Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Szent I. Damazusz pápa ünnepe 12.11.
  2018-12-11 12:19:42, kedd
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Vigyázzatok magatokra és az egész nyájra, azért rendelt benneteket a Szentlélek elöljáróvá.
Harmadik missziós útja vége felé Pál apostol Milétuszba érkezett, Magához kérette az efezusi egyház presbitereit. Amikor azok megérkeztek, így szólt hozzájuk: ,,Vigyázzatok magatokra és az egész nyájra! A Szentlélek azért tett titeket elöljáróvá, hogy igazgassátok az Isten egyházát, amelyet (Jézus az ő) tulajdon vére árán szerzett meg magának. Tudom, hogyha eltávozom, ragadozó farkasok törnek rátok, és nem kímélik a nyájat. Sőt még köztetek is akadnak olyanok, akik álnok szóval magukhoz akarják csábítani a tanítványokat. Legyetek tehát éberek, és véssétek jól emlékezetetekbe, hogy három éven át éjjel-nappal szünet nélkül könnyek között figyelmeztettelek mindnyájatokat!
Most pedig Istennek és az ő kegyelme igéjének ajánllak titeket. Neki ugyanis hatalma van arra, hogy fölépítse művét, és megadja nektek az összes szentekkel közös örökséget."
Szavait befejezvén, Pál apostol letérdelt, és mindnyájukkal közösen imádkozott.
Ez az Isten igéje. ApCsel 20,17-18a.28-32.36

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Arra rendeltelek benneteket; hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok.
Jézus így tanított az utolsó vacsorán:
,,Amint engem szeret az Atya, úgy szeretlek én is titeket. Maradjatok meg az én szeretetemben!
Ha megtartjátok parancsaimat, megmaradtok szeretetemben, ahogy én is megtartottam Atyám parancsait, és megmaradok az ő szeretetében.
Ezeket azért mondtam nektek, hogy az én örömöm legyen bennetek, és örömötök ezzel teljes legyen.
Az az én parancsom, hogy szeressétek egymást, amint én szerettelek titeket! Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint annak, aki életét adja barátaiért. Ti barátaim vagytok, ha megteszitek, amit parancsolok nektek.
Nem mondalak titeket többé szolgának, mert a szolga nem tudja, mit tesz az ura. Barátaimnak mondalak benneteket, mert mindazt, amit hallottam Atyámtól, tudtul adtam nektek.
Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket; és arra rendeltelek, hogy elmenjetek és gyümölcsöt hozzatok: maradandó gyümölcsöt. Bármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja nektek.
Azt parancsolom nektek, hogy szeressétek egymást!"
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,9-17

- Katolikus oldalon Link

- ktp oldalon Link

- Magyar múzeum oldalon
Szent Damazusz (305-384) Spanyolországban született, Rómában szentelték pappá, majd amikor a világi hatalmak önkényből Libériusz pápát számkivetésbe küldték, 366-ban őt választották meg pápává. A források szerint Damazusz pápa egy föltűnően energikus, tetterős ember volt, aki minden erejével harcba szállt a Niceában megfogalmazott hitvallás megőrzéséért, hivatkozva a Péternek adott ígéretre: ,,Te Péter vagy, és én erre a kősziklára építem Egyházamat" (Mt 16,18). A pápaság tekintélyének növeléséért többet tett minden elődjénél.

Damazusz neve erősen összecseng a Dumuzid ( Damuzi, Tammuz) névvel. Dumuzi(d) vízözön előtti sumir pásztor király volt. A vízözön után pedig a minden évben, tavasszal újjá születő (feltámadó) pásztor istenséget tisztelték benne a sumir hitvilágban. “Nevének jelentése: fényes, ragyogó, hős pásztor, népek pásztora, nagyúr. ... a sumír pantheonnak ez a nagyon vonzó alakja, a másokért magát feláldozó, fiatalon meghaló, de feltámadó pásztoristen a tejút kígyó-szimbólumában van az ősi égábrázolásokon és határköveken megjelenenítve." (Dr. Bobula Ida)

...... ...........



...... ..........

 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
2. adventi hét kedd 11.11
  2018-12-11 12:10:06, kedd
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Vigasztaló jövendölés: a jó Pásztor érkezik. Ő a Megváltó. Egyengessétek útját - bűnbánattal!
,,Vigasztaljátok meg népemet, vigasztaljátok meg" - ezt mondja Istenetek. ,,Szóljatok Jeruzsálem szívéhez és kiáltsátok oda neki: Véget ért szolgaságának ideje, bocsánatot nyert gonoszsága, hiszen az Úr keze kétszeresen sújtotta minden bűnéért." Egy hang kiált: ,,Készítsetek utat az Úrnak a pusztában, egyengessétek Istenünk ösvényét a sivatagon át. Minden völgy emelkedjék föl, minden hegy és halom süllyedjen alá. Ami egyenetlen, váljék egyenessé, és sima úttá, ami göröngyös. Akkor megnyilvánul az Úr dicsősége, és meglátják azt mindenek. Igen, az Úr szája mondta ezt így." Egy hang kiált: ,,Hirdesd!" Erre megkérdeztem: ,,Mit hirdessek?" ,,Minden test olyan, mint a fű, és minden szépsége, mint a mező virága. Kiszárad a fű, elhervad a virág, ha az Úr lehelete éri. Valóban, olyan a nép, mint a fű! Kiszárad a fű, elhervad a virág, de Istenünk szava örökké megmarad." Menj föl egy magas hegyre, te, aki jó hírt viszel Sionnak, emeld föl erősen hangodat, te, aki jó hírt viszel Jeruzsálemnek. Emeld föl hangodat! Ne félj! Hirdesd Júda városainak: ,,Íme, a ti Istenetek! Íme, a ti Uratok, Istenetek eljön hatalommal, karjával mindent uralma alá vet. Vele van győzelmének jutalma, és színe előtt a bőséges zsákmány. Úgy legelteti nyáját, mint a pásztor. Karjaiba veszi bárányait, ölében hordozza őket, az anyajuhokat pedig nagy gonddal vezeti."
Ez az Isten igéje. Iz 40,1-11

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
A jó Pásztor nem akarja a gyengék és a bűnösök vesztét.
Egy alkalommal Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: ,,Mit gondoltok? Ha valakinek száz juha van, és egy elcsatangol közülük, nem hagyja-e ott a kilencvenkilencet a hegyen, és nem megy-e, hogy megkeresse az eltévedtet? Ha aztán szerencsésen megtalálja, bizony mondom nektek: jobban örül neki, mint az el nem tévedt kilencvenkilencnek. Éppen így mennyei Atyátok sem akarja, hogy csak egy is elvesszen e kicsinyek közül."
Ezek az evangélium igéi. Mt 18,12-14
...... .........



Imádság
Jöjj el isteni dicsőség fénye! Jöjj el isteni erő és bölcsesség, tedd fényessé éjszakánkat, oltalmazz a veszélyben, tedd látóvá vakságunkat, erősítsd bátorságunkat, vezess kezeddel fogva minket, hogy hűségesen, szent akaratod szerint járjunk földi zarándokutunkon, míg végül fölveszel az örök hazába, amelyet te alapítottál, és magad építettél fel.
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
2. adventi hét hétfő 11.10
  2018-12-11 12:06:59, kedd
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Jön az Úr, hogy megszabadítsa népét. A fogságból hazatérőknek ő maga épít jó utat. Boldogok, akik azon járhatnak!
Örüljön a puszta és a kiaszott vidék, ujjongjon a sivatag, és viruljon, mint a liliom. Virulva viruljon és örömében ujjongva daloljon! Mert övé a Libanon dicsősége, a Kármel és a Sáron pompája. Meglátják az Úr dicsőségét, Istenünk fönségét.
Erősítsétek meg az elernyedt kezeket, és a roskadozó térdeket szilárdítsátok meg! Mondjátok a csüggedt szívűeknek: ,,Bátorság! Ne féljetek! Íme, eljön Istenetek, eljön, hogy bosszút álljon és megfizessen. Maga az Isten jön el, hogy szabadulást hozzon nektek."
Akkor megnyílik a vakok szeme, és a siketek füle hallani fog. Ugrándozik majd a sánta, mint a szarvas, és a némák nyelve ujjongva ujjong. Mert vizek fakadnak a pusztában, és folyóvizek a sivatagban.
A száraz vidék tóvá változik, a szomjas föld vizek forrásává. A sakálok egykori lakóhelyén zöldellő fű és nád terem. És egy tiszta út vezet majd át rajta, úgy fogják hívni: a szentek útja. Tisztátalan nem léphet rá, sem a balgák nem bolyongnak rajta.
Nem lesz ott oroszlán, és más ragadozó sem jár arra; a megváltottak vándorolnak rajta, akiknek az Úr szabadulást szerzett, azok térnek vissza rajta. Éneket zengve érnek a Sionra, és örök boldogságot tükröz az arcuk. Öröm és ujjongás jár a nyomukban, mert fájdalom és siralom nem lesz többé.
Ez az Isten igéje. Iz 35,1-10

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
A béna meggyógyítása mutatja, hogy köztünk van a megjövendölt Gyógyító.
Egyik napon, amikor Jézus tanított, farizeusok és törvénytudók is ültek körülötte, akik Galilea és Júdea különböző falvaiból és Jeruzsálemből jöttek. Az Úr ereje akkor arra indította Jézust, hogy gyógyítson.
Ekkor néhány férfi egy béna embert hozott hordágyon. Be akarták vinni a házba, hogy eléje tegyék, de a tömeg miatt nem fértek hozzá. Ezért fölmentek a tetőre, és azon át bocsátották le ágyastul a középre, Jézus elé. Hitük láttára Jézus így szólt: ,,Ember, bocsánatot nyertek bűneid." Erre az írástudók és a farizeusok azt gondolták magukban: ,,Ki ez, hogy így mer káromkodni? Ki bocsáthatja meg a bűnöket? Nemde egyedül Isten?"
Jézus pedig gondolataikba látva megszólalt: ,,Miért gondolkodtok így magatokban? Mi könnyebb, ha azt mondom: »Bocsánatot nyertek bűneid!« - vagy azt: »Kelj föl és járj!«? Tudjátok meg tehát, hogy az Emberfiának van hatalma a földön a bűnök megbocsátására." Ezzel a bénához fordult: ,,Mondom neked, kelj föl, fogd ágyadat, és menj haza!" Erre ő a szemük láttára tüstént fölkelt. Fogta ágyát, amelyen feküdt, és Istent magasztalva hazament. Erre mindnyájukat ámulat fogta el, magasztalták Istent, és félelemmel eltelve mondogatták: ,,Csodadolgokat láttunk ma."
Ezek az evangélium igéi. Lk 5,17-26

Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Te egykor bűnbánatot hirdettél a népnek és megtérést vártál az emberektől. Evangéliumod üzenete arra ösztönöz, hogy szembenézzek önmagammal, bűnös múltammal, életem hibáival. Segíts felismernem mindazt, amin változtatnom kell, s amin a te kegyelmeddel változtathatok. Adj szívembe igaz bűnbánatot! Add nekem a Szentlélekben való újjászületés kegyelmét! Mutasd meg nekem, milyen úton induljak, s mit vársz tőlem a jövőben!
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Adventi kalendárium 12.11
  2018-12-11 11:56:13, kedd
 
  Evangelikus Adventi kalendárium 12.11 Link
Ha a házamat fenyőágakkal, gyertyákkal, égőkkel és csilingelő harangocskákkal díszítem fel, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint díszlettervező.

Ha a konyhában fáradozom, karácsonyi süteményeket sütök kilószámra, ízletes ételeket főzök, és az evéshez csodálatosan megterített asztalt készítek elő, de a családom felé nincs bennem szeretet, nem vagyok egyéb, mint szakácsnő.

Ha a szegény konyhán segédkezem, az öregek otthonában karácsonyi énekeket éneklek, és minden vagyonomat segélyként elajándékozom, de a családom felé nincs bennem szeretet, mindez semmit sem használ nekem
 
 
0 komment , kategória:  Advent  
A hit bátorságával készüljünk karácsonyra
  2018-12-11 11:43:20, kedd
 
  "Hiszek Uram, segítsd kevés hitemet. Védd meg a hitemet a világiasságtól, a babonáktól, mindentől, ami nem a hit. Védd meg attól, hogy elméletekké szűkítsék le, legyenek bár látszólag teológiai vagy moralizáló elméletek... nem. Védd meg a beléd vetett hitemet, Uram."
Ferenc pápa: A hit bátorságával készüljünk karácsonyra
2018. december 10. hétfő 20:20
December 10-én, hétfőn reggel, a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén Ferenc pápa arra buzdította a híveket, hogy advent második hetében kérjék a hit kegyelmét, és így készüljenek karácsony ünneplésére. ,,Nem egyszerű megőrizni, megvédeni a hitet" - hangsúlyozta a Szentatya.
...... .........


Valódi hittel ünnepeljük karácsonyt. Erre szólított fel Ferenc pápa homíliájában, kommentálva Lukács evangéliumának azt a szakaszát, amelyben Jézus meggyógyít egy bénát (Lk 5,17-26). A hit bátorsággal tölt el, és annak az útja, hogy megérintsük Jézus szívét.
Kértük az emberré lett Isten misztériumába vetett hitet. A hit a mai evangéliumi szakaszban is megmutatja, hogyan érinti meg az Úr szívét - fejtette ki szentbeszédében a pápa. Jézus sokszor visszatér a hit katekézisére, hangsúlyozza a hitet. ,,Hitük láttára" - mondja az evangélium. Jézus látta az emberek hitét - mert bátorság kell hozzá, hogy a tetőn egy lyukat csináljanak, és a cserepeken át ágyastól leeresszenek egy beteget, mint ahogy az evangéliumi epizódban történt - bátorság kell hozzá. Azoknak az embereknek volt bátorságuk, volt hitük! Tudták, hogy ha a beteg Jézus elé kerül, akkor meggyógyul.
Ferenc pápa emlékeztetett rá, hogy ,,Jézus csodálja az emberek hitét", mint a százados esetében, aki szolgája meggyógyítását kéri; a szír-föníciai asszony esetében, aki azt kéri, hogy űzze ki lányából a tisztátalan lelket, vagy a vérfolyásos asszony, aki meggyógyult betegségéből pusztán azért, mert megérintette Jézus köntösének szegélyét. De ,,Jézus - tette hozzá a pápa - szemrehányást tesz a kishitű embereknek", mint a kételkedő Péternek. ,,A hittel minden lehetséges" - folytatta homíliájában a Szentatya.
Ma kértük ezt a kegyelmet: adventnek ebben a második hetében készüljünk hittel karácsony ünneplésére. Mindnyájan tudjuk, hogy karácsonyt olyan sokszor nem annyira hittel, hanem inkább világiasan vagy pogány módra ünnepeljük; de az Úr azt kéri tőlünk, hogy hittel ünnepeljük, és mi ezen a héten ezt a kegyelmet kell hogy kérjük: hogy hittel ünnepelhessünk. Nem könnyű megőrizni a hitet, nem könnyű megvédeni a hitet, nem könnyű - ismételte a pápa.
A pápa számára jelképes a vakon született fiú meggyógyítása János evangéliumának kilencedik fejezetében. A vak hitvallást tesz, és elismeri Jézust mint Messiást. Ebből az epizódból kiindulva Ferenc pápa arra buzdított, hogy bízzuk Istenre hitünket, és védjük meg a világ csábításaitól.
,,Jót tesz nekünk ma és holnap is, ha ezen a héten elolvassuk János evangéliumának kilencedik fejezetét, ezt a szép történetet a vakon született fiúról. És fejezzük be szívünk hitvallásával: Hiszek Uram, segítsd kevés hitemet. Védd meg a hitemet a világiasságtól, a babonáktól, mindentől, ami nem a hit. Védd meg attól, hogy elméletekké szűkítsék le, legyenek bár látszólag teológiai vagy moralizáló elméletek... nem. Védd meg a beléd vetett hitemet, Uram" - fejezte be hétfő reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Főpásztor a konyhában
  2018-12-11 11:38:15, kedd
 
  Kocsis Fülöp mutatta meg a szeminárium konyhájában, hogyan készül a proszfora. Rövid közös ima után kezdte a tésztát gyúrni, mégpedig éppen annyi ideig, amíg a bűnbánati (50.) zsoltárt elmondja. Szép szimbólum ez, hiszen miközben készül a tészta és halad előre a szöveg, úgy egyre kevésbé ragad a kézre a massza.
Addig kell gyúrni a tésztát, amíg elmondjuk az 50. zsoltárt
2018. december 10. hétfő 16:25
December 4-én Kocsis Fülöp metropolita az Eucharisztiához használt kovászos kenyeret, proszforát készített Budapesten, a Központi Papnevelő Intézetben; december 5-én pedig Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök felolvasóvá avatta Dévai Marcell negyedéves görögkatolikus papnövendéket.A budapesti Központi Papnevelő Intézet különlegessége, hogy az összes egyházmegyéből érkeznek ide kispapok, így a görögkatolikusok is képviseltetik magukat. Néhány ünnepükön a római katolikusok is részt vesznek az ő liturgiájukon.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Bemutatták Dolhai Lajos az Eucharisztiáról szóló új könyveit
  2018-12-11 11:36:00, kedd
 
  Dolhai Lajos az Eucharisztiáról szóló két könyvét mutatták be december 7-én az egri érseki palotában. Az eseményen köszöntőt mondott Ternyák Csaba érsek. A köteteket Krakomperger Zoltán teológiatanár, valamint Csizmadia István plébános, teológiatanár ismertette.
A két kötet már kapható a katolikus könyvesboltokban.
Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  Szentségimádás  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2018.11 2018. December 2019.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 547 db bejegyzés
e év: 4978 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7965
  • e Hét: 31025
  • e Hónap: 64179
  • e Év: 297926
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.