Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2016-05-12 23:54:32, csütörtök
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Eső
  2016-05-12 21:52:23, csütörtök
 
  Ma ilyen volt az idő nálunk



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Eső, eső, eső
  2016-05-12 20:40:53, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Versek, képek tavasztól-télig  
Harangvirág, meggyfa
  2016-05-12 20:36:08, csütörtök
 
  Csukás István: Harangvirág, meggyfa





Harangvirág csöngettyűz,
apró csengők nyelvelnek.
Harangvirág a pohárban,
mint a szelek viharában,
békét kondít egeknek.

Meggyfa: fehér menyasszony,
kivirul minden tavaszon,
nem tudja, miért fakasszon

öntestéből virágokat,
semmiből, magból világokat
s ősszel veszítsen lombokat,

csak növeszti méhnek, égnek,
zümmögve nyarat ígérnek -
súlyos mámornak, holdtöltének;

s még jönnek a fagyosszentek,
fagyot hoznak, rendet tesznek,
fagyos ujjal ölelgetnek.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Fagyosszentek
  2016-05-12 20:32:50, csütörtök
 
  Ady Endre: Fagyosszentek





Be kén' jól rendezni Vácot,
Odazárni Bonifácot,
Szerváciust és Pongrácot...
Mert az már szörnyű és galád,
Hogy mit művel e szép család...
Megszégyenít májust, tavaszt,
Fület és lábat megfagyaszt...
Összejött egy sokadalom,
Hogy halljon egy kis térzenét
- Melyről már túl sok a dalom -
S pár perc és rebbent szerteszét...
Riporterünk is visszatért,
- Nos, tartottak künn térzenét?
- Igen - szólt kurtán, fagyosan.
- A banda játszott ám azért,
Mert hát történt egy kis hiba:
Szájhoz fagyott a trombita...
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Ünnepi kalendárium - Fagyosszentek
  2016-05-12 20:31:03, csütörtök
 
  Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
(részlet)






Göcsejben fagyosnapok néven tartja számon Pongrác, Szervác, Bonifác (máj. 12, 13, 14) alakját és napjait a közép-európai, tehát a hazai néphagyomány is. Pongrác egyébként ókeresztény vértanú (†304), Szervác püspök (†384), Bonifác (†303) szintén mártír volt.

Évszázados paraszti tapasztalat szerinte ebben az időszakban a melegedő időjárás hirtelen hűvösre fordul, sőt sokszor fagyot is hoz, amely a sarjadó rügyeket, vetéseket tönkreteheti. A szorongás olyan erős, hogy szakrális kultuszuknak nincs nyoma: még patrociniummal, szoborállítással sem remélik, hogy jóindulatuk megnyerhető. Egyedül Szervác a kivétel, de - mint mindjárt látni fogjuk - tiszteletének más indítékai is vannak.

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Fagyosszentek
  2016-05-12 20:19:34, csütörtök
 
  Fagyosszentek: Pongrác, Szervác, Bonifác





Szent Pongrác, Szervác és Bonifác, (néhol Szent Orbán is) a fagyosszentek közé sorolhatók. A népi megfigyelések szerint ilyenkor az időjárás hirtelen hűvösre fordul, sokszor még fagy is kialakul, amely a rügyeket,virágokat és a termést is tönkreteheti.


A népi hagyományok kialakulása

Naptári elhelyezkedésük miatt tehát Pongrác, Szervác és Bonifác (május 12., 13., 14.) ,,fagyosszenteknek" minősülnek, akik a visszacsalogatott hajnali fagyokkal kárt okoznak a gyümölcsösökben és a veteményes kertekben. Az, hogy ,,Szervác, Pongrác, Bonifác, megharagszik, fagyot ráz" nem hozható összefüggésbe a névadó szentek legendájával, ezt ugyanis a nép találta ki, hogy valamivel megindokolja az időjárás kedvezőtlen megváltozását.





Ez a népi hidelem azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múltbéli tapasztalatok és megfigyelések alapján többször fordult elő ilyenkor erős lehűlés. Természetesen az is megeshet, hogy éppen ezek a napok a hónap legmelegebb napjai, vagy előtte, illetve utána köszöntenek be fagyok és az erős lehűlések. Éppen ezért nem szabad pontosan ezkehez napokhoz ragaszkodni, már csak azért sem, mert ez a hiedelem is nagyon régi keletű, valószínűleg még a naptárreform előtt keletkezett.


Naptárreform, 10 napos csúszás

A fagyosszentekhez kötődő hiedelem helyénvalónak bizonyul, ha figyelembe vesszük az 1582-es naptárreformot. Ekkor tértek át ugyanis a ma is érvényes Gergely-naptárra. A korábbi Julianus-naptár pontatlansága miatt fennmaradt 10 napos hibát azzal küszöbölték ki, hogy 1582. október 4-e után másnap október 15-ét írtak. Ettől kezdve tehát 10 nappal eltolódtak a dátumok a régi naptárhoz képest. A fagyosszentek időjárási szabálya viszont - Pongráchoz, Szerváchoz, Bonifáchoz kötődve - május 12-14. maradt ezután is.





Gyakran lehet hallani, hogy ,,korán jöttek az idén a fagyosszentek“. Az előbbieket figyelembe véve tulajdonképpen május első napjaiban van a rendes idejük.


A magyar népi hagyományok

A magyar népi hagyomány számos legendát ismer Pongrácról, Szervácról és Bonifácról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezekért a velük történt szerencsétlenségekért haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk, és évről évre visszajárnak, hogy tönkretegyék a termést. Fagyot ráznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok bosszúságot okozva ezzel az embereknek.





Ki is volt valójában Pongrác, Szervác és Bonifác?


Szent Pongrác vértanú - ünnepe: május 12.

Az ázsiai Frígiában látta meg a napvilágot, s itt veszítette el édesapját és édesanyját. Tizennégy évesen nagybátyja, Dénes gyámságára maradt, akivel Rómába költöztek. Az ő negyedükben bujkált híveivel Marcellinusz pápa, s tőle vette fel a keresztséget Dénes és Pongrác. Hamarosan azonban a rejtőzködő pápára rábukkant a hatóság, ezzel együtt Pongrácot és nagybátyját is feljelentették a császárnál. Pongrác a császár előtt kiállva is hősiesen védelmezte hitét és a keresztényeket, ennek következtében pedig 304. május 12-én a Via Aurelián lefejezték.





Szümnakhosz pápa bazilikát építtetett Pongrác Via Aurelián fekvő sírja fölé. Rómában fehérvasárnap az újonnan megkereszteltek a Pongrácnak építtetett bazilikához vonultak, s megújították hitvallásukat. Hitüket az ártatlan gyermek oltalma alá helyezték szeretetük és bizalmuk jeleként. E bizalom pedig eskük megerősítéseként is szolgált a bírói tárgyalásokon: a peres felek Pongrác sírjánál esküdtek meg arra, hogy igaz a vallomásuk. A késő középkor óta Pongrácot a tizennégy segítőszent közé sorolják.


Szent Szervác püspök - ünnepe: május 13.

A rajnavidéki Maastricht város püspökeként működött. Jelentős szerepet játszott a kereszténység terjesztésében Németalföld területén. Maastrichtban az ő nevéhez fűződik a Miasszonyunk-templomának a megépítése is, amely ma is a város egyik vallási központja. Szervác püspök kora egyik tekintélyes egyházi személyisége volt, aki az eretnek, különösen az arianizmus híveinek elszánt üldözője volt.





A legenda szerint, mikor a hunok Róma városához közeledtek,Szervác püspök az apostolok sírjánál imádkozott a veszedelem elhárításáért. A harmadik napon látomása volt: Szent Péter jelentette neki, hogy városát, Maastrichtet Isten megkíméli. 384. május 13-án halt meg, pünkösdhétfő napján. Szabadban fekvő sírját soha nem lepte be a hó még a legnagyobb havazások közepette sem. Később templomot emeltek sírja fölé és búcsújáró hellyé vált. Sírjánál, ereklyéinél sok beteg meggyógyult.


Szent Bonifác vértanú - ünnepe: május 14.

Egy Agles nevű nemes hölgy vagyonának volt az őrzője, akivel paráznaságba keveredett. Később isteni intésre megbánták bűneiket, és arra a döntésre jutottak, hogy a Bonifác a vértanúk holttesteinek megkeresésére indul, hátha ily módon, imái révén üdvözülést nyerhet. Pár nappal később Bonifác Tarsus városába érkezett, ahol leült a még éleltben levő szenvedő vértanúk lábaihoz, bilincseiket csókolgatta, majd a szenvedésről, az ördög megtagadásáról és az isteni szeretetről szólt.





Bonifácot elfogták, a bírónak megvallotta kereszténységét, aki dühében felakasztatta és addig szaggattatta vaskarmokkal, míg el nem tűntek a csontjai. Bonifác az égre tekintve, derűsen viselte kínszenvedéseit. Ezek után a gonosz bíró Bonifác szájába forró ólmot öntetett, ő pedig így szólt: ,,Hálát adok neked, Uram, Jézus Krisztus, élő Isten fia.“ Ezután a bíró üstöt hozatott, megtöltette szurokkal, és Bonifácot fejjel lefelé a fortyogó szurokba tetette. Mivel ez sem ártott neki, megparancsolta, hogy fejezzék le. Bonifác május 14-én halt vértanúhalált.


Nemcsak Pongárc, Szervác és Bonifác tartozik a májusi fagyosszentek közé. Itt van még ugyanis Szent Orbán (május 25.), akinek a nevéhez szintén sok népi bölcsesség köthető.





Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább, ezért sokfelé szobrot emeltek számára a szőlőben, és Orbán-napon körmenetben keresték fel. A szőlőtermelő falvak a szőlőhegy védelmét és a bő termés biztosítását várták tőle. Erre utalnak a népi szólások is: ,,ha Orbán nevet, a szőlő sír“ vagy egy más megfogalmazás szerint: ,,savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő.“

Takács Henrietta

Források: jelesnapok.oszk.hu, magyarkurir.hu és http://www.korkep.sk

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.04 2016. Május 2016.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 288 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4411
  • e Hét: 13914
  • e Hónap: 27819
  • e Év: 157526
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.