Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Havas rózsa
  2017-12-01 23:06:59, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Polenta-pite ratatouille feltéttel
  2017-12-01 22:37:05, péntek
 
  Polenta-pite ratatouille feltéttel

Hozzávalók:
20 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
olívaolaj
7 dkg parmezán

bors
A ratatouille-hoz:
2 hagyma
2 gerezd fokhagyma szeletelve
1/2-1/2 piros és zöld kaliforniai paprika
1 cukkini
1 kisebb padlizsán
4 paradicsom
1 teáskanál kakukkfű
3 evőkanál petrezselyem

bors


Elkészítés: A ratatouille-hoz (francia lecsó) a zöldségeket egyforma darabokra kockázzuk.





Először a hagymákat fonnyasztjuk meg kevés olívaolajon, majd együtt az összes zöldséget megpároljuk. Kakukkfűvel, petrezselyemmel fűszerezzük, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.





A kukoricadarát kétszeres mennyiségű sós vízben, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a szemek teljesen megpuhulnak. Amikor elkészült, vajjal és kevés olívaolajjal összekeverjük, hogy még krémesebb legyen, sóval, borssal ízesítjük.

Egy kerek piteformába öntjük a megfőtt polentát, elsimítjuk,





majd ráhalmozzuk a kész ratatouille-t.





Körben peremet hagyunk a polentának, amit nem fedünk le a lecsóval. Tetejét parmezánnal megszórjuk,





és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.





Megjegyzés

Péter András receptje, fotó: Tóth András
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Rákóczi túrós palacsintatorta
  2017-12-01 22:27:46, péntek
 
  Rákóczi túrós palacsintatorta

Hozzávalók

A palacsintatésztához:
5 db tojássárgája
1 db tojás
1 csipet só
1 tk cukor
40 dkg liszt
3 dl szódavíz
5,5 dl tej
7 ek olaj + a sütéshez
A töltelékhez:
50 dkg túró
1 db citrom leve
1 tk vaníliaaroma
2 db tojás
8 ek cukor
0,5 dl tej
50 dkg baracklekvár
A habhoz:
5 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
1 csipet só
4 csepp citromlé


Elkészítés

Egy mélyebb keverőtálba tesszük az 5 db tojássárgáját és az egy darab egész tojást. Ezt a sóval és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a szódavizet. Ezután a lisztet keverjük hozzá és végül adjuk hozzá a tejet és az olajat. Az így elkészült tésztát palacsintasütőben kisütjük..
A túrót egy mélyebb keverőtálba tesszük, és villával összetörjük. Ezután belekeverjük a citromlevet, a vaníliaaromát, a tejet, a tojásokat és végül a cukrot. Ezt rövid ideigpihentetjük, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne, majd megtöltjük vele a 16 db palacsintát.
Az egyszerűen feltekert palacsintákat egy sütőpapírral bélelt tortaformába tesszük úgy,hogy csiga-alakzatban a forma szélétől kezdve befelé haladunk. A 22 cm-es forma kitöltéséhez 8 db palacsinta elegendő, így két szintet tudunk a megtöltött palacsintákból felhalmozni. Amint leraktuk az első réteget, azt bőven megkenjük baracklekvárral. Erre tesszük a második réteget majd ezt is megkenjük a lekvárral, de arra figyeljünk, hogy körülbelül 2 evőkanálnyi maradjon ki a lekvárból a díszítéshez. Az így elkészült tortaalapot 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 20 percig sütjük.





Míg a torta sül addig elkészítjük a habot. A tojásfehérjéket a porcukorral, a citromlével és a sóval egy gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Ezt a habot a megsült torta tetejére kanalazzuk és kissé elegyengetjük, majd egy kanál segítségével a maradék lekvárból csepegtetünk a tetejére. A cseppeket egy hurkapálcával körkörösen széthúzzuk, hogy szép mintás legyen.





A sütési hőfokot 100 °C-ra csökkentjük és a habot körülbelül 45 perc alatt rásütjük a tortára.









Megjegyzés

Jó étvágyat kívánok hozzá!
FazekasPanni98

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Csirkés tésztarakottas maradékból
  2017-12-01 22:21:44, péntek
 
  Csirkés tésztarakottas maradékból

Hozzávalók

40 dkg penne
2 db sült csirkecomb (maradék)
2 dl tejszín
10 dkg sajt
1 ek olaj
frissen őrölt bors



Elkészítés

A tésztát forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a csomagoláson megadott utasítás szerint. Leszűrjük és lecsepegtetjük, majd átforgatjuk a felforrósított olajon. Végül tűzálló tálba terítjük.
A húst falatnyi darabokra vágjuk, és a tésztára szórjuk. Ráöntjük a tejszínt, megsózzuk és megborsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük. Meghintjük a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben aranyszínűre sütjük.





PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Készíthetjük főtt sonkával, párolt zöldborsóval is. Kínáljuk ecetes vagy friss salátával.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Kacsanyakleves
  2017-12-01 22:18:58, péntek
 
  Kacsanyakleves

Hozzávalók 8 személynek:
1,5 kg pecsenyekacsa nyak
4 szál sárgarépa
3 szál fehérrépa /gyökér/
1 kis fej zeller és/vagy zeller zöld
1 kis fej karalábé
1/4 fej kelkáposzta
1 db paprika
1 db paradicsom
1 db burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma megmosva, de héjastól
1 gerezd fokhagyma

egész bors
ételízesítő
petrezselyemzöld


Elkészítés: A leveshez pecsenyekacsa nyakakat vettem. Tettem bele pár darab zúzát és szívet is.

A zöldségeket megtisztítjuk.

A pecsenyekacsa nyakakat, zúzát és szíveket hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt, lehabozzuk. Beletesszük a paprikát, a paradicsomot, sót, borsot, a hagymákat /a vöröshagymát csak megmossuk, de héjasan hagyjuk/, ételízesítőt és kis lángon legalább 1 órát főzzük. Beletesszük a zöldségeket és készre főzzük.

A levest hagyjuk fél órát pihenni, majd szűrjük át. A feldarabolt zöldségekkel és külön kifőzött tésztával tálaljuk. Jó étvágyat kívánok hozzá!





Kautz József kautz1009

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
December
  2017-12-01 22:13:01, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
December
  2017-12-01 22:10:14, péntek
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)





December

December a latin őskalendáriumban a 10. hónap volt, a neve is azt jelenti: ,,tizedik". Ez a hónap a pihenés, megbékélés és a jó hangulat jegyében telt el, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit (már akiknek jutott belőle). December első ünnepét a hónap első napjaiban tartották meg köszönetnyilvánításképpen Bona Dea (a ,,Jó Istennő") tiszteletére. Bona Dea, másik nevén Fauna, a földistennő egyik megnyilvánulása volt. December közepe táján kezdődött a latiumi földművesek ősi istenének, Saturnusnak az ünnepi hete. Minthogy decemberre minden jelentősebb paraszti munka befejeződött, a falusi nép méltóképpen köszönthette égi gazdáját. A Saturnalia eredetileg tehát falusi ünnepségsorozat volt, s több elkülöníthető ünnepből állott. Az ősi falusi ünnepek közé tartoztak a Feriae Sementivae (,,Vetési ünnepek"), a Consualia (a vetés befejezését követően Consus isten tiszteletére tartott lóversenyek december 11-én vagy 15-én), a Larentalia (Acca Larentiának, Romulus és Remus nevelőanyjának, egyben a mezők istennőjének általában december 23-án tartott emlékünnepe), a Paganalia vagy Paganicae (,,Települési ünnep", a latin paganus ,,falusit", ,,pogányt" jelent). Varro szerint az ünnep onnét kapta a nevét, hogy azt minden faluközösség (latin pagus) külön, a saját földjén ülte meg. E decemberi ünnepek pontos idejét évről évre a papok határozták meg.




Kormány Vera: December

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1116
  • e Hét: 10619
  • e Hónap: 24524
  • e Év: 154231
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.