom a jó házi málnalekvár vagy különleges dzsem, jólesik a reggeli mellé.

Aromáját süteményekben is jól megőrzi, linzerbe, tortákba is nagyon kellemes, de különféle pohárkrémek vagy trifle alkotóeleme is lehet. Sőt: lehet belőle málnazselé és öntet is, utóbbi palacsintához, vargabéleshez, gofrihoz vagy egyszerűbb muffinokhoz is nagyon sikeres kiegészítő, különleges, friss ízével feldobja az ételt..

Könnyű nyári gyümölcslevest is készíthetünk málnából, de remek turmixba vagy smoothie-ba is. A málnás csokiszufflé egyenesen felejthetetlen, de minden csokis desszerthez jól illik a málna aromája, és ha vendégvárásra műalkotást szeretnétek készíteni, próbáljátok ki ezt a leveles tésztás, bogyós gyümölcsös finomságot, akár minden szinten málnából.





Krémekkel, pudinggal rétegezve is nagyon finom a málna

Málnalevél tea

Szinte minden kismama ismeri a málnalevélteát, melyet a terhesség utolsó néhány hetében érdemes naponta fogyasztani, mivel tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Ér- és pórusösszehúzó, antibakteriális hatású is. Megfázás esetén is jól lehet használni a málnalevélből készült főzetet, hiszen csökkenti a gyulladásokat.





Vaníiliapuding málnaöntettel

Hideg málna- vagy szederkrémleves

Hozzávalók:
50 dkg málna vagy szeder (lehet vegyesen is, úgy még finomabb)
1 pohár natúr joghurt
kevés fahéj
ízlés szerint méz
kevés víz

Elkészítés: A gyümölcsöket - nyersen! - leturmixoljuk, majd szűrőn átpasszírozzuk, hogy a magja ne kerüljön a levesbe. Érdemes vele időt tölteni, sokat javít az élvezeti értékén. Az átpasszírozott gyümölcskrémhez hozzáadjuk a joghurtot, a fahéjat, a mézet, valamint annyi vizet, hogy még krémes állagú maradjon. A kész levest betesszük a hűtőbe. Fogyasztás előtt díszítjük egy kiskanál joghurttal, amit villával csiga formára meghúzhatunk. Ha maradt a gyümölcsből, néhány szemet beleszórunk, és már fogyaszthatjuk is.

Málnaszörp egyszerűen

Hozzávalók:
érett málna
víz
cukor

Elkészítés: A megtisztított, megmosott málnát összezúzzuk, és egy nagy uborkás üvegbe tesszük. Másnap vászonruhán leszűrjük, jól kinyomkodjuk, és minden liter tiszta gyümölcsléhez 5 dl vizet és 1 kg cukrot adunk. Összekeverjük, felforraljuk, és 5 perc főzés után forrón palackozzuk, majd száraz gőzben kidunsztoljuk.





A málna és a csokoládé jól illenek egymáshoz

SB

Forrás: Mindmegette.hu -- Gyümölcs
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Vadrizzsel töltött paradicsom és paprika - melegen
  2015-06-23 21:56:03, kedd
 
  Vadrizzsel töltött paradicsom és paprika - melegen

Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg gomba
2 nagy paradicsom
2 zöldpaprika
1 kis fej hagyma
5 dkg rizs
1 zacskó vadrizs (10 g)
4 szál petrezselyem
4 evőkanál Vénusz olaj
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál paradicsompüré
margarin a formához

Elkészítés:

A gombát megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát megmossuk, a tetejüket kb. 1 cm vastagon levágjuk. A paprikát kicsumázzuk, a paradicsom belsejét kikaparjuk, a paradicsomhúst félretesszük. A paradicsomokat besózzuk, nyílásukkal lefelé fordítjuk, és lecsepegtetjük. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A kétféle rizst leöblítjük, és lecsepegtetjük. A petrezselymet megmossuk, felaprítjuk.
Serpenyőben felforrósítjuk az olaj felét, és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Hozzáadjuk a gombát, és kevergetve addig sütjük, amíg a leve elpárolódik. Hozzáadjuk a paradicsom kikapart belsejét, mindkét rizst, sózzuk, borsozzuk, meghintjük petrezselyemmel. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, lefedjük, és puhára főzzük. Tűzálló tálat kikenünk margarinnal. A sütő 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A vadrizses töltelékkel megtöltjük a paradicsomot, a paprikát, a tálba állítjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, mindegyikre visszatesszük a kalapkáját, és olajjal meglocsoljuk. A paradicsompürét 1 dl vízzel elkeverjük, a paprika-paradicsom alá öntjük. A sütőben 1 óra hosszat sütjük.

Megjegyzés:

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 1722 kJ/410 kcal

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Sertésborda hentes módra
  2015-06-23 21:54:23, kedd
 
  Sertésborda hentes módra

Hozzávalók:

4 szelet hosszú- vagy rövidkaraj
10 dkg sonka csíkokra vágva (bármilyen, amit szeretünk)
kb. 5-7 dkg vaj
3 dl erőleves - kockából
1 nagyobb vöröshagyma felezve és vékonyra szeletelve
2 dl száraz fehérbor
10 dkg csemege uborka vékonyra csíkozva
1 kávéskanál csípős mustár
4 evőkanál snidling vagy hagyma zöldje aprítva
bors

kevés liszt

Elkészítés:

A hússzeleteket kicsit klopfoljuk, széleit pár helyen bevagdossuk, hogy ne zsugorodjanak a sütésnél. Sóval, borssal meghintjük, megforgatjuk lisztben, és forró vajban mindkét oldalukat közepes hőfokon megsütjük (natúrszeletet sütünk).





A húsokat sülés után félretesszük, a visszamaradt pecsenye zsiradékban a hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk előbb a bort, majd a levest, közben folyamatosan forraljuk, és felére befőzzük a mártást. Beletesszük a hússzeleteket, a sonkát, az uborkát, a mustárt és a hagyma zöldjét, és lassan, 10-15 perc alatt összeforraljuk.

Tálalásnál tányérokra osztjuk a hússzeleteket, ráhalmozzuk a sonkás-uborkás egyveleget, a mártással meglocsoljuk, és ízlés szerinti körettel tálaljuk.





Megjegyzés:

Jelen esetben zacskós basmati rizzsel tálaltam (2x12,5 dkg) amit a leírás szerint megfőztem, lecsöpögtettem, kevés olívaolajjal meglocsoltam, megszórtam őrölt színes borssal, és kevés ételízesítővel összekevertem.

A receptet és a fotót Gaby53 küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Fokhagymás-petrezselymes salátaleves
  2015-06-23 21:51:54, kedd
 
  Fokhagymás-petrezselymes salátaleves

Hozzávalók 4 személyre:

3 gerezd fokhagyma
1 fej saláta
2 evőkanál olívaolaj
3 dkg liszt
8 dl zöldség- vagy húsleves (lehet kockából is)
2 dl tejszín
1 evőkanál vágott snidling
2 evőkanál vágott petrezselyem

Elkészítés:


A fokhagymát meghámozzuk, összetörjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsepegtetjük, csíkokra vágjuk.

Az olajat felforrósítjuk, zsemleszínűre pirítjuk benne a lisztet a fokhagymával, majd felengedjük a levessel. Sóval, borssal ízesítjük, és 5-10 percig forraljuk. A levesbe keverjük a tejszínt, összeforraljuk, levesszük a tűzről. Beletesszük a snidlinget és a petrezselymet. A saláta háromnegyed részét beletesszük a levesbe, és összeturmixoljuk. Lehűtjük. Tálalásnál a maradék salátacsíkokat rátesszük a levesre.





Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
1 adag: 646 kcal

Megjegyzés:

Fotó: Komáromi Zoltán

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.05 2015. Június 2015.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 281 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1116
  • e Hét: 10619
  • e Hónap: 24524
  • e Év: 154231
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.