Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
Spenótos-gombás vegán palacsinta
  2016-12-17 23:05:38, szombat
 
  Spenótos-gombás vegán palacsinta

Hozzávalók

A palacsintához:
1,25 dl szójatej
5 dkg vegán margarin
12,5 dkg liszt
1 ek olívaolaj vagy kókuszolaj
A spenótos-gombás töltelékhez:
1 tk olívaolaj vagy kókuszolaj
18 dkg vékonyra szelt csiperkegomba
40 dkg bébispenót
1 ek citromlé
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
tejtermékmentes joghurt
1 db citrom


Elkészítés

A tejet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet és egy csipet sót, végül 1,7 dl vizet, és az egészet simára keverjük. Lefedve a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és beteszünk egy hőálló tányért melegedni. A palacsintához egy 18 cm átmérőjű palacsintasütőben 1 teáskanálnyi olajat felhevítünk, és annyi tésztát teszünk bele, amennyi épen befedi a serpenyő alját. Mindkét oldalát kisütjük, addig amíg az oldala is világos aranyszínű nem lesz. A palacsintákat az előmelegített tányérra szedjük, lefedjük, és melegen tartjuk a sütőben, amíg a maradék tésztát is kisütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beletesszük a gombát, és folyamatos kevergetés mellett 10 percig sütjük, illetve amíg levet nem ereszt. (Ha a gomba elkezdene a serpenyőhöz tapadni, hozzáadunk 1 teáskanál vizet.) A spenótot is a serpenyőbe öntjük, és a lángot levesszük takarékra. 2-3 percig sütjük, amíg a spenót összeesik, majd beleöntjük a citromlevet is, és sóval, borssal fűszerezzük.
1 evőkanálnyi tölteléket kanalazunk a palacsinta egyik felére, majd óvatosan feltekerjük. Ugyanezt megismételjük a többi palacsintával is, majd a megtöltött palacsintákat egy hőálló edénybe tesszük, és 10 perc alatt átmelegítjük az egészet. (De tálalhatjuk szoba hőmérsékleten is, ha úgy szeretnénk.) Joghurttal es citromszelettel díszítve tálaljuk.





Recept és fotó:Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2016

Megjegyzés

Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Birsalmás töltött sült alma
  2016-12-17 23:00:40, szombat
 
  Birsalmás töltött sült alma

Hozzávalók

2,5 dkg darált mókusmogyoró
1 ek búzakorpa
1 ek tej
2 tk birsalmazselé
őrölt fahéj
1 db savanykás alma


Elkészítés

Egy tálkában összekeverjük a mogyorót a korpával és a tejjel, majd a birsalmazselével édesítjük és ízlés szerint fahéjjal fűszerezzük.
Az alma magházát kiszúrjuk. A keletkezett nyílást kiskéssel kitágítjuk, majd megtöltjük a mogyorós masszával.
Az almát sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és a 180-200 fokra előmelegített sütőben sütjük 12-15 percig.





Megjegyzés

Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress
MME
DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

Birsalmazselé helyett 1 tk melasszal (cukorrépasziruppal) is édesítheted a tölteléket.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Fokhagymás-mustáros pulyakocka borsós-parmezános tésztával
  2016-12-17 22:57:34, szombat
 
  Fokhagymás-mustáros pulykakocka borsós-parmezános tésztával

Hozzávalók

2 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
50 dkg pulykamellfilé

őrölt fekete bors
2 ek mustár
A tésztához:
30 dkg orsótészta

2 ek vaj
1 csokor újhagyma
30 dkg zöldborsó (fagyasztott)
őrölt fekete bors
5 dkg parmezán + a tálaláshoz


Elkészítés

Serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, és megpirítjuk rajta a meghámozott, felkarikázott fokhagymát. Rádobjuk a megtisztított, felkockázott pulykamellet, és nagy lángon, kevergetve fehéredésig sütjük azt. Végül mérsékeljük a hőfokot.
Egy kevés vizet öntünk a hús alá, megsózzuk, megborsozzuk, majd simára keverjük benne a mustárt. Addig főzzük, amíg a hús megpuhul, és a szaft besűrűsödik.
A tésztát lobogó, sós vízben a csomagolásán megadott utasítás szerint kifőzzük, azután leszűrjük.
Közben serpenyőben megolvasztjuk a vajat, és megfonnyasztjuk rajta a megtisztított, felkarikázott újhagymát. Hozzáadjuk a borsót, megsózzuk, megborsozzuk, és puhára pároljuk a zöldségeket. Ezután beleforgatjuk a tésztát, belereszeljük a parmezánt, és addig kevergetjük, amíg a sajt megolvad. Végül hozzáadjuk a pulykakockákat, és egy kevés reszelt parmezánnal megszórva tálaljuk.





KOCSIS BÁLINT
Mesterszakács, gasztronómiai tanácsadó és előadó

A parmezánt helyettesítheted más, karakteres ízű kemény vagy félkemény sajttal. Jól illik az ételhez a füstölt sajt is.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Thai wasabis mustárszósz
  2016-12-17 22:54:30, szombat
 
  Thai wasabis mustárszósz

Hozzávalók

2 ek wokolaj (Shan'shi)
1,6 dl kókusztej (Shan'shi)
2-3 ek Wasabi krém (Shan'shi)
2 szál újhagyma
1 ek citromfű
1 ek mustár
1/2 db citrom leve
0,5 dl víz
1 ek kukoricakeményítő vagy burgonyakeményítő

bors

Elkészítés

Az újhagymát megmossuk, és felvágjuk vékony karikákra. A wokolajat felmelegítjük egy serpenyőben, és megpirítjuk rajta az újhagymát, majd hozzáadjuk a kókusztejet. Ízesítjük a citromfűvel, a mustárral, a citromlével és a wasabi krémmel, majd megsózzuk és megborsozzuk.
A keményítőt elkeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a szószhoz, és forrásig keverjük. Grillezett hallal vagy csirkével tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Zúzmarás rózsa
  2016-12-17 22:49:45, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Fedjük be a rózsát!
  2016-12-17 15:16:51, szombat
 
  Ady Endre: Fedjük be a rózsát

Videó:

Link
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Fedjük be a rózsát
  2016-12-17 15:03:48, szombat
 
  Ady Endre: Fedjük be a rózsát





Utálom a rózsát, sok kerti csatán
Szivenszúrt már, de jön a December:
Fedjük be a rózsát, édes apám.

Jön, jön a December s a rózsa is él,
Rossz virágasszony, céda, pozsgás nő,
De tündér lehet más valakinél.

Fedjük be a rózsát, egy-két év előtt
Orkidea volt nekem a rózsa
S ma is élhetnek boldog képzelők.

Ma is bajt hozhat egy rózsa-senyvedés,
Édesapám, valakit megmentünk,
Nászágy lehet még e rózsa-fedés.

Mert kert az Élet s asszony minden virág
S a póri, pozsgás, nagy, buja rózsák
Szülik a Tavasz minden víg fiát.

Óh, virágos Élet, be szép a csoda:
Mindenkinek van kedvese, nője
S párját megleli korhadt fa, moha.

Minden virágnak van ittasa, párja,
Útszéli fűnek és nyurga gyomnak,
Mert szól a kert: föl, nászágyra, ágyra.

Utálom a rózsát, sok kerti csatán
Szivenszúrt már, de jön a December:
Fedjük be a rózsát, édesapám.
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
December
  2016-12-17 14:12:30, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
December
  2016-12-17 14:10:51, szombat
 
  Dsida Jenő: December
(részlet)






A horizont ma ködökbe vesző,
s a nagy világ egyetlen
csöndes hómező.
Pelyhet kavarva dudorász a szél
és nagy titokról halkan
meséket mesél.


Link

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Decemberi reggel
  2016-12-17 14:07:43, szombat
 
  Radnóti Miklós: Decemberi reggel
(részlet)






A vastag ég szobánkba lép
és puhán feldőlnek tőle mind
aprócska tárgyaink.
Ó, vasárnap reggel, te édes!
hat érdes reggel gondja ring
s kiúszik ablakunkon.
Mert hó ragyog kint és pehely
szöszös pehelyre szálldos ujra,
fehérre hófehér.
Az utcai csenden át gyerek
piroska orráról beszél
sok gyöngyös szippanás.


Link

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 23 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3683
  • e Hét: 13186
  • e Hónap: 27091
  • e Év: 156798
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.