2016-12-29 17:31:42, csütörtök
|
|
|
Sörkorcsolyának sörkifli
A sörkifli a neve ellenére nem tartalmaz sört, pedig ki tudja, lehet, hogy ez adná meg a sós finomság igazi pikantériáját?! Ezt a sörkorcsolyát egy régi családi recept alapján sütöttem meg és turbóztam fel egy kis enyhén füstölt trappistával és szezámmaggal. Az eredeti recept szerint nem kell bele sajt, csak köménymag, és kristálysó a tetejére. Köménymagos kiflit viszont itt biztosan nem fogtok látni, mert attól kiszaladok a világból, vagyis, ha ráharapok egy szemre... Ezért kevésbé autentikusan, viszont annál finomabban ízesítettem őket, melyek frissen a legszuperebbek, de persze, ha véletlenül maradna belőlük akkor sem hiszem, hogy a szemetesben landolnának.
Hozzávalók egy tepsihez, 32 kisebb darabhoz:
1/2 kg liszt,
4 ek. olvasztott margarin (+ a lapok megkenéséhez),
1 csapott ek. só,
1, 5 dl tej,
3 dkg élesztő (több, mint egy fél kocka)
1 kis doboz kefir (140 g)
tojás a megkenéséhez,
sajt, szezámmag, és tengeri kristálysó a kiflik tetejére.
Az élesztőt a meglangyosított tejben felfuttatjuk pici cukor segítségével (kb. 1 tk.) és összegyúrjuk a többi hozzávalóval. A tésztának, ahogy sok esetben, itt is össze kell szedni minden alkatrészt a gyúró tálból és nem szabad, hogy ragadjon a kezünkhöz. A kefirt elvileg aszerint kell adagolni, hogy "mennyit vesz fel", de nekem pont tökéletes volt ez az egy kis pohár Danone kefir. Szükség esetén adjunk még 1-2 kanállal, ha túl száraz lenne a tésztánk. Ezt követően kelesztés nélkül kell folytatnunk a munkát a tésztával: osszuk két felé, aztán ezeket megint ketté. Mindegyiket kb. lapos tányér nagyságú kör alakra nyújtjuk ki (4 teljesen azonos méretű lapot kell kapunk). A lapot megkenjünk jól olvasztott margarinnal és ráteszünk egy másik ugyanilyen formájú és nagyságú lapot, ezeket 16 felé vágjuk el (háromszög alak), és a szélesebb végénél feltekerjük (tehetünk bele egy kis darab sajtot). Ugyanezt eljátsszuk a másik két lappal is, így összesen 32 kis kiflink lesz. Meleg helyen (pl. a legkisebb hőfokon üzemelő sütő- tűzhely tetején) a (szilikonos sütőpapírral kibélelt) tepsin kelesztjük a duplájára kb. 1,5-2 óra alatt. Sütés előtt megkenjük tojással, és reszelt sajttal, szezámmaggal, kristálysóval szórjuk meg. Kétféle módon szórtam őket: az egyikre csak sajtot, a másikra szezámmagot és sót tettem.
Előmelegített (forró) sütőben és maximális hőfokon sütjük, amíg szépen megpirul a sajt a tetején. Nekem kb. 30 perc alatt sült meg, de a legbiztosabb hinni a szemünknek, orrunknak és a tűnek, amire nem szabad ráragadni a kifli részecskéknek.
|
|
|
0 komment
, kategória: sós sütik |
|
|
|