|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2015-10-24 23:25:18, szombat
|
|
|
Sütőtökös-gerslis rizottó
Hozzávalók:
20 dkg sütőtök (felkockázva)
10 dkg gersli (árpagyöngy)
10 dkg mascarpone
1 kisebb vöröshagyma
4 dl víz
1 db zöldségleveskocka
só
őrölt fehérbors
kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj
2-3 dkg vaj
Elkészítés:
A felkockázott sütőtököt főzzük 10-15 perc alatt puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.
A hagymát vágjuk apróra, majd az olajon állandó keverés mellett kissé pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a gerslit (árpagyöngyöt), keverjük össze. 1-2 perc kevergetés után öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot és kakukkfüvet. Alacsony hőfokon, félig lefedve, többször megkeverve főzzük kb. 20-25 percig.
A megfőtt sütőtöknek a felét villával nyomkodjuk össze, majd keverjük hozzá a mascarponét. Ezután keverjük hozzá a gerslihez, majd állandó keverés mellett főzzük ízlés szerinti állagúra (én jó szottyosra hagytam). Végül adjuk hozzá a vajat, és keverjük alaposan össze (a vajtól még simább, selymesebb lesz a rizottó).
A készre főtt tökös gerslihez ezután adjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, majd óvatosan keverjük össze. Az elkészült rizottót rögtön tálaljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-10-24 23:23:21, szombat
|
|
|
Csőben sült sajtos karfiol
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
3 evőkanál liszt
8 dkg vaj + a formához
5 dl tej
10 dkg cheddar sajt (lereszelve)
só
bors
3 evőkanál zsemlemorzsa
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, és sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le.
A lisztet serpenyőben pirítsuk világosra 5 dkg vajon, majd fokozatosan és folyamatosan keverve öntsük hozzá a hideg tejet, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon főzzük selymesre a besamelt. Szórjuk bele a sajtot, és keverjük addig, amíg felolvad.
Tegyük a karfiolt vajjal kikent tűzálló tálba, öntsük rá a sajtmártást, szórjuk rá a zsemlemorzsát, morzsoljuk a tetejére a maradék vajat.
Süssük szép pirosra kb. 20 perc alatt a 220 fokra előmelegített sütőben.
Megjegyzés:
Ez a recept a Fanny magazinban jelent meg.
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsmentes ételek |
|
|
|
|
|
2015-10-24 23:21:29, szombat
|
|
|
Ínycsiklandó csokitorta
Hozzávalók:
9 tojás
245 g kristálycukor
125 g liszt
25 g holland kakaópor
18 g étolaj
csipet só
3 csepp citromlé
125 g étcsokoládé
250 g vaj
2-3 cl rum vagy whisky
Elkészítés:
A 3 csepp citrommal kikenünk egy tálat, bele a csipet sót, ebbe teszünk hat tojás fehérjét, és habot verünk belőle. Ha félig felverődött, hozzáadunk 120 g cukrot, majd tovább verjük. Ehhez közvetlenül adagoljuk egyesével a tojások sárgáját. A lisztet a kakaóporral átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tojáshabhoz, óvatosan elkeverjük. Végül az olajat is hozzácsepegtetjük.
Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, 180 fokra melegített sütőben hőlégkeveréssel 20 percig sütjük. Utána levesszük 160 fokra és további 15-20 percig sütjük (hőlégkeveréssel). Tűpróbával ellenőrizzük, rácson kihűtjük.
A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, félre tesszük hűlni. A maradék egész tojásokat 125 gramm cukorral csípősre melegítjük (gyakorlottak közvetlenül tűz fölött, kezdők vízgőz fölött tegyék), robotgéppel hűlésig keverjük, habosítjuk. A vajat szobahőmérsékleten kihabosítjuk. Hozzáöntjük a kihűlt csokit, tovább keverjük. Beleöntjük a rumot vagy whisky-t, és összeturmixoljuk. Végén adjuk hozzá a cukros tojáshabot, ezt is bátran turmixgéppel keverjük. Ha elkészült, keverőlapáttal átkeverjük.
A 3 részre vágott piskótát megtöltjük. A krém a külső borításra is elég!
Megjegyzés:
22 centis sütőformát használjunk!
A receptet és a fotót Blondefox küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2015-10-24 23:16:45, szombat
|
|
|
Szűz egyben baconnel
Hozzávalók:
1 nagyobb szűzpecsenye
fokhagyma
só
bors
őrölt köméyn
mustár
bacon
vaj vagy zsír
vöröshagyma
fokhagyma
Elkészítés:
A húst alaposan bedörzsöljük zúzott fokhagyma, só, bors, őrölt kömény egyvelegével, majd a mustárral.
Bacon szeletekbe göngyöljük.
Kivajazott tepsibe tesszük, majd hagymakarikákat dobunk mellé.
Ha marad bacon, azt is odatehetjük. Öntünk mellé nagyon kevés, 0,5-1,0 dl vizet.
Lefedjük alufóliával, 200 fokos sütőbe tesszük kb. 45-50 percig, majd levesszük a fóliát és pirosasra sütjük.
Megjegyzés:
A receptet és a fotókat Netcop küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2015-10-24 23:12:38, szombat
|
|
|
Bableves füstölt szalonnával
Hozzávalók:
30 dkg tarkabab
30 dkg füstölt császárszalonna
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1/2 paprika
zellerzöld
petrezselyemzöld
1 db krumpli
só
pirospaprika
1 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A babot előző este érdemes hideg vízbe beáztatni, így előbb puhára fő majd.
A zöldségféléket megpucoljuk, ízlés szerinti méretűre felvágjuk, a szalonnát kisebb kockákravágkuk. Egy fazékba beletesszük a babot, az összes zöldségfélét, a felkockázott szalonnát és az egész krumplit (krumpli magába szívja a puffasztó dolgokat). Felöntjük bőséges mennyiségű vízzel, ízesítjük, és lassú tűzön puhára főzzük.
Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymát, megszórni a pirospaprikával. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felengedjük egy kevés levessel, és állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Jól kiforraljuk, és még pár percig főzzük.
Tálalás előtt az egész krumplit, a vöröshagymát és a zöldségzöldeket kiszedjük a levesből, majd úgy kínáljuk.
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-levesek |
|
|
|
|
|
2015-10-24 23:10:10, szombat
|
|
|
Házi körözött
Hozzávalók:
25 dkg juhtúró
15 dkg vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csokor zsenge újhagyma
piros arany
mustár
só
őrölt kömény
őrölt fehérbors
Elkészítés:
Az újhagymát vékonyan felkarikázom, mehet bele bátran a zöld szára is.
Egy keverőtálban a juhtúrót a vajjal, a piros arannyal, a mustárral és a felaprított újhagymával egy villa segítségével összedolgozom, ha nehezen keverhető, adok bele némi tejfölt. Ízesítem őrölt köménnyel és őrölt fehérborssal, ha kell, pici sóval, erre vigyázok, mert a piros arany is sós. Krémesre keverem.
Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal kínálom. Fogyasztás előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy kenhető legyen.
Ízlés szerint felvágottat is adhatunk mellé, akár egy szál gyulai vagy paraszt kolbász, de néhány szelet sertés párizsi is illik hozzá.
Megjegyzés:
A piros arany kedvünk szerint lehet csemege, csípős vagy akár a kettő keveréke is. Én nem teszek bele pirospaprikát, keseríti és csomós maradhat.
Amikor nincs friss, zsenge újhagyma, lilahagymával vagy snidlinggel készítem, a vöröshagyma nagyon intenzív hozzá, elviszi az ízét. Jó étvágyat hozzá, Nani.
A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!
Forrás: MIndmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek:saláta,hidegtál,egyéb |
|
|
|
|
|
2015-10-24 23:06:26, szombat
|
|
|
Cseh zsemle
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
2 evőkanál burgonyapehely
2 teáskanál só
15 dkg joghurt
2 dl víz
3 evőkanál olaj
2 dkg élesztő
Elkészítés:
Tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a burgonyapehellyel és a sóval, a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a joghurtot, a vizet, az olajat és rámorzsoljuk az élesztőt. Sima tésztát dagasztunk.
Ha kell, adhatunk hozzá vizet vagy éppen lisztet. Cipót formálunk, kilisztezett tálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelesztjük.
Lisztezett deszkára fordítjuk, 6 darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk. Letakarjuk őket, 15 perc pihenés következik, majd jöhet a formázás.
A gombócokból kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk. Nagyjából elharmadoljuk a rudat, majd a jobb végét a balról vett harmadolóponthoz rögzítjük.
A bal végét alulról átdugjuk a hurkon.
A hurkot megcsavarjuk, a keletkezett lyukon a szabadon álló véget átdugjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.
Lespricceljük vízzel és 200 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.
Megjegyzés:
Recept és fotók: Mandula
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2015-10-24 22:43:33, szombat
|
|
|
Vasárnaptól téli időszámítás
Október 25-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re állítjuk vissza az órákat, egy órával többet alhatunk.
2015. október 25-én, vasárnap egy órával kell visszaállítanunk az órákat, hajnali 3 órakor 2-re. A téli időszámítás 2016. március 27-ig tart. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el.
Kép forrása: eduline.hu
Eredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítsák a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.
A vélemények napjainkban megoszlanak az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.
Írta:Herrmann Dóra
Forrás: https://www.idokep.hu |
|
|
0 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2015-10-24 20:25:15, szombat
|
|
|
Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak
További jó estét!
és
|
|
|
0 komment
, kategória: Hétvégét |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 9
|
|
|
|
2015. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
397 db bejegyzés |
e év: |
4135 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 2659
- e Hét: 12162
- e Hónap: 26067
- e Év: 155774
|
|
|