Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Sütőtökös-gerslis rizottó
  2015-10-24 23:25:18, szombat
 
  Sütőtökös-gerslis rizottó

Hozzávalók:

20 dkg sütőtök (felkockázva)
10 dkg gersli (árpagyöngy)
10 dkg mascarpone
1 kisebb vöröshagyma
4 dl víz
1 db zöldségleveskocka

őrölt fehérbors
kakukkfű
2 evőkanál olívaolaj
2-3 dkg vaj

Elkészítés:

A felkockázott sütőtököt főzzük 10-15 perc alatt puhára, majd szűrjük le és hagyjuk kihűlni.

A hagymát vágjuk apróra, majd az olajon állandó keverés mellett kissé pirítsuk meg. Ezután adjuk hozzá a gerslit (árpagyöngyöt), keverjük össze. 1-2 perc kevergetés után öntsük fel a vízzel, majd adjuk hozzá a leveskockát, ízlés szerint sót, őrölt borsot és kakukkfüvet. Alacsony hőfokon, félig lefedve, többször megkeverve főzzük kb. 20-25 percig.

A megfőtt sütőtöknek a felét villával nyomkodjuk össze, majd keverjük hozzá a mascarponét. Ezután keverjük hozzá a gerslihez, majd állandó keverés mellett főzzük ízlés szerinti állagúra (én jó szottyosra hagytam). Végül adjuk hozzá a vajat, és keverjük alaposan össze (a vajtól még simább, selymesebb lesz a rizottó).

A készre főtt tökös gerslihez ezután adjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, majd óvatosan keverjük össze. Az elkészült rizottót rögtön tálaljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Csőben sült sajtos karfiol
  2015-10-24 23:23:21, szombat
 
  Csőben sült sajtos karfiol

Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol
3 evőkanál liszt
8 dkg vaj + a formához
5 dl tej
10 dkg cheddar sajt (lereszelve)

bors
3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, és sós vízben főzzük félpuhára, majd szűrjük le.

A lisztet serpenyőben pirítsuk világosra 5 dkg vajon, majd fokozatosan és folyamatosan keverve öntsük hozzá a hideg tejet, sózzuk, borsozzuk, és kis lángon főzzük selymesre a besamelt. Szórjuk bele a sajtot, és keverjük addig, amíg felolvad.

Tegyük a karfiolt vajjal kikent tűzálló tálba, öntsük rá a sajtmártást, szórjuk rá a zsemlemorzsát, morzsoljuk a tetejére a maradék vajat.

Süssük szép pirosra kb. 20 perc alatt a 220 fokra előmelegített sütőben.





Megjegyzés:

Ez a recept a Fanny magazinban jelent meg.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Ínycsiklandó csokitorta
  2015-10-24 23:21:29, szombat
 
  Ínycsiklandó csokitorta

Hozzávalók:

9 tojás
245 g kristálycukor
125 g liszt
25 g holland kakaópor
18 g étolaj
csipet só
3 csepp citromlé
125 g étcsokoládé
250 g vaj
2-3 cl rum vagy whisky

Elkészítés:

A 3 csepp citrommal kikenünk egy tálat, bele a csipet sót, ebbe teszünk hat tojás fehérjét, és habot verünk belőle. Ha félig felverődött, hozzáadunk 120 g cukrot, majd tovább verjük. Ehhez közvetlenül adagoljuk egyesével a tojások sárgáját. A lisztet a kakaóporral átszitáljuk, majd hozzáadjuk a tojáshabhoz, óvatosan elkeverjük. Végül az olajat is hozzácsepegtetjük.

Az így kapott masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, 180 fokra melegített sütőben hőlégkeveréssel 20 percig sütjük. Utána levesszük 160 fokra és további 15-20 percig sütjük (hőlégkeveréssel). Tűpróbával ellenőrizzük, rácson kihűtjük.

A csokit vízgőz fölött megolvasztjuk, félre tesszük hűlni. A maradék egész tojásokat 125 gramm cukorral csípősre melegítjük (gyakorlottak közvetlenül tűz fölött, kezdők vízgőz fölött tegyék), robotgéppel hűlésig keverjük, habosítjuk. A vajat szobahőmérsékleten kihabosítjuk. Hozzáöntjük a kihűlt csokit, tovább keverjük. Beleöntjük a rumot vagy whisky-t, és összeturmixoljuk. Végén adjuk hozzá a cukros tojáshabot, ezt is bátran turmixgéppel keverjük. Ha elkészült, keverőlapáttal átkeverjük.

A 3 részre vágott piskótát megtöltjük. A krém a külső borításra is elég!





Megjegyzés:

22 centis sütőformát használjunk!

A receptet és a fotót Blondefox küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Szűz egyben baconnel
  2015-10-24 23:16:45, szombat
 
  Szűz egyben baconnel

Hozzávalók:

1 nagyobb szűzpecsenye
fokhagyma

bors
őrölt köméyn
mustár
bacon
vaj vagy zsír
vöröshagyma
fokhagyma

Elkészítés:

A húst alaposan bedörzsöljük zúzott fokhagyma, só, bors, őrölt kömény egyvelegével, majd a mustárral.





Bacon szeletekbe göngyöljük.









Kivajazott tepsibe tesszük, majd hagymakarikákat dobunk mellé.





Ha marad bacon, azt is odatehetjük. Öntünk mellé nagyon kevés, 0,5-1,0 dl vizet.

Lefedjük alufóliával, 200 fokos sütőbe tesszük kb. 45-50 percig, majd levesszük a fóliát és pirosasra sütjük.





Megjegyzés:

A receptet és a fotókat Netcop küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bableves füstölt szalonnával
  2015-10-24 23:12:38, szombat
 
  Bableves füstölt szalonnával

Hozzávalók:

30 dkg tarkabab
30 dkg füstölt császárszalonna
3 db sárgarépa
1 db fehérrépa
1 db vöröshagyma
1 db paradicsom
1/2 paprika
zellerzöld
petrezselyemzöld
1 db krumpli

pirospaprika
1 evőkanál liszt
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál olaj

Elkészítés:

A babot előző este érdemes hideg vízbe beáztatni, így előbb puhára fő majd.

A zöldségféléket megpucoljuk, ízlés szerinti méretűre felvágjuk, a szalonnát kisebb kockákravágkuk. Egy fazékba beletesszük a babot, az összes zöldségfélét, a felkockázott szalonnát és az egész krumplit (krumpli magába szívja a puffasztó dolgokat). Felöntjük bőséges mennyiségű vízzel, ízesítjük, és lassú tűzön puhára főzzük.

Az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, belenyomjuk a fokhagymát, megszórni a pirospaprikával. Kicsit hűlni hagyjuk, majd felengedjük egy kevés levessel, és állandó keverés mellett a levesbe öntjük. Jól kiforraljuk, és még pár percig főzzük.

Tálalás előtt az egész krumplit, a vöröshagymát és a zöldségzöldeket kiszedjük a levesből, majd úgy kínáljuk.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Kgizike küldte. Köszönjük!

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Házi körözött
  2015-10-24 23:10:10, szombat
 
  Házi körözött

Hozzávalók:

25 dkg juhtúró
15 dkg vaj
2-3 evőkanál tejföl
1 csokor zsenge újhagyma
piros arany
mustár

őrölt kömény
őrölt fehérbors

Elkészítés:

Az újhagymát vékonyan felkarikázom, mehet bele bátran a zöld szára is.

Egy keverőtálban a juhtúrót a vajjal, a piros arannyal, a mustárral és a felaprított újhagymával egy villa segítségével összedolgozom, ha nehezen keverhető, adok bele némi tejfölt. Ízesítem őrölt köménnyel és őrölt fehérborssal, ha kell, pici sóval, erre vigyázok, mert a piros arany is sós. Krémesre keverem.

Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal kínálom. Fogyasztás előtt legalább fél órával kiveszem a hűtőből, hogy kenhető legyen.





Ízlés szerint felvágottat is adhatunk mellé, akár egy szál gyulai vagy paraszt kolbász, de néhány szelet sertés párizsi is illik hozzá.

Megjegyzés:

A piros arany kedvünk szerint lehet csemege, csípős vagy akár a kettő keveréke is. Én nem teszek bele pirospaprikát, keseríti és csomós maradhat.

Amikor nincs friss, zsenge újhagyma, lilahagymával vagy snidlinggel készítem, a vöröshagyma nagyon intenzív hozzá, elviszi az ízét. Jó étvágyat hozzá, Nani.

A receptet és a fotót Nanasnani küldte. Köszönjük!

Forrás: MIndmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Cseh zsemle
  2015-10-24 23:06:26, szombat
 
  Cseh zsemle

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
2 evőkanál burgonyapehely
2 teáskanál só
15 dkg joghurt
2 dl víz
3 evőkanál olaj
2 dkg élesztő

Elkészítés:

Tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a burgonyapehellyel és a sóval, a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a joghurtot, a vizet, az olajat és rámorzsoljuk az élesztőt. Sima tésztát dagasztunk.

Ha kell, adhatunk hozzá vizet vagy éppen lisztet. Cipót formálunk, kilisztezett tálba tesszük, tiszta konyharuhával letakarjuk és 40 percig kelesztjük.

Lisztezett deszkára fordítjuk, 6 darabba vágjuk, amiket egyesével gömbölyítünk. Letakarjuk őket, 15 perc pihenés következik, majd jöhet a formázás.

A gombócokból kb. 40 cm hosszú rudakat sodrunk. Nagyjából elharmadoljuk a rudat, majd a jobb végét a balról vett harmadolóponthoz rögzítjük.





A bal végét alulról átdugjuk a hurkon.





A hurkot megcsavarjuk, a keletkezett lyukon a szabadon álló véget átdugjuk.









Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük őket, letakarjuk, és 30 percig kelesztjük.





Lespricceljük vízzel és 200 fokra melegített sütőben 25 perc alatt megsütjük.





Megjegyzés:

Recept és fotók: Mandula

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Vasárnaptól téli időszámítás
  2015-10-24 22:43:33, szombat
 
  Vasárnaptól téli időszámítás





Október 25-én, vasárnap hajnali 3 órakor 2-re állítjuk vissza az órákat, egy órával többet alhatunk.

2015. október 25-én, vasárnap egy órával kell visszaállítanunk az órákat, hajnali 3 órakor 2-re. A téli időszámítás 2016. március 27-ig tart. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amitől az órák tavasszal való előreállítása idején térünk el.





Kép forrása: eduline.hu

Eredetileg azért vezették be az óraátállítást, hogy a nappalokat hozzá igazítsák a lakosság napi menetrendjéhez. Az 1973-as olajárrobbanást követően 1976-ban Franciaországban vezették be először. Az indoklás nem volt más, mint az, hogy ezzel nagyjából 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia takarítható meg. Energiatakarékosság céljából vezették be a téli és nyári időszámítási rendszert Magyarországon is 1980-ban. Ma már rendelet szabályozza az időszámítást az Unióban, melyet a tagállamokhoz igazítottak.

A vélemények napjainkban megoszlanak az óraátállítással kapcsolatban, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. Legfrissebb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Írta:Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldog hétvégét!
  2015-10-24 20:25:15, szombat
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó estét!
és




 
 
0 komment , kategória:  Hétvégét  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2015.09 2015. Október 2015.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 397 db bejegyzés
e év: 4135 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2659
  • e Hét: 12162
  • e Hónap: 26067
  • e Év: 155774
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.